Novia

Wednesday, 17 October, 22:06

Nyheter om Novia

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 09 sep 18 kl. 10:16

Österbottens sura sulfatjordar ger bra odlingsmarker men förstör vattendragen – forskarna är lösningen på spåren

Arbetet med att åtgärda de sura sulfatjordarna i Österbotten går vidare. På Risöfladan i Vasa pågår ett projekt som Yrkeshögskolan Novia koordinerar. Via dräneringssystemet försöker man behandla den sura jorden..

Nyan - 10 sep 18 kl. 10:00

Skärgårdshack på gång i oktober

Skärgårdsföretagare samlas i Alandica i början av oktober för affärsträffen Archipelago Buisness Forum. Ett 40-tal studerande ska under den två dagar långa träffen lösa utmaningar för skärgårdsföretag, ett så kallat hackaton. Syftet med träffen är att entreprenörer, nystartade företag och studeranden ska få en chans att mötas och stärka skärgårdens konkurrenskraft.

YLE - 24 aug 18 kl. 10:27

Vicerektor: Centria kan tvingas banta utbildning i Jakobstad

Staden Jakobstad planerar att köpa en ny tradenomutbildning av yrkeshögskokan Novia, även om yrkeshögskolan Centria redan utbildar tradenomer i staden. Det kan leda till att Centria måste banta sin utbildning..

YLE - 05 sep 18 kl. 05:02

Centria: Det känns konstigt att Jakobstad stöder Novia

Centria vill ha ett möte med Jakobstad efter att staden beslöt köpa tradenomutbildning av Novia för 400 000 euro. Yrkeshögskolan Centria kontaktades aldrig innan beslutet och Novias utbildning kan påverka Centrias möjligheter att upprätthålla tradenomutbildning i Jakobstad negativt..

YLE - 14 jul 18 kl. 13:22

Det finns jobb men för få vill studera jord- och skogsbruk i Ekenäs

Få väljer att söka till utbildningen i bioekonomi på Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs. Det finns ännu 15 platser som kan fyllas. Skolan säger att efterfrågan på agrologer och skogsbruksingenjörer är stor..

YLE - 22 aug 18 kl. 14:00

Jakobstad redo att finansiera ny tradenomutbildning vid Novia – väcker kritik vid Centria

Stadsstyrelsen i Jakobstad vill inleda en svenskspråkig tradenomutbildning i samarbete med yrkeshögskolan Novia vid Campus Allegro. Förslaget väcker kritik vid Centria, som redan erbjuder motsvarande utbildning..

YLE - 07 maj 18 kl. 16:38

Aboa Mare börjar samarbeta med en koreansk sjöfartsskola

Yrkeshögskolan Novia och Aboa Mare har tecknat ett samförståndsavtal med den koreanska sjöfartsskolan KIMFT..

YLE - 17 jul 18 kl. 17:59

Novia i Raseborg tar tag i problemen: Det ska bli möjligt att göra mera på distans

Novia jobbar hela tiden med orsakerna till att utbildningarna i Ekenäs inte lockar studerande. Det säger chefen för Novias enheter i Åbo och Raseborg Eva Sandberg-Kilpi..

YLE - 29 mar 18 kl. 23:01

Novia får miljondonation av Svenska Kulturfonden

Svenska Kulturfonden donerar en miljon till Yrkeshögskolan Novias medelinsamlingskampanj. Donationen ger oss större resurser att utveckla högskolans utbildning, säger rektor och vd Örjan Andersson..

YLE - 30 mar 18 kl. 08:15

Ny e-utbildning lockar rekordmånga till Novia

Yrkeshögskolan Novias nya e-socionomutbildning på distans i Åbo hör till de mest populära yrkesutbildningarna i Svenskfinland. Vid Åbo Akademi är det svårast att komma in till psykologi..

YLE - 23 feb 18 kl. 10:34

Noviastudenter gläds över att få studentvård från 2020

Studenter från Yrkeshögskolan Novia och Åbo Akademi kommenterar det nya lagförslaget som lagts fram av en arbetsgrupp..

YLE - 31 jan 18 kl. 19:25

Agrologstuderanden Josefina Linnokari har inte bråttom ut i arbetslivet: "Jag har ju hela livet framför mig"

Jag förstår inte varför man ska ha så bråttom med att börja studera, säger Josefina Linnokari. Hon tog ett mellanår efter gymnasiet innan hon började på agrologutbildningen vid yrkeshögskolan Novia..

YLE - 21 nov 17 kl. 12:09

Nu räknas råttorna i Raseborg

Har du sett råttor i en tätort i Raseborg under de senaste två åren? De lokala miljömyndigheterna och yrkeshögskolan Novia vill nu veta hur allmänt det är med råttor i staden..

YLE - 09 nov 17 kl. 05:02

Robotarna kommer in i vården – Novia väger mellan framtidens melodi och hotbilder

Digitalisering, robotar och vård på distans är alla på frammarsch inom vården. Det är inte längre nödvändigt att vårdpersonal gör hembesök hos äldre för varje sak. I stället kan vissa saker skötas till exempel över Skype och resurserna kan koncentreras till annat..

YLE - 27 sep 17 kl. 10:36

Jobb i Norden intresserar sjukskötarstuderande

Henrietta Berts som studerar till sjukskötare vid Novia i Vasa kan tänka sig att flytta till Sverige eller Norge för att jobba. Redan i sommar kan hon tänka sig att sommarjobba i Norge..

YLE - 28 aug 17 kl. 05:14

Dubbelt högre lön och lugnare arbetstakt i Norge

Jenny Melin från Malax har jobbat inom hemservicen i Norska Elverum i sommar och erfarenheterna av att jobba inom vården i Norge är nästan enbart positiva. Melin fick jobbet i Norge genom ett rekryteringsföretag. Innan hon åkte hade hon fått uppfattningen att hon skulle jobba på ett serviceboende för personer med funktionsnedsättning.

YLE - 18 sep 17 kl. 05:25

För bråttom för billigt - fuktsäkert byggande kräver nytänk ute i kommunerna

Vi kan bygga fuktsäkert idag men alltför ofta styrs kommunala byggprojekt istället av tid och pengar. Vid Yrkeshögskolan Novia jobbar man sedan flera år hårt för att föra ut den insikten på fältet. Malax kommun har lyssnat.

YLE - 18 sep 17 kl. 05:25

Malax satsar på fuktsäkert byggande

Vi kan bygga fuktsäkert idag men alltför ofta styrs kommunala byggprojekt istället av tid och pengar. Vid Yrkeshögskolan Novia jobbar man sedan flera år hårt för att föra ut den insikten på fältet. Malax kommun har lyssnat.

YLE - 08 sep 17 kl. 16:03

Nytt projekt ska sysselsätta invandrare

Ett nytt projekt som startar i höst ska underlätta sysselsättningsläget bland invandrare. "Integration och entreprenörskap" har nu säkrat sin finansiering och startar i höst. Målsättningen med projektet är att lära ut entreprenörskap bland invandrare.

YLE - 13 sep 17 kl. 05:00

Färre studenter äter på Kåren sedan grannen Novia flyttade

Förra veckan körde universitetens läsår igång, och med dem också studentrestaurangerna. För kårcaféerna innebär Novias flytt förändringar i kundströmmarna. Nu är nämligen högskolorna i Åbo mer koncentrerade, och köerna utanför de centrala kårcaféerna Gado, Arken och Fänriken ringlar sig långa.

Nyan - 10 sep 17 kl. 10:40

Mathantverkare laddar för FM

De öppna finländska mästerskapen i Mathantverk avgörs för andra gången den 4–6 oktober i Ekenäs, Raseborg. Vid den första öppna FM-tävlingen år 2016, var Åland det landskap som kammade hem flest guldmedaljer.
– Åländskt mathantverk har flyt, säger projektledare Harriet Strandvik vid Ålands gymnasiums vuxenutbildning.

YLE - 04 sep 17 kl. 05:49

Tutorns råd till nya studerande: Ha roligt och starta en studiecirkel

Den här veckan kör läsåret igång på allvar vid högskolorna. Redan före den officiella studiestarten har årets nya studerande haft studieorientering och fått information om allt från studieplanering till studentförmåner och föreningsliv. Amanda Backman, tutor för de nya klasslärarstuderandena vid Åbo Akademi i Vasa, vet att det kan kännas överväldigande i början.

YLE - 08 jul 17 kl. 09:00

Alla tiders lärare: Lärarna vi minns - finns din lärare med?

Här samlas alla minnen av lärare som inspirerat oss, sporrat oss och påverkat våra liv. En del av materialet kommer att bearbetas vidare till olika slags personporträtt och inslag under hösten 2017. Tack för alla fina och gripande historier - fortsätt gärna tipsa oss!

YLE - 28 aug 17 kl. 05:14

Dubbelt så hög lön och lugnare arbetstakt i Norge

Jenny Melin från Malax har jobbat inom hemservicen i norska Elverum i sommar och erfarenheterna av att jobba inom vården i Norge är nästan enbart positiva. Melin fick jobbet i Norge genom ett rekryteringsföretag. Innan hon åkte hade hon fått uppfattningen att hon skulle jobba på ett serviceboende för personer med funktionsnedsättning.

YLE - 31 aug 17 kl. 08:07

Mässan Study in Turku en bra guide för Åbos nya studenter

I dag torsdag ordnar Åbo stad mässan Study in Turku. Mässan erbjuder högskolestudenter som är nya i Åbo en möjlighet att bekanta sig med stadens service, kultur- och hobbyutbud. På mässan presenteras Åbo stad och lokala företag som har olika erbjudanden för studenter.

Nyan - 19 aug 17 kl. 18:00

Rantschukoff leder Torvalds kampanj

HELSINGFORS. Elisebet Rantschukoff har utsetts till kampanjchef för SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds. Specialmedarbetare Rantschukoff är tjänstledig från Europaparlamentet under kampanjtiden.

YLE - 01 mar 18 kl. 14:52

Yrkeshögskolan Novia får miljondonation

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne donerar en miljon euro till Yrkeshögskolan Novia. Donationen riktar sig till utbildningarna inom social- och hälsovård..

YLE - 09 aug 17 kl. 05:18

Novias kultur under en hatt i Jakobstad

Yrkeshögskolan Novia tar in nya studerande på dramainstruktörslinjen i höst och dessutom flyttar verksamheten från Vasa till Campus Allegro i Jakobstad. Nya utrymmen i bottenplanet tas i bruk för scenkonstens behov men rockkonserter kan också passa bra i samma utrymmen. Dramainstruktörlinjen kommer att ta in tio studerande vartannat år och enhetschef Sören Lillkung hoppas att gemensamma produktioner mellan de olika kulturutbildningarna i Campus Allegro skall ske också i framtiden.

YLE - 27 feb 18 kl. 08:00

Hur mycket stöd ska dyslektiker få? Novia vägrade Sebastian hjälpen han ville ha under inträdesprovet

När Sebastian Lindgren sökte in till yrkeshögskolan Novia bad han om att få provfrågorna upplästa för sig på grund av sin dyslexi. Svaret blev att det inte är möjligt och att Sebastian borde tänka över om Novia är rätt ställe för honom..

Nyan - 04 aug 17 kl. 18:00

Martin Högstrand i ny antologi

Den åländska skribenten Martin Högstrand medverkar i antologin Människohundarna som utkommer i augusti. Människohundarna är en samling texter som vuxit fram under den tvååriga författarutbildningen Litterärt skapande 2016–2017 som Högstrand gått. Författarutbildningen arrangeras av Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och yrkeshögskolan Novia I Människohundarna ger tolv skribenter sin syn på de teman och idéer som utgjort ramen för kursen.

YLE - 16 jul 17 kl. 21:29

Klassiskt och grandiost - Campushallen i Karleby förvandlas till operahus

Karleby sommaropera slår på stort och har förvandlat Campushallen i Karleby till ett operahus. Repetitionerna inför premiären är intensiva och regissören Maria Sid utlovar stora känslor och romantik. På torsdag är det Finlands premiär för Giacomo Meyerbeers L´etoile du nord, eller Polstjärnan som den heter på svenska.

YLE - 29 jun 17 kl. 13:36

Skarvläget i Österbotten: Vi sammanfattar läget

Har antalet skarvar minskat eller ökat i Österbotten? Hur ser läget ut just nu? Vi sammanfattar skarvsituationen.

YLE - 29 jun 17 kl. 13:36

Skarvläget i Österbotten: Vi sammanfattar

Har antalet skarvar minskat eller ökat i Österbotten? Hur ser läget ut just nu? Vi sammanfattar skarvsituationen.

YLE - 29 jun 17 kl. 15:31

"Brist på kunnig arbetskraft försvagar tillväxten i Österbotten"

Vart tredje företag på Österbottens handelskammares område har problem att hitta lämplig arbetskraft. - Om vi redan nu med en så här låg tillväxttakt har arbetskraftsbrist tyder det på att vi inte kommer att kunna växa på längre sikt. Vi har stora problem vad gäller en fungerande arbetsmarknad, skriver Österbottens handelskammare i ett pressmeddelande.

YLE - 16 maj 17 kl. 15:38

Abiturient i Lojo vann uppsatstävling: Jättecoolt att Finland är tvåspråkigt

Otso Nieminen från det finska gymnasiet Lohjan yhteislyseon lukio i Lojo har vunnit första pris i en uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Han skrev under rubriken Svenska för livet. I sin vinnande uppsats skriver Nieminen om hur han är intresserad av olika språk och kulturer.

YLE - 26 jun 17 kl. 05:41

Reform oroar - sjukskötare åker till Norge

Allt fler österbottniska sjukskötare väljer att arbeta i Norge. En av orsakerna är att man inte vet vilka arbetsplatser det finns efter social- och hälsovårdsreformen, det uppger man på vårdfacket Tehy. Anledningen till att Norge lockar är höga löner och bra arbetsvillkor.

YLE - 19 jun 17 kl. 05:21

Framtidens fabriker planeras i Österbotten

Virtuell verklighet kan bli ett vanligt verktyg i framtidens fabriker, bland annat det här forskas det kring i ett av de många framtidsprojekt som Österbottens förbund stöder. En del av projekten kan fungera som lockbete för storfabriker som Tesla och Northvolt. Du är nu i kontrollrummet i ett kraftverk och det har uppstått en läcka utanför maskinrummet som du ska stoppa, berättar forskaren Rayko Toshev från Vasa universitet till mig.

YLE - 02 jun 17 kl. 12:26

Rysk granatkastare hittades nedgrävd vid Hangöfronten - nu finns den på nyrenoverade Hangö frontmuseum

På söndag slår ett förnyat Hangö frontmuseum upp sina dörrar i Lappvik. Museet ska nu rikta sig speciellt till ungdomar så att händelserna i Hangö inte glöms bort. Efter att Finland förlorade vinterkriget krävde Sovjetunionen att få arrendera Hangö udd för 30 år framåt.

YLE - 05 jun 17 kl. 10:50

Ett öga gråter när scenkonstutbildningen flyttar från Vasa till Jakobstad

Nu flyttar scenkonsten från Vasa till Jakobstad. Sedan slutet av maj har sakerna vid Kaserntorget packats ihop inför flytten till Campus Allegro i Jakobstad. Gabriele Alisch som är utbildningsansvarig och studerande Kalle Halmén tycker att det känns en aning vemodigt.

YLE - 07 maj 17 kl. 11:14

Christoffer Ingo är Svensk Ungdoms nya ordförande

Christoffer Ingo valdes i dag till ordförande för Svensk Ungdom. Valet skedde i samband med förbundets årliga kongress i Lovisa. "Aktiv, flitig och jordnära.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.