Michael Winiarski

Saturday, 16 February, 06:12

Nyheter om Michael Winiarski

Sortering: Relevans | Senaste
DN - 23 jan 19 kl. 20:58

Michael Winiarski: Maduro lär ingripa mot försöken till maktövertagande

I Venezuela har oppositionspolitikern Juan Guaidó utropat sig själv till ”interimpresident” och USA:s Donald Trump erkänner honom som landets ledare. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på fem frågor om vad det kan innebära..

DN - 26 dec 18 kl. 16:12

”Stora Starka Männen präglade åter ett år”

DN:s Michael Winiarski: 2018 sjöngs den auktoritära internationalen..

DN - 12 dec 18 kl. 09:00

Michael Winiarski: Klimatförnekande axeln kan hindra beslut om klimatet

KATOWICE. Den stora klyftan på FN:s toppmöte om klimatet går inte bara mellan rika och fattiga länder. Lika mycket mellan de stora producenterna av fossila bränslen, ofta styrda av auktoritära ledare, och den övriga världen.

DN - 26 nov 18 kl. 20:46

Michael Winiarski: Världens mäktiga spottar ostraffat på folkrätten

Reaktionen från västvärlden, med undantag för den viktigaste aktören av alla – USA-presidenten Donald Trump – kom snabbt och entydigt: Rysslands blockad av Azovska sjön, och därmed Ukrainas tillträde dit från Svarta havet, är en kränkning av internationell lag..

DN - 26 nov 18 kl. 14:10

Frågor och svar om Krimkrisen

DN:s Michael Winiarski och Ingmar Nevéus reder ut läget vid Kertjsundet..

DN - 11 nov 18 kl. 09:12

Michael Winiarski: I dag möts krigets stormakter igen

Första världskriget var enligt många historiker inte oundvikligt. Nu möts ledarna för i stort sett samma rivaliserande stormakter som drabbade samman den gången för att minnas 100-årsdagen av krigsslutet. Kommer de att visa sig vara klokare än sina företrädare?.

DN - 13 nov 18 kl. 07:40

Michael Winiarski: Delar av Kalifornien kan bli obeboeliga

De upprepade brandkatastroferna i Kalifornien kan leda till att delar av USA:s folkrikaste delstat blir obeboeliga. Det beror inte bara på att växtlighet och hus brinner ner. Även det ekologiska systemet hotar att förstöras genom den erosion som inträffar när träden är borta..

DN - 16 nov 18 kl. 19:13

Michael Winiarski: Domarna slår fast att Röda khmererna utförde folkmord

Under de mer än 40 år som gått sedan miljoner människor dödades under de kommunistiska Röda khmerernas regim i Kambodja har ingen av de ansvariga ledarna dömts för folkmord. Men nu har det skett, sedan en särskild FN-stödd tribunal i Kambodja avkunnat sina domar..

DN - 05 nov 18 kl. 21:16

Michael Winiarski: Inget tyder på att Iran böjer sig för USA:s sanktioner

USA:s återinförda sanktioner mot Iran, som trädde i kraft på måndagen, syftar till att sätta den islamiska republiken under ökat tryck. Washingtons syfte är dubbelt: att få Teheran att ge upp sitt kärnvapenprogram och att bromsa Irans regionala ambitioner. Ännu finns inga tecken på att Iran böjer sig..

DN - 29 okt 18 kl. 11:16

Michael Winiarski: Det ser mörkt ut för det europeiska samarbetet

Att Angela Merkel avgår från posten som ledare för de tyska kristdemokraterna kan få långtgående följder för Europa, och sannolikt, världen. Ingen annan europeisk politiker har som Angela Merkel stått för ett rakryggat motstånd mot Rysslands – och sedan några år också USA:s presidenter..

DN - 31 okt 18 kl. 19:47

Michael Winiarski: Attentat i Europa riskerar att öka Irans isolering

De avslöjade förberedelserna för ett mordattentat mot en iransk exilpolitiker i Danmark är inte första gången som regimen i Teheran hamnar på de anklagades bänk. Risken är att Iran åter försämrar sina relationer med EU – i ett läge när USA inför skärpta sanktioner mot landet. .

DN - 17 okt 18 kl. 05:09

Michael Winiarski: Jamal Khashoggi var ingen vanlig dissident

Jamal Khashoggi, den regimkritiske ­journalisten och kommentatorn som misstänks ha blivit mördad på Saudiarabiens ­konsulat i Istanbul, var ingen vanlig ­dissident. Han tillhörde en av landets mest tongivande familjer, om än en icke-kunglig, och några av hans nära släktingar tillhörde ett globalt finansiellt jetset..

DN - 23 okt 18 kl. 21:36

Michael Winiarski: Den stora förloraren är USA

Mordet på Jamal Khashoggi har inte bara undergrävt ställningen för Saudiarabien och landets faktiske härskare Muhammad bin Salman. Den stora förloraren är USA, som har satsat allt på kronprinsen, medan välbehövliga poäng kan inkasseras av det shiamuslimska Iran, ärkefiende till Saudiarabien, Israel och USA..

DN - 03 dec 18 kl. 14:20

Michael Winiarski: Svårt att se hur världens ledare ska kunna ena sig

Förnekarna står mot realisterna när världspolitiker ska försöka enas i Polen. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski – som själv är på plats under toppmötet – ser den globala klimatpolitiska klyftan gå mellan långsiktighet och opinionssiffror..

DN - 21 nov 18 kl. 11:16

Michael Winiarski: Ett svidande bakslag för Kreml

Interpol har valt Kim Jong-Yang från Sydkorea till ny president, och inte den allmänt tippade kandidaten Aleksandr Prokoptjuk från Ryssland. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor om vad som ligger bakom detta beslut..

DN - 27 aug 18 kl. 23:25

Michael Winiarski: Kärnvapenavrustningen i Nordkorea har kört fast

”Det finns inte längre något kärnvapenhot från Nordkorea, alla kan känna sig mycket mer säkra”, twittrade Donald Trump i juni efter att han återvänt till USA från mötet med Kim Jong-Un. Men inget av den utlovade kärnvapenavrustningen av Nordkorea har ännu synts till..

DN - 20 nov 18 kl. 11:21

Michael Winiarski: Vita huset kommer att överklaga domarens beslut

Skärpta asylregler har blivit den senaste stridsfrågan mellan Donald Trump och hans motståndare bland människorättsaktivister och lagkloka. En federal domare har tillfälligt stoppat Trumps begränsningar av asylrätten för flyktingar. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor om vad som ligger bakom tvisten..

DN - 22 aug 18 kl. 07:55

Michael Winiarski: Tydlig Kreml-kritik från ny brittisk utrikesminister

Att Storbritanniens nye utrikesminister Jeremy Hunt kräver skärpta sanktioner mot Ryssland visar att regeringen i London försöker distansera sig från såväl Angela Merkels försiktiga närmande till Vladimir Putin som Donald Trumps förhoppningar om bättre relationer till Moskva..

DN - 16 aug 18 kl. 23:08

Michael Winiarski: USA abdikerar från rollen som den ledande supermakten

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans konfrontation med sin USA-kollega Donald Trump har kastat in Turkiet i en djup ekonomisk kris. Men konflikten har också försvagat de båda Natoländernas ställning, inte minst i Syrien. Maktbalansen i regionen förskjuts ytterligare till förmån för Ryssland och Iran.

DN - 15 aug 18 kl. 23:20

Michael Winiarski: Trumps ställning skadas inte ens av rasistiska uttryck

Är Donald Trump rasist när han kallar en afroamerikansk kvinna för ”hund”? Och om han nu är det, som den före detta Vita hus-medarbetaren Omarosa Manigault Newman bestämt hävdar att han är, spelar det egentligen någon negativ roll för presidentens ställning? Det är långtifrån säkert..

DN - 06 aug 18 kl. 19:00

Michael Winiarski: USA:s sanktioner en osäker väg till nytt kärnavtal

Spänningen mellan USA och Iran stiger ytter­ligare när Vita huset på tisdagen återinför några av de kärnvapenrelaterade straffsanktioner som USA hävde för drygt två år sedan. Men det är oklart om detta får Iran att, med USA:s utrikesminister Mike Pompeos ord, ”börja bete sig som ett normalt land”..

DN - 07 nov 18 kl. 06:40

Michael Winiarski: “America First”-agendan genomsyrar inte längre USA:s samtliga maktgrenar

Demokraterna bryter Republikanernas maktmonopol i Washington och tar med all sannolikhet över majoriteten i kongressens representanthus under de kommande två åren. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på vad det kan innebära för USA:s ställning i världen..

DN - 16 jul 18 kl. 05:29

Michael Winiarski: Toppmötet där omvärlden bävar för att de två ska komma överens

HELSINGFORS. Det var länge sedan som toppmöten mellan världens två kärnvapensupermakter emotsågs med spänning. Men måndagens rysk-amerikanska möte blir åter en nagelbitare.

DN - 17 jul 18 kl. 17:49

Michael Winiarski: Trump och Putin ense om att splittra Europa

HELSINGFORS. Världen håller på att hämta sig från den chockerande föreställningen i Helsingfors, där Donald Trump lade sig helt platt för Vladimir Putin. Det faktum att Trump så tydligt tog Rysslands parti - mot USA och Europa – innebär ytterligare ett steg mot en osäkrare värld..

DN - 16 jul 18 kl. 18:43

Michael Winiarski: Båda skyller de dåliga förbindelserna på USA

HELSINGFORS. Toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin ledde inte till något verkligt genombrott i relationerna mellan USA och Ryssland. Men de två presidenterna var rörande överens om en sak: utredningen om rysk inblandning i USA-valet är enligt Trump ”en katastrof” och enligt Putin ”nonsens”..

DN - 20 okt 18 kl. 11:41

Michael Winiarski: ”En urusel cover-up”

Journalisten Jamal Khashoggi avled efter ett “gräl och slagsmål” på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, hävdas det nu i den saudiska televisionen. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på frågor om vad det beskedet kan innebära för fortsättningen..

DN - 20 jun 18 kl. 21:42

Michael Winiarski: Bedömare menar att Trump aldrig gjort en så drastisk reträtt

Det sammantagna trycket blev till slut för stort. På onsdagen beslöt Donald Trump att han drar tillbaka sin order om att barn separeras från sina asylsökande föräldrar vid USA:s sydgräns. Därmed gjorde Trump något så sällsynt som att backa från en position som in i det sista tycktes vara orubblig.

DN - 17 okt 18 kl. 12:14

Michael Winiarski: Stabilt Saudiarabien viktigt för att hålla ner oljepriser

USA:s president Donald Trump har gått till försvar för Saudiarabiens regim trots att allt fler uppgifter talar för att den försvunna journalisten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor om vad som kan ligga bakom den attityden..

DN - 16 okt 18 kl. 18:05

Michael Winiarski: Marken börjar gunga under kronprinsen

Turkiska myndigheter rapporteras nu ha hittat ”vissa bevis” för att journalisten Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor om vad det kan innebära..

DN - 21 jun 18 kl. 18:55

Michael Winiarski: Frågan om fängslade barnen långt ifrån löst trots Trumps kovändning

Under tryck från en växande proteststorm tvärvände Donald Trump och gav order om att familjer som olagligt har tagit sig in i USA inte längre ska splittras. Men det innebär inte att problemet med de fängslade barnen är löst..

DN - 19 okt 18 kl. 13:29

Michael Winiarski: Fler kvinnor ställer upp i Afghanistans parlamentsval, men våldet tilltar

Fler kvinnor än någonsin tidigare kandiderar i lördagens parlamentsval i Afghanistan. Samtidigt tilltar våldet inför valet: I torsdags dödades några av landets högsta militärer i en attack från talibanerna. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor om det afghanska valet..


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.