Michael Winiarski

Thursday, 20 September, 06:33

Nyheter om Michael Winiarski

Sortering: Relevans | Senaste
DN - 27 aug 18 kl. 23:25

Michael Winiarski: Kärnvapenavrustningen i Nordkorea har kört fast

”Det finns inte längre något kärnvapenhot från Nordkorea, alla kan känna sig mycket mer säkra”, twittrade Donald Trump i juni efter att han återvänt till USA från mötet med Kim Jong-Un. Men inget av den utlovade kärnvapenavrustningen av Nordkorea har ännu synts till..

DN - 22 aug 18 kl. 07:55

Michael Winiarski: Tydlig Kreml-kritik från ny brittisk utrikesminister

Att Storbritanniens nye utrikesminister Jeremy Hunt kräver skärpta sanktioner mot Ryssland visar att regeringen i London försöker distansera sig från såväl Angela Merkels försiktiga närmande till Vladimir Putin som Donald Trumps förhoppningar om bättre relationer till Moskva..

DN - 16 aug 18 kl. 23:08

Michael Winiarski: USA abdikerar från rollen som den ledande supermakten

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans konfrontation med sin USA-kollega Donald Trump har kastat in Turkiet i en djup ekonomisk kris. Men konflikten har också försvagat de båda Natoländernas ställning, inte minst i Syrien. Maktbalansen i regionen förskjuts ytterligare till förmån för Ryssland och Iran.

DN - 15 aug 18 kl. 23:20

Michael Winiarski: Trumps ställning skadas inte ens av rasistiska uttryck

Är Donald Trump rasist när han kallar en afroamerikansk kvinna för ”hund”? Och om han nu är det, som den före detta Vita hus-medarbetaren Omarosa Manigault Newman bestämt hävdar att han är, spelar det egentligen någon negativ roll för presidentens ställning? Det är långtifrån säkert..

DN - 06 aug 18 kl. 19:00

Michael Winiarski: USA:s sanktioner en osäker väg till nytt kärnavtal

Spänningen mellan USA och Iran stiger ytter­ligare när Vita huset på tisdagen återinför några av de kärnvapenrelaterade straffsanktioner som USA hävde för drygt två år sedan. Men det är oklart om detta får Iran att, med USA:s utrikesminister Mike Pompeos ord, ”börja bete sig som ett normalt land”..

DN - 16 jul 18 kl. 05:29

Michael Winiarski: Toppmötet där omvärlden bävar för att de två ska komma överens

HELSINGFORS. Det var länge sedan som toppmöten mellan världens två kärnvapensupermakter emotsågs med spänning. Men måndagens rysk-amerikanska möte blir åter en nagelbitare.

DN - 17 jul 18 kl. 17:49

Michael Winiarski: Trump och Putin ense om att splittra Europa

HELSINGFORS. Världen håller på att hämta sig från den chockerande föreställningen i Helsingfors, där Donald Trump lade sig helt platt för Vladimir Putin. Det faktum att Trump så tydligt tog Rysslands parti - mot USA och Europa – innebär ytterligare ett steg mot en osäkrare värld..

DN - 22 aug 18 kl. 12:47

Michael Winiarski: Ännu inga tecken på att Trumps trogna överger honom

En av Donald Trumps närmaste förtrogna har dömts för brott, och en annan har medgett brott och att han agerat brottsligt på Trumps instruktion. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på frågor om vad det kan betyda för presidentens framtid..

DN - 16 jul 18 kl. 18:43

Michael Winiarski: Båda skyller de dåliga förbindelserna på USA

HELSINGFORS. Toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin ledde inte till något verkligt genombrott i relationerna mellan USA och Ryssland. Men de två presidenterna var rörande överens om en sak: utredningen om rysk inblandning i USA-valet är enligt Trump ”en katastrof” och enligt Putin ”nonsens”..

DN - 20 jun 18 kl. 21:42

Michael Winiarski: Bedömare menar att Trump aldrig gjort en så drastisk reträtt

Det sammantagna trycket blev till slut för stort. På onsdagen beslöt Donald Trump att han drar tillbaka sin order om att barn separeras från sina asylsökande föräldrar vid USA:s sydgräns. Därmed gjorde Trump något så sällsynt som att backa från en position som in i det sista tycktes vara orubblig.

DN - 21 jun 18 kl. 18:55

Michael Winiarski: Frågan om fängslade barnen långt ifrån löst trots Trumps kovändning

Under tryck från en växande proteststorm tvärvände Donald Trump och gav order om att familjer som olagligt har tagit sig in i USA inte längre ska splittras. Men det innebär inte att problemet med de fängslade barnen är löst..

DN - 16 jun 18 kl. 16:24

Michael Winiarski: Därför siktar Trump på ett toppmöte med Putin

Alla misstankar om kollaboration med Kreml till trots vill USA:s president Donald Trump snarast möjligt ha ett toppmöte med sin ryska motsvarighet, Vladimir Putin. För att kratta i gången har Trump låtit förstå att han anser att den sedan fyra år ockuperade ukrainska halvön Krim hör till Ryssland..

DN - 11 jun 18 kl. 06:58

Michael Winiarski: En början på Nordkoreas nedrustning

När Donald Trump och Kim Jong-Un möts i Singapore på tisdag är förväntningarna på ett radikalt genombrott rejält nedskruvade. Det som Trump lovade skulle resultera i en omedelbar och total kärnvapenavrustning av Nordkorea blir snarare inledningen på en mångårig förhandlingsprocess..

DN - 12 jun 18 kl. 14:10

Michael Winiarski: Toppmötet ingen garanti för att Nordkorea avstår sina kärnvapen

SINGAPORE. Det var ett osannolikt toppmöte mellan två ovanliga statsledare. På fyra timmar löste de hela krisen mellan USA och Nordkorea.

DN - 31 maj 18 kl. 19:20

Michael Winiarski: Dödshoten är verkliga, inte fejk

Ukrainas regering har utsatts för en kritikstorm för att ha fejkat mordet på journalisten Arkadij Babtjenko. Även Babtjenkos trovärdighet har naggats i kanten. Men det ändrar inte det faktum att dödshoten mot Kremlkritiska journalister är verkliga, oavsett vad man tycker om det iscensatta mordet..

DN - 30 maj 18 kl. 19:25

Michael Winiarski: En person gripen låter som en mager fångst

Att nästan alla trodde att Arkadij Babtjenko verkligen var död är inte konstigt. Han skulle ha varit den senaste i raden av mördade Kremlkritiska ryska journalister. Nu blandas lättnaden över att han är vid liv med tvivel på den ukrainska säkerhetstjänstens minst sagt udda brottsbekämpningsmetod..

DN - 28 maj 18 kl. 18:55

Michael Winiarski: Kims absoluta prioritet är regimens överlevnad

Mycket tyder nu på att det inställda toppmötet i Singapore den 12 juni mellan Donald Trump och Kim Jong-Un blir av som planerat, trots att USA-presidenten i förra veckan ställde in mötet. Men oklarheten om Nordkoreas villighet att göra sig av med alla sina kärnvapen kvarstår..

DN - 21 maj 18 kl. 18:53

Michael Winiarski: USA:s nya krav på Iran närmast omöjliga att uppfylla

När USA:s nye utrikesminister Mike Pompeo på måndagen hotade Iran med ”de starkaste sanktionerna i historien” om landets regim inte ändrar sitt beteende låg det till synes i linje med vad president Trump tidigare har sagt. Men Pompeo gick längre: Hans kravlista är så långtgående att Teheran i realiteten aldrig kan gå med på den..

DN - 09 maj 18 kl. 18:06

Michael Winiarski: Trumps beslut kan får ödesdigra konsekvenser

Donald Trumps beslut att riva upp Iranavtalet är troligen den mest ödesdigra utrikespolitiska åtgärden han har genomfört som USA:s president. Men det ligger helt i linje med hans förakt för etablerade spelregler och för den rådande säkerhetsordningen i världen. .

DN - 09 maj 18 kl. 18:06

Michael Winiarski: Trumps beslut kan få ödesdigra konsekvenser

Donald Trumps beslut att riva upp Iranavtalet är troligen den mest ödesdigra utrikespolitiska åtgärden han har genomfört som USA:s president. Men det ligger helt i linje med hans förakt för etablerade spelregler och för den rådande säkerhetsordningen i världen. .

DN - 06 maj 18 kl. 16:27

Michael Winiarski: Ett nej från Trump ökar krigsrisken

Senast den 12 maj måste Donald Trump meddela om USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Om han fullföljer sitt hot och avtalet kollapsar är följderna svåra att förutse. Sannolikt återstartar Iran sitt atomprogram, vilket dramatiskt ökar risken för ett storkrig i regionen..

DN - 27 apr 18 kl. 19:43

Michael Winiarski: Flera steg kvar mot verklig fred

Toppmötet mellan Kim Jong-un och Moon Jae-in öppnar för en fredslösning av en konflikt som så sent som för några månader sedan tycktes vara på väg mot en katastrof. Men deras löften om en kärnvapenfri koreansk halvö är ytterst vaga. Frågan bollas nu över till Kims kommande möte med Donald Trump..

DN - 25 apr 18 kl. 19:41

Michael Winiarski: Macrons smicker kan ha räddat Iranavtalet med USA

Kan kärnenergiavtalet med Iran trots allt räddas? Donald Trump antydde under Emmanuel Macrons statsbesök i USA att han inte helt utesluter att avtalet kan överleva, under förutsättning att det utvidgas till att också sätta gränser för Irans regionala ambitioner och missilprogram..

DN - 13 apr 18 kl. 00:57

Michael Winiarski: Ett USA-anfall mot Syrien bryter mot FN:s stadga

På tröskeln till ett nytt större krig – eller en begränsad robotattack mot syriska flygfält? Oavsett vilket är ett anfall mot Syrien utan tvekan ett brott mot FN-stadgan, som bara medger krigshandlingar i självförsvar vid ett väpnat angrepp..

DN - 10 apr 18 kl. 18:47

Michael Winiarski: al-Assad tjänar på att terrorisera civilbefolkningen

USA och Frankrike har utlovat att inom kort ge ”ett starkt, samordnat svar” på den misstänkta giftgasattacken mot civila i Douma. Men även om en militär insats mot Syrien innebär en upptrappning av konflikten lär det inte ändra på det faktum att diktatorn Bashar al-Assad är på väg att vinna..

DN - 09 apr 18 kl. 20:09

Michael Winiarski: Trump tycks ompröva USA-reträtt från Syrien

Det drar ihop sig till nya sammandrabbningar i Syrien, sedan Donald Trump har utpekat ”djuret Assad”, Ryssland och Iran som skyldiga till giftgasattacken mot civila i Douma. Samtidigt har Moskva pekat ut Israel för bombningen av Syriens största flygbas med flera iranska militärer bland dödsoffren..

DN - 26 mar 18 kl. 18:20

Michael Winiarski: Utvisningarna ovanlig demonstration av kollektiv solidaritet i Väst

I en samordnad aktion har USA, Kanada och ett dussintal länder i Europa utvisat ett rekordstort antal ryska ambassadanställda. Världen kastas därmed in i en ny svårlöst diplomatisk kris, som sänker förhållandet mellan Ryssland och västvärlden till en ännu lägre punkt än den nuvarande..

DN - 23 mar 18 kl. 23:46

Michael Winiarski: Krigsivraren får nyckelroll i Vita huset

Med John Bolton får Donald Trump en ultrakonservativ och krigsivrande ideolog som sin viktigaste rådgivare i världspolitiken. Det kan få en ödesdiger betydelse inför de beslut som Trump ska fatta om Iran och Nordkorea under de närmaste veckorna..

DN - 20 jun 18 kl. 11:55

Michael Winiarski: Ytterligare ett led i att USA isolerar sig

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter, har FN-ambassadören Nikki Haley meddelat. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på fyra frågor om vad detta beslut kan betyda..

DN - 11 mar 18 kl. 07:00

Michael Winiarski: Putins uppdrag är att ingjuta fruktan i omvärlden

Vladimir Putin, nästa veckas segrare i det ryska presidentvalet, står inte för någon utpräglad ideologi eller världsbild. Utom att Ryssland är omgivet av fiender som vill sönderdela hans rike, och att målet är att återupprätta ryssarnas självrespekt och omvärldens fruktan..

DN - 10 feb 18 kl. 12:07

Michael Winiarski: Lagen en självförvållad pr-katastrof som isolerar Polen

Analys. På rekordkort tid har Polen lyckats med att göra sig till ovän med två grannländer och sin viktigaste bundsförvant. Den nya lag som kriminaliserar uttalanden om att det fanns polacker som var delaktiga i Nazitysklands förintelse av landets judar är en självförvållad pr-katastrof..

DN - 24 feb 18 kl. 09:18

Michael Winiarski: Irans upprustning i Syrien kan utgöra ett dödligt hot mot Israel

Vid sidan om Ryssland har Iran den största ­utländska militärstyrkan som strider i Syrien på Bashar al-Assads sida. Den massiva iranska närvaron har ritat om den strategiska kartbilden i hela området. Det uppfattas som ett växande hot av såväl Israel som sunniarabiska makter..

DN - 20 feb 18 kl. 19:20

Michael Winiarski: Syrien backar kurdisk milis mot turkisk invasion

Bashar al-Assads regim i Syrien har meddelat att den nu ska ge militärt stöd till den kurdiska YPG-milisen i den nordliga staden Afrin, där turkiska styrkor har gått till massivt angrepp över den turkisk-syriska gränsen..

DN - 08 feb 18 kl. 08:42

Michael Winiarski: Kärnvapnen är tillbaka i världspolitiken

Efter två veckors avspänning under OS finns risken att Nordkorea återupptar sina provsprängningar och robottester. Att sätta stopp för dem står högt på dagordningen för president Donald Trump. Samtidigt överväger både USA och Ryssland det otänkbara: Att faktiskt använda sina kärnvapen..

DN - 24 maj 18 kl. 17:09

Michael Winiarski: Det upptrappade ordkriget gjorde till slut toppmötet omöjligt

Det blir alltså inget toppmöte mellan USA och Nordkorea i Singapore den 12 juni som skulle leda till att den koreanska halvön blir fri från kärnvapen. DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor om vad det kan innebära..

DN - 24 jan 18 kl. 09:10

Live-tv: DN i Davos med finansministern och ”Putins fiende”

Live från Davos: Peter Wolodarski i samtal med finansminister Magdalena Andersson, finansmannen Bill Browder, kallad ”Putins fiende”, och Jeff Jarvis, professor i journalistik. DN:s  Michael Winiarski och Anna Ekelund, nyhetschef på Di, kommenterar.  .

DN - 24 jan 18 kl. 09:10

TV: DN i Davos med finansministern och ”Putins fiende”

Peter Wolodarski i samtal med finansminister Magdalena Andersson, finansmannen Bill Browder, kallad ”Putins fiende”, och Jeff Jarvis, professor i journalistik. DN:s  Michael Winiarski och Anna Ekelund, nyhetschef på Di, deltar i samtalet från Davosmötet.   .

DN - 22 jan 18 kl. 10:29

Michael Winiarski: Nationalisten Trump möter globala eliten

Efter ett turbulent första år som USA:s ­president kommer Donald Trump till Europa­ i denna vecka för att argumentera för sin ”America first”-politik inför den globala ­politiska och ekonomiska eliten vid årets Världsekonomiskt forum i Davos..

DN - 18 jan 18 kl. 08:09

Michael Winiarski: Trumps seger var ingen ”white trash”-revolt

Det sägs att USA är mer splittrat än på mycket länge. Men bortom flaggviftande och nationalsånger har landet mestadels varit polariserat. Det visar inte minst presidentvalen, där det nästan alltid har vägt mycket jämnt mellan de två partiernas kandidater..

DN - 12 jan 18 kl. 12:16

Michael Winiarski: USA:s utveckling går inte att stoppa

Ingen blir längre förvånad över vad som kommer från Trumps mun – eller som Vicente Fox, expresident i Mexiko skrev på Twitter: Det är din mun som är det smutsigaste skithålet i världen. .


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.