Medeltida

Sunday, 29 March, 09:53

Nyheter om Medeltida

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 26 feb 20 kl. 04:33

Skolor på två språk, daghem och fritidsverksamhet – Laurentiushuset väntas bli den nya samlingsplatsen för Lojobor i alla åldrar

Skolor på svenska och finska, småbarnspedagogik, musik, konst och medborgarinstitut - allt detta ska samlas i det nya Laurentiushuset som just nu reser sig strax intill den Medeltida gråstenskyrkan i centrum av Lojo..

Sydöstran - 23 feb 20 kl. 14:01

Hon är en mästare med armborst

Blekinge museum Rosenholm fick besök av en riktig världsmästare under söndagen. Lena Eklund har två VM-medaljer från den lite ovanliga sporten Medeltida armborstskytte..

Corren - 21 feb 20 kl. 15:00

Vildsvinen bökar i medeltida kyrkoruin

I Grebo har vildsvin bökat upp delar av Klockareängen..

Dagen - 21 feb 20 kl. 11:32

Rösta: Vilken är Sveriges vackraste kyrka?

Träkyrkor, Medeltida kyrkor, frikyrkor, kapell, katedraler, Tegnérlador och moderna kyrkor. Kyrkobyggnaderna och variationerna i arkitektur är många. Men vilken är Dagenläsarnas favorit?.

Skånskan - 15 feb 20 kl. 12:00

Åke – stolarnas mästare och en folkhemssjäl

Reportage Efter över 60 år i yrket är Åke Axelsson, 87 år, långt ifrån färdig. En av Sveriges främsta inredningsarkitekter berättar om kungliga uppdrag, vikten av hållbarhet och planerna på en webbshop.När den nya boken om Åke Axelsson, skriven av Petter Eklund, landade i bokhyllorna i höstas var det inte bara en biografi över en av Sveriges mest framstående inredningsarkitekter och formgivare.

Helsingborgs Dagblad - 14 feb 20 kl. 15:42

Hon spelar drottning Margareta i storfilm

Den danska filmstjärnan Trine Dyrholm ska spela drottning Margareta i ett historiskt drama om den Medeltida unionsdrottningen. Filmen regisseras av Charlotte Sieling, som tidigare regisserat avsnitt av "Bron", "Borgen" och "Brottet". "Drottning Margaret.

GöteborgsPosten - 14 feb 20 kl. 15:44

Hon spelar drottning Margareta i storfilm

Den danska filmstjärnan Trine Dyrholm ska spela drottning Margareta i ett historiskt drama om den Medeltida unionsdrottningen..

Skånskan - 02 feb 20 kl. 05:00

Antisemitismen dog inte med Auschwitz

reportage Det är 75 år sedan Auschwitz-Birkenau i Polen befriades men antisemitismen finns kvar menar 100-åriga Natalia Sieradzka, som flydde från nazisterna i Polen.
I ett litet rum på ett äldreboende i Malmö sitter en 100-årig kvinna och läser tidningen. Antisemitismen som hon känner så väl, den som aldrig givit henne någon ro, har återigen börjat spira, tränga undan, ta plats.

Skånskan - 01 feb 20 kl. 20:00

Njut av kungliga span i Tjeckien

Njut av spa som kungar och tsarer. Det är möjligt i Marienbad, Karlsbad och Franzenbad i Tjeckien, som ligger nära för skåningar, bara 60 mil från Rostock.
Att stanna i kurorterna är en perfekt avrundning på väg hem från skidsemestern i Alperna.

Världen Idag - 22 jan 20 kl. 00:00

Det finns ofta mycket klokhet att hämta i sagor.

Några veckor in på det nya året har världen redan gett oss flera bedrövliga nyheter. Larm och hot om krig, en oändligt tragisk flygplanskrasch och bränder som härjar i Australien. Det är lätt att bli dyster.

Skånskan - 16 jan 20 kl. 05:00

Klosterkyrkan ska bli mer tillgänglig

lund En rad förändringar ska under året ske i den Medeltida Klosterkyrkan. Bland annat förändras trappan till altaret och ytterdörrarna byts ut för att få automatisk öppning.
Även utvändigt är flera åtgärder på gång för att förbättra tillgänglighet och belysning.

Sydsvenskan - 07 jan 20 kl. 09:00

Gästserien special 3: Mingel med hin håle

Smakprov från Anna Anderssons ”Rafflande bevakning från det Medeltida bondesamhället”..

Skånskan - 03 jan 20 kl. 05:00

Universitetsbiblioteket Sveriges vackraste byggnad

LUND Lunds Universitetsbibliotek har utsetts till Sveriges vackraste byggnad via en unik omröstning på Facebook i gruppen Arkitektupproret.Bakom utmärkelsen står folkrörelsen och föreningen Arkitektupproret som har mottot: Låt oss bygga vackert igen och har medlemmar över hela landet.
– Självklart går skönhet att mäta.

YA - 31 dec 19 kl. 00:01

Månadens konstverk: En kalkmålning av Snårestadsmästaren

De Medeltida kyrkomålningarna är bland de äldsta bilderna i vårt hörn av världen. Vi väljer att avsluta artikelserien ”Månadens konstverk” med en av Snårestadsmästarens målningar i Skurups kyrka. Motivet hör julen till: Maria, Josef och Jesusbarnet..

Skånskan - 29 dec 19 kl. 06:00

Ett hus där fantasin får flöda

Konstnärsparet Katarina och Ronny Hård bor sedan tjugosex år i ett stort tegelhus i Nordanå utanför Staffanstorp. Deras inredningsstil liknar ingenting man kan se i tjusiga tidningar. Hos dem finns ingen ängslig jantelag eller följande av trender.

Skånskan - 23 dec 19 kl. 20:30

Tomtefar och tomtemor går i pension

Sluttomtat Nu lägger tomten av. Och tomtemor också. Jonny Ekdahl och Anna Kuylenstierna har delat ut julklappar i Malmö med omnejd i 20 år.

Kristianstadsbladet - 20 dec 19 kl. 05:00

Gamla Åhus skulle skövlas

Åhus nya stadsplan 1961 gav upphov till starka protester. Enligt planen skulle bebyggelsen i de Medeltida kvarteren vid kyrkan skövlas och ersättas med en asfalterad trafikpulsåder och betongbro..

Skånskan - 12 dec 19 kl. 19:30

Vikingar och ponnyridning

HJÄRUP De två kommande helgerna blir det julkul i Jakriborg i Hjärup.
Det är trettonde året i rad som julmarknad arrangeras här och nu är programmet klart.Genuin julstämning i Medeltida miljö utlovas liksom hantverk, besök av vikingar med mera.

Hela Gotland - 07 dec 19 kl. 09:39

"Vi älskar julen och vill inspirera"

Igår invigdes årets upplaga av Medeltida jul i Visby..

Sydöstran - 07 dec 19 kl. 08:00

Här kan medeltidsby finnas gömd i marken

Ska fynden i Vång och från Gribshunden följas av ytterligare en arkeologisk sensation? Det ska Blekinge Museum ta reda på när man granskar rester av en Medeltida bosättning – kanske ännu äldre – utanför Ronneby, där ett bostadsområde planeras..

Hela Gotland - 06 dec 19 kl. 13:04

Så blir vädret under helgens tomteparad

Tomteparad, Medeltida jul och flera julmarknader är några av de utomhusevenemang som äger rum i helgen..

Skånskan - 05 dec 19 kl. 19:00

Grävde upp fornminne på tomten

Trelleborg Mannen har olovligen grävt på sin fastighet i Trelleborg och skadat en fornlämning. Det anser länsstyrelsen som polisanmäler mannen för brott mot kulturmiljölagen.Det var i november förra året som personal på Trelleborgs museum fick ett anonymt tips om att det grävdes ett stort hål på en tomt i närheten av klosterruinen i Trelleborg.

Skånskan - 04 dec 19 kl. 19:00

Grävde upp fornminne på tomten

Trelleborg Mannen har olovligen grävt på sin fastighet i Trelleborg och skadat en fornlämning. Det anser länsstyrelsen som polisanmälde mannen för brott mot kulturmiljölagen.Det var i november förra året som personal på Trelleborgs museum fick ett anonymt tips om att det grävdes ett stort hål på en tomt i närheten av klosterruinen i Trelleborg.

SmålandsPosten - 02 dec 19 kl. 08:30

Alvesta: Polis beslagtog medeltida vapen

Polisen åkte på söndagen ut på ett bråk i en lägenhet i Alvesta..

NT - 30 nov 19 kl. 19:30

Lyckade julmarknader i nya format

Medeltida julmarknad för första gången i Söderköping och skyltlördag med Titanix i Valdemarsvik..

YA - 28 nov 19 kl. 19:15

Jul på Glimmingehus: Bland halmgubbar och ljushuvuden

Medeltida borgen Glimmingehus är i sig en av de verkliga traditionsbärarna i Skåne. Nu öppnar man även för julvisningar med gamla julseder, som ljusstöpning och halmgubbstillverkning, lördagarna den 30 november och 7 december..

YLE - 25 nov 19 kl. 13:19

"Som tonåring såg jag på en massa skräckfilmer, men så fick jag mardrömmar av dem, så nu ser jag inte på skräckfilmer mera" - Vad drömmer du mardrömmar om?

Svenska och finska litteratursällskapet samlar in finländarnas mardrömmar fram till april 2020. Projektet heter Nordliga mardrömmar och man ska också jämföra nutida drömmar med Medeltida drömmar..

Skånskan - 23 nov 19 kl. 10:30

Deras uppdrag är att be för världen

Helgreportaget Kyrkorummet är kalt och strängt i sin framtoning. En procession av svartklädda nunnor kommer in, fördelar sig på båda sidor av salen och börjar med spröda och klara röster sjunga växelsång vända mot varandra. Det är tidebön i klostret Mariavall på Österlen.

YA - 19 nov 19 kl. 02:02

Spara inte – satsa på barn och ungdomar

Ni känner väl till råttfångaren från Hameln? Råttfångaren erbjöds en rundlig dusör för att befria den lilla Medeltida staden Hameln från råttor. Råttfångaren spelade så underbart på sin flöjt att alla råttor följde efter honom ut ur staden..

Skånskan - 16 nov 19 kl. 15:30

Marknader och musik fram till jul

STAFFANSTORP/HJÄRUP Julmarknaden den 30 november i Staffanstorp följs av juldans i Jakriborg i Hjärup på eftermiddagen.Upplägget inför årets julmarknad och skyltlördag i Staffanstorp ser inte riktigt ut som tidigare år. Julmarknaden lördag den 30 november pågår mellan klockan 11 och 13.

DN - 14 nov 19 kl. 12:23

Markuskyrkan översvämmad i Venedig – nödläge utlyst

Den världsberömda, Medeltida Markuskyrkan i Vedenig har fått stora skador av de stora översvämningarna i staden. .

Sydsvenskan - 12 nov 19 kl. 20:45

Zadie Smith debuterar som dramatiker

Den brittiska författaren Zadie Smith gör debut som dramatiker nästa år med monologen "The Wife of Willesden", skriver The Guardian. Pjäsen är en omtolkning av den Medeltida poeten Geoffrey Chaucers "The Wife of Bath's tales" och kommer att sättas upp p.

Helsingborgs Dagblad - 12 nov 19 kl. 20:45

Zadie Smith debuterar som dramatiker

Den brittiska författaren Zadie Smith gör debut som dramatiker nästa år med monologen "The Wife of Willesden", skriver The Guardian. Pjäsen är en omtolkning av den Medeltida poeten Geoffrey Chaucers "The Wife of Bath's tales" och kommer att sättas upp p.

Vagabond - 09 nov 19 kl. 16:35

Quiz: Har du koll på Baltikum – Estland, Lettland, Litauen?

De baltiska länderna har mycket att erbjuda. Allt ifrån surkål, piroger och Medeltida städer till digitala lösningar och programvaror som Skype. Vad kan du om Estland, Lettland och Litauen?

Skånskan - 06 nov 19 kl. 17:42

Svedalas historia i reality verklighet

SVEDALA En bit av Svedalas historia ska nu berättas i Virtual Reality.
I filmad form ska det bli möjligt att besöka Olga Cederholms fotoateljé, Lindholmens borg och Klågerupsupproret.Förkortningen VR står för Virtual Reality.

SR - 06 nov 19 kl. 15:54

Tjuvar rammade världsarvskyrka med träd som murbräcka

En Medeltida katedral i sydvästra Frankrike har utsatts för en dramatisk stöldkupp, rapporterar sajten Artnet News..

Skånskan - 03 nov 19 kl. 15:00

Charmiga Georgien överraskar

Resor Medelhavsinspirerat kök, goda viner, antik historia, massor av kultur, spektakulära landskap och lägre priser än hemma. Upptäck det allt trendigare landet i Europas sydöstra hörn innan andra gör det.– Puuuh!

Skånskan - 31 okt 19 kl. 15:52

Victoria redo för våren

Om det pågående höstprogrammet kryddats med mycket klezmermusik så är det jazzen som tar lite extra utrymme på Victoriateatern under våren. I dag släpps alla programpunkter som äger rum fram till april och det blir både Dylan-tolkning, Django-festival och internationella stjärnor på besök.Felicia tipsar för …
… studenternas pluggpaus:
– Upptäck Victoria är en serie konserter med rabatterade priser så att alla ska ha råd att komma.

Skånskan - 29 okt 19 kl. 15:30

Nu får Norra Rörum en lanthandel igen

Norra Rörum Stängd skola, nedlagd biblioteksfilial och upphörandets av Borgs
anrika lanthandel i våras. Men nu tycks vinden ha vänt i Norra Rörum. En ny förskola håller på att byggas, bensinmacken är räddad och i dagarna öppnar lanthandeln på nytt.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.