Malmöuppsättningen

Sunday, 31 May, 01:30

Nyheter om Malmöuppsättningen

Sortering: Relevans | Senaste
Skånskan - 13 mar 20 kl. 20:30

Han har lagat tänder i många världsdelar

TANDLÄKARE. Claes Nelson har lagat tänder i Indien, i Guatemala, i Kenya – och i Lomma. Därifrån flyttade han för snart 30 år sedan, men han återvänder dit ett par gånger i veckan för att löpträna.

Skånskan - 13 mar 20 kl. 13:59

Ett operaäventyr som träffar helt rätt

Recension SCEN
Ledaren
Opera i en akt med musik av Germaine Tailleferre och text av Eugène Ionesco i översättning av Liza Fry och Jonas Forssell
Musikaliska arrangemang: Jonas Forssell
Scenografi och kostym: Leif Persson
Koreografi: Sara Ekman
Ljus: Emanuel Arvanitis
Regi: Maria Sundqvist
Medverkande: Nils Gustén, Helena Magnusson, Fabian Düberg, Negar Zarassi, Ola Simonsson, Lars Fembro
Musiker: Annika Bjelk, Inga Zeppensauer, Allan Jonasson, Viktor Nordliden
Premiär 12 mars 2020 på Verkstan, Malmö Opera
Fotnot: Eftersom Malmö Opera från och med fredag 20/3 ställt in alla föreställningar med anledning av coronaviruset spelas inte heller Ledaren för tillfället.En opera – visserligen en kort enaktare men ändå en opera

Skånskan - 20 feb 20 kl. 17:27

En tur i fädrens spår – på Caroli City

Malmö Flera valde att testa den kämpiga skidbaken som stod redo mitt i köpcentrumet.
23,3 sekunder var det snabbaste tiden för att komma i mål.Många nyfikna personer kom fram till längdåkningssimulatorer som stod monterad på Kv Carolis stora torg.

Skånskan - 15 feb 20 kl. 12:36

”We’re not amused”

Det kunde ha blivit en toppenuppsättning. Vacker och välgjord scenografi, tjusiga kostymer, en ensemble fylld av skickliga och rutinerade sångare, läckra dansnummer och som grund en av världens mest älskade operetter, Offenbachs första stora succé som allt sedan premiären 1858 lockat och hänfört enorma publikskaror.Men så blev det inte.

Skånskan - 11 feb 20 kl. 11:45

Presenterar en Orfeus som är i takt med tiden

I och med premiären av Orfeus i underjorden på fredag är är operetten tillbaka på Malmö operas scen efter mer än tio års bortavaro.
– Det är 75-årsjubileum i huset och eftersom Malmö varit operetternas stad ville vi gärna fira med just en operett. Och vi har lockat hit en riktig drömensemble, säger regissören Elisabeth Linton entusiastiskt.

Skånskan - 28 jan 20 kl. 06:00

Hon tar över Kristin i Fröken Julie

På lördag är det nypremiär för Strindbergs Fröken Julie på Hipp i Malmö. Helt ny på scenen är Arina Katchinskaia som gick ut teaterhögskolan i Malmö våren 2019 och nu tar över rollen som kokerskan Kristin
– Hon är väldigt spännande att utforska och säger så kloka saker, säger hon om sin rollfigur.Fröken Julie
Nypremiär på Hipp: 1/2 2020
Regi: Moqi Simon Trolin Medverkande: Karin Lithman, Fredrik Gunnarson, Arina Katchinska,
Scenografi, kostym: Ida Marie Ellekilde
Ljusddesign: Sven-Erik Andersson
Mask: Åsa Trulsson, Robin DavidssonNär jag träffar Arina Katchinskaia är det en dryg vecka kvar till premiär av Fröken Julie och dags att lämna stadsteaterns replokaler på Stadt Hamburgsgatan för att börja repetera på Hipps scen.

Skånskan - 01 jan 20 kl. 07:00

Årets bästa scenkonst

scenkonst 2019 är slut och det är dags att sammanfatta. Kultur- och nöjesredaktionens medarbetare har listat sina bästa upplevelser inom olika genrer och nu har turen kommit till 2019:s bästa scenkonst.Gunilla Wedding: 1.

Skånskan - 28 dec 19 kl. 10:00

”Jag vill göra Hedwigrollen så äkta jag bara kan”

Just nu slåss sex olika pjäser om plats i skådespelaren och artisten Lindy Larssons huvud. Han har precis skrivit tvåårskontrakt med Maxim Gorki Theater i Berlin där han spelar fem pjäser parallellt och snart är det premiär på rockmusikalen Hedwig and the Angry Inch på Hipp i Malmö som också ska ut på turné Sverige runt. Och så har han sitt Bon Bon Band förstås.

Skånskan - 21 dec 19 kl. 13:04

Modern teaterklassiker i lyckad tappning

Scen/Recension När regissören Dennis Sandin nu sätter upp Arthur Millers En handelsresandes död på Malmö stadsteaters Intiman så är det med den intressanta ambitionen att ta tillvara det drömspelsaktiga i pjäsen. Denna moderna amerikanska teaterklassiker har ofta satts upp i versioner där tonvikten istället läggs på den handfasta socialrealism som också finns i pjäsen. I de vardagliga replikerna inte minst.

Skånskan - 18 dec 19 kl. 06:00

I Willy Lomans huvud på Intiman

Den skulle haft premiär för ett år sedan men fick ställas in på grund av sjukdom. På fredag 20 december är det äntligen dags för regissören Dennis Sandins En handelsresandes död att möta publiken på Intiman i Malmö.
– Det är en fantastisk pjäs, den moderna dramatikens urpjäs, säger Dennis Sandin med kärlek i rösten.

Skånskan - 06 dec 19 kl. 15:20

En förtrollande familjeföreställning

Balett
Snedronningen
(Snödrottningen)
Tivolis koncertsal,
den 4 december 2019
(Urpremiär den 1 december 2019, spelas fram till och med den 29 december.)
Koreografi: Yuri Possokhov Scenografi och kostym: Drottning Margrethe Musik: Nanna Øland Fabricius (Oh Land) Libretto: Camilla Hübbe
Videodesign: Morten Just
Ljusdesign: Al Crawford
Ljuddesign: Henrik ChristiansenH.C.

Skånskan - 14 nov 19 kl. 09:52

Firar med Glada änkan

Nöjesteatern i Malmö fyller 80 år och firar med att sätta upp den klassiska operetten Glada änkan som hade premiär för första gången på Theater an der Wien i december 1905. Premiär blir det 25 september 2020 och inför uppsättningen kommer alla föreställningens musikstycken spelas in på plats i Wien med Schönbrunn Festival Orchester Vienna.
– Det här är ett fantastiskt spännande sätt att utveckla den musikaliska upplevelsen för vår publik.

Skånskan - 16 okt 19 kl. 08:00

Skönheten kliver in i en magisk värld

Musikal Flygande böcker, en levande klocka, ett behornat odjur och ett förtrollat slott.
För Sofie Gunnarsson innebär hennes första roll i Malmö inte bara att ikläda sig rollen som Disneyprinsessa, den innebär också att kliva in i en magisk värld.• Skönheten och odjuret är en fransk saga vars första kända publicering kom 1740.

Sydöstran - 14 okt 19 kl. 07:00

Ann-Sofies långa kamp för att bli musikalartist

– Jag såg att publiken på tredje raden hörde hur muskeln gick sönder. Trots flera allvarliga skador och en ständig kamp om att landa roller försörjer sig Ann-Sofie Wiberg från Karlskrona nu som musikalartist – i höst aktuell i uppsättningen av ”Grease” på Nöjesteatern i Malmö..

Skånskan - 11 okt 19 kl. 18:02

Starka kvinnoröster i antikt drama

Scen
De skyddssökande kvinnorna av Aischylos
Premiär på Intiman, Malmö stadsteater, den 10 oktober 2019.
Bearbetning: David Greig.
Kompositör: John Browne.

Skånskan - 09 okt 19 kl. 18:00

Antikt drama med ny aktualitet

En grupp kvinnor flyr sitt hemland från övergrepp, tvångsgifte och våld och ber om asyl hos kungen på Agros. Ska han låta dem in i landet och riskera krig – eller neka dem asyl och utstå den skam som följer?
Den antika dramatikern Aischylos tragedi, skriven för 2 500 år sedan, spelas nu i ny aktualitet på Intiman.

Skånskan - 04 okt 19 kl. 16:28

Bokförde i Excel – Svedalaföretagare åtalas

SVEDALA
En 40-årig företagare i Svedala har under förra året enbart registrerat affärshändelser i ett Excelprogram där verifikationsnummer saknas.
Nu åtalas mannen för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Omsättningen i 40-åringens näringsverksamhet som finns i Svedala kommun ligger runt 825 00 kronor med kostnader på runt 213 000 kronor och ett resultat på runt 612 000 kronor.

Skånskan - 03 okt 19 kl. 20:00

Svedalarevyn är tillbaka

SVEDALA En intim kabaré fylld av humor och satir inför en picknickande publik.
Det är idén när Svedalarevyn återuppstår i en helt ny tappning efter ett år på paus.Egentligen ville skådespelaren och regissören fortsätta att just enbart regissera Svedalarevyn precis som 2017.

Blekinge Läns tidning - 26 sep 19 kl. 11:50

Ann-Sofie från Blekinge gör en av rollerna i nya ”Grease”

Tusen personer ville ha jobbet. Ann-Sofie Wiberg från Karlskrona knep en av de åtråvärda rollerna i uppsättningen av ”Grease” som har premiär på Nöjesteatern i Malmö den 3 oktober..

Skånskan - 21 sep 19 kl. 08:00

”Den bär på hela min ungdoms dröm som besannades”

Kultur och Nöje Blott 25 år gammal blev Helen Sjöholm Kristina med hela svenska folket. Uppsättningen av musikalen Kristina från Duvemåla är en av de största succéerna på Malmö opera genom tiderna och gav oss också en av de starkast lysande stjärnorna på musik- och musikalhimlen.
– Malmö opera betyder jättemycket för mig, den bär på hela min ungdoms dröm som besannades, säger Helen Sjöholm.

YA - 15 sep 19 kl. 13:08

Vackert, burleskt, stillastående — Cecilia Lindqvist bär Orlando på sina axlar

Höstens första premiär på Hipp i Malmö är den stort uppmärksammade uppsättningen av Virginia Woolfs ”Orlando”, här med Jenny Wilsons nyskrivna musik. Recensenten Henric Tiselius var på lördagens premiär..

Kristianstadsbladet - 15 sep 19 kl. 13:08

Vackert, burleskt, stillastående — Cecilia Lindqvist bär Orlando på sina axlar

Höstens första premiär på Hipp i Malmö är den stort uppmärksammade uppsättningen av Virginia Woolfs ”Orlando”, här med Jenny Wilsons nyskrivna musik. Recensenten Henric Tiselius var på lördagens premiär..

Skånskan - 14 sep 19 kl. 16:00

Stor operakonst men tveksam musik

Recension Höstsonaten opera med musik av Sebastian Fagerlund och libretto av Gunilla Hemming efter Ingmar Bergmans filmmanuskript Dirigent: Patrik Ringborg
Regi och scenografi: Stéphane Braunschweig
Iscensättning på Malmö Opera: Charlotta Sevón, Georges Gangeré
Ljus: Marion Hewlett
Kostym: Thibault Vancraenenbroeck
Medverkande: Charlotte Hellekant, Erika Sunnergårdh, Fredrik Zetterström, Helena Juntunen, Nicholas Söderlund
Malmö Operakör; kormästare: André Kellinghaus
Malmö Operaorkester Premiär 13 september 2019 på Malmö OperaEgentligen borde det vara en omöjlighet att transformera Ingmar Bergmans film Höstsonaten till opera. Den är skriven för två bestämda skådespelare, Ingrid Bergman och Liv Ullmann, och är kanske den f

Skånskan - 11 jan 20 kl. 08:00

Alice Jönsson fångade drömmen på Malmö opera

Det var på Malmö opera Alice Jönssons dröm föddes när hon var sju år gammal. Förra året var det också där den slog in för den då nioåriga Skanörsbon.Alice Jönsson
Ålder: 10 år.

Skånskan - 28 maj 19 kl. 18:00

”För mig är det en dröm att få göra musik till teater”

Sångerskan och låtskrivaren Jenny Wilson skriver all musik till höstens storsatsning Orlando.
– Om jag ville göra musik till Orlando var den mest underbara frågan att få när man heter Jenny Wilson, säger hon entusiastiskt.Virginia Woolfs roman Orlando (1928) berättar om den den unge aristokraten Orlando som på 1500-talet bestämmer sig för att inte bli gammal.

Skånskan - 28 maj 19 kl. 17:55

17 kärleksbarn i stark teatersäsong

Virginia Woolfs Orlando med musik av Jenny Wilson, musikprogram om Brecht, nyskrivna Prekariatet, Hans och Greta som årets familjeföreställning och så en grekisk tragedi om att lämna sitt land för att söka skydd i ett annat.
Det var några av nyheterna när Malmö Stadsteater på tisdagen presenterade säsongen 2019/2020.Malmö stadsteater säsongen 2019/2020
2019:
14/9: Orlando av Virginia Woolf.

Skånskan - 17 maj 19 kl. 05:00

Sågar M-motion om etableringsboende

MALMÖ Moderaternas motion att koppla samman nyanländas boende med etableringstiden på två år skulle försvåra integrationen och skicka ut många i hemlöshet.
Det skulle också betyda högre kostnader för Malmö stad, skriver arbetsmarknads- och socialförvaltningen i ett yttrande.Motionen ska behandlas i arbetsmarknads- och socialnämnden den 21 maj.

Skånskan - 12 maj 19 kl. 12:50

Storartad opera om fanatisk Luther

Scen/recension SCEN
Schlagt sie tot!
Opera av Bo Holten med libretto av Eva Sommestad Holten
Dirigent: Patrik Ringborg
Regi: Peter Oskarsson
Scenografi och kostym: Peter Holm
Ljus: Per Sundin
Koreografi: Frauke: Caroline Lindblad
Medverkande: Dietrich Henschel, Thomas Volle, Jacob Högström, Reinhard Hagen, Inger Dam-Jensen, Bengt Krantz, Conny Thimander, Stefan Dahlberg, Magnus Loftsson, Emma Lyrén
Malmö Operaorkester, Malmö Operakör, Malmö operas barnkör, figuranter
Urpremiär på Malmö Opera 11 maj 2019Världshistorien vimlar av fanatiker; envisa män – och kvinnor – som håller fast vid en idé och är beredda att göra allt för att sprida den. Får de möjlighet utvecklas de ofta till despoter som gärna offrar andras ege

Skånskan - 27 apr 19 kl. 07:00

Feministisk cirkus på Hipp

I Guds olydiga revben gör Cecilia Lindqvist rollen som Gunilla Thorgren och på hennes cv finns andra starka kvinnoroller, som Victoria Benedictsson och Elise Ottesen-Jensen, Ottar.
– Jag är feminist, men jag är framför allt egoist. Jag tycker det är kul att gestalta starka kvinnor på scenen, säger hon.

Skånskan - 08 apr 19 kl. 09:03

Nyskapande omgörning av Büchners klassiker

Litteratur/recension TEATER
Woyzeck
Helsingborgs stadsteater/Malmö Dockteater
Av: Erik Holmström, fritt efter Georg Büchner
Regi och scenografi: Erik Holmström
Dramaturg: Tom Silkeberg
Ljusdesign: Ernesto Mejia. Premiär lördag den 6 april 2019, på Lillan, Helsingborgs stadsteater
På scenen: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Emma Mehonic, Robert OlofssonMalmö Dockteaters konstnärlige ledare Erik Holmström har med utgångspunkt i teaterklassikern Woyzeck av Georg Büchner skapat ett nytt verk som nu spelas i samarbete med Helsingborgs stadsteater.
Büchners drama är egentligen ett ofullbordat fragment, men därför öppet för olika tolkningar.

Skånskan - 01 apr 19 kl. 17:30

Debutant och stjärna frontar Mamma Mia

Det blir Annette Heick och Matilde Zeuner Nielsen som får rollerna som Donna och dottern Sophie i den nya uppsättningen av Abbamusikalen Mamma Mia i Köpenhamn nästa år.Mamma Mia 2020 i Danmark
Musikalen Mamma Mia sätts upp i Tivoli konsertsal i Köpenhamn våren 2020 med premiär den 22 januari. Musikalen spelas där fram till och med 22 mars för att sedan rulla vidare till Holstebro, Aalborg, Randers, Esbjerg, Vejle och Viborg.

Skånskan - 24 mar 19 kl. 15:44

Perfekt symbios mellan musik och dramatik

En gång i tiden var det tätt med uppsättningar på Verkstan på Malmö Opera. Nu får man vänta lite längre men när det väl kommer är det samma skyhöga kvalitet som det varit i mer än 20 år. Uppsättningen av Bohuslav Martinus kammaropera Komedi på en bro som hade premiär i lördags blir ytterligare en av de föreställningar där Verkstans konstnärliga ledare Maria Sundqvist visar att det går att skapa stor opera med små medel i en föreställning som etsar sig fast i minnet.

Skånskan - 22 mar 19 kl. 14:44

Kejsarens nya kläder framförs

SIMRISHAMN Ett stycke nakendräkt från Malmö statsteater. Ett gäng bibliotekarier med begränsad scenerfarenhet. En vaktmästare och en fritidspedagog.

Skånskan - 16 mar 19 kl. 16:43

Hänförande och häftig familjemusikal

Recension Matilda the Musical
Musikal av Dennis Kelly och Tim Minchin baserad på Roald Dahls bok Matilda
Översättning: Jonas Forssell
Medverkande: Matilda Gross, Thia Skogmar, Joel Yebio, Alice Jönsson, Linda Olsson, Marianne Mörck, David Lundqvist, Åsa Fång, Michael Jansson, Oscar Pierrou Lindén med flera. Malmö Operaorkester och stor ensemble.
Scenografi och videodesign: Palle Steen Christensen
Kostym: Astrid Lynge Ottosen
Ljus: Ulrik Gad
Ljud: Avgoustous Psillas för Autograph
Koreografi: Miles Hoare
Dirigent: Joakim Hallin
Regi: Elisabeth Linton
Nordisk premiär på Malmö Opera den 15 marsMatilda the Musical har gått sedan 2010 i London, men nu behöver man inte längre åka dit eller till någon annan interna

Skånskan - 12 mar 19 kl. 06:00

Konstnärlig forskning i en lyrisk form

Lyrikspalten Tips: Världspoesidagen firas den 19–21 mars i Malmö och Lund på bl.a. Skissernas museum i Lund, Malmö stadsbibliotek och Antikvariatet Anti i Malmö.

Skånskan - 04 mar 19 kl. 14:35

Birgitta Rydberg sadlar om till nunna

Fakta:
En värsting till syster har premiär på Chinateatern i Stockholm den 11 september. Biljetterna släpps den 12 mars.
I rollerna ser vi bland andra Birgitta Rydberg, Gladys del Pilar, Suzanne Reuter, Kim Sulocki och Karl Dyall.

Skånskan - 25 feb 19 kl. 09:00

Scola-film blir musikal på Skåneturné

En klassisk Ettore Scola-film, som utspelas 1938, har gjorts om till musikal med nyskriven musik och en scenografi som fungerar på både små och stora scener. På lördag, 2 mars, är det premiär för En alldeles särskild dag på Helsingborgs stadsteater och sedan blir det turné Skåne runt.
– Det här en väldigt viktig berättelse i vår tid, säger regissören Annika Kofoed.

Skånskan - 04 feb 19 kl. 20:00

Elever vill få vara sig själva

Malmö Att vara ung innebär också att ha många frågor som snurrar i huvudet. Det är lätt att oroa sig för om man duger som man är och för alla utmaningar som väntar i vuxenlivet.
Det är teman som Latinskolans estetiska elever ger sig i kast med i musikalen Relativitetsteorin, som har premiär på fredag.

Skånskan - 21 jan 19 kl. 06:00

En vampyrsaga tar form på scen scen

Den 9 mars är det premiär för den nyskrivna pjäsen Oscar Liljas försvinnande på Hipp. I våras var jag med när regissören Sara Cronberg och pjäsförfattaren Sara Bergmark träffades och blev sugen på att följa arbetat fram till premiären. Första nedslaget blev förra veckans kollationering.

Skånskan - 08 jan 19 kl. 11:00

Spindeln i teaternätet

KOLL. Spindeln i nätet; det är ofta så som inspicienten på en teater beskrivs. Det är en person med hög stresströskel; det är hen som har det överblicken över vad som händer på och bredvid scenen.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.