Kundera

Wednesday, 29 January, 07:06

Nyheter om Kundera

Sortering: Relevans | Senaste
SR - 03 dec 19 kl. 16:17

Milan Kundera tjeckisk medborgare igen

Författaren Milan Kundera får tillbaka sitt tjeckiska medborgarskap, 40 år efter att han fråntogs det..

GöteborgsPosten - 03 dec 19 kl. 14:11

Milan Kundera åter tjeckisk medborgare

Efter 40 år får författaren Milan Kundera, i dag 90 år, tillbaka sitt tjeckiska medborgarskap, skriver.

Sydsvenskan - 03 dec 19 kl. 14:03

Milan Kundera åter tjeckisk medborgare

Efter 40 år får författaren Milan Kundera, i dag 90 år, tillbaka till tjeckiska medborgarskap, skriver Le Monde. 1979, efter en intervju i Le Monde och efter att Le Nouvel Observateur hade publicerat ett utdrag ur "Skrattets och glömskans bok" blev han.

Helsingborgs Dagblad - 03 dec 19 kl. 14:03

Milan Kundera åter tjeckisk medborgare

Efter 40 år får författaren Milan Kundera, i dag 90 år, tillbaka sitt tjeckiska medborgarskap, skriver Le Monde. 1979, efter en intervju i Le Monde och efter att Le Nouvel Observateur hade publicerat ett utdrag ur "Skrattets och glömskans bok" blev han.

Expressen - 05 jul 19 kl. 16:59

Är du klar med Kundera i kissblöjan, Naddebo?

Ankan prövar den nya tillgängligheten till unik litteratur på originalspråk från Internationella biblioteket i Stockholm..

GöteborgsPosten - 19 aug 18 kl. 09:39

Pragvåren började med Kafka, Kundera och Stalin

Natten till den 21 augusti gick Sovjetiska trupper in i Prag för att sätta stopp för den våg av frihetliga reformer som svepte över Tjeckoslovakien. Hynek Pallas skriver med anledning av årsdagen för Sovjets invasion av Prag 1968 om Pragvårens utbrott och efterskalv..

BT - 13 maj 18 kl. 04:00

Heinö: Vanskligt att dra politiska slutsatser av ”kultur”

“Ett kidnappat västerland”. Så beskrev den tjeckiske författaren Milan Kundera de västkristna staterna i Baltikum och Centraleuropa som hade oturen att hamna på fel sida när ridån gick ner under de första efterkrigsåren..

SR - 12 nov 18 kl. 16:15

Milan Kundera kan få tillbaka sitt tjeckiska medborgarskap

Den tjeckiske författaren Milan Kundera kan komma att få tillbaka sitt tjeckiska medborgarskap..

Sydsvenskan - 07 mar 16 kl. 04:00

Den nationella egoismens återkomst

Ett EU-land kallar hem sin ambassadör i ett annat EU-land. Ett annat, eller samma land, blir i strid med alla EU:s solidaritetsregler, en soptipp för flyktingar som när den fyllts kommer att förvandlas till utmark, förort, en motsvarighet till medeltidens gigantiska och isolerade asyler för spetälska.Schengen som faller sönder.

Aftonbladet - 06 aug 15 kl. 16:08

Nobelpriskandidaten som inte intresserar sig för det subtila

Milan Kundera står och stampar.

SvD - 08 okt 14 kl. 12:24

”Jag tror Kundera vinner”

 .

Kristianstadsbladet - 26 nov 12 kl. 10:14

Tankar om romanen

Foto: Jacques Brinon
Nobelpristagare Orhan Pamuk kommer idag med en essäsamling där två ämnen står i fokus: romankonsten och författaren själv. Kulturskribent Örjan Abrahamsson roas och irriteras av en lättläst och underhällande tankebok.
En ?

YA - 17 jan 12 kl. 06:30

Moderat bildningsförakt

Den tjeckiske romanförfattaren Milan Kundera blev mycket uppmärksammad på 1970- och 80-talen. Nu tycks han i stor utsträckning ha drabbats av glömskan, ett fenomen han själv analyserade bättre än de flesta.
I början av Kunderas verk Skrattets och glömskans bok säger en av huvudpersonerna: ?

Sydsvenskan - 12 jan 12 kl. 06:30

En fri ande i exil

Som författare skulle han vara en "de mänskliga själarnas ingenjör", så löd den stalinistiska dogmen?
Som författare skulle han vara en ?de mänskliga själarnas ingenjör?

Kristianstadsbladet - 05 okt 11 kl. 06:30

Fika efter Nobel

Måndagsfika i Hässleholm. Till bordet de båda kulturskribenterna Jan Karlsson och Maria Ehrenberg och Marias litteraturintresserade dotter Emma. Uppdrag: Spekulera och sia om Nobelpriset i litteratur.

Sydsvenskan - 09 jul 11 kl. 06:30

Gamla brott. Diktaturen dog men dess gift verkar fortfarande i Rumänien.

Henrik Nilsson författare och litteraturkritiker Jag satt på en uteservering i Bukarest med den rumä?
Henrik Nilssonförfattare och litteraturkritikerJag satt på en uteservering i Bukarest med den rumänske poeten Ioan Es Pop. Samtalet under vårsolen slingrade sig bakåt i tiden, till det avgörande året 1989 då så mycket förändrades i denna del av Europa.

SR - 07 aug 15 kl. 06:00

"Obetydlighetens högtid" av Milan Kundera

Sedan 1980-talet har Milan Kundera varit en av de ledande europeiska romanförfattarna som med böcker som Skämtet och Varats olidliga lätthet nått en stor publik. De senaste åren har han mest ägnat sig åt att skriva essäer men nu är han tillbaka med romanen Obetydlighetens högtid. Mikael Timm berättade om den i OBS när den kom på franska.

SmålandsPosten - 07 jan 14 kl. 08:52

Milan Kundera: Ett möte

I mycket kan vi se Kunderas bok som ett försvar för djupet mot ytan. Och för den politiska oengagerade litteraturen mot den politiska rättrogna. Och för det upproriska skrattet mot det påtvingade allvaret.

SR - 07 jan 14 kl. 14:23

Milan Kundera: Ett möte

Den tjeckoslovakiske författaren Milan Kundera slog igenom stort under 70- och 80-talen med böcker som Skrattet och glömskans bok, Skämtet och Varats olidliga lätthet. Böckerna lästes som vittnesmål från andra sidan järnridån och Kundera flyttade till Frankrike. Det är sex år sedan en bok av honom senast översattes till svenska.

SvD - 05 feb 11 kl. 01:00

Milan Kundera en stridbar man i konstens tjänst

Övertygelse och visshet fördunklar vår blick för de existentiella perspektiven. Estetiken måste därför stå ren från politik och ideologi, menar Milan Kundera. Hans ­senaste essäsamling ?


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.