Kemi

Wednesday, 23 January, 15:44

Nyheter om Kemi

Sortering: Relevans | Senaste
Skånskan - 01 dec 18 kl. 11:03

En Annie i allra bästa form

Recension

Annie
Musikal av Thomas Meehan, Charles Strouse och Martin Charnin
Medverkande: Nanne Grönvall, Thomas Järvheden, Anna Sahlene, Kalle Rydberg, Nina Pressing, Fredrik Dolk, Lily Wahlsteen, Ella Andersson Bessman, Klara Wemner, Caroline Enochsson, med flera
Scenografi: Peter och Marianne Dillberg
Koreografi: Siân Playsted Kostym: Marianne Lunderquist
Mask och peruk: Freja Täck
Ljusdesign: Palle Palmé
Ljuddesign: Peter Dahlström
Musikarrangemang: Björn Claesson Regi: Eva RydbergFantastiska barn, en urgullig hund, melodier som alla kan tralla med i och en komisk pangroll superbt framförd. Att årets upplaga av musikalen Annie i Malmö kommer att locka familjepubliken från sofforna i vinter känns givet. Premiär

Skånskan - 21 dec 18 kl. 15:00

Dålig ledning kan sätta stopp för storsatsningar

SVALÖV En dålig avloppsledning mellan Teckomatorp och Landskrona kan sätta krokben för utvecklingen av samhället.
Den planerade utvecklingen på Granboområdet kan därmed äventyras.– Vi vet inte vad som har hänt, men vi har fått information att trycket inte är bra.

Skånskan - 13 dec 18 kl. 17:05

Styrka från universitetet fritog

lund En för universitetet unik, och hittills hemlig, fritagningsaktion inträffade sommaren 2014.
Handledaren Charlotta turner organiserade en beväpnad aktion för att undsätta doktoranden Firas Jumaah och hans familj, som hade blivit fast i ett IS-kontrollerat område inne i Irak.Först nu går universitet ut med vad som hände, och de inblandade berättar den smått otroliga historien i tidningen Lum, Lunds universitets magasin.

Helsingborgs Dagblad - 09 dec 18 kl. 19:00

Lundabolag först med tumörlokaliserande läkemedel

När Nobelpriserna i medicin och Kemi delas ut firas det med champagne på Alligator..

GöteborgsPosten - 15 dec 18 kl. 13:51

Klarar Mick Mulvaney att tänka som Trump?

USA:s president Donald Trump har utsett Vita husets budgetchef Mick Mulvaney till tillförordnad stabschef. Mulvaney ses som en konservativ vapendragare som har goda förbindelser med kongressen – och Kemi med presidenten själv..

Nyteknik - 30 nov 18 kl. 09:07

Batterier som driver utveckling

Kristina Edström, professor i oorganisk Kemi, har vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala byggt upp världsledande batteriforskning. Nu arbetar hon för att Europa ska fortsätta investera i en konkurrenskraftig och hållbar tillverkning av batterier..

Skånskan - 30 nov 18 kl. 16:32

Kan skonas från kemisk lukt

teckomatorp
Olika saneringsalternativ undersöks nu på södra BT Kemi-området för att få bort 55 000 ton förorenad jord.
I veckan genomfördes provborrningar för att se efter möjligheterna till att skona Teckomatorpsborna från större störningar. Naturvårdsverket tilldelade BT Kemi Efterbehandling 172 miljoner kronor i slutet på 2017 och har inneburit en förskjutning för arbetet från 2019 till 2020 och 2021.

NSD - 29 nov 18 kl. 22:23

Emanuelsson om poängsuccén: "Vi har hittat bra kemi"

Redan efter 21 omgångar är Petter Emanuelsson endast en poäng ifrån att tangera fjolårets poängskörd på 13 stycken..

NT - 29 nov 18 kl. 19:03

Eleverna fick en egen Nobelfest

Eleverna på naturvetenskapsprogrammet vid Bergska gymnasiet fick på onsdagskvällen möta årets Nobelpristagare i Kemi..

DI - 20 nov 18 kl. 19:30

Lärande på distans kan öka kvalitet

LEDARE. Magnus Ehinger är lärare i Kemi och biologi vid gymnasieskolan Spyken i Lund. Han arbetar med en amerikansk metod som han kallar "flippad undervisning" (flipped=omvänd).

Expressen - 23 nov 18 kl. 20:56

Nu avslöjar idolerna – kyssarna bakom kulisserna

I kvartsfinalen av ”Idol” bjuder artisterna på kärlekslåtar – och bakom kulisserna flödar romantiken mer än tv-tittarna kan ana.Bragi Bergsson och Hanna Ferm startade spekulationer om en romans efter att deras Kemi slog gnistor i en duett förra veckan.– Jag har inga kommentarer, hälsar Bragi Bergsson i direktsändning..

DI - 22 nov 18 kl. 15:51

Konjunkturmoln: Svenska kemiföretag dämpar prognos för närmaste halvåret

Det tredje kvartalet försvagades för de svenska Kemi- och läkemedelsföretagen jämfört med det andra, och ett ännu mer dämpat klimat spås för det kommande halvåret..

Expressen - 13 okt 18 kl. 09:00

Kriminella stjärnor med skyhöga löner

Måndagen den åttonde oktober år 2018 satt en skara journalister och väntade på att Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen skulle tala på en så kallad presskonferens, men det hördes inga kloka ord, inga filosofiska tankar eller skarpsinniga analyser från de två landslagsspelarna, fastän stämningen var som inför ett påvligt dekret, en konungslig bulla eller ett möte med två Nobelpristagare i fysik, Kemi eller litteratur. Victor och Robin släppte menlösa ord ner i en tom brunn. Det var pinsamt för alla parter..

Skånskan - 18 nov 18 kl. 20:15

Storebror Sylvegård visade segervägen

ISHOCKEY Malmö Redhawks var bara tillfälligt ur kurs.
0–9-krossen uppe i Skellefteå gav rejäl tändvätska och ledde till 4-1-triumf hemma mot Timrå IK.
– Roligt, sa tremålsskytten Emil Sylvegård.

Skånskan - 14 nov 18 kl. 15:00

Söderåsen till stationen

TECKOMATORP En bit av Söderåsen kommer för några dagar till Teckomatorp.
Det handlar om kulturprojektet Frizon som invigs fredagen den 16 november på gamla stationen i byn.Därmed ges tillgång till något som för de flesta knappt längre existerar: tystnad och stillhet.

Nyan - 09 nov 18 kl. 10:25

Ny målvakt för IFK

Oskari Forsman spelar för IFK Mariehamn inkommande säsong. Det meddelar klubben i ett pressmeddelande. Forsman är 30 år gammal och har gjort över 100 ligamatcher för klubbar som RoPS, TPS, Kemi och Lahti.

SmålandsPosten - 06 nov 18 kl. 19:39

Ulf söker livets ursprung på Älmhults bibliotek

Livets uppkomst ses ibland som ett mirakel. I själva verket är det inte något märkligt alls. Det menar Ulf Ellervik, professor i bioorganisk Kemi på Lunds universitet, som föreläser på Älmhults bibliotek under onsdagskvällen..

DI - 23 okt 18 kl. 13:25

Ogräsmedlet är rena giftet för jättens aktie

Ett amerikanskt domslut att ogräsmedlet Roundup "troligen" orsakar cancer sätter press på det tyska Kemi- och läkemedelsbolaget Bayer. Aktiekursen hade vid lunchtid på tisdagen fallit med över 8 procent på Frankfurtbörsen..

Nyan - 02 nov 18 kl. 15:37

Fler pojkar får stöd i skolan

En fjärdedel av grundskoleeleverna får någon form av stöd i skolan. Det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Den vanligaste formen är specialpedagogiskt stöd men det finns också allmänpedagogiskt och mångprofessionellt stöd.

SR - 31 okt 18 kl. 06:00

Rädslans kemi undersöks

Genom att skapa rädslor hos försökspersoner ska forskare i Uppsala försöka se hur dopamin aktiveras i hjärnans inre delar..

Barometern - 27 okt 18 kl. 00:34

Dålig SD-kemi i Sölvesborg

Var händer med M-politiken om SD dikterar villkoren?.

Supermiljöbloggen - 19 okt 18 kl. 17:51

Återvunnen plast innehåller gifter

En ny studie vid namn Toxic Loophole av en rad organisationer har undersökt 430 plastprodukter som konsumeras i Europa och i Sverige. 109 av dessa innehöll bromerande flamskyddsmedel, som är hormonstörande. Orsaken är en lucka i EU-lagstiftningen om återvunnen plast.

Barometern - 26 okt 18 kl. 08:00

Stockholmarnas sköna kemi – andrakedjan har blivit en succéformation

Tre 08:or i en andrakedja. Stockholmsduon i skogen har blivit en trio. Den ekvationen stavas: Succé..

Kristianstadsbladet - 16 okt 18 kl. 16:00

Slajmiga maskar lärde elever kemi

Fjärdeklassarna på Fjälkinge skola gjorde stora ögon när de plötsligt kunde plocka upp genomskinliga maskliknande saker ur en burk där de blandat två olika Kemikalieblandningar. En lektion som slutade med prat om tarm och mage..

Skånskan - 18 okt 18 kl. 05:00

Många aktörer vill in i avkristnad kyrka

Malmö Nyligen förvandlades den till en naturpark och snart blir det både körsång och julshow. Planerna var många för Caroli kyrka när den avkristnades 2010 men nuvarande fastighetsägare hyr inte ut till vilka evenemang som helst.Agora, A group of retail assets, blev ägare till köpcentrumet Caroli och kyrkan under 2015.

Blekinge Läns tidning - 19 okt 18 kl. 15:38

Kemi är kul när kemin stämmer

Alla får på sig vita rockar och eleverna ser plötsligt ut som unga forskare. Nu gäller det bara att få Kemin att stämma med verkligheten..

Dagensanalys.se - 16 okt 18 kl. 10:01

MIT investerar 8 miljarder kronor i AI-universitet

Sedan 2010 saknas det, av flera institut och företag, talanger inom AI-forskning och utveckling. Något som nu MIT tänker ändra på genom att utbilda. MIT är Massachusetts Institute of Technology och är erkänt duktiga inom framtidens teknologier.

Helsingborgs Dagblad - 03 okt 18 kl. 13:20

Nobelpristagare skeptisk till sitt pris

George P Smith är inte överförtjust över att ha tilldelats Nobelpriset i Kemi. Det kommer försent för att betyda något i praktiken – och andra förtjänar det mer, tycker han. – Jag slår vad om att en hel del Nobelpristagare tycker så, säger han till TT..

DN - 03 okt 18 kl. 13:33

Nobelpristagare skeptisk till sitt pris

George P Smith är inte överförtjust över att ha tilldelats Nobelpriset i Kemi. Det kommer försent för att betyda något i praktiken – och andra förtjänar det mer, tycker han. – Jag slår vad om att en hel del Nobelpristagare tycker så, säger han till TT..

DI - 11 okt 18 kl. 20:46

Bayeraktien en av få klättrare i Europa

Kemi- och läkemedelsbolaget Bayers börskurs steg på torsdagen efter ett utslag i en amerikansk domstol. Enligt domslutet ska en rättegång där Bayerägda Monsanto dömts till böter på motsvarande 2,6 miljarder kronor tas om..

Nyan - 10 okt 18 kl. 21:25

Fotbollssajt: Nazari till Thailand

All Things Thai Football meddelar på Twitter att klubben Ratchaburi Mitrphol FC i Thai League 1 värvar IFK Mariehamns Amin Nazari. Det framgår inte när övergången ska ske, men Nazari har kontrakt med IFK säsongen ut. Just nu befinner sig, enligt IFK:s hemsida, mittfältaren på träningsläger i Qatar med filippinska landslaget.

Sydsvenskan - 01 okt 18 kl. 06:00

Här kommer veckan fylld av Nobelpris

Nu inleds veckan då minst tre forskare kommer att få sina liv kraftigt förändrade. Det har nämligen blivit dags att presentera 2018 års vinnare av Nobelpriset i medicin, fysik och Kemi, liksom årets fredspristagare. Först ut är Nobelpriset i fysiologi e.

Nyteknik - 03 okt 18 kl. 11:50

Frances Arnold är den femte kvinnan som tar hem kemipriset

Här är pristagarna av Nobelpriset i Kemi 2018..

VA - 03 okt 18 kl. 15:18

Två kvinnor bland årets Nobelpristagare – vilket är så ovanligt att de redan har skrivit historia

I år går två av Nobelpriserna, i både fysik och Kemi, till kvinnor. .

Skånskan - 05 okt 18 kl. 15:00

Miljonregn över hälsoforskning

ESLÖV Ett antal forskare fick ett välkommet tillskott till sina projekt när Håkanssonpriset delades ut under Näringslivsgalan.
Stipendiaterna får dela på de drygt tre miljoner kronor som delas ut av Dr P Håkanssons Stiftelse i år.Åtta stipendiater från forskningsvärlden fick dela på de 3,2 miljoner kronor som sammanlagt delades ut.

Expressen - 03 okt 18 kl. 11:40

Nu ska Nobelpriset i kemi tillkännages

När Nobelveckan har nått fram till onsdagen har turen kommit till Kemipriset..

UNT - 03 okt 18 kl. 12:43

Miljontals fel gav Nobelpris i kemi

Evolutionens styrka syns i livets mångfald..

Skånskan - 03 okt 18 kl. 12:02

Tre delar på kemipriset

Frances H Arnold och George O Smith och Gregory P Winter delar på årets Nobelpris i Kemi. Enligt Kungliga vetenskapsakademin har 2018 års Nobelpristagare i Kemi ”tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör största nytta för mänskligheten”. Man har bland annattagit fram enzymer som kan användas i alla från biobränsle till läkemedel, bland annat som för att bota spridd cancer..

DN - 03 okt 18 kl. 12:36

Per Snaprud: Kemipriset har lett till mer miljövänliga biobränslen och läkemedel mot autoimmuna sjukdomar

I år får tre personer dela på Nobelpriset i Kemi, för forskning som utnyttjar evolutionära processer i provrör. DN:s tillförordnade vetenskapsredaktör svarar på tre frågor om priset..

Nyteknik - 03 okt 18 kl. 09:21

Nu är det dags att presentera årets kemipristagare

Medicinpriset är avklarat, fysikpriset likaså. Nu har det blivit dags för 2018 års vinnare av Nobelpriset i Kemi att tillkännages.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.