Jakobstad

Sunday, 17 February, 18:38

Nyheter om Jakobstad

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 24 jan 19 kl. 14:07

Moore återvänder till Jaro – ser slutet på spelarkarriären, siktar på att bli tränare: "Spelar-Wally och tränar-Wally är två helt olika personer"

Ytterbacken Walter Moore återvänder till Jakobstad och Jaro, efter en ettårig session i Uleåborg. 34-åringen har skrivit på ett kontrakt som täcker inkommande säsong. "Han för med sig oerhörd erfarenhet," säger chefstränare Niklas Käcko..

YLE - 18 jan 19 kl. 10:17

Klimatstrategin i Jakobstad glömdes bort - pengarna styr fortfarande upphandlingen även i Vasa

Klimatstrategin i Jakobstadsregionen har nästan 10 år på nacken. Det är dags att uppdatera den och ta den till heders säger klimatdemonstranter. Men många beslutsfattare känner inte ens till strategin..

YLE - 18 jan 19 kl. 06:20

Jakobstadsbor manifesterar i Greta Thunbergs anda – vill att Jakobstadsnejden uppdaterar och använder sin klimatstrategi

Varje fredag samlas människor på rådhustrappan i Jakobstad för att uppmärksamma klimatfrågan. Fridays for future är en manifestation i Greta Thunbergs anda. Nu vill gruppen ha en uppdaterad klimatstrategi som aktivt används i beslutsfattandet..

YLE - 01 feb 19 kl. 06:04

Esperi Care vill höja priserna vid enheten i Jakobstad

Vårdbolaget Esperi Care vill höja priserna vid enheten i Jakobstad. Men bolaget dök inte upp till ett avtalat möte förra veckan. Den här veckan ställde staden Jakobstad in ett annat avtalat som gällde en ny enhet i Jakobstad..

YLE - 20 jan 19 kl. 08:14

Märta-Lisa Westmans kulturgärning hyllas på söndagen

Söndagen den 20.1 ordnas i Jakobstad en hyllning till Märta-Lisa Westman. Westman var en känd profil för många i staden - som politiker, som rektor och som engagerad på många olika håll.

Nyan - 14 jan 19 kl. 13:22

Pub Niska öppnar i Vasa

I mars öppnar en ny Pub Niska. Den här gången i Vasa där man tar över Kaffehuset Augusts lokaler alldeles intill torget. Pub Niska, pizzakonceptet som Michael och Jenny Björklund, står bakom, öppnar en ny restaurang i Vasa, Österbotten i mars.

YLE - 30 jan 19 kl. 13:30

Stor oro över inneluften i Oxhamns skola i Jakobstad – "Vill inte att min dotter ska bli kroniskt sjuk"

Lärare och föräldrar i Oxhamns skola i Jakobstad är upprörda över att staden inte gör något åt den dåliga inomhusluften i skolan. - Jag vill inte att mitt barn ska vara i byggnaden, säger Marcela Grannas..

YLE - 26 dec 18 kl. 16:07

Drömmen om hemma-VM driver 19-åriga Jenniina Nylund framåt i USA: "Man får verkligen kriga för att ta sig fram"

Hennes jämngamla pojkjuniorer har just nu hela världens hockeyögon på sig vid JVM, men 19-åriga Jenniina Nylund från Jakobstad har siktet inställt på en helt annan VM-turnering. I april hoppas hon på att vara en av spelarna som tar sig genom nålsögat och får spela om medaljer på hemmaplan i Esbo..

YLE - 07 jan 19 kl. 17:37

Nytt patientsystem räknas kosta 111 miljoner euro för Vasa sjukvårdsdistrikt

Ett nytt patientdatasystem är på gång till Vasa sjukvårdsdistrikt för att underlätta det dagliga arbetet. I dagens läge har systemen inom sjukvårdsdistriktet svårt att kommunicera med varandra. Till exempel kan man i Jakobstad komma in i Vasas system men inte tvärtom..

YLE - 25 jan 19 kl. 07:13

Biblioteksdirektör i Jakobstad: Biblioteket tål inte fler nedskärningar

Personalutvecklingen på biblioteket i Jakobstad har varit ett stålbad de senaste åren, anser biblioteksdirektör Leif Storbjörk. Nästan en tredjedel av tjänsterna har enligt honom försvunnit och mera kan inte tas bort..

YLE - 02 jan 19 kl. 07:39

Stormen drog in över Österbotten - inställda tågturer och många utan el

Det kraftiga vinterovädret har orsakat strömavbrott runt om i Österbotten. I Jakobstad fick UPM problem med produktionen och VR ställer in morgonturer mellan Vasa och Seinäjoki..

YLE - 28 jan 19 kl. 09:33

Fem nya anställda bara i år – Koncentra Pistons växer och bygger ny fabrik i Jakobstad

Företaget Koncentra Pistons i Jakobstad har anställt fem personer på bara några veckor. Företaget gjorde rekord i omsättning i fjol och enligt vd Sakari Pisilä ser försäljningen bra ut också för det här året..

YLE - 23 jan 19 kl. 18:46

Enkät om inneluften: Många mår dåligt i Oxhamns skola i Jakobstad

Både lärare och elever lider av den dåliga inneluften i Oxhamns skola i Jakobstad. Arbetshälsovårdens enkät bland lärare visar att var tionde mår direkt dåligt..

YLE - 29 dec 18 kl. 08:40

Wilma Sjöholm fortsätter i Damallsvenskan – har kommit överens om en fortsättning i Djurgården

Fotbollsspelaren Wilma Sjöholm från Jakobstad fortsätter karriären i Sverige och Djurgårdens IF. Säsongen 2018 var hennes första i Sverige och 19-åringen fick spela åtta matcher i Damallsvenskan..

YLE - 26 nov 18 kl. 04:43

Satt ensam med sin svårt sjuka mamma – två timmars väntan på ambulans i centrala Jakobstad

Kethen Miekka satt ensam med sin svårt sjuka 79-åriga mamma i två timmar. Mamman hade drabbats av en hjärnblödning, men trots upprepade samtal till nödcentralen kom ingen ambulans..

YLE - 27 dec 18 kl. 05:00

Lunch på stan är en guldkant i vardagen – middag ute är en rätt sällan förkommande lyx

Kunderna verkar räcka till trots att det finns ett tjugotal lunchserveringar i Jakobstad och trots att det är juletid. - Att äta lunch ute är en liten vardagslyx, säger Tanja Granlund..

YLE - 21 jan 19 kl. 12:21

Olycksutredningscentralen: Gammal utrustning från 1980-talet bidrog till farosituation på Karleby-Jakobstad flygplats

Den föråldrade utrustningen i flygledartornet i Kronoby borde uppdateras och flygledarna borde utbildas i specialsituationer. Det rekommenderar Olycksutredningscentralen (Otkes) i sin rapport om det allvarliga tillbudet vid Karleby-Jakobstad flygplats för ett knappt år sedan..

YLE - 16 dec 18 kl. 14:40

Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten..

YLE - 20 dec 18 kl. 12:16

YA:s närvårdarutbildning blir kvar i Pedersöre

Yrkesakademin i Österbotten (YA) har bestämt sig för att inte flytta närvårdarutbildningen från Pedersöre till Jakobstad. Alla utbildningar i Jakobstad flyttar till Campus Allegro..

YLE - 20 nov 18 kl. 05:01

Myror i byxorna och svårt att läsa och skriva? – Dolt synfel kan misstas för adhd och dyslexi

Problem med inlärning och koncentration kan bero på dolda synfel men misstas för att vara adhd eller dyslexi. Det säger lärarna Anne Ström och Malin Enell-Grön i Jakobstad. Deras arbete med barnens dolda synproblem är banbrytande i Svenskfinland..

YLE - 07 dec 18 kl. 06:34

Motion i Jakobstadsfullmäktige: Ge skoleleverna en meningsfull fritid med trygga vuxna

En lågtröskelverksamhet som är öppen för alla efter skoldagens slut, det föreslår SFP:s fullmäktigeledamot Annica Haldin i Jakobstad. Det viktiga är att barn inte lämnas ensamma och otrygga utan har en trygg plats att gå till, säger hon..

YLE - 19 jan 19 kl. 08:26

Jakobstad gör nytt försök att hitta en företagare till FantaSea

Jakobstad gör ett nytt försök att hitta en företagare till vattenparken FantaSea. Ifjol hade staden ett krav på att företagaren själv skulle delta i satsningarna på att utveckla området men den planen misslyckades..

YLE - 06 dec 18 kl. 18:51

Här hittar du alla intervjuer på svenska från slottsbalen – 98-åriga krigsveteranen Karl-Arne Björk från Jakobstad har precis fått körkortet förnyat: "Jag brukar skjutsa andra veteraner om det behövs"

Missade du någon av intervjuerna på slottet? Ingen fara, här hittar du alla svenskspråkiga intervjuer från balen..

YLE - 17 dec 18 kl. 16:36

Chefsläkare i Jakobstad: Troligt att personer i karantän haft mässling – inga misstankar om andra smittade

Inga nya fall av mässling har upptäckts i Jakobstadsregionen, men det är sannolikt att några av de personer som varit i karantän insjuknat i mässling, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström i ett pressmeddelande..

YLE - 06 dec 18 kl. 18:51

98-åriga krigsveteranen Karl-Arne Björk från Jakobstad har precis fått körkortet förnyat: "Jag brukar skjutsa på andra veteraner om det behövs"

Missade du någon av intervjuerna på slottet? Ingen fara, här hittar du alla svenskspråkiga intervjuer från balen..

YLE - 04 dec 18 kl. 18:59

Exporten i norr kräver fungerande flygförbindelser till Kronoby

Det är lika viktigt att exportindustrins folk snabbt kommer ut i världen som det är att få hit kunderna. Det säger direktör Jorma Mäntynen om utredningen om Karleby-Jakobstad flygplats, som hans konsultföretag gjort för handelskammarens räkning..

YLE - 13 dec 18 kl. 15:42

Sponsor Capital går in som majoritetsägare i Herrmans

Det finländska investeringsbolaget Sponsor Capital går in som majoritetsägare i Herrmans Group i Jakobstad. Herrmans tillverkar dels belysningslösningar för tunga fordon, dels cykelkomponenter för en global marknad..

YLE - 06 dec 18 kl. 10:33

Barnfamiljer i Jakobstad och Karleby stannar hemma i rädslan för mässling – lev ett normalt liv, säger överläkare

Barnfamiljer i Österbotten är rädda för mässlingsepidemin. Flera väljer att stanna hemma och vågar inte delta i evenemang med mycket människor. Taneli Puumalainen, överläkare på THL, säger att man inte behöver oroa sig..

YLE - 08 jan 19 kl. 15:05

Livskraftig, trygg eller unik? – Stadsborna i Jakobstad, Kristinestad och Kaskö får säga sitt om sin hemstad

Just nu får invånarna i Jakobstad, Kaskö och Kristinestad säga sin åsikt om sina hemstäder. Hur står det riktigt till med städernas dragningskraft och image och hur är det att leva och bo i där?.

YLE - 24 nov 18 kl. 07:29

Finlandiaprisnominerade Lars Sund hade mental klaustrofobi i hemstaden: "Det var i Uppsala jag blev österbottning på allvar"

Han är nu för fjärde gången nominerad för Finlandiapriset och många minns honom inte minst från boken, filmen och pjäsen Colorado Avenue. Vi har träffat författaren Lars Sund i hans hemstad Jakobstad för att prata om livet och hatkärleken till platsen han vuxit upp på och som han gång efter annan skriver om..

YLE - 10 jan 19 kl. 05:08

Baltic Yachts i Jakobstad förbereder expansion

Baltic Yachts behöver mer byggnadsrätt för att kunna bygga ut på Alholmen i Jakobstad. Detaljplaneförslaget ger möjlighet till en ny och lika stor hall till höger om den nuvarande hallen vid Alholmen..

YLE - 01 dec 18 kl. 10:17

Inga nya mässlingsfall i Larsmotrakten – några barn har satts i hemkarantän

Inga fler fall av mässling har tills vidare uppdagats i Larsmotrakten, säger man vid Malmska sjukhuset i Jakobstad..

YLE - 01 dec 18 kl. 10:17

Inga nya mässlingsfall i Larsmotrakten

Inga fler fall av mässling har tills vidare uppdagats i Larsmotrakten, meddelar man vid Malmska sjukhuset i Jakobstad..

YLE - 01 dec 18 kl. 10:17

Inga nya mässlingsfall i Larsmotrakten fram till söndag – några barn har satts i hemkarantän

Inga fler fall av mässling har uppdagats i Larsmotrakten, säger man vid Malmska sjukhuset i Jakobstad på söndagsmorgonen..

YLE - 01 dec 18 kl. 10:17

Inga nya mässlingsfall i Larsmotrakten fram till söndagen – några barn har satts i hemkarantän

Inga fler fall av mässling har uppdagats i Larsmotrakten, säger man vid Malmska sjukhuset i Jakobstad på söndagsmorgonen..

YLE - 29 nov 18 kl. 09:27

JBK lyckades få ihop ny styrelse - laget kan fortsätta spela i division 2

Fotbollsklubben JBK i Jakobstad har lyckats få ihop en ny styrelse. Det innebär att klubben kan fortsätta spela i divison 2 nästa säsong..

YLE - 28 nov 18 kl. 14:30

Nya fraktlinjer från Jakobstads hamn ut till Europa

Rederiet Svenska Orient Linien inleder trafik på hamnen i Jakobstad i januari 2019. Främst gäller trafiken export av BillerudKorsnäs pappersprodukter från Alholmen..

YLE - 19 nov 18 kl. 09:29

"Österbottningar är driftiga men har kanske fastnat för mycket i det gamla"

Kan Österbotten vara en drivmotor för landets ekonomi i framtiden? Den frågan försökte Johnny Åkerholm, styrelseordförande för Vasa universitet, ge svar på i Jakobstad i lördags..

YLE - 22 nov 18 kl. 12:29

Barnträdgårdsläraren som blev popstjärna - möt Ela Dawn

25 åriga Daniela Krook är utbildad barnträdgårdslärare men hade en dröm om att göra musik. Hon lämnade Jakobstad för att åka till USA och gör nu egen musik under artistnamnet Ela Dawn..

YLE - 23 nov 18 kl. 04:36

Nextjets konkursförvaltare kan komma att kräva pengar av Guldkusten Ab i Jakobstad

Nextjets konkursboförvaltare Lars-Henrik Andersson i Stockholm utreder som bäst om det finns skäl att försöka återvinna pengar som betalats i december ifjol till Guldkusten Ab i Finland. Guldkustens styrelseordförande Peter Boström anser att det inte finns något allmänt intresse i ärendet..


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.