Fonderna

Tuesday, 02 June, 13:19

Nyheter om Fonderna

Sortering: Relevans | Senaste
DI - 11 maj 20 kl. 18:00

Fonderna som rusat i börskaoset

Trots att åtskilliga hedgefonder tog revansch under april visar de flesta upp negativ avkastning sedan årsskiftet..

PrivataAffärer - 08 maj 20 kl. 11:11

Hernhag: Börsens säkraste aktie

Camilla: Vilken aktie skulle i dagsläget säga är det mest ”säkra” aktien. Som inte påverkas lika mkt av Corona och inte är speciellt konjunkturkänslig?
Marcus: Heba är nog tråkigaste aktien på börsen så jag svarar det bolaget.

Expressen - 08 maj 20 kl. 06:15

Pandemin behöver inte hota pensionerna

Vad blir nästa särlösning som ska belasta statskassan? Politiker, med socialförsäkringsminister Shekarabi i spetsen, tycks ha glömt att syftet med AP-Fonderna är att de ska användas som buffert vid olika variationer i pensionssystemet, skriver Jöran Rubensson..

PrivataAffärer - 30 apr 20 kl. 12:00

Förvaltaren: Bli en vinnare på krisen

Världsindex sjönk under februari med nästan 12 procent från toppen  den 19 februari och under mars föll index ytterligare 21 procent innan världens börser återhämtade en del förlorad mark i slutet av månaden. Aldrig någonsin har börsen fallit så mycket på så kort tid. Detsamma gäller återhämtningen från och med den 23 mars, som även den har varit historiskt snabb.

PrivataAffärer - 29 apr 20 kl. 10:28

Teknik och läkemedel lockade i aprilrekylen

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, beskriver aprils börsrekyl som en följd av stora stimulanspaket från världens centralbanker i kombination med signaler om att ekonomier så smått börjar öppna upp. – En hel del techbolag har stått pall i raset och dessutom gasat med i rekylen, och det reflekteras i spararnas fondval, säger hon. – I turbulensen har en tydlig strategi varit att satsa på techbolag, och den tendensen ser vi också i fondvalen.

PrivataAffärer - 27 apr 20 kl. 17:59

Reuters: Kollapsen visar riskerna med att placera i olja

Läs också: Lundkvist: Tre skäl till varför sparare riskerar bli besvikna på olja Investerare har flockats till olje-ETP:er de senaste veckorna i ett försök att ta position inför en förväntad uppstuds i oljepriset som fallit drastiskt sedan början på mars. ”Många av dessa produkter – inklusive USA:s oljefond (USO), den största amerikanska olje-ETP:en, kan stå inför väldigt branta fall när oljemarknaden rubbas”, skriver Reuters. Olje-ETP:er investerar i råolje-terminer och kan köpas och säljas som akti

Realtid - 25 apr 20 kl. 07:30

Vindkraft slog ut motståndet i veckan

När Realtid summerar veckans tio mest lästa artiklar är ettan en krönika om vindkraften. I övrigt lockar Fonderna som klarat corona bäst och sämst..

Realtid - 23 apr 20 kl. 06:04

Här är fonderna som står emot coronafallet 

Tre fonder med huvudsaklig inriktning mot Sverige har stått emot coronafallet på börsen bättre än alla sina konkurrenter – en är en storbolagsfond medan två är uppstickare..

DI - 20 apr 20 kl. 20:44

Tufft för premiepensionsfonder – ras på över 40 procent

Värdetappet på statens fondtorg har varit enormt, även om Fonderna studsat upp från botten i mars..

DI - 15 apr 20 kl. 05:45

Populära fonder får sänkt betyg efter kraschen

Flera populära företagsobligationsfonder får kraftigt sänkt betyg hos Morningstar, när den senaste tidens ras i Fonderna slår igenom. .

PrivataAffärer - 09 apr 20 kl. 11:00

Tänk långsiktigt – och investera bara i sådant du förstår

BLI:s PPM fonder: BL-Equities Europe finns på Pensionsmyndighetens fondtorg där BLI en av de större utländska förvaltarna med hela 17 fonder och närmare två miljarder kronor under förvaltning. Läs mer om fonden här  Ivan Bouillot är ansvarig för förvaltningen av europeiska aktier på BLI- Banque de Luxembourg Investments. Tillsammans med sitt team förvaltar Ivan Fonderna BL-Equities Europe och BL – European Family Businesses med lite olika inriktning.

Realtid - 07 apr 20 kl. 16:40

Här är fonderna som får höjt betyg av Morningstar

Över 40 svenska fonder får nytt betyg av Morningstar. Realtid har listan..

Realtid - 07 apr 20 kl. 06:04

Fonder från East Capital stoppade i PPM – bolaget hoppas på öppning inom kort

Pensionsmyndigheten stoppade fyra fonder från East Capital i PPM den 31 mars. Nu väntar sig East Capital att Fonderna öppnas igen inom kort..

Cornucopia - 06 apr 20 kl. 09:49

Stockholmsbörsen öppnar starkt efter dödskors och negativ vecka

Stockholmsbörsen öppnar starkt efter att likt de flesta index fått ett dödskors förra veckan, och upplevt en röd vecka som gått. Val av aktiefonder i PPM nedan också.
Dagschart OMXSPI och OMXS30.

PrivataAffärer - 30 mar 20 kl. 16:15

Spiltan återöppnar räntefonder i morgon

Handeln i Fonderna senarelades den 20 mars. Beslutet fattades mot bakgrund av den marknadsoro som uppstod med anledning av coronaviruset och som ledde till problem att prissätta företagsobligationer. ”Vi har sedan dess arbetat för att säkerställa rättvisande prissättning av de 330 innehaven som Fonderna har.

PrivataAffärer - 30 mar 20 kl. 10:20

Spararna dumpar företagsobligationsfonder

Turbulensen på marknaden har varit extrem och senaste veckorna har vi fått uppleva såväl historiens snabbaste börskrasch som återhämtning. Det menar Johanna Kull, sparekonom på Avanza. – Senaste veckans starka börs ska emellertid inte tas som en given signal att det nu vänt, enskilda dagar med ordentliga uppstudsar är snarare ett klassiskt mönster i tider av börsoro, säger hon dock.

Cornucopia - 30 mar 20 kl. 21:03

Spiltan Fonder återstartar handeln i räntefonderna

Spiltan Fonder meddelade nu på kvällen att man ska återuppta handeln i sina räntefonder Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige. Återstår att se om de nu tar igen uppgången kollegorna haft, eller vad nu kursen blir på innehaven. Fast datum för utbetalning av redan lagda order från den 19:e uppges hos Avanza vara den åttonde april...

Cornucopia - 01 apr 20 kl. 08:18

Katastrofal utveckling för Spiltans räntefonder under frysningen

Spiltan Fonder kurssatte återigen sina räntefonder Räntefond Sverige och Högräntefond igår. Resultatet visar på en katastrofal utveckling jämfört med de fonder som inte frystes eller togs ur frysen omgående. Uppenbarligen var antingen inte frysningen gynnsam för alla fondandelsägare eller så är Spiltan Fonders ränteförvaltning katastrofalt dålig.

PrivataAffärer - 31 mar 20 kl. 12:31

”Fokusera på det som går att kontrollera”

Fakta – BLI:s PPM fonder: BLI är en av de större utländska förvaltarna på Pensionsmyndighetens fondtorg med hela 17 fonder och närmare två miljarder kronor under förvaltning. Läs mer här!   BLI står för Banque de Luxembourg Investments men det står också för Business Like Investing  – bolagets förvaltningsfilosofi som Guy Wagner lade grunden till redan på 1980-talet och som känns mer aktuell än någonsin.

PrivataAffärer - 27 mar 20 kl. 13:55

Över 26 000 premiepensionskonton låsta – mitt under börsturbulensen

I slutet av förra veckan beslutade flera fondbolag att tillfälligt stoppa handeln i företagsobligationsfonder eftersom den rådande marknadsturbulensen gjorde det svårt att prissätta och sälja av företagsobligationer. De flesta har nu återöppnat handeln men två av Spiltans fonder, Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond, är alltjämt stängda och det är oklart när de kan öppnas igen. Att inte kunna sälja av andelar mitt under rådande turbulens är förstås frustrerande för många sparare.

PrivataAffärer - 29 apr 20 kl. 13:00

Här är fonderna som gått starkt i turbulensen

De topp fem bästa Fonderna har stigit mellan 23 och 33 procent, samtidigt som det breda amerikanska indexet S&P 500 backat 12 procent, vilket är något lägre än Stockholmsbörsen som tappat 14 procent under samma period. Det har varit ett minst sagt turbulent år och börserna har bjudit på både rekordhöga noteringar såväl som historiens snabbaste börskrasch. Sedan botten har dock börserna återhämtat sig rekordsnabbt – med andra ord har många rekord satts under detta år, och vi har inte ens passerat april.

Cornucopia - 26 mar 20 kl. 15:15

Avanza fryser två fonder på grund av innehav i Spiltans räntefonder

Nätbanken Avanza fryser två av sina fonder på grund av Spiltan Fonders frysning av sin högränteobilgationsfond och sin Räntefond Sverige, den senare med högsta rating och listad som lägsta riskklass överallt. Avanzakunderna kan därmed inte ta ut sina pengar ur de än så länge två berörda Fonderna, även om även fler Avanzafonder har Spiltans räntefonder.
Gammaldags pappersobligationer gick i alla fall att använda som dasspapper, vilket man inte kan säga om Spiltans räntefonder.

Cornucopia - 27 mar 20 kl. 13:04

Genomgång likviditetesfonder - finns det penningmarknadsfonder utan företagspapper?

Den krympande svenska statsskulden och stigande börskurser har de senaste tio åren gjort att det inte längre går att investera i statspapper, då kapitalvolymen helt enkelt är för stor i förhållande till statsskulden. Istället har kortränteFonderna tvingats köpa på sig företagspapper, vilket nu är vid vägs ände.Frågan blir då om det finns någon likviditetsfond som bara har statspapper?

Cornucopia - 25 mar 20 kl. 13:40

Dags att mocka ur Spiltan? - konkurrenterna har öppnat handeln

Lannebo, Simplicity, Carnegie, Enter, Cicero och IKC har återigen öppnat handeln i sina stoppade penningmarknads- och obligationsfonder. Men detta sker inte från Spiltans sida. Tyvärr väcker detta frågor om vad som egentligen pågår på Spiltan?

PrivataAffärer - 26 mar 20 kl. 14:55

Spiltanstoppet tvingar fler fonder att stänga

Spiltan Fonder hade på torsdagen inte gett något besked om när Fonderna kan öppnas igen. Inlåsningen drabbar inte bara Spiltans direkta kunder, utan har fått spridningseffekter. Avanza har flera fondprodukter som investerat i de stängda Fonderna.

PrivataAffärer - 27 mar 20 kl. 11:25

Hernhag: Fem köpvärda preffar efter raset

Joakim: Tjenare! Tänkte starta en portfölj med bara preffar som ett experiment. Kan du ge tips på fem köpvärda nu efter raset?

DI - 27 mar 20 kl. 10:34

Riskmåttet är rågat – över två årsavkastningar bortsopade

Coronakrisen blev ett bryskt uppvaknande för sparare i räntefonder, när Fonderna abrupt stängdes för uttag..

PrivataAffärer - 23 mar 20 kl. 15:34

Massflykt från företagsobligationsfonder

Läs också: Flera fondbolag stoppar handel i företagsobligationsfonder (20 mar) FI i krismöte om företagsobligationsfonder (19 mar)

Varningen: Obligationsmarknaden inte längre en säker hamn (11 mar)   – Man kan lugnt konstatera att spararna rusat mot utgången när det gäller företagsobligationsFonderna. Under mars månad hittills är Spiltan Högräntefond den klart mest nettosålda fonden bland Nordnets sparare. Näst mest såld är Carnegie Corporate Bond och tredje mest Lannebo High Yield Allocation, s

Cornucopia - 24 mar 20 kl. 08:33

Lannebo och SEB har öppnat upp fonder

Lannebo fonder har öppnat upp sin likviditetsfond och mixfond för handel igen, och SEB verkar ha öppnat sina obligationsfonder igen (får iaf inga meddelanden om annat - informationen från SEB är dock usel). Spiltan har dock fortfarande sin penningmarknadsfond Spiltan Räntefond Sverige låst, men hoppet är det sista som överger människan.
En form av dasspapper.

PrivataAffärer - 26 mar 20 kl. 13:57

Bodenholm-fonder avvecklas

Avvecklingen gäller även uppdraget att förvalta SEB Prime Solutions – Bodenholm Absolute Return (”Bodenholm UCITS”). ”Efter att CIO, vd och delar av förvaltningsorganisationen aviserat att de avser att lämna bolaget och att Brummer Multi-Strategy aviserat att fonden kommer att lösa in sina andelar i Bodenholm One och Bodenholm UCITS har styrelsen bedömt att det saknas förutsättningar att fortsätta bolagets verksamhet”, heter det i pressmeddelandet. Fondernas portfölj har sedan beslutet ”helt riskreducerats” och i nuläget i allt väsentligt av kassatillgångar.

PrivataAffärer - 24 mar 20 kl. 14:17

Flera bolag öppnar handeln med företagsobligationsfonder

”Det känns mycket positivt att företagsobligationsmarknaden på bara några dagar återgått till att fungera normalt”, kommenterar Martin Öqvist, vd för Lannebo. Anledningen till beslutet är att Lannebo bedömer att det har uppstått en större samsyn kring prisbilden på den nordiska företagsobligations-marknaden. Efter en noggrann analys av prisuppgifter från Bloomberg och bankernas ställda priser samt en jämförelse mot egna avslut har fondbolaget kommit fram till att Lannebo Corporate Bond, Lannebo Sustainable Corporate Bond, Lannebo High Yield och Lannebo Komplett kan värderas i enlighet med gällande regelverk.

Cornucopia - 20 mar 20 kl. 14:17

Obligationsfonder frysta för Lannebo, SEB, och Spiltan - kapitalet låsta tills vidare

Flera svenska fondbolag frös idag handeln i ett antal obligationsfonder inriktade på företagsobligationer efter diskussioner med Finansinspektioenn. Kapitalet för spararna är därmed låst tills vidare och går inte att få ut. Berörda fondbolag är än så länge Lennebo, SEB och Spiltan.

PrivataAffärer - 19 mar 20 kl. 16:00

FI i krismöte om företagsobligationsfonder

Företagsobligationer har vuxit kraftigt i popularitet på senare år, och likviditeten är normalt god men de senaste dagarna har situationen dock blivit extrem. DI har varit i kontakt med ett flertal källor som målar en dyster bild av en marknad under stark press. Eftersom företagsobligationer handlas i stora poster rör det sig till stor del om institutionella placerare som är väl medvetna om att det kan torka upp i svåra tider.

Realtid - 20 mar 20 kl. 13:55

“Det är fonderna själva som fattat beslutet”

Per Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn, kommenterar kring utvecklingen att Lannebo, Spiltan och SEB stoppar uttag i fonder..

Expressen Dina Pengar - 20 mar 20 kl. 09:16

Så mycket har de största fonderna tappat i värde

Vid årsskiftet hade de 20 största pensionsFonderna i Sverige en förmögenhet på sammanlagt 1 447 miljarder kronor.I dag efter Coronakrisen är Fondernas förmögenhet totalt 1 133 miljarder kronor – en minskning med 314 miljarder kronor.– Större delen av hela uppgången förra året är raderad, säger Jonas Lindmark, analyschef på det oberoende fondratingsföretaget Morningstar.

Cornucopia - 19 mar 20 kl. 14:44

Krismöte hos Finansinspektionen - förrtagsobligationsfonder riskerar stängas för uttag

Enligt Dagens Industri pågår det just nu ett krismöte hos Finansinspektionen med svenska företagsobligationsfonder. Tidningen uppger att det finns en risk att Fonderna stängs för uttag, exempelvis Spiltan Högräntefond, eftersom marknaden helt kollapsat. Faktiska affärer kan ske till 20-50% under marknadsnoteringen när fonduttag tvingar fram försäljningar på en havererad marknad.

Realtid - 19 mar 20 kl. 13:33

Fonder kallas till krismöte hos FI

En stängning för uttag ur företagsobligationsfonder går inte att utesluta. Fonderna har krismöte med Finansinspektionen kl 14 i dag. Det rapporterar DI..

Sydsvenskan - 19 mar 20 kl. 06:01

Storägare signalerar: Sänk utdelningarna

Flera av de statliga AP-Fonderna öppnar för att rösta för sänkta aktieutdelningar i coronakrisens spår. – Vi skulle inte motsätta oss det, säger Första AP-fondens ägaransvarige Ossian Ekdahl. Coronavirusets härjningar sätter djupa spår i samhällsekonomi.

Blekinge Läns tidning - 19 mar 20 kl. 06:01

Storägare signalerar: Sänk utdelningarna

Flera av de statliga AP-Fonderna öppnar för att rösta för sänkta aktieutdelningar i coronakrisens spår..

Barometern - 19 mar 20 kl. 06:01

Storägare signalerar: Sänk utdelningarna

Flera av de statliga AP-Fonderna öppnar för att rösta för sänkta aktieutdelningar i coronakrisens spår..


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.