Försvarsmaktens

Monday, 29 May, 19:03

Nyheter om Försvarsmaktens

Sortering: Relevans | Senaste
SR - 04 maj 17 kl. 19:34

Krismöte efter flera skandaler inom tyska försvaret

Tysklands försvarsminister har idag kallat till sig ett hundratal av Försvarsmaktens högsta chefer till ett krismöte i Berlin. Orsaken är den senaste i en rad av skandaler inom det tyska försvaret, där en yrkesofficer är misstänkt för att ha planerat terrordåd..

Hela Gotland - 04 maj 17 kl. 09:19

Trots försvarsprotester: LFV rekryterar till obemannad övervakning

Trots Försvarsmaktens protester går Luftfartsverket vidare med planerna för fjärrstyrd flygledning på Visby flygplats..

YLE - 02 maj 17 kl. 16:50

Försvarsmakten utreder major Mashiris rattfylleri

Försvarsmakten har inlett en tjänstemannarättslig utredning i major James Mashiri, som i helgen i Åbo körde bil berusad och krockade. Polisen utreder fallet som rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt vållande av kroppsskada. Det var fråga om en häftig krock.

YLE - 02 maj 17 kl. 06:27

Känd officer erkänner rattfylla efter krock

En av Försvarsmaktens mest synliga officerare körde bil berusad och krockade i helgen. Den andra parten i krocken skadades och togs in på sjukhus. Major James Mashiri, som blivit känd på sociala medier, tog själv upp händelsen på sitt Twitterkonto på första maj.

News55 - 26 apr 17 kl. 10:22

Hovet vill skjuta fridlysta fåglar

Sedan ett antal år tillbaka tvingas Försvarsmaktens soldater som går högvakten på Drottningholms slott att dela vardag med den aggressiva måsfågeln fisktärnan som inte tvekar att gå till attack mot vakterna. Detta har blivit ett så pass stort problem att hovet känner sig tvingade att vidta åtgärder. Ansökt om tillstånd till skyddsjakt – Försvarsmakten ser det här som ett problem eftersom tärnorna häckar i samma område som högvakten patrullerar.

YLE - 19 apr 17 kl. 13:15

Skyddspolisen och militären föreslås få utvidgade maktbefogenheter

Polis, underrättelseorgan och militär ska få större maktbefogenheter. På det här sättet är det tänkt att myndigheterna ska kunna bekämpa allvarliga säkerhetshot bättre än förr. Det kan handla om terrorism, utländskt spionage eller hot om att lamslå finländsk infrastruktur.

Cornucopia - 21 apr 17 kl. 14:35

TFB bekräftar att även Göteborgspiketen har LWRCI IC-E som ny automatkarbin

The Firearms Blog bekräftar nu den sista punkter i mitt blogginlägg från i höstas - att Göteborgspiketen ("Förstärkta regionala insatsstyrkan") har införskaffat LWRCI IC-E som ny automatkarbin. Därmed har både SOG, NI och RI infört samma automatkarbin.
LWRCI Individual Carbine Enhanced.

SvD - 17 mar 17 kl. 16:43

Bilder: Svenska soldater attackerar högsta toppen

Här ”attackerar” tungt utrustade svenska soldater Kebnekaises sydtopp. Det tuffa momentet ingick i övningen Vintersol 2017. – Det är ganska oförlåtande terräng, man straffas snabbt om man gör fel och inte förstärker klädseln på rätt sätt.

Cornucopia - 11 apr 17 kl. 19:25

Ny ersättare till Sveriges kanske viktigaste örlogsfartyg beställd

FMV lade idag en beställning på en ersättare till Sveriges kanske viktigaste örlogsfartyg, signalspaningsfartyget HMS Orion tillhörande Första ubåtsflottiljen. Ett nytt signalspaningsfartyg ska levereras av Saab efter 2020 till ett pris av 730 miljoner kronor.HMS Carlskrona.

Cornucopia - 06 apr 17 kl. 08:03

Sveriges största hamn är försvarad

I allmänhetens ögon lades försvaret av Göteborg ned när Amf 4 på Käringberget avvecklades, men i verkligheten är Göteborgs Garnison levande och det finns ett stående försvar med amfibiekårens förband. Sveriges största hamn, och sannolikaste inskeppningshamn vid förstärkningar av landet i krig eller skymningsläge, är i själva verket fortfarande försvarad. Detta döljs under den formella och missvisande tituleringen som Försvarsmedicinskt Centrum (FöMedC).

YLE - 12 mar 17 kl. 08:44

Det ryska trollandet ändrar form

Den amerikanska tidskriften Foreign Policy berömmer Finland för att kunna hantera desinformation från Ryssland väl. I Finland är experterna mer anspråkslösa då det gäller förmågan att kunna bekämpa falska nyheter och information som försöker destabilisera. – Att vi skulle vara väl rustade är att ta i, men däremot skulle jag våga säga att i internationell jämförelse har vi funderat på saken mera och identifierat problemen djupare än andra har gjort, säger Max Arhippainen som är kommunikationsdirektör på Försvarsministeriet.

Barometern - 05 apr 17 kl. 09:29

Försvarsmakten utreder ubåtsobservationer

På söndagen gjordes flera observationer av en ubåt i Västerviks skärgård. Men Försvarsmakten har inte haft någon verksamhet i området. – Vi undersöker saken, säger Försvarsmaktens presskommunikatör Jesper Tengroth till Västerviks-Tidningen..

NSD - 04 apr 17 kl. 19:11

Överste utreder dödsolycka

Överste Lars Hammarlund leder Försvarsmaktens undersökningskommission..

Cornucopia - 15 mar 17 kl. 08:44

Moderaterna röstade mot försvaret och mot jägare och sportskyttar

Igår klubbades det sk vapendirektivet igenom i EU-parlamentet. Moderaterna röstade för direktivet, och alltså mot Försvarsmakten, som menar att direktivet allvarligt påverkar svensk krigsduglighet och fördyrar kraftigt för Försvarsmakten. Detta då frivilligrörelserna inte längre kommer kunna hålla utbildning åt försvaret och försvarets officerare och soldater inte längre kan mängdträna skytte på fritiden.

Cornucopia - 03 apr 17 kl. 14:44

Försvarsmaktens nya reklamfilmer - analys

Försvarsmakten släppte igår nya reklamfilmer för att locka ungdomar att ta värvning i yrkesförsvaret. Nedan följer en analys av dessa.

Genomgående teman skildrar ett modernt pluralt Sverige, i både värderingar, utseenden och ursprung, samt rätten att vara vem man vill.

Expressen - 31 mar 17 kl. 16:05

Smekte sjöman på rumpan – kollega riskerar straff

En sjöman blev på en personalfest trakasserad av en manlig kollega. Fallet togs till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Nu har riskerar gärningsmannen straff.

Sydsvenskan - 06 mar 17 kl. 10:00

Malmöelever seglar runt Kanarieöarna

Arton elever från Malmö får unik chans – seglar med Försvarsmaktens skolfartyg..

Västerbottens Folkblad - 30 mar 17 kl. 11:05

Umeås garnisonschef slutar

I dag, torsdag, lämnar Umeås garnisonschef sitt uppdrag efter närmare fem år på sin post. Överste Jan Demarkesse får nytt jobb på Försvarsmaktens högkvarter. Ny garnisonschef i Umeå blir Michael Magnesten, har lång erfarenhet av Umeå garnison.

NSD - 27 mar 17 kl. 08:55

Dödsolyckan: Så används olycksvagnen

Försvarsmaktens mindre bärgningsbandvagn Bärgningsbandvagn 90 hjälper stridsvagnar som har kört fast eller skadats av minor eller beskjutning..

NSD - 27 mar 17 kl. 08:55

Dödsolyckan: Så används bärgningsbandvagnen

Försvarsmaktens mindre bärgningsbandvagn Bärgningsbandvagn 90 hjälper stridsvagnar som har kört fast eller skadats av minor eller beskjutning..

Skånskan - 27 mar 17 kl. 06:30

Bandvagn gick genom isen – en död

En bandvagn från Försvarsmakten gick igenom isen vid sjön Lule-Altervattnet utanför Boden vid 22.30-tiden på söndagskvällen. ERWP.

SvD - 23 feb 17 kl. 22:20

Must om ökat spionage: Har identifierat personer

Personer som kan knytas till främmande makts underrättelsetjänst har befunnit sig på platser där Försvarsmaktens ”skyddsvärda tillgångar finns”. Det framgår av Musts årsrapport för 2016. – Det rör sig om personer som vi har kunnat identifiera, säger Jan Kinnander, ställföreträdande chef på säkerhetskontoret vid Must..

SVT - 28 feb 17 kl. 09:48

Så mycket pengar vill försvaret ha

Här är Försvarsmaktens förslag till budget – SVT sänder live.

SvD - 28 feb 17 kl. 09:53

Live 10.00: Så mycket pengar vill ÖB se till försvaret

ÖB Micael Bydén presenterar i dag Försvarsmaktens budget. De borgerliga partierna har på senare tid överträffat varandra i hur mycket mer pengar de vill anslå till försvaret. Men hur mycket pengar behöver försvaret egentligen?.

Sydöstran - 23 mar 17 kl. 11:45

Skjutbuller stoppar skolsatsning

Friskolan Piggelinen vill bygga ut – men stoppas av buller från Försvarsmaktens skjutbanor. Den nya utredningen som ska göras över området välkomnas av skolan..

Cornucopia - 02 mar 17 kl. 10:53

Värnplikten: Regeringen riktar bort fokus från behovet av 6.5 miljarder

Genom att dagen efter Försvarsmakten och ÖB lämnat sitt budgetunderlag och konstaterat att det saknas 6.5 miljarder kronor i anslag, så väljer regeringen att återinföra värnpliktsutbildning. Detta sparar inga pengar, men beslutet kommer för att rikta bort uppmärksamheten från Socialdemokraternas och Miljöpartiets ovilja att anslå ytterligare 6.

YLE - 24 mar 17 kl. 09:14

Lena Séraphin samarbetade med fiktiv person och lurade många kollegor

Bildkonstnären Lena Séraphin ville skriva sin doktorsavhandling om en nazistisk bild utan att glorifiera ideologin. För att lyckas med uppgiften skapade hon en fullständigt fiktiv kollega, Andrea Meinin Bück. Lena Séraphin satt på en hård taburett i Försvarsmaktens bildarkiv 2010 och bläddrade i bilder.

Sydöstran - 22 mar 17 kl. 20:30

Skottbuller kan flytta flera skolor

Bullret från Försvarsmaktens skjutbanor på Rosenholm är för högt. En ny utredning ska nu ta fram åtgärder för att säkerställa så närliggande skolor i området inte behöver flytta..

Sydöstran - 24 mar 17 kl. 06:04

Försvarsmakten: "Ett viktigt område"

Försvarsmaktens övningsområde på Rosenholm är mycket viktig för verksamheten. Myndigheten har inga planer på att minska aktiviteten i området..

SvD - 15 mar 17 kl. 18:50

M kräver besked av Hultqvist om försvarspakter

Moderaterna kräver nu besked i riksdagen av försvarsminister Peter Hultqvist om han delar Försvarsmaktens syn på fördelarna med ”traktatsbundna försvarsförpliktelser”, enligt samma principer som Natos fördrag om kollektivt självförsvar..

SvD - 19 feb 17 kl. 07:30

”Försvarsmakten, sluta motarbeta reservofficerarna”

Behovet av reservofficerare är större än på mycket länge och ambitionen från riksdag och regering om ökad användning av reservofficerarna är tydlig. Trots detta agerar Försvarsmaktens ledning i direkt motsatt riktning, skriver Magnus Konradsson och Jonas Wiberg, Reservofficersförbundet..

YLE - 20 mar 17 kl. 05:14

Försvarsministeriet vill begränsa utländska markköp - "Gör vi rätt eller skrämmer vi bort utländskt kapital?"

En arbetsgrupp vid Försvarsministeriet föreslog förra veckan kraftiga åtgärder för att begränsa utländska markköp i Finland. Förslaget är att staten ska ha förköpsrätt på områden som är viktiga för rikets säkerhet. Andreas Johansson, miljönämndsordförande i Pargas, det vill säga nämnden som ansvarar för Pargas stads markinnehav, tycker att det hela är lite överdrivet.

Expressen - 13 mar 17 kl. 01:03

Försvarsmaktens stora utmaning: Locka kvinnor

Värnplikten återinförs för att Sverige ska få tillräckligt med soldater. Men det finns en utmaning kvar – det är för få kvinnor som blir militärer, anser myndigheten. – Man måste få fler att våga söka, säger Emma Karlsson, som utbildar sig till officer..

Cornucopia - 20 mar 17 kl. 21:35

MÖP-måndag: Krigsdelegationen övad för första gången på decennier

Den svenska riksdagens krigsdelegation har övats för första gången på decennier. Ledamöterna har kallats in och transporterats till någon annan plats än Stockholm (t ex Hasseludden i Nacka) och erfarenheter har dragits.
På Loka Brunn är telekommunikationsutrustningen inte vit.

GöteborgsPosten - 28 feb 17 kl. 10:19

Försvaret behöver 6,5 miljarder kronor

Försvaret behöver 6,5 miljarder kronor extra, enligt ÖB Micael Bydén som presenterar Försvarsmaktens budgetunderlag för de kommande åren..

Cornucopia - 16 mar 17 kl. 10:14

Christofer Fjellner: Utan Moderaterna hade vapendirektivet blivit förödande

Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner menar i en intervju att utan Moderaternas grupps hårda arbete i EU-parlamentet hade vapendirektivet blivit helt förödande och utplånat sportskyttet. Kompromissen begränsar skadorna av direktivet men löser inte några av de problem som EU-kommissionen ville adressera.Svenska Försvarsmaktens AK5C med standard 30-skotts magasin.

YLE - 05 mar 17 kl. 16:24

Från övergivet hus till bostäder - se Mau-Mau förändras i Hangö
Från övergivet hus till bostäder - se Mau-Mau förändras i Hangö De söndriga fönstren, nerklottrade väggarna och demolerade toaletterna är sedan länge ett minne blott i fastigheten Mau-Mau i Hangö. Sakta men säkert förvandlas huset till ett modernt bostadshus med loftkänsla och 180 graders utsikt över havet. Text och bild: Malin Valtonen Video: Linus Westerlund När Yle Västnyland senast besökte Försvarsmaktens gamla fastighet i centrala Hangö var det för att dokumentera en byggnad vars saga snart skulle vara all.

Hela Gotland - 22 feb 17 kl. 09:55

Tofta skjutfält stängt för allmänheten – för gott?

Sedan en tid tillbaka har Tofta skjutfält enligt Försvarsmaktens hemsida "permanent tillträdesförbud"..

Dagensanalys.se - 16 mar 17 kl. 09:31

Försvarsmaktens underrättelsemetoder används i företagsrekrytering

Nu lanserar Scandinavian Recruitment Intelligence (SRI) sitt nya koncept där bakgrundskontroller och intervjuer i rekryteringar utförs med metoder utvecklade i Försvarsmakten. Att göra en bakgrundskontroll, eller ”due diligence” som det kallas utomlands, har blivit allt vanligare. Hela 7 av 10 företag tittar på den sökandes sociala medier som ett led i anställningsprocessen.

Dagensanalys.se - 16 mar 17 kl. 13:31

DEBATT: Är inget heligt längre?

Som min skribentkollega Mattias Strandberg skrev om tidigare idag ska det nya företaget Scandinavian Recruitment Intelligence (SRI) genomföra spionlika bakgrundskontroller i rekryteringar till vanliga företag. Men jag undrar om det verkligen är den typen av bakgrundskontroll som behövs i svenska företag? Med personal som är ”handplockad från Försvarshögskolan” ska vanliga människors beteenden på sociala medier analyseras för att avslöja dem som säkerhetsrisker.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.