Ekonomi Sverige

Monday, 22 October, 04:09

Nyheter om Ekonomi Sverige

Sortering: Relevans | Senaste
Kristianstadsbladet - 10 okt 18 kl. 08:35

Ekonomi: Barnfattigdomen minskar – men klyftorna ökar

Barnfattigdomen minskar i Sverige. Men ojämlikheten blir allt större..

Skånskan - 27 sep 18 kl. 09:11

En vinst- eller nitlott

I veckan kan det bli klart vilken regering som skall bildas. Men processen kan också dra ut på tiden. Oavsett utfallet av den processen är det svåra utmaningar som väntar den tillträdande ministären.

PrivataAffärer - 21 sep 18 kl. 10:30

Euroområdets avkastningskurvor talar för ekonomisk expansion

En typisk avkastningskurva för ett land visar centralbankens dagslåneränta (som representerar dagliga lån mellan banker) och räntorna på alla statsobligationer, med löptider från en månad till 10, 30, 50 år – eller mer. Vanligtvis anser analytiker att en ”brant” avkastningskurva, som innebär att räntan för lån med lång löptid är högre än lån med kort löptid, är ett gott tecken för ekonomin. Under den senaste tiden har USA:s avkastningskurva blivit plattare eftersom gapet mellan de långsiktiga och kortsiktiga räntorna har blivit mindre.

PrivataAffärer - 18 sep 18 kl. 09:41

Danske: En enda räntehöjning kommer att kännas

Det säger Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt. ”Även en höjning kommer att kännas”, säger han. En enkel beräkning där boräntan är 1 procent efter skatt och 70 procent av lånen är till rörlig ränta ger att den genomsnittliga bolånekostnaden skulle öka 17,5 procent om bolåneinstituten följer med fullt ut när Riksbanken höjer med 25 punkter.

Skånskan - 19 sep 18 kl. 15:00

Mister riksdagsplats – men kan bli avlösare

ESLÖV Det blev ingen andra mandatperiod för Eslövs riksdagsledamot Lena Emilsson (S). Socialdemokraterna tappade sitt fjärde mandat i valkretsen – men Lena Emilsson hoppas ändå på att få tjänstgöra som avlösare under de kommande åren.Lena Emilsson har förberett sig mentalt en längre tid för att hon kan mista riksdagsplatsen, även om partiet hade placerat henne på samma position på listan som sist.

Cornucopia - 18 sep 18 kl. 10:04

Gästinlägg: Hur min Bitcoin resa slutade i en stor skatteskuld

Nedan är ett gästinlägg från en läsare.

Inledning

Jag kommer nästa år hamna hos Kronofogden på grund av en skatteskuld jag aldrig kommer kunna betala. Beloppet ligger på lite under en miljon kronor vilket gör att det inte känns som pengar längre utan mer ett irriterande event.

Cornucopia - 17 sep 18 kl. 10:56

Storbritannien - renovering pågår

Det råder ingen tvekan om att Brexit kommer få stor påverkan på Storbritannien, men EU och i synnerhet länder som Sverige lär inte komma undan oskadda. Storbritannien är världens femte största ekonomi och med 53% av sin import från EU-länderna kommer frånvaron av ett Brexit-avtal att potentiellt drabba miljontals arbetstillfällen i resten av EU.
Renovering av Big Ben och parlamentet pågår.

DI - 13 sep 18 kl. 11:11

Svensk tillväxt skrivs ned rejält

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,8 procent under det andra kvartalet 2018 jämfört med kvartalet före. På årsbasis steg tillväxten i Sverige med 2,5 procent. Sett till tidigare preliminära beräkningar är dagens siffror från SCB tydliga nedskrivningar vad gäller farten i svensk ekonomi den senaste tiden..

Supermiljöbloggen - 25 aug 18 kl. 08:22

Partigranskningen: Vad vill F! göra för miljön?

I en intervju pekade Feministiskt initiativs ena partiledare Gina Nabavi ut F! som "det nya gröna partiet". Hur väl lever de upp till denna självutnämning?

Skånskan - 13 sep 18 kl. 05:00

Kli­matet be­höver bättre po­li­tik

San­no­lik­heten för att världen ska klara Paris­av­talets mål att tem­pe­ra­tur­ök­ningen på jorden ska stiga mind­re än två grader, med in­rikt­ningen 1,5 grader, är låg. 1,5-gradersmålet har till och med be­skrivits som ”ex­tremt osan­no­likt” av en grupp fors­ka­re
Det här visar att mer måste göras av alla länder – även Sverige. Här har ut­veck­lingen ty­värr stag­nerat de senaste åren.

Nya Wermlands Tidningen - 13 sep 18 kl. 06:00

Vad har vi för ledare?

Sverige har en stabil ekonomi trots extrem invandring ändå går en eventuellt blivande stadsminister ut och talar illa om Sverige utomlands och säger att vi befinner oss i kris och detta före valet..

Nya Wermlands Tidningen - 13 sep 18 kl. 06:00

Vad har vi för ledare?

Sverige har en stabil ekonomi trots extrem invandring ändå går en eventuellt blivande stadsminister ut och talar illa om Sverige utomlands och säger att vi befinner oss i kris och detta före valet..

Cornucopia - 13 sep 18 kl. 08:05

EU stoppar bloggkommentarerna

En konsekvens av EU-parlamentets kraftigt begåvningsvarierande klubbande av den sk nya upphovsrätten, ser ut att bli att det blir stopp för kommentarer här på bloggen, samt att alla historiska kommentarer tas bort. Mer nedan.
På väg att konfrontera EU-toppen Mont Blanc.

Cornucopia - 12 sep 18 kl. 10:02

Den svenska fattigdomen och flygplatsreklambilar

På flygplatser världen över hittar man utställda lyxbilar som ska attrahera välbeställda affärsresenärer. Men i Sverige, där befolkningen är näst fattigast i Västeuropa, ställer man ut Fiat 500.Fiat 500 på Bromma flygplats.

PrivataAffärer - 11 sep 18 kl. 06:00

Investerarna blir allt defensivare

Samtidigt som vissa marknader fortfarande utvecklas starkt har ett antal börser börjat visa tecken på svaghet. Eftersom det samtidigt börjar synas ”en begynnande konjunkturell inbromsning i flera geografier” är bilden och signalerna från aktiemarknaderna något motstridiga, menar David Karlsson som sammanfattar börstendenserna just nu i en intervju på bankens hemsida. Marknader som fortfarande utvecklas starkt är till exempel USA och Sverige, medan Tyskland är ett exempel på en inbromsande marknad.

Dagensanalys.se - 07 sep 18 kl. 17:15

”Vi ser en enorm tillväxt digitalt. Senast idag med nya rekord”

Efter semestrarna tog Daniel Kederstedt steget upp på en av den internationella medievärldens mest observerade plattformar. Ska det utvecklarlag som Daniel nu ingår i kunna övertyga de skakade tidningsägarna om att det finns en bro mot framtiden och att gamla Svenskan har börjat bygga den. Under årtiondena närmast före den digitala revolutionen uppfattades de stora morgontidningarna, som hade hög täckning inom utgivningsområdet, som den allra starkaste tidningsgruppen i Sverige.

Dagens PS - 08 sep 18 kl. 07:00

Finanskändisen: ”Jag gillar skatter”

Folkkäre sparekonomen Claes Hemberg talar ut i Dagens PS om vad han gör nu, om politik och om partiernas praktmiss inför morgondagens val. Hemberg har profilerat sig som småspararnas favorit. Han anlitades flitigt som expertkommentator i affärsmedierna under sin tid som sparekonom på Avanza, som han gjorde exit från i februari i år efter exakt 20 år och en dag och samtidigt dumpade hela sitt aktieinnehav i nätmäklaren och drog in snabba cash.

Cornucopia - 06 sep 18 kl. 18:21

Räntechocken: Riksbanken rör inte räntan - alla totalförvånade - "otroligt, nu ger jag upp"

Dagens totala icke-överraskning var att Riksbanken låter sin styrränta reporäntan ligga kvar på krisnivån -0.50% trots att Sverige påstås ha en ekonomi som går som en Volvo (justerat för återkallningar). Som bekant spelar det egentligen ingen roll vad som händer, utan räntan kommer förbli på krisnivå.

Skånskan - 06 sep 18 kl. 05:00

Är pen­sionerna för låga?

Pres­i­dent Putin är skakad. Hans rege­ring har fö­re­slagit höjd pen­sions­ål­der, trots att Putin i val­rö­rel­sen för sitt omval lovade att inte röra pen­sions­ål­dern. Nu pro­te­sterar tio­tu­sen­tals människor på ga­torna.

Dagensanalys.se - 05 sep 18 kl. 21:11

”IoT når brytpunkten”

Det är 2018 och flera av oss har redan omfamnat idén om att prata till en smart högtalare i våra hem. Alexa från Amazon eller Google Assistant hjälper oss med vardagliga saker som att skapa inköpslistor, tända lampan i hallen och mer. Detta och mer skriver Peter Källviks som är Nordenchef Nutanix i sin krönika.

PrivataAffärer - 04 sep 18 kl. 07:18

Trendbrott på bostadsmarknaden

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 1 procent. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 6 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 1 procent. Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

Cornucopia - 28 sep 18 kl. 08:33

Sverige köpte Patriot - USA köper Boeing/Saab T-X

Efter att Sverige tidigare köpt det mycket dyra Patriot-luftvärnet, lägger nu USA en första order på Boeing/Saabs skolflygplan T-X. Denna första delorder på sju miljarder, men är bara en bråkdel av inköpen av nya skolflygplan till amerikanska flygvapnet. Man kan bara fråga sig hur mycket Patriot-anskaffningen har påverkat här, även om det inte ska förelegat några motköp rent formellt.

Cornucopia - 26 sep 18 kl. 16:06

Svag valuta kostsamt för importlandet Sverige

Som alla bloggens läsare känner till är inte Sverige längre ett exportland, utan ett importland. Som sådant blir det alltså snabbt dyrt för landet när valutan försvagas, och inte som förr en skjuts för landets ekonomi via exportindustrin.
Svenskt handelsnetto rullande 12 månader 1975M21-2018M08För ett exportland innebär en fallande valuta att landets inhemska ekonomi stärks, men motsatsen gäller för ett importland.

Kristianstadsbladet - 26 sep 18 kl. 14:20

Joakim Rönnbäck: Reformrusta Sverige för lågkonjunktur

Ekonomiprofessorn John Hassler varnar för att tillväxten i svensk ekonomi är alldeles för svag om man jämför med befolkningsutvecklingen..

DI - 27 aug 18 kl. 16:42

Henrik Mitelman: Dags att vakna, Sverige! - Vi har stora problem

De flesta tar den ekonomiska tillväxten för given när BNP-siffrorna på ytan är goda. Valrörelsen handlar inte alls om ekonomi, trots att det finns en rad frågetecken.  Någon Tesla är knappast Sverige..

Ekonomistas - 31 aug 18 kl. 09:22

Gästinlägg: Kolsänkor i klimatpolitiken

Klimatfrågan är central för vår framtid men svår att hantera då den är genuint global till sin natur. För att stimulera en konstruktiv diskussion kring hur en effektiv nationell och internationell klimatpolitik kan utformas har Ekonomistas bjudit in ett antal skribenter som forskar inom området. Först ut är docent Katarina Elofsson och professor Ing-Marie Gren, båda från Institutionen för ekonomi vid SLU i Uppsala.

Skånskan - 01 sep 18 kl. 15:00

SD tar nya tag med återvandringsfrågan

ESLÖV Sverigedemokraterna vill se kommunala ansträngningar när det gäller satsningar som har med återvandring att göra.
SD har tidigare lyft frågan som nu ingår i partiets lokala valmanifest.Sverigedemokraterna i Eslöv vill införa en särskild återvandringshandläggare som hjälper till och följer upp återvändandet bland asylsökande.

Dagens PS - 31 aug 18 kl. 09:26

Ledarkollen: Är Centern ett extremparti?

Idag handlar ledarkollen uteslutande om frågor som rör valet som äger rum om bara en dryg vecka. PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.  Hur mäter man egentligen ekonomi?

Blekinge Läns tidning - 29 aug 18 kl. 15:12

”Sverige är fortsatt ett föregångsland och svensk ekonomi är urstark”

Replik på ledaren ”Här är hela listan på regeringens misslyckanden” (BLT den 26 augusti)..

Cornucopia - 09 jul 18 kl. 21:55

Sila sugrör och svälja dumpning av plast direkt i havet

Världshaven är på varmare breddgrader allt mer fylld av långsamt nedbrytbar plast, som hotar liv och miljö. Som svar på detta vill svenska politiker i sin okunkspa förbjuda tops, plastsugrör och plastpåsar, men det är inte svenska sopor som hamnar i haven, utan U-länders sopor som dumpas rakt ner i floder eller havet istället för att som här eldas upp för energi. Titta på filmsnuttarna nedan för att se hur plasten hamnar i havet.

Skånskan - 30 aug 18 kl. 14:00

Till de friska och rika

Socialdemokraternas senaste vallöfte är mer semester åt jagade föräldrar. Men bara de som har arbete och friska barn. 5.

PrivataAffärer - 17 aug 18 kl. 11:00

Så dålig koll har vi på elförbrukningen

Det visar en Sifoundersökning beställd av Enefit, ett svenskt elhandelsbolag som levererar förnybar el till den svenska konsument- och företagsmarknaden. I samma undersökning framgår att det är de som tjänar bäst – 30 000 kr i månaden eller mer – som har bäst koll på sina elkostnader. Här svarar bara 11 procent att de inte vet hur mycket de betalar för sin el varje månad, jämfört med 27 procent av dem som tjänar upp till 20 000 kr i månaden.

Cornucopia - 28 aug 18 kl. 10:30

Svensk tillväxt näst sämst i Europa 2017

Den svenska tillväxten var inte alls så fantastisk som regeringen och Magdalena Andersson försöker påskina. 2017 hade Sverige i själva verket näst sämst tillväxt i demokratiska Europa, EU och EES i det enda mått som faktiskt spelar någon roll, nämligen BNP per capita.Tillväxt i BNP per capita 2017 i EU och EES mfl europeiska länder (procent)BNP är som bekant ett mått på ekonomisk aktivitet och avser normalt sett inflationsjusterad volym på ekonomin.

Skånskan - 28 aug 18 kl. 14:00

Att skilja ett barn från sina föräldrar

Det har väckt uppmärksamhet på sista tiden att Försäkringskassan tolkat LSS-lagen strängare och skär ner på personlig assistans även för mycket sjuka barn, som till exempel behöver hjälp att andas – det mest grundläggande för att kunna överleva.
Alla som har kommit i kontakt med assistanssystemet i någon form vet att det kostar enorma summor och slår ojämnt. Vissa får väldigt mycket hjälp, medan andra får mindre än de behöver.

Nyan - 22 aug 18 kl. 16:00

Forskare sågar konkurrenskraftavtalet

– Sex minuter längre arbetsdagar är varken gynsamt för arbetstagarna eller för landets ekonomi. Däremot slår det hårt mot kvinnor som ofta har större ansvar för familjens logistik. Det säger Mika Helander, forskare och universitetslektor vid Åbo Akademi.

DI - 25 jul 18 kl. 20:59

Livsbesparingarna upp i rök: ”Jag är ingen skogsägare längre”

Ett stort antal privata skogsägare ser sin ekonomi gå upp i rök i bränderna som härjar runt om i Sverige.  ”Allting är bortkastat”, säger Tor Lindquist, 66 år som har förlorat skog för miljontals kronor..

Supermiljöbloggen - 22 aug 18 kl. 07:20

Partigranskningen: Vad vill KD göra för miljön?

Kristdemokraterna har inte profilerat sig inom miljöfrågan, vilket syns tydligt i deras budget och valmanifest. Vad skulle en kristdemokratisk miljöpolitik innebära för Sverige? Partiets politik Kristdemokraterna har inte profilerat sig i miljöfrågan.

Skånskan - 24 aug 18 kl. 10:00

Statliga miljoner till biogas

På landet Regeringen satsar 270 miljoner kronor för att öka produktionen av biodrivmedel och samtidigt stärka konkurrenskraften.64 procent av den producerade biogasen i Sverige uppgraderas till fordonsgas, enligt Energigas Sverige.Regeringen har fattat beslut om en ny förordning om statligt stöd till produktion av biogas som ska användas som biodrivmedel.

Dagens PS - 17 aug 18 kl. 08:30

Blytung USA-ekonom sågar svensk strategi

Det finns två val och Sverige har valt den sämsta vägen, anser den välmeriterade amerikanska ekonomen Catherine Mann i en intervju med Svenska Dagbladet. Det handlar om integration och nyanlända och enkla jobb med lägre lön för att finansiera samhällskostnaderna. Catherine Mann är doktor i ekonomi och har bland annat ett förflutet på både den amerikanska centralbanken Federal Reserve och Världsbanken.

Supermiljöbloggen - 21 aug 18 kl. 08:00

Partigranskningen: Vad vill S göra för miljön?

Under Socialdemokraternas tid i regering har miljöbudgeten blivit historiskt stor. Men hur mycket kan Stefan & Co egentligen ta åt sig äran för miljösatsningarna? Partiets politik Socialdemokraterna har i regeringsställning genomfört en mängd miljöåtgärder, liksom mer än fördubblat miljöbudgeten.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.