DDR-Sverige

Friday, 15 November, 06:12

Nyheter om DDR-Sverige

Sortering: Relevans | Senaste
Cornucopia - 10 okt 19 kl. 14:59

Miljöfråga: Spara barnens leksaker och kläder?

I vårt konsumtionssamhälle kan barn till välmående medelklass samla på sig rätt många ton leksaker och kläder under sin uppväxt. Förr så sparades dessa för de kan vara bra att ha när du själv får barn, men det finns många miljöaspekter på detta. Har du själv kvar leksaker från när du var liten och sparar du dina barns grejer?

Skånskan - 06 okt 19 kl. 05:00

Jubileum för den diktatur som föll

70 år sedan DDR grundades och 40 år sedan den sista styrkedemonstrationen. Hur ska jag förklara DDR:s uppgång och fall? Kanske genom att berätta två historier.

Cornucopia - 21 sep 19 kl. 15:26

Diskussioner om kriminalitet brutit samman - varför har vi en riksdag?

Riksdagsdiskussionerna mellan V-MP-S-C-L-M-KD om vad man ska göra åt den organiserade brottsligheten har brutit samman. Riksdagen vill alltså inte enas om lagar och åtgärder som gör att de lagar riksdagen stiftar kan följas och tillämpas. Frågan blir då vad vi ska ha en riksdag till, bara stifta lagar som sedan inte följs?

Skånskan - 08 aug 19 kl. 20:30

Tog upp sitt gamla extraknäck igen

BIOREPRIS. Ulrich Bunse hade varit pensionär i några år när han återupptog ett gammalt extraknäck och blev biografmaskinist igen. Nu jobbar han på Bian i Eslöv – men arbetet är förstås helt annorlunda nu än när han började lära sig det i tioårsåldern.

Skånskan - 22 jun 19 kl. 20:30

Vandra bland sandstenstoppar

RESA Sandstenspelare i fantasieggande formationer och med lodräta stup. Inget nöje för höjdrädda, men ett eldorado för vandrare som vill vara med om något storslaget.Den tyska nationalparken sachsiska Schweiz bågnar av gigantiska ”pelare”.

Skånskan - 15 feb 19 kl. 11:00

Det blev rätt när hans planer sprack

HISTORIKER Ulf Pauli ville bli lärare i historia och svenska, men sådana fanns det ingen efterfrågan på. I stället blev det jobb på arkiv – och då visade det sig att han hamnat alldeles rätt.Namn: Ulf Pauli
Yrke: Pensionär, författare
Familj: Hustrun Gun (de träffades när de bodde på samma studentkorridor i Lund), en son, ett barnbarn.

Skånskan - 12 feb 19 kl. 18:00

Starka kvinnoporträtt på filmfestival

Tidningens filmskribent Ingela Brovik rapporterar från filmfestivalen i Berlin som pågår 7 till 17 februari.Köerna för att komma in på Der goldene Handschuh i regi av Fatih Akin ringlar sig runt biografens trappor med viss despeeration. Alla vill se den nya filmen av den tyske regissören som gjort succé med filmer som Mot väggen (2003), Vid himlens utkant (2007) och nu senast var aktuell med Utan nåd (svensk premiär 2018).

Expressen - 20 nov 18 kl. 19:15

Även vi från DDR-Sverige har tröttnat på shopping

Annina Rabe skriver inför Black friday om en generation som nått "peak konsumtion"..

Cornucopia - 23 nov 18 kl. 17:07

Fredagsmys: Novemberprisernas återkomst

Dags för lite härligt icke-barnförbjudet fredagsmys. Och vad kan vara mysigare än att den svenska traditionen novemberpriser har återinförts, även om man nu kallar fenomenet för Black Friday. Notera att denna nya titulering inte avser utvecklingen på börsen, men uppenbarligen leder till stor kränkthet över hela Sverige i en mycket lyckad marknadsföringskampanj.

Cornucopia - 22 nov 18 kl. 10:27

Elkapacitetsbrist hotar fyrspåret Malmö-Lund

Utbyggnaden av järnvägen till fyra spår mellan Malmö och Lund är nu hotat. Anledningen stavas kapacitetsbrist i elnätet, något som kan ta upp till femton år att åtgärda.Malmö.

Corren - 11 okt 18 kl. 18:00

Christian Dahlgren: Ska Sverige bli nya DDR?

Vänsterpartiets program vore frihetens död..

Cornucopia - 23 okt 18 kl. 10:46

Dan Eliasson: Offentlig förvaltning dimensionerad för åtta miljoner invånare - vi är tio miljoner

Under en nu pågående MSB-konferens sade MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att svensk offentlig förvaltning är dimensionerad för 8 miljoner invånare, mot dagens tio miljoner. Som jag påtalat tidigare lever Sverige på gamla meriter, infrastruktur och förvaltning, men verkligheten har nu kommit ikapp.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson under Almedalsveckan.

Cornucopia - 14 sep 18 kl. 11:30

Svenskt Vatten: Priset på kranvatten kommer dubblas

Branschorganisationen Svenskt Vatten menar att priset på vatten i Sverige kommer dubblas justerat för inflationen. Underinvesteringarna är som bekant massiva, samtidigt som befolkningen skenar i storlek på många orter. Exempelvis Norrvatten i norra Stor-Stockholm har inte gjort några större investeringar sedan 60-talet trots befolkningstillväxten.

Cornucopia - 08 sep 18 kl. 12:50

SVT belyser varför de bör läggas ner

Vuxendagiset SVT belyste igår efter partiledarnas slutdebatt i den statskontrollerade televisionen, varför Public Service-utredningen har grovt fel i att garantera vuxendagisets fortsatta tvångsfinansierade existens. Agerandet är således positivt och visar varför Public Service bör bantas ner till dels frivillig finansiering och dels kraftigt reduceras i storlek.
Inifrån vuxendagiset i Göteborg.

Cornucopia - 02 sep 18 kl. 19:38

Propaganda och lögner klassas som "samhällsinformation"

Partiernas lögner och propaganda klassas som samhällsinformation och blockeras därmed inte av ingen reklam tack på brevlådan. Till och med Miljöpartiet dumpar oönskad oadresserat skräp i folks brevlådor på detta viset, och bevisar alltså att de dels inte är ett miljöparti och dels likt de övriga partierna verkar leva kvar i gamla DDR-Sverige.
Ett urval av oadresserad propaganda och lögner.

Skånskan - 28 aug 18 kl. 14:00

SD hoppas bli störst

höör Knappt två veckor kvar till valet och Skånska Dagbladets utfrågning av toppkandidaterna i Höör har nått halvvägs. I dag sätts pulsklockan på Sverigedemokraternas Rolf Streijffert. Han vill bland annat se ett ökat kommunalt inflytande över invandringen.

Cornucopia - 03 jun 18 kl. 15:40

Nej, det är inte hushållen som orsakar vattenbrist

Återigen är det föga överraskande tal om vattenbrist och kommuner uppmanar hushållen att spara på vattnet eller införa bevattningsförbud. Men verkligheten är att hushållen konsumerar långt mycket mindre vatten än vad som sägs, medan den bistra sanningen är att det är industrier och företag som förbrukar mest vatten.
Mikrolokal anekdot från min Netatmo-väderstation.

Cornucopia - 01 apr 18 kl. 19:56

Så hur ska miljözonerna tillämpas?

Regeringens föreslagna möjligheter för kommuner (främst Stockholm) att förbjuda vanligt folk att köra bil i stan, något som framöver endast rika ska få göra, sägs tydligen (med förstaaprilvarning) drabba en halv miljon bilar i Stockholm, som blir förbjudna. Men hur ska dessa miljözoner beivras?Hosta upp en miljon för en Tesla och du får köra i Stockholm.

Cornucopia - 22 jan 19 kl. 10:09

81 öre för elen - Sverige importerade el i morse

Nu på morgonen kostade elen 81 öre per kWh. Sverige tvingades också importera 226 MW elkraft, eller drygt en fjärdedels kärnkraftsreaktor. Mot slutet av året ska en första reaktor läggas ner på Ringhals och importsituationen kommer gå mot normalbild vintertid.

Världen Idag - 20 nov 17 kl. 00:00

En östtysk annons i Aftonbladet

Den senaste tiden har jag skrivit om mystiska händelser i Sverige för trettio år sedan. Jag har genom Expressen offentliggjort nya uppgifter om den gedigna vapengömma med sprängmedel, handgranater och automatvapen som hittades nära Arlanda 1988. Inte ett enda ord skrevs då om DDR-inblandning, fast just Östtyskland på flera sätt hade hjälpt männen bakom vapengömman.

Cornucopia - 16 okt 17 kl. 15:57

SVT och SR förvandlas till skattegaranterat vuxendagis - fritt att driva egna agendor

Idag offentliggjordes utredningen om hur SVT och SR ("Public Service") ska förvandlas till ett skattegaranterat vuxendagis, som oavsett ekonomisk utveckling, konjunkturläge eller tittarsiffror och kvalitet eller utformning av innehållet, ska garanteras sin existens. På presskonferensen underströks att Public Service ska vara oberoende av riksdag och regering och få driva sina helt egna agendor.
SVT Nyheters lekledare Jan Helin.

Världen Idag - 25 sep 17 kl. 08:00

Vikten av att förstå Moskva.

Nästa vecka är det 30 år sedan en svensk spion för GRU, Sovjetunionens militära underrättelsetjänst, rymde från sitt straff i Sverige till Sovjets konsulat på Åland och därifrån vidare till Sovjet. Han levde under många namn men kommer alltid att vara ihågkommen som Stig Bergling. Det i dag viktiga med hans öde är hur han togs emot av Moskva 1987.

Cornucopia - 20 sep 17 kl. 14:15

SVT har överlevt sig själv - dags att banta kraftigt - en kanal duger

SVT har överlevt sig själv och är en rest från gamla DDR-Sverige, där inget kunde ske utan att staten godkände det hela. Nu när tvångsfinansiering ska införas är det dags att kraftigt banta SVT till minsta nödvändiga för att säkerställa samhällsinformation och totalförsvarsfunktioner. En kanal räcker och finansieringen bör kapas med åtminstone 80%.

Cornucopia - 26 aug 17 kl. 13:37

Kommande förslag: Höginkomsttagare ska betala mer för SVT och SR

Så ser det ut att komma. Den statliga politiskt kontrollerade statstelevisionen och statsradion ska skattefinansieras och även de utan vare sig TV eller TV-tittande ska nu vara med och betala. Enligt mediauppgifter ska skattefinansieringen av den politiska radion och teven vara progressiv, så höginkomsttagare ska betala mer för skiten.

YLE - 04 sep 17 kl. 11:00

Efedrinmysteriet som förstörde hemmafesten i hockey-VM 1974 – gåtan om Stig Wetzell

Efedrinmysteriet som förstörde hemmafesten i hockey-VM 1974 – gåtan om Stig Wetzell Efter fyra raka fjärde platser skulle Finlands första VM-medalj bärgas på hemmais i april 1974. Laget som hade sammansvetsats under början av 1970-talet bestod av den första toppgenerationen inom vår ishockey. Väl i rinken visade sig Lejonen vara goda för medalj.

Cornucopia - 07 sep 17 kl. 15:56

Försvarsmaktens perspektivstudie: Ökade anslag och Nato behövs för svenskt försvar efter 2020

Försvarsmakten har i dagarna levererat en delrapport om sin stora perspektivstudie om svenskt försvar efter år 2020 fram till år 2035. Utan ökade anslag kommer svensk försvarsförmåga minska. Försvarsmakten understryker både ett behov av 2% av BNP till försvaret samt Natomedlemskap ("traktatsbundna försvarsgarantier" med "bi- och multilateral operationsplanering") för att trovärdigt krigsavhållande svenskt försvar.

Cornucopia - 22 aug 17 kl. 14:52

"Det kommer aldrig mer byggas billiga hyresrätter"

"Det kommer aldrig mer byggas billiga hyresrätter." - undertecknad 2013, 2015Hyrorna på nybyggda hyresrätter kryper nu upp mot 22 000:- SEK för en femrummare åt en familj. Detta är helt i linje med tidigare påtalanden om att det aldrig kommer byggas billiga hyresrätter igen, speciellt inte där du vill bo.

Cornucopia - 02 jul 17 kl. 11:32

Vad har du gjort för att förtjäna respekt, gnälliga 40+?

Istället för att gnälla över att ungdomen är så fruktansvärt vedervärdiga och inte respekterar dig, trots att du fyllt fyrtio och allt minsann var bättre förr, så kanske du ska fråga dig: Vad har du gjort för att förtjäna respekt, gnällgubbe?


Kan konstatera att bloggens läsare fortsätter gnälla över dagens ungdom, fullkomligt omedvetna om att dagens ungdom antagligen är bättre än vad gnällgubbarna själva var på sin tid. Enda sättet att få gnällgubbarna att lära sig något så banalt som att bädda sängen och plocka upp efter sig var tydligen att med hot om våldsmonopol och fängelse tvinga dem göra värnplikt.

Cornucopia - 01 jul 17 kl. 16:39

Nej, det är inget fel på dagens ungdom - inte mer än vanligt

Det gnälls alltid på innevarande ungdomsgeneration och har alltid gjort så. Men verkligheten är att det inte är mer fel på dagens ungdomar än det var på din egen generation på sin tid. Och nej, värnplikt är inte till för att få ungdomar att mogna, och den återinförda värnplikten kommer inte leda till detta, ens om den utökas.

Cornucopia - 05 maj 17 kl. 16:33

Fredagsmys: Vad hände med smörgåsbordet?

Dags för lite härligt fredagsmys igen. På tal om Warren Buffet, vad hände egentligen med det traditionella svenska smörgåsbordet, som förr serverades åtminstone varje söndag året runt av restauranger och värdshus med minsta självaktning? Idag heter det i bästa fall buffé och är i så fall tematiskt istället för det traditionella socialdemokratiskt inkluderande smörgåsbordets totala avsaknad av konsekvens.

Cornucopia - 26 apr 17 kl. 08:04

Svensk BNP och konjunkturcykler 1980 - 2016

Nedan finner ni svensk procentuell BNP-tillväxt (real) 1980 - 2016 och lågkonjunkturerna uppmärkta.BNP-tillväxt Sverige 1980 - 2016 (procent). Data: SCBEfter högkonjunktur kommer lågkonjunktur.

YLE - 28 mar 17 kl. 11:00

Plottrigt Inter, oestetiskt Ilves, retro-RoPS, VPS fullträff - vilket är din egen favorit?

PS Kemi har ett ankare, JJK har räven, IFK Mariehamn har sin kronhjort medan KuPS lagmärke för tankarna till DDR och FC Inter andas norra Italien. Du ser fotbollsligans klubbmärken med jämna mellanrum, men har du någonsin reflekterar över deras innebörd? Inför ligastarten 2017 lät Yle Sporten författaren och sportjournalisten Leonard Jägerskiöld Nilsson ta en titt på den inhemska ligans tolv klubbmärken.

Cornucopia - 11 apr 17 kl. 16:39

Dålig stämning? Ukraina avhemligar KGB:s och GRU:s (mfl) arkiv

Det ukrainska parlamentet har fattat beslut om att avhemliga hela KGB:s och GRU:s mfl underrättelsetjänsters arkiv från hela Sovjettiden 1917 - 1991. Detta kan leda till dålig stämning på sina håll när spioner och agenter riskerar att avslöjas, kanske även i Sverige?
Ukrainas parlament har fattat beslut att avhemliga de gamla sovjetarkiven och göra den allmänt tillgängliga.

Cornucopia - 28 mar 17 kl. 09:15

Kemikalieskatten - höjda bolåneräntor och ökad arbetslöshet

Lagom till konjunkturtoppen inför regeringen nu en rätt saftig kemikalieskatt på vitvaror, hemelektronik och IT-prylar. Den kommer inte bara leda till utslagning och arbetslöshet bland svenska återförsäljare, som redan agerar i stenhård konkurrens, utan kommer också leda till högre bolåneräntor.
Blir cirka 5% dyrare.

Cornucopia - 10 mar 17 kl. 10:56

Dags för tjänstebilsreform - uppmuntra begagnade bilar

Det svenska tjänstebilssystemet är en dinosaurie från förr, då alla endast köpte två bilmärken - Volvo och Saab. Systemet finns till för att tvinga fram nybilsförsäljning och straffa ägande av begagnade bilar - vilket alltid är den största miljövinsten. Det är dags att reformera tjänstebilsystemet så ägande av redan existerande bilar premieras, eller åtminstone inte straffas.

YLE - 20 nov 16 kl. 06:00

Essä: 1946 - året då världen älskade Amerika

I sin kulturessä skriver Stefan Brunow om Europa just nu; om ett politiskt fiasko, om en humanism som är som ett sockerpiller, om desperata människor som röstar på politiska clowner eller flyr mot en hopplös framtid. De barn som den 23-åriga Stig Dagerman mötte i det besegrade Tysklands ruinstäder är nu åldringar och Tredje rikets sista vittnen. En nyläsning av reportageboken Tysk höst påminner oss om hur Europa skulle se ut utan USA.

Nerikes Allehanda - 01 okt 16 kl. 05:34

Då kommunister – nu nationalister

Det finns en kontinuitet från Stalins Sovjetunionen till dagens ryska styre under ledning av Putin: Att skaffa sig klienter i utlandet som sprider Moskvas propaganda. Under flera årtionden hörde kommunistpartier i Västeuropa till dessa klienter. I dag är det högerpopulistiska partier i Europa.

GöteborgsPosten - 22 apr 18 kl. 05:00

Stor skillnad i öppenhet mellan Sverige och Tyskland

Historien och kulturen skiljer Sverige och Tyskland åt när det gäller personlig integritet. Dataskyddsprofessorn Simone Fischer-Hübner menar att andra världskriget och DDR-tiden gjort tyskarna försiktiga..

Cornucopia - 02 sep 16 kl. 18:01

Fredagsmys: Läslovet - en Pixibok per elev!

Dags för lite härligt fredagsmys igen! Med härliga fredag kommer läsarinsikten att pengarna till Stefan Löfvens hyllade läslov, som ska rädda skolan, Sverige och framtiden, räcker till en Pixibok vardera åt 500 000 grundskolelever.Pixiböcker.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.