CENTRALBANKER

Wednesday, 23 January, 18:34

Nyheter om CENTRALBANKER

Sortering: Relevans | Senaste
PrivataAffärer - 21 dec 18 kl. 06:00

Experterna om börsen nästa år

Privata Affärer ställde fyra frågor till två experter om vad de tror om börsen nästa år. Frågorna var hur storbolagsindexet utvecklas nästa år, samt vilka som är de bästa – och sämsta – aktierna inför 2019. Dessutom bad vi efter en personlig kommentar om året 2019.

DI - 21 dec 18 kl. 06:20

Faktorn som styr bopriserna

Som väntat höjde Riksbanken på torsdagen reporäntan för första gången sedan 2011 – en ovälkommen julklapp för alla låntagare. Men för svenska bostadsköpare, särskilt i storstäderna, är signalerna från andra stora CENTRALBANKER minst lika viktiga..

Dagens PS - 17 dec 18 kl. 10:02

Rapport spår mer turbulens på börsen

BIS, som är ett samarbetsorgan för världens CENTRALBANKER, uppger i en rapport att höstens turbulens på aktiemarknaderna inte var en isolerad händelse. Marknaderna vände ned på bland annat politiska faktorer men också på oron över en allt mer stramare penningpolitik, i synnerhet i USA. Penningpolitiken har sedan finanskrisen varit rejält expansiv och bidragit till att lyfta upp aktiekurserna.

VA - 05 dec 18 kl. 09:20

Vice riksbankschefen oroad över företag som vill bli "Google för pengaskapande"

"Om vi inte gör något kan vi se fram mot en framtid där pengar kommer att privatiseras spontant", sade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley på tisdagen och tillade att CENTRALBANKER måste anpassa sig – och sätta fasta regler..

Supermiljöbloggen - 20 nov 18 kl. 08:34

Klimatförändringarna ses som en finansiell risk av Riksbanken

En ny rapport från riksbanken slår fast att svensk ekonomi kan påverkas till följd av klimatförändringarna. CENTRALBANKER bör därför förbereda sig genom att analysera möjliga följder av klimatförändringar på den finansiella ekonomin, konstaterar rapporten. Konsekvenserna av den globala uppvärmningen kan påverka både den finansiella stabiliteten och penningpolitiken på sikt, skriver Conny Olovsson, filosofie doktor i nationalekonomi vid Riksbankens forskningsenhet, i den nya rapporten "är klimatförändringar relevanta för en centralbank?

PrivataAffärer - 16 nov 18 kl. 10:45

SEB: Därför lär kronan dyka i december

Det så kallade ”PPM-flödet” är en känd faktor som brukar sätta press på den svenska kronan. Och så lär det bli även i år, menar SEB i den senaste upplagan av marknadsbrevet Ögat. Det handlar alltså om de åtskilliga premiepensionsmiljarder som Pensionsmyndigheten placerar i december i samband med att spararnas konton fylls på.

PrivataAffärer - 01 nov 18 kl. 09:44

Centralbankers guldköp på högsta nivån sedan 2015

CENTRALBANKER köpte 148,4 ton guld, en ökning med 22 procent från tredje kvartalet 2017. Mest köpte Ryssland, Kazakstan och Turkiet. Enligt Alistair Hewitt, chef för marknadsanalys vid WGC, vill CENTRALBANKER diversifiera sina reserver från dollar.

Cornucopia - 01 nov 18 kl. 11:17

WGC: Största centralbanksköpen av guld sedan 2015

Lobbyorganisationen World Gold Council rapporterar att inköpen av guld steg under tredje kvartalet jämfört med samma kvartal förra året. CENTRALBANKERnas köp var på den högsta nivån sedan 2015. Nettosäljare var börshandlade fonder, ETF:er, så man såg alltså en flykt från sk pappersguld till fysiskt innehav under kvartalet.

Affärsvärlden - 01 nov 18 kl. 09:32

Centralbankernas guldköp på högsta nivåer sedan 2015

CENTRALBANKER köpte guld för omkring 5,8 miljarder dollar under tredje kvartalet, mest sedan 2015..

PrivataAffärer - 26 okt 18 kl. 06:00

Stark utveckling för guldet

Guldet räknas som en av de säkra hamnarna när det blir ekonomisk och politisk oro i världen. Orosmoln av både ekonomisk och politisk art har haft en god tillväxt under året.  Ett exempel är Kina där den ekonomiska tillväxten kraftigt bromsat in under tredje kvartalet, vilket fått marknaderna att blicka åt de säkra hamnarna.

DI - 01 okt 18 kl. 18:56

Var redo för räntechock när Ingves vaknar ur dvalan

CENTRALBANKER lättar på gasen och marknadsräntor stiger. USA har kommit längst, men vi följer slaviskt efter. En boränta på 4 procent är inget skräckscenario.

DI - 09 okt 18 kl. 13:46

Centralbanker varnar för stora problem för bankerna efter brexit

Bank of England varnar i en ny rapport för att brexit äventyrar den europeiska derivatmarknaden och uppmanar EU-kommissionen att så snart som möjligt klargöra reglerna för den europeiska finanssektorn. Samtidigt uppmanar Europeiska centralbanken bankerna att överge den modell som .

PrivataAffärer - 26 sep 18 kl. 09:14

I kväll höjer Fed räntan

Andreas Johnson, USA-ekonom och Fedbevakare på SEB, konstaterar att Feds guidning har visat sig vara framgångsrik, och ”som vanligt råder nästan ingen osäkerhet om det faktiska räntebeslutet”. ”Marknaderna kommer att fokusera på uppdaterade ekonomiska prognoser och deras påverkan på penningpolitiken 2019. Men det finns inte mycket utrymme för Fed att revidera de aktuella prognoserna, och centralbankens medianprognos för räntebanan kommer troligen inte ändras”, skriver han i ett kundbrev.

PrivataAffärer - 21 sep 18 kl. 10:30

Euroområdets avkastningskurvor talar för ekonomisk expansion

En typisk avkastningskurva för ett land visar centralbankens dagslåneränta (som representerar dagliga lån mellan banker) och räntorna på alla statsobligationer, med löptider från en månad till 10, 30, 50 år – eller mer. Vanligtvis anser analytiker att en ”brant” avkastningskurva, som innebär att räntan för lån med lång löptid är högre än lån med kort löptid, är ett gott tecken för ekonomin. Under den senaste tiden har USA:s avkastningskurva blivit plattare eftersom gapet mellan de långsiktiga och kortsiktiga räntorna har blivit mindre.

DN - 23 sep 18 kl. 07:45

Carl Johan von Seth: En doft av räksoppa när det sjuder i tillväxtekonomierna

CENTRALBANKER med större muskler har stärkt motståndskraften i tillväxtekonomierna. Men snabba cash från utlandet är ändå en riskfaktor..

PrivataAffärer - 19 sep 18 kl. 14:44

Nu ska svenska sedlar tillverkas utomlands

Kontraktet gäller i tre år med en möjlig förlängning på upp till fyra år. De La Rue är en av världens största tillverkare av sedlar med många CENTRALBANKER som kunder, till exempel CENTRALBANKERna i Storbritannien och på Island. De svenska sedlarna kommer att tillverkas i Storbritannien.

DI - 21 sep 18 kl. 09:38

Centralbankerna trotsar oron – räkna med högre räntor

Trots oro för handelskrig och politiskt stök är några av världens viktigaste CENTRALBANKER i full fart med att lämna de senaste årens expansiva politik bakom sig. I kombination med en ny studie underlättar det för Riksbanken att också höja – även om inflationen tvekar..

PrivataAffärer - 05 sep 18 kl. 15:58

Räkna med oförändrad ränta på torsdagen

Riksbanken väntas lämna reporäntan oförändrad på -0,50 procent, för femtonde mötet i rad, vid policymötet den 5 september (räntebesked 6 september). Och det mest troliga är också att Riksbanken i stort sett upprepar budskapet från i juli om att långsamma räntehöjningar kan inledas i slutet av året. Samtliga tolv ekonomer som SME Direkt har tillfrågat räknar med att Riksbanken lämnar räntan oförändrad nu.

Dagens PS - 31 aug 18 kl. 08:28

Expert: Det kan skynda på räntehöjning

Sommarens chockvärme kan öka pressen på Riksbanken med chefen Stefan Ingves att höja räntan. Det skriver Dagens Industri (obs – inloggning krävs) fredagens tidning och förklarar att de bakomliggande orsakerna är dyrare mat och energipriser i kölvattnet av extremvädret. Det är Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, som tror att trycket nu kan öka på Riksbanken att tidigarelägga en höjning av räntan, även om CENTRALBANKER inte har för vana att följa kortsiktiga och tillfälliga utvecklingar som exempelvis extremväder.

DI - 23 aug 18 kl. 05:00

Detta händer torsdag 23 augusti

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Raysearch (kl 7.45), Bioarctic (kl 8.00), FM Mattsson (kl 8.

PrivataAffärer - 20 aug 18 kl. 13:30

”Vad som än krävs” – sex år senare

Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten: Vill du veta mer om vart aktiemarknaden är på väg och hur den påverkas av politiska händelser och ekonomiska indikatorer? Gå då inte miste om regelbundna uppdateringar om aktiemarknaden och vad Fisher Investments Norden kan göra för dina investeringar. Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten här.

DI - 01 nov 18 kl. 09:27

Centralbanker storhandlar guld – högsta nivån sedan 2015

CENTRALBANKER köpte guld för omkring 5,8 miljarder dollar under tredje kvartalet, mest sedan 2015. Det framgår av statistik från World Gold Council, enligt Financial Times..

DI - 03 aug 18 kl. 05:00

Detta händer fredag 3 augusti

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Cavotec (ca kl 12.00) FIRST NORTH - Cell Impact SPOTLIGHT - Orgo Tech ÖVRIGA NORDEN - Neste (kl 8.00), Tikkurila (kl 8.

PrivataAffärer - 30 jul 18 kl. 09:04

Olavi: Vi närmar oss en svagare börs

Jonas Olavi ser risken att osunda handelsdiskussioner kan få den pågående konjunkturförstärkningen att bromsa in och att detta kan leda till en börsnedgång större än de mindre fall som setts sedan bottennivån 2009, efter finanskrisen. Han pekar på att vid varje börsnedgång sedan finanskrisen har CENTRALBANKER världen över på ett eller annat sätt kommit till undsättning för att gjuta mod i placerare och konsumenter. När nu dessa CENTRALBANKER drar tillbaka sina stöd från marknaden ska man möjligen börja bli försiktigare med att köpa för tidigt vid börsnedgångar, resonerar allokeringschefen.

PrivataAffärer - 25 jul 18 kl. 13:00

Investeringsstrategen: Börsrally väntar efter mellanårsvalet i USA

Det är Jeff Schulze, investeringsstrateg på den amerikanska kapitalförvaltaren Clearbridge Investments som i en analys jämfört börsen åren efter ett mellanårsval i USA. Resultaten är slående och historien visar att det snarare blir rally än recession under Donald Trumps tredje år vid makten. Men sett till hur året varit hittills finns det en hel del att oroa sig för, konstaterar Jeff Schulze.

Dagens PS - 09 jul 18 kl. 15:22

Miljardtömmer valven – för att rädda valutan

CENTRALBANKERna i tillväxtländer har under juni tvingats försvara sina valutor mot en starkare dollar genom att tömma 54 miljarder dollar i egna reserver. Det visar preliminär data från analysföretaget Exante Data, skriver Wall Street Journal. Trenden avviker rejält från årets första fem månader när CENTRALBANKERna fyllde på valven med 114 miljarder dollar, den snabbaste ackumulationen sedan 2014.

Dagens PS - 15 jun 18 kl. 12:52

”Strutsmentaliteten kring ränterisker är farlig”

Det är inte så få gånger de senaste åren man hört delvis insiktsfulla, men samtidigt väldigt naiva, kommentarer kring nuvarande räntenivåer. Insikten består i att högre räntor skulle sänka den svenska ekonomin, det naiva består i tron att det inte kan ske – för då går ju allt åt skogen. Räntor är faktiskt mer spännande än man tror, för räntan är de facto priset på pengar.

Ekonomistas - 30 maj 18 kl. 15:30

Riksbanken firar 350 år: Kan vi lära av historien?

I år fyller Sveriges Riksbank 350 år, vilket gör den till världens äldsta fortfarande aktiva centralbank. En ny antologi beskriver Riksbankens och elva andra CENTRALBANKERs historia, vad dessa har gemensamt och vad som skiljer dem åt samt om vi kan lära av historien i hur en centralbank bör skötas. Det var år 1668 som Rikets Ständers Bank, alltså riksdagens bank, skapades i Stockholm.

NSD - 27 sep 18 kl. 08:41

Centralbanker i guldrush

Världens CENTRALBANKER ökade sina guldreserver med netto 193,3 ton under det första halvåret 2018..

VA - 28 maj 18 kl. 16:35

Finansministern väcker frågan om Riksbanken ska vara beroende: Då kan vi behöva samarbeta

Det krävs forskning och diskussion om hur världen kan få ramverk som gör att CENTRALBANKER och regeringar kan samarbeta bättre i samband med finansiella kriser. Det hävdar Sveriges finansminister Magdalena Andersson i en intervju med Bloomberg..

Dagens PS - 31 maj 18 kl. 14:15

Anonyme tradern är en av Sveriges främsta

NYHET FRÅN CMC MARKETS: Han är en av Sveriges mest uppskattade daytraders och finanstwittrare – och en av tre som driver podden Fill or Kill med tusentals lyssnare. Här är ensamvargens sex tips till daytrading-succé. Så här säger Lone_wolf, som är hans pseudonym, om sitt annorlunda jobb: ”Frågar du de flesta traders tar arbetsdagen aldrig slut, man har alltid koll på marknaden.

DN - 29 maj 18 kl. 15:51

Kinesisk valuta kan ta över från dollarn i Afrika

CENTRALBANKER i 14 afrikanska länder träffas i två dagar för att diskutera om det är möjligt att göra den kinesiska valutan till nationernas reservvaluta, rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån. .

DI - 30 maj 18 kl. 04:58

Detta händer onsdag 30 maj

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - SAS (kl 8.00), Anoto (kl 8.45) NGM - Exeotech invest, Gold Town Games FIRST NORTH - Kakel Max, Realfiction, Unlimited Travel, Wesc SPOTLIGHT - Ecomb, Genesis It, Mälaråsen, Nanologica (ändrat datum från 25/4), Provide IT, Recyctec (ändrat datum från 27/4), Redwood Pharma ÖVRIGA NORDEN - BW Offshore (kl 7.

DN - 25 maj 18 kl. 21:08

Fed-chefen varnar för att ta oberoendet för givet

Förtroendet för regeringar och offentliga institutioner är i botten. CENTRALBANKER kan inte längre ta sitt oberoende för givet. Den varningen kommer från Jerome Powell, chefen för amerikanska Federal Reserve.

DI - 24 maj 18 kl. 05:00

Detta händer torsdag 24 maj

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Saniona (kl 8.00), Strax (kl 8.55), Consilium (kl 13.

DI - 23 maj 18 kl. 05:00

Detta händer onsdag 23 maj

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Tradedoubler (ändrat datum från 3/5) (kl 8.00) FIRST NORTH - Pegroco (ändrat från 24/5) (kl 10.00), A1M Pharma, Acarix, Alelion, Karlbergsvägen 77, Matra Petroleum, Sivers, Spiffx, Unibap SPOTLIGHT - Challenger Mobile, EQL Pharma, Pen Concept, Spectracure, Tikspac, Wonderful Times Group ÖVRIGA NORDEN - Selvaag Bolig (kl 7.

DI - 22 maj 18 kl. 05:41

Detta händer tisdag 22 maj

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Neurovive (kl 8.30), Multiq (kl 12.30), Lundbergs (lunchtid) NGM - Obducat FIRST NORTH - Absolent (kl 8.

Dagens PS - 16 maj 18 kl. 07:51

Ekonomer: ”Riksbanken spelar ett högt spel”

Storbanken SEB:s prognosmakare håller fast vid sin optimistiska syn. Den ökade politiska risken bedömer man inte kommer att få så stor påverkan på ekonomin. ”Svensk tillväxt bromsar in när bostads­byggandet faller tillbaka markant medan industrin tar över som viktigaste tillväxtkraft.

DI - 16 maj 18 kl. 05:00

Detta händer onsdag 16 maj

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Wilson Therapeutics (kl 7.00), Bergman & Beving (kl 7.45), BTS (kl 8.

DI - 04 maj 18 kl. 05:00

Detta händer fredagen 4 maj

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN - Oriflame (kl 7.15), Edgeware (kl 7.30), Academedia (kl 8.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.