Ölands

Saturday, 19 October, 17:29

Nyheter om Ölands

Sortering: Relevans | Senaste
Nyan - 26 sep 19 kl. 19:14

Chefredaktör med i samtalspodd

Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos är veckans samtalspartner i podden ”Säg vad du vill, Åland!”.

Podden bygger på nästan två timmars fria samtal mellan programledaren Jannik Svensson och olika gäster.

Barometern - 26 sep 19 kl. 16:23

Skördefesten: 25 tips att upptäcka på Öland

Från norr till söder, från öst till väst. Ölands skördefest är en konstfrossa. Konstnatten är en upplevelse och över hela ön kan man besöka utställningar och konstnärers ateljéer.

Nyan - 27 sep 19 kl. 19:06

Ny film om fyren Märket

Nu på lördag premiärvisar föreningen Finlands Fyrsällskap sin nya film ”Haveriernas Märket” i Kimito.
Detta skriver Åbo Underrättelser. Under 100 års tid gick tiotals fartyg under, och många sjömän dog, i havsområdet kring Märkets fyr på Ålands hav.

Nyan - 27 sep 19 kl. 18:00

Tjockare än vatten får 60 000 euro

Kulturdelegationen har beslutat stöda dramaserien ”Tjockare än vatten”, säsong 3, med 60 000 euro. Det uppger Ålands filmkommissionär Titte Törnroth i ett pressmeddelande. Serien utspelas på Åland och prodduktionsbolaget Nice Drama var här i maj och augusti för inspelningar.

Nyan - 27 sep 19 kl. 17:00

Hammarland avvaktar om samgångsgrupp

Hammarlands kommunstyrelse beslutade på sitt senaste möte att avböja tillsättandet av en förhandlingsgrupp för att utarbeta ett gemensamt samgångsavtal för Södra Åland. Kommunstyrelsen vill vänta ut valresultatet, så att de nya förtroendevalda besluter om processens fortsättning vid inledningen av den nya mandatperioden. Kommunstyrelsen beslutade att föreslå för kommunfullmäktige att det föreslagna avtalet för gemensam räddningsmyndighet för Åland med Mariehamn som värdkommun godkänns, förutsatt att Räddningsområde Ålands Landskommuner (RÅL) godkänner att den gemensamma räddningsmyndigheten bildas.

Barometern - 27 sep 19 kl. 09:30

LIVE: Vi rapporterar direkt om Ölands skördefest

Vi hjälper dig ha koll på trafiken, vimlet och evenemangen – hela helgen..

Nyan - 27 sep 19 kl. 08:00

Remmer lämnar Paf:s styrelse

Andreas Remmer lämnar Paf:s styrelse, en post han har haft sedan i januari i år. Det framkommer i ett beslut som har fattats av Ålands landskapsregering. Tidigare i höst berättade Nya Åland att Andreas Remmer blir direktör för Paf:s land- och havsverksamhet.

Barometern - 27 sep 19 kl. 06:00

Skördefesten: Så blir vädret i helgen

Ett riktigt ruggigt höstväder väntas till helgen. Det kan därför vara en god ide att ta med sig både varma kläder och paraply om man ska besöka Ölands skördefest..

Barometern - 27 sep 19 kl. 06:00

Guldfamiljen: Skördefest och älgjakt på schemat

Pratglade Sixten Emdal ska göra premiär på Ölands skördefest till helgen. Sedan ser mamma Mikaela Svensson fram emot några dagars älgjakt..

Nyan - 25 sep 19 kl. 11:24

Wilén och Billgren på konstmuseet i sommar

Ålands konstmuseum i Mariehamn presenterar nu en riktig kanonduo för nästa sommars utställning: Ålands egen Jonas Wilén ställer ut tillsammans med den berömde svenska konstnären Ernst Billgren..

Barometern - 26 sep 19 kl. 17:16

Guide: Allt om Ölands skördefest

Här kan du läsa in dig om skördefesten – du får hålltiderna, tipsen, intervjuerna, reportagen och recepten. Kort och gott: det mesta som handlar om höstens folkfest på Öland..

Nyan - 26 sep 19 kl. 14:15

Hovrätten fastställer domen mot Fredlund

Åbo hovrätt ändrar inte domen mot lagtingsledamoten Fredrik Fredlund för misshandel, förutom på en punkt som gäller ersättningen till hans juridiska biträde. Därmed fastställs Ålands tingsrätts dom på 75 dagars villkorligt fängelse för två åtal om misshandel. Läs mer i fredagens Nya Åland!

Dagen - 26 sep 19 kl. 14:16

Jönköpings smeknamn ”Smålands Jerusalem” väcker debatt

En tredjedel är negativa till smeknamnet på sin stad..

Nyan - 26 sep 19 kl. 13:28

Turistföretag behöver bli mer lönsamma

18,4 procent: det är turismens andel av Ålands BNP..

Dagen - 26 sep 19 kl. 13:51

Jönköpings smeknamn ”Smålands Jerusalem” väcker debatt

En tredjedel är negativa till smeknamnet på sin stad. ”När jag ser att en väldigt stor andel är negativa till begreppet skulle jag akta mig för att använda det.”.

Barometern - 26 sep 19 kl. 10:00

Oskarshamnstjejer övertygade när Småland vann allt

Fem matcher. Fem segrar. Smålands TV-pucklag övertygade och två Oskarshamnstjejer spelade nyckelroller..

Nyan - 24 sep 19 kl. 19:00

Dagens röst: Jag försöker undvika klibbiga trådar på Facebook

Vi träffar ”dagens röst” Mari Rosenqvist vid Ålands landsbygdscentrum, där hon deltar i Ålands hushållningssällskaps provsmakning av äpplen och päron under skördefesten. Hon är mariehamnare från början, men bor och röstar numera i Jomala..

Nyan - 25 sep 19 kl. 21:30

19-årig ålänning provspelar med rysk ligaklubb

FOTBOLL. Saltvikbördiga Conrad Emretsson, till vardags i IK Sirius akademilag, ska provspela med ryska ligaklubben PFC Sochi.
– Målet är att göra så bra ifrån mig att jag förhoppningsvis blir erbjuden ett kontrakt, säger den 19-årige mittfältaren.

Nyan - 25 sep 19 kl. 17:00

Hungerdagsinsamling börjar på torsdag

Nu är det dags för Finlands Röda Kors årliga hungerdagsinsamling. På Åland pågår den torsdag till lördag. Tolv av de sexton åländska Rödakorsavdelningarna hittar på olika hungerdagsevenemang för att sammla in pengar till Röda Korsets Katastroffond.

Barometern - 25 sep 19 kl. 16:16

Skördefesten: Se bilderna från invigningen här

Ikväll invigs Ölands skördefest 2019. Vår fotograf Mats Holmertz finns på plats och hans bilder kan du se här nedanför..

Nyan - 24 sep 19 kl. 08:00

En ÅF-kandidat struken från listan

Ålands framtids kandidat Roger Pettersson inte är valbar i lagtingsvalet, konstaterade centralnämnden för lagtingsvalet igår kväll. Nämnden strök hans namn från kandidatlistan i enlighet med 48 § 1 mom. i vallagen (2019:45) för Åland.

Barometern - 24 sep 19 kl. 10:41

Skördetrafiken: ”Ingen åkte med bussarna”

Ölands skördefest har sedan starten arbetat för en bra trafiksituation på vägarna, menar Anne Wilks som var med och arrangerade skördefesten 1997-2010..

Skånskan - 24 sep 19 kl. 05:30

Bolag och politiker ska rädda klimatet

FN:s klimattoppmöte ägde rum under måndagen, det startade sen eftermiddag svensk tid. De nordiska länderna ligger långt framme i klimatarbetet och de fem ländernas statsministrar, i Finlands fall presidenten, berättade om respektive lands arbete ifrån talarstolen. Greta Thunberg fick förstås tillfälle att säga några väl valda ord till världens beslutsfattare, det är ju bland annat därför hon seglat över Atlanten.

Expressen - 23 sep 19 kl. 16:16

Förvirring i England efter orden om sonens framtid

Supertalangen Erling Braut Håland, 19, kopplas ihop med Manchester United.Pappans hatklubb nummer ett.Nu förbryllas engelska medier över den förre City-spelaren Alf-Inge Hålands ord om sonens framtid, skriver Daily Mail.

Nyan - 23 sep 19 kl. 14:24

Recension av Fisens liv – Det är jättemycket prutt i boken!

Nya boken ”Fisens liv” med text av Malin Klingenberg och illustrationer av Sanna Mander får gott betyg av Nya Ålands unga medrecensenter..

Barometern - 23 sep 19 kl. 12:18

Civila ska rycka in vid olyckor

En person i varje by som snabbt kan rycka ut och hjälpa till om det inträffar en olycka. Det är målet för Ölands Räddningstjänst som nu letar efter volontärer..

SmålandsPosten - 21 sep 19 kl. 05:00

Thomas Lissing: Olika världsuppfattningar möts

Att kalla två parallella utställningar för "Verkligheten" och "Skenbart" är en händelse som ser ut som en tanke. Smålands konstarkiv visar dels upp verk ur designern Jonas Palmius produktion och dels en fotoutställning av Arne Gustafsson och Leif Johansson..

Expressen - 20 sep 19 kl. 21:36

Det går inte annat än att oroa sig för AIK

KRISTIANSTAD. 2130 fantastiska hockeyälskare en fredagkväll i Kristianstad.En nykomling med en överladdad publik, och ett klassiskt allsvenskt lag, som har en fanatisk skara supportrar med sig från Smålands skogar.

Barometern - 19 sep 19 kl. 17:58

Så här ska nytt trafikkaos undvikas vid skördefesten

Turismen på Öland bör öka, men helst på klimatvänligt sätt. Annars är risken att köer och trafikkaos skrämmer besökarna – som det till viss del blivit vid Ölands skördefest..

Nyan - 19 sep 19 kl. 17:38

Väckt av polisen och förd till rätten

På onsdagen fick polisen agera väckarklocka. Man kontaktades av Ålands tingsrätt om att en person som skulle ha varit på förhandling i rätten inte hade dykt upp. – Patrullen väckte personen och förde denne till tingsrätten, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Barometern - 19 sep 19 kl. 06:00

Torkan slår mot Ölands bönder: ”En obehaglig känsla i kroppen”

Brunbrända betesmarker och vall och majsen måste skördas tidigare än normalt, för att inte torka bort. Situationen är nära förra årets extremtorka för öländska bönder. – Vi känner oss bortglömda.

Nyan - 18 sep 19 kl. 20:00

De kan vinna ÅFF-utmärkelserna 2019

FOTBOLL. Blir det Adelina Engman, Isabella Mattsson eller Pille Raadik? Daniel Sjölund, Robin Sid eller Joel Mattsson?

Nyan - 17 sep 19 kl. 10:00

Vattnet avstängt i fler kommuner

Vattnent stängs av för abonnenter i västra Jomala (från Gottby västerut), samt Hammarland och Eckerö från onsdag 18 september kl. 23.00 till torsdag 19 september kl.

Nyan - 18 sep 19 kl. 15:48

Många ställer upp helt gratis för Rosa- och Blåbandetgalan

Lördagen den 5 oktober arrangerar Ålands cancerförening för 12:e året i följd Rosa- och Blåbandetgalan på Hotell Arkipelag..

Barometern - 18 sep 19 kl. 14:28

Studiecirkel inför resa till Israel

Södra Ölands pastorat ordnar studiecirkel inför resa till historiska platser i Israel och Palestina i vår..

Jönköpingsnytt - 18 sep 19 kl. 14:27

Podd: Bananskal, supportrar och samarbete

I detta avsnitt av 036fotboll snackar Erik Boström och Magnus Sundvall om ett potentiellt bananskal, klubbarnas vilja att ha intresse runt sig och Smålands Juventus. Dessutom diskuteras givetvis det nya samarbetet i lokalfotbollen.
.

Nyan - 18 sep 19 kl. 12:17

Larm över Åland men ingen fara

Under onsdagen genljöd hela Åland av larmsignaler mellan klockan 13.00 och 13.02.

Nyan - 18 sep 19 kl. 09:18

Radions ordförande om vd-posten

Ålands Radio och TV omorganiserar och en ny vd ska rekryteras..

SmålandsPosten - 17 sep 19 kl. 21:04

Lådan som förändrade historien

Fyndet av en låda på Husebys vind har skrivit om inte bara Husebys och Smålands historia, utan även brittiska imperiets och Indiens. – Det är fullständigt unika dokument, sa projektledare Gunnel Cederlöf vid ett avslutande seminarium för Huseby i världen..

Nyan - 17 sep 19 kl. 17:00

Förnyat avtal för Simskälalinje

Bolaget Ålands linfärjetrafik fortsätter sköta linfärjetrafiken mellan på Simskälalinjen mellan Vattungsrevet och Timskär i Vårdö till mars 2022. Driftsentreprenadavtalet som tecknades 2016 går ut i mars nästa år. I det ingår en ensidig option om fortsatt trafik till 2022 som landskapsregeringen nu utnyttjar.


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.