Åbolands

Monday, 22 July, 23:19

Nyheter om Åbolands

Sortering: Relevans | Senaste
YLE - 13 jun 19 kl. 12:54

Oroliga tider för de små tvåspråkiga sjukhusen i Svenskfinland

Framtiden för små sjukhus på tvåspråkiga orter har varit minst sagt osäker en längre tid. I tisdags blev det klart att Åbolands sjukhus slås ihop med med Åbo universitets centralsjukhus (ÅUCS). Nästa vecka kan framtiden för samjouren vid Raseborgs sjukhus beseglas..

YLE - 06 jun 19 kl. 05:53

Bara praktikaliteter eller risk för att svenskan slukas - åsikterna går isär kring sjukhusfusionen i Åbo

En lång och kvistig process når sin kulmen tisdagen den 11 juni när beslut kring Åbolands sjukhus framtid fattas. Sjukvårdsdistriktet anser att en fusion inte innebär någon risk för Åbolands sjukhus framtid, men alla är inte eniga..

YLE - 02 jun 19 kl. 13:13

Den ryska affärsmannen bakom Airiston Helmi till Helsingin Sanomat: "Vissa samlar på konst, jag samlar på öar"

Vissa människor samlar på konst, andra på bilar. Jag samlar på öar. Så svarar Airiston Helmi-ägaren till Helsingin Sanomat på frågan om varför han köpte flera öar i Åbolands skärgård.

YLE - 22 maj 19 kl. 13:55

Ilkka Herlin: "Intresset för Gullkrona och den nya gästhamnen har varit enormt"

Gästhamnen på ön Gullkrona i Åbolands skärgård har inte varit öppen sedan år 2008. Den 25 maj är det dags igen..

YLE - 09 maj 19 kl. 05:05

Sprängsten ligger fortfarande kvar efter Carunas grävjobb - markägare irriterade

Enorma stenblock ligger fortfarande kvar längs många vägar och i skogar i Åbolands skärgård efter att elnätsbolaget Caruna lät gräva ner jordkablar..

YLE - 11 jun 19 kl. 13:30

Åbolands sjukhus slås ihop med ÅUCS

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts fullmäktige beslöt idag att Åbolands sjukhus slås ihop med och blir en del av Åbo universitets centralsjukhus, ÅUCS. Det här betyder att Åbolands sjukhus ställning som affärsverk nu hävs..

YLE - 11 jun 19 kl. 13:30

Åbolands sjukhus slås ihop med ÅUCS - "Visst är man besviken. Det finns ingen förståelse från majoritetsbefolkningen att förstå vad det här innebär"

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts fullmäktige beslöt i dag, tisdag, att Åbolands sjukhus slås ihop med och blir en del av Åbo universitets centralsjukhus, ÅUCS. Det här betyder att Åbolands sjukhus ställning som affärsverk nu hävs..

YLE - 11 jun 19 kl. 13:30

Åbolands sjukhus slås ihop med ÅUCS - "Visst är man besviken, men nu är det kommunernas plikt att gå vidare i den här frågan"

Uppdaterad. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts fullmäktige beslöt i dag, tisdag, att Åbolands sjukhus slås ihop med och blir en del av Åbo universitets centralsjukhus, ÅUCS. Det här betyder att Åbolands sjukhus ställning som affärsverk nu hävs..

YLE - 24 apr 19 kl. 05:50

Fastighetsskatten chockhöjdes först på Åland, nu i Åbolands skärgård - vem är nästa att drabbas?

För en del fastighetsägare har skatten höjts med flera hundratals procent. De kan göra en korrigeringsbegäran, men det finns inga uppgifter om det leder till en lägre skatt..

YLE - 04 apr 19 kl. 05:46

"Det är orimligt att det ska fungera på det här viset" - tredje sektorn ryter till mot fastighetsskattehöjningarna i yttre skärgården

Finlands naturskyddsförbund och Åbolands Fiskarförbund tar ställning mot fastighetsskattehöjningarna. En olycklig och orimlig förändring som kan leda till dåliga påföljder, säger man vid förbunden..

YLE - 28 mar 19 kl. 05:46

Pensionärerna Erik och Rose-Mary från Aspö har också drabbats av fastighetsskattehöjningarna: “Hur ska man klara av att betala allt det här?"

Chocken har ännu inte lagt sig för dem som drabbats av de höga fastighetsskattehöjningarna i Åbolands yttre skärgård. Yle Åboland har talat med två pensionärer från Aspö. De kommer nu att begära en omprövning av Skatteförvaltningens beslut..

YLE - 16 mar 19 kl. 08:09

I Pargas badar barn och föräldrar både i hantverk och i språk – det nya konceptet testas i staden innan det sprids till andra tvåspråkiga orter

Projektet Hantverksbad är Åbolands hantverks nya språkbads- och hantverksprojekt och riktar sig till 2–4-åringar och 4–6-åringar..

YLE - 17 feb 19 kl. 12:00

Femtonårig Pargaspojke omkom i skidolycka - församlingen erbjuder samtalsstöd

Väståbolands svenska församling erbjuder samtalsstöd efter att en femtonårig Pargaspojke omkommit på församlingens skriftskoleläger i Himos på lördag..

YLE - 02 maj 19 kl. 19:01

Bergbanan i Åbo får trots allt ett svenskt namn – Yle Åbolands nyhet fick staden att kontakta Språkinstitutet

Efter Yle Åbolands nyhet kontaktade Åbo stad Språkinstitutet och på torsdagen meddelar staden att banan kommer att få det svenska namnet Kakolafunikularen..

YLE - 06 feb 19 kl. 20:59

Kimitoöns invånare fick tycka till om kommunens sparåtgärder - flera politiker har besökt Almahemmet

När det är dags för kommuninvånarna att säga sitt blir mötessalen rätt så full. Stängningen av Almahemmet har väckt debatt både i Yle Åbolands kommentarsfält och på sociala medier..

YLE - 05 feb 19 kl. 10:00

Flaskhalsarna ska bli färre – Åbolands skärgård får fler färjturer

NTM-centralen som ansvarar för skärgårdstrafiken förbättrar färjtrafikens servicenivå vid Pargas-Nagu, Nagu-Korpo, Gustavs-Iniö och Kasnäs-Hitis genom att beställa tilläggstrafik..

YLE - 26 apr 19 kl. 15:24

Stor oro för svenskans framtid på Åbolands sjukhus - "Vi känner oss lurade av sjukvårdsdistriktet"

Framtiden för den svenskspråkiga vården vid Åbolands sjukhus väcker stor oro. Det förslag till omorganisering som presenterades tidigare i vintras har ändrats, och nu känner man sig lurade av sjukvårdsdistriktet..

YLE - 21 jan 19 kl. 13:49

Lyckad insats av kulstötaren Tomas Söderlund i inomhus-DM i Helsingfors

Kulstötaren Tomas Söderlund från IF Raseborg gjorde personligt rekord under Nylands- och Åbolands inomhusdistriktsmästerskap i friidrott Helsingfors på söndagen..

YLE - 18 apr 19 kl. 05:55

Två veckor sedan Yle Åbolands sändare kastades i plastinsamlingen – efter flera rundor kring Åbo ligger den fortfarande i Toppå: ”Kör inte halvtomma lass”

Av Svenska Yles plastsändare har endast Huvudstadsregionens ”Krääsä” hittat sin väg till Riihimäki, där plastförpackningar återvinns. Åbolands ”Plasterix” har inte ens kommit halvvägs. Vi bad Cati Huhta från Sydvästra Finlands avfallsservice förklara varför..

Nyan - 07 jan 19 kl. 20:40

Fortsatt letande efter mannen som hoppade över bord

På lördagen hoppade en man över bord från kryssningsfartyget Baltic Princess. Polisen har fortfarande inte hittat honom. En 18-årig man från Salo hade varit på kryssning med sina studiekompisar.

Nyan - 05 jan 19 kl. 18:03

Person över bord på Baltic Princess

Sjöräddningen och gränsbevakningen söker efter en person som fallit i vattnet i Åbolands skärgård, norr om Nagu. Det skriver SPT. En person har fallit över bord från Tallink Siljas kryssningsfartyg Baltic Princess.

YLE - 06 jan 19 kl. 08:34

Fallet med Baltic Princess utreds inte som ett brott - mannen som hoppade överbord var på båten med sina studiekompisar

Fallet där en ung man hoppade överbord i Åbolands skärgård från passagerarfartyget Baltic Princess utreds fortfarande..

YLE - 14 dec 18 kl. 13:29

Tingsrätten utreder inte lagligheten i storoperationen vid Airiston Helmi

Tingsrätten i Egentliga Finland slår fast att det inte blir någon utredning om lagligheten i den husrannsakan som polisen gjorde i Airiston Helmis fastigheter i Åbolands skärgård i höstas..

YLE - 11 dec 18 kl. 14:48

Misstänkt i Airiston Helmi-fallet släpps - bara en person kvar i häktet

En av de häktade i utredningarna kring Airiston Helmi i Åbolands skärgård har släppts på fri fot. Polisen tror inte att han kommer att rymma, eftersom han har band till Finland..

YLE - 18 nov 18 kl. 07:15

Professor i nordiska språk om att nia och dua: det finns inget rätt eller fel – men historiskt har niande en gång betytt att man haft en lägre social status

Många äldre människor vill inte bli niade, medan många yngre människor inte har några problem med att nia eller bli niad. Yle Åbolands tidigare artikel om att nia och dua har väckt många reaktioner..

YLE - 26 mar 19 kl. 13:36

ÅU: Fastighetsskatten för utöar i Åbolands skärgård stiger med 1 000 procent - markägare chockade

Åbo Underrättelser skriver om kraftigt höjd fastighetsskatt som drabbar en del markägare i Åbolands skärgård..

Nyan - 14 nov 18 kl. 07:41

Fartyg fick tekniskt fel i natt

Finnfellow fick ett tekniskt fel på Erstan i Åbolands skärgård strax innan midnatt och fick återvända till Nådendal. Finnlinnes fartyg Finnfellow fick problem med generatorn strax efter avfärd sent på tisdagskvällen. Problemet ledde till ett elavbrott på fartyget.

YLE - 14 nov 18 kl. 10:50

Rysk affärsman vill ha tillbaka Airiston Helmi-miljoner - tingsrättens beslut väntas inom kort

Den ryske affärsman som står bakom Airiston Helmi i Åbolands skärgård vill ha tillbaka de pengar som polisen beslagtog i samband med razzian mot bolagets fastigheter i september. Tingsrätten behandlar begäran på onsdag förmiddag..

DN - 30 sep 18 kl. 06:00

Peter Wolodarski: Lördagen då polis och militär stormar Vaxholm

Dramatiken i Åbolands skärgård är en varning också till Sverige. Aningslösheten efter det kalla kriget har gjort vårt öppna samhälle särskilt sårbart..

YLE - 25 okt 18 kl. 07:03

Läkarpool och skötarpool – "skärgården behöver skräddarsydd vård"

– Det är en utmaning att hitta läkare, sjukskötare, och närvårdare till alla tjänster i Pargas och i västra Åbolands skärgård, men nu börjar det ordna upp sig, säger Miia Lindström, som är nyvald t.f. social- och hälsovårdsdirektör i Pargas..

Barometern - 24 sep 18 kl. 00:43

Finlands sak är svår

Ryska markinköp på militärstrategiskt viktiga platser i Finland vållar oro och finns i bakgrunden när det gäller helgens stora polisoperation i Åbolands skärgård..

YLE - 02 okt 18 kl. 18:29

De misstänkta i Airiston Helmi-härvan omhäktade

De två männen som greps i samband med den omfattande polisrazzian i Åbolands skärgård för en dryg vecka sedan är nu omhäktade..

Nyan - 01 okt 18 kl. 19:23

Stor företagarträff ordnas på Åland

Under tisdag och onsdag träffas cirka 50 företagare från Åland, Åbolands och Stockholms skärgård på ett seminarium om utvecklande av nya affärsmodeller.
Evenemanget sker på Alandica och under dagarna kommer det bjudas på föreläsningar, paneldiskussion och företagsmingel. Teman är bland annat tjänsteutveckling, marknadsföring i en digital värld samt framgångsrik samverkan.

YLE - 27 sep 18 kl. 10:10

Skyddspolisen deltar i utredningen kring skärgårdsrazzian

Centralkriminalpolisens utredning av misstänkta penningtvätten, skattebedrägeriet och arbetsförsäkringsavgiftsbedrägeriet i Åbolands skärgård får en ovanlig extraresurs då Skyddspolisen går med i arbetet. Orsaken uppges vara behovet av stora resurser på grund av enorma mängder material..

YLE - 25 sep 18 kl. 13:51

CKP ber om internationell polishjälp i den åboländska brottshärvan

Centralkriminalpolisen ber om internationell handräckning för att reda ut den ekonomiska brottshärvan i Åbolands skärgård. Begäran gäller förberedelse av penningtvätt - det ska handla om pengar som härstammar från något annat land, men som ska ha tvättats i Finland..

Helsingborgs Dagblad - 27 sep 18 kl. 12:08

Finland: Skyddspolisen går igenom jättebeslag

Polisen i Finland tar hjälp av Skyddspolisen (Supo), landets motsvarighet till Säpo, i genomgången av det digra material som beslagtogs vid helgens jätterazzia i Åbolands skärgård mot det ryskägda företaget Airiston Helmi. Anledningen är enligt Centralk.

Sydsvenskan - 27 sep 18 kl. 12:08

Finland: Skyddspolisen går igenom jättebeslag

Polisen i Finland tar hjälp av Skyddspolisen (Skypo), landets motsvarighet till Säpo, i genomgången av det digra material som beslagtogs vid helgens jätterazzia i Åbolands skärgård mot det ryskägda företaget Airiston Helmi. Anledningen är enligt Central.

YA - 27 sep 18 kl. 12:20

Finland: Skyddspolisen går igenom jättebeslag

Polisen i Finland tar hjälp av Skyddspolisen (Skypo), landets motsvarighet till Säpo, i genomgången av det digra material som beslagtogs vid helgens jätterazzia i Åbolands skärgård mot det ryskägda företaget Airiston Helmi.(TT).

Barometern - 27 sep 18 kl. 12:20

Finland: Skyddspolisen går igenom jättebeslag

Polisen i Finland tar hjälp av Skyddspolisen (Skypo), landets motsvarighet till Säpo, i genomgången av det digra material som beslagtogs vid helgens jätterazzia i Åbolands skärgård mot det ryskägda företaget Airiston Helmi.(TT).

Sydöstran - 27 sep 18 kl. 12:20

Finland: Skyddspolisen går igenom jättebeslag

Polisen i Finland tar hjälp av Skyddspolisen (Skypo), landets motsvarighet till Säpo, i genomgången av det digra material som beslagtogs vid helgens jätterazzia i Åbolands skärgård mot det ryskägda företaget Airiston Helmi.(TT).


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.