Sydsvenskan > IT

Saturday, 23 March, 01:25

Sydsvenskan - 16 mar 19 kl. 05:00

”Prospekteringen efter vanadin i Skåne är en del av lösningen.”Per Ahl, Svemin, branschorg. för gruvor, mineral- och metallproducenter.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Skåne, Ahl

Dela artikeln

172 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Prospekteringenefter , vanadini , Skåneär en , del, av lösningen
Helsingborgs Dagblad - 16 mar 19 kl. 05:00

”Prospekteringen efter vanadin i Skåne är en del av lösningen.”

Per Ahl, Svemin, branschorg. för gruvor, mineral- och metallproducenter.

Skånskan - 26 jul 18 kl. 05:00

Gruvplaner oroar styrande i Eslöv och Hörby

ESLÖV Gruvplaner med inledande provborrningar i både Eslöv och Hörby väcker farhågor. I båda kommunerna har S-kommunalråden engagerat sig mot planerna.
– Jag tycker att man ska vara orolig, säger Johan Andersson (S) i Eslöv.

YLE - 05 mar 17 kl. 07:08

De gåtfulla runorna i Vörå III: I jakt på bevis

En serie runfynd görs i Vörå mellan 1978 och 1993. Enligt en näst intill enhetlig forskarkår är ristningarna moderna. Men varför tillät Museiverket inte ett borrprov som skulle åldersbestämma runorna?

Skånskan - 15 feb 19 kl. 21:15

”Vi vill inte flyttas!”

LYBY Många fastighetsägare i ett område utanför Lyby, där det brittiska gruvbolaget Scandivanadium fått tillstånd att provborra efter metallen vanadin, oroas både över provborrningarna och vad som händer med dem om borrningarna slår väl ut.
– Vi kommer inte att kunna bo kvar om det blir en gruva, säger Lis-Bet Ekström.Skånskan träffar henne och de flesta andra fastighetsägarna runt Brotorpssjön, en anlagd sjö i området mellan Lyby och He i Hörby kommun.

Skånskan - 15 nov 18 kl. 05:00

17 överklagar tillstånd

ESLÖV/HÖRBY 17 överklaganden hade på tisdagen lämnats in mot de undersökningstillstånd som Bergstaten lämnat till engelsk-australiensiska företaget Scandivanadium som vill se om det går att bryta vanadin, bly, zink, koppar, guld och silver i två områden i Eslövs och Hörby kommuner. Bergmästare Åsa Persson säger att tillstånden – trots namnet – inte ger tillstånd att undersöka annans mark.Bolaget är främst på jakt efter vanadin, som kan användas för att lagra energi från sol och vindkraft i batterier.

Skånskan - 04 jul 18 kl. 01:00

Svår ba­lans­gång om mi­ne­raler

De­batten i Al­me­da­len om att åter­upp­ta le­tan­det ef­ter uran i öst­ra Skåne visade att frå­gan är högst oklar.
I dagarna väntas be­sked från myn­dig­heten Bergs­staten som lyder un­der SGU (Sve­ri­ges geo­lo­giska un­der­sök­ning) om ett li­tet ny­bildat tvåmansföretag styrt från Stor­bri­tan­ni­en får till­stånd att leta på en yta av ca 5 000 hek­tar.
Näs­tan alla se­riösa bransch­fö­re­tag får till­stånd, av­sla­gen är myc­ket få.

Skånskan - 26 feb 19 kl. 15:42

Debattinlägg upprör vetoNu

ÖSTERLEN Ett debattinlägg i Sydsvenska Dagbladet om utvinning av vanadin gav upphov till upprörda svar i Facebook vetoNu.se
– Låt folk komma och borra, skriver Per Tryding. Han tycker inte det är något konstigt, säger Anita Ullmann, ordförande i vetoNu.

Kristianstadsbladet - 30 aug 14 kl. 03:51

Sverige guldgruva för bolagen

Börsnoterade gruvföretagen Boliden, Dragon Mining och Elgin grävde i fjol upp malm för tolv miljarder kronor ur den svenska berggrunden. Samtidigt betalade de endast 1,2 miljoner i statlig mineralavgift, skriver DN.
Summan motsvarar arbetsgivaravgiften för tre sjuksköterskor under ett år, enligt tidningen.

BT - 30 aug 14 kl. 03:51

Sverige guldgruva för bolagen

Börsnoterade gruvföretagen Boliden, Dragon Mining och Elgin grävde i fjol upp malm för tolv miljarder kronor ur den svenska berggrunden. Samtidigt betalade de endast 1,2 miljoner i statlig mineralavgift, skriver DN. Summan motsvarar arbetsgivaravgiften för tre sjuksköterskor under ett år, enligt tidningen.

TA - 30 aug 14 kl. 07:10

Sverige guldgruva för bolagen

Börsnoterade gruvföretagen Boliden, Dragon Mining och Elgin grävde i fjol upp malm för tolv miljarder kronor ur den svenska berggrunden. Samtidigt betalade de endast 1,2 miljoner i statlig mineralavgift, skriver DN.
Summan motsvarar arbetsgivaravgiften för tre sjuksköterskor under ett år, enligt tidningen.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Hundratusentals i nya algeriska protester

Protesterna fortsätter i Algeriet. Hundratusentals människor demonstrerade på fredagen på landets gator med krav om att landets president Abdelaziz Bouteflika ska avgå. Demonstranterna trotsade det dåliga vädret och marscherade flera kilometer genom en.

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Peterson pressade Williams men förlorade

Rebecca Peterson imponerade i sitt första möte med Serena Williams och fick legendaren tydligt frustrerad. Men den 23-faldiga grand slam-segraren hittade spelet i tredje set och vann mötet i den andra omgången av Miami Open med setsiffrorna 6–3, 1–6, 6–.

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Kaspersen charmade både juryn och tittarna

Kristin Kaspersen vann över både "Let's dance"-juryn, publiken och tv-tittarna. Programledaren fick hela 18 jurypoäng för sin quickstep med Calle Sterner. – Du sprakar som tomtebloss där ute på golvet, sade jurymedlemmen Cecilia Lazar.

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Misstänkt avel av varghybrider i Mellansverige

Flera personer i Dalarna och Värmland misstänks för att ha importerat och fött upp varghybrider, vilket NWT var först att rapportera om. En polisanmälan kom in från länsstyrelsen i Dalarna förra året och polisen utreder nu om personerna har gjort sig sk.

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

ÅF anklagas för inblandning i mutbrottshärva

Den svenska teknikkonsulten ÅF Pöyry, tidigare bara ÅF, anklagas för inblandning i en omfattande korruptionshärva i Brasilien. Utredningen gäller mutbrott vid byggandet av kärnkraftverket Angra 3 där företagets brasilianska dotterbolag ska ha erhållit b.

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Adlerteg visar EM-form – fyra i Doha

Gymnasten Jonna Adlerteg blev fyra i barr vid världscuptävlingarna i Doha, Qatar. 23-åringen, som tagit två EM-silver i grenen varav det senaste förra året, noterade poängen 14,216 i den högklassiga finalen som vanns av Nina Derwael, Belgien. "Jonna är.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Matchboll Leksand i kvalrysaren

Det satt hårt inne. Men Leksand vann första mötet med AIK med 2–1 efter storspel av målvakten Axel Brage och har nu matchboll i playoff-spelet om en plats i direktkvalet till SHL. – Vi gjorde det bra, en skön match, säger Brage till C More.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Dystra signaler sänkte Wall Street

Dystra inköpschefsindex från både Tyskland och USA satte press neråt på kurserna på New Yorkbörsen på fredagen. Oron för en inbromsning i tillverkningsindustrin fick ledande index att backa, i likhet med de europeiska börserna. Ränteskillnaden mellan tr.

Sydsvenskan - 5 timmar sedan

Karlsson före Johaug i sprintdebuten

Skid-VM i Seefeld handlade mycket om duellen mellan norska storstjärnan Therese Johaug och svenska junioren Frida Karlsson. Johaug vann, som väntat, samtliga distanslopp på damsidan men utmanades flera gånger av Karlsson som fick sitt stora genombrott i.

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Utsläppen måste ner snabbare.

Enbart stora ord räddar inte klimatet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.