Dagens PS > Ekonomi

Wednesday, 20 March, 12:03

Dagens PS - 14 mar 19 kl. 10:26

Debatt: ”Avskaffa sjuklöneansvaret”Det skriver Peter Thörn, förbundsordförande i Småföretagarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande. ”En viktig anledning till att små företag avstår från att våga anställa personer utan helt rätt kvalifikationer för företagets behov är sjuklöneansvaret”, anser Thörn och menar att en sådan åtgärd i första hand bör inriktas på företag med upp till tio anställda. Han konstaterar att alla politiska partier är eniga om att något måste göras på området. Enligt Småföretagarnas Riksförbund är den smartaste och billigaste lösningen att spola veckorna i sjuklöneansvaret, eftersom det är där som de största riskerna för småföretagens existens finns. ”Småföretagarnas Riksförbund tycker att det är dags att riksdag och regering beslutar att avskaffa sju
Läs mer på Dagens PS
Läs mer om:
Peter Thörn, Småföretagarnas Riksförbund, Thörn, Riksförbund

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Debatt, Avskaffa, sjuklöneansvaret
BT - 10 okt 12 kl. 14:47

Avskaffa sjuklöneansvaret nu

I samband med regeringens höstbudget och efterföljande skuggbudgetar från oppositionen har de olika partierna bekänt färg och det framstår nu som att det finns en klar majoritet för ett avskaffande av sjuklöneansvaret för småföretagare, menar Småföretagarnas riksförbund. Småföretagarnas riksförbund har under det gångna året i många debattartiklar i olika medier samt i brev till samtliga riksdagsledamöter försökt påvisa att sjuklöneansvaret för småföretagare är ett av de största hindren för dem att nyanställa och låta företaget växa. Såväl de affärsmässiga som ekonomiska riskerna är för stora vid upprepade sjukdomsfall i ett litet företag.

SVT Debatt - 15 nov 13 kl. 06:00

Skrota sjuklöneansvaret så vi kan skapa nya jobb

SJUKLÖNEANSVAR Införandet av sjuklöneansvaret har inte uppfyllt sitt syfte – att påverka sjuktalen – och därför borde det nu slopas. Tar vi bort de extra avgifterna för arbetsgivarna, kan tiotusentals nya jobb skapas i svenska småföretag. Människors möjlighet att komma i arbete sammanhänger tätt med företagens möjligheter att anställa, skriver Alice Teodorescu och  Elisabeth Thand Ringqvist, Företagarna.

Västerbottens Folkblad - 23 feb 14 kl. 23:00

Sjuklöneansvaret hämmar tillväxten

Regeringen har lovat att se över företagens sjuklöneansvar. Men ingenting har hänt, skriver företrädare för Företagarna. Ett av de stora hindren för att företagen ska våga och vilja nyanställa är sjuklöneansvaret.

Vimmerby Tidning - 06 sep 12 kl. 08:45

Löfven, Svenskt Näringsliv och sjuklöneansvaret

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven satte fart på debatten om sjuklöneansvaret för företagarna när han i sitt sommartal menade att ansvaret för den andra veckan skulle tas bort..

Nya Wermlands Tidningen - 05 okt 13 kl. 06:00

Sjuklöneansvaret för småföretagare bör bort

Effektivt. Småföretagarna kräver ett totalt borttagande av sjuklöneansvaret för företag med färre än tio anställda. Det är en träffsäker och kostnadseffektiv åtgärd, skriver Leif Svensson..

SVT Debatt - 28 okt 13 kl. 14:11

Slopat sjuklöneansvar skapar nya jobb i småföretagen

SJUKLÖNEANSVARET I Sverige finns det omkring 1,1 miljoner företag med färre än tio anställda. För dessa företag är sjuklöneansvaret det största hindret för att nyanställa. Det visar en ny undersökning gjord av Småföretagarnas Riksförbund.

DN - 01 feb 13 kl. 00:40

?Slopa sjuklöneansvaret för de små företagen?

Centerns nya jobbpaket. För att få en hållbar arbetsmarknad i hela Sverige måste vi ­fokusera på dem som skapar jobben: småföretagarna. Låt små och medelstora företag slippa ansvar för andra sjuklöneveckan, sänk arbetsgivaravgiften, skapa fler lärlingsplatser och inför jobbpeng för arbetssökande, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf..

DN - 14 aug 13 kl. 13:46

C vill minska sjuklöneansvaret för företagen

Minskat sjuklöneansvar för företagen och mer pengar till lärlingssatsningar är de frågor som Centerpartiet kommer att prioritera i budgetförhandlingarna. Centerledaren Annie Lööf vill också satsa pengar på att rena Östersjön.  .

BT - 24 feb 14 kl. 12:48

Receptet mot sjuklöneproblemet

Att behöva betala sjuklön är dyrt. Och inte minst – det är orättvist att företagen får stå för sjukdomskostnader som inte hänger samman med arbetsmiljön eller andra arbetsrelaterade faktorer. De små företagen är Sveriges jobbskapare.

Jönköpingsnytt - 05 mar 13 kl. 09:56

Reformera sjuklöneansvaret för de minsta företagen

Jönköpingsnytt - 11 apr 13 kl. 13:21

Slopa sjuklöneansvaret nu

Fler nyheter från Dagens PS

Dagens PS - 2 timmar sedan

Här sker de flesta företagskonkurserna

Företagskonkurserna ökade med 1 procent under februari, enligt statistik från kreditinformationsbolaget UC. Hittills i år var motsvarande siffra 7 procent. ”Vart femte företag som går i konkurs i Stockholms län tillhör byggbranschen, vilket innebär att Stockholms byggare är extra utsatta just nu.

Dagens PS - 1 timme sedan

Här bor världens lyckligaste människor

Det här trodde du inte, va? Upplagt för överraskning. Grannlandet Finland har den lyckligaste befolkningen i världen.

Dagens PS - 3 timmar sedan

Polestar drar till sig investerare

Volvo Cars för samtal med externa investerare när det gäller elbilsmärket Polestar. Det säger vd Håkan Samuelsson till reportrar i Göteborg, enligt Bloomberg News. "Volvo kommer alltid att vara den dominerande aktieägaren, men vi är öppna för andra att komma in.

Dagens PS - 3 timmar sedan

Twitter stäms på kvarts miljard dollar

Twitter har stämts på en kvarts miljard dollar av den republikanska representanthusledamoten Devin Nunes. Det rapporterar Fox News. Nunes representerar Kalifornien.

Dagens PS - 2 timmar sedan

JUST NU: Aktie rusar på dyster börs

Kursrusningen går överlag mot strömmen i den tidiga morgonhandeln på Nasdaq OMX. Det är klädbolaget Kapp-Ahl, som släppt rapport nu på onsdagsmorgonen, som lyfter direkt med 8 procent på Stockholmsbörsen. Även Skistar är upp, dock med betydligt mer blygsamma 0,9 procent.

Dagens PS - 4 timmar sedan

Surt på Asienbörserna – här är orsaken

Asien-börserna noterar överlag en dragning nedåt på onsdagen, med undantag för Tokyobörsen. Sentimentet tyngs av blandade signaler från de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina. Enligt en Bloomberg-rapport är amerikanska tjänstemän oroade över att Kina kommer att motsätta sig amerikanska krav samtidigt som Kina oroas över uteblivna försäkringar om att tullar lyfts bort när avtalet väl har tecknats.

Dagens PS - 4 timmar sedan

Kronraset förvånar vice riksbankschefen

I en intervju med Dagens industri förklarar vice riksbankschef Henry Ohlsson varför det förvånar att kronan är så svag. Han ser i dagsläget inga skäl att tvivla på en ny räntehöjning i höst. ”I våra prognoser tittar vi på fundamenta och de talar för en starkare krona.

Dagens PS - 3 timmar sedan

Svensk börs-vd miste 6 Mkr i lön

Så mycket sänktes hans lön förra året. Och det finns en förklaring till det. Det var Kai Wärn, vd för Husqvarna, som enligt Dagens Industri fick se sin fasta och rörliga ersättning minska från knappt 17,5 miljoner kronor 2017 till 11,6 miljoner kronor 2018.

Dagens PS - 4 timmar sedan

Experter har farhågor om börsen

Proffsen befarar att ”supertrenden är hotad”, skriver Dagens Industri. I över fem års tid har noteringarna varit fler än avnoteringarna på Stockholmsbörsens huvudlista. Men den trenden kan i år komma att brytas, tror experterna.

Dagens PS - Igår: 10:08

Kunder röjda i svensk jätteläcka: ”Allvarligt”

Personuppgifter för hundratusentals kunder hos det svenska elscooterföretaget Voi har legat öppna på nätet. Det skriver SVT Nyheter med hänvisning till det tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk. Det ska röra sig om uppgifter om 460.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.