SVT > Kultur

Friday, 22 March, 11:01

SVT - 14 mar 19 kl. 06:00

Guldkornen på Umeå littfestSveriges största litteraturfestival, Umeå littfest drar igång den 14 mars. Den internationella bokfesten stoltserar med 150 författare och föreläsare från 20 olika länder. Bland årets internationella dragplåster syns: Mauritiusfödda Nathacha Appanah, syriska Samar Yazbek, japanska Yoko Tawada och kanadensiska Kim Thúy. Därutöver kommer Sami Said, Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Umeå, Nathacha Appanah, Samar Yazbek, Yoko Tawada, Kim Thúy, Sami Said, Hassen Khemiri, Sara Stridsberg

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Guldkornen, Umeå, littfest
Västerbottens Folkblad - 13 jan 15 kl. 16:04

VM-hjälte i fotboll till Littfest

Lilian Thuram vann VM-guld med Frankrike 1998. I mars kommer han till Umeå och Littfest. Lilian Thuram är en av Frankrikes främsta fotbollspelare genom tiderna och försvararen var med och vann VM 1998 och EM 2000 med Frankrike.

Västerbottens Folkblad - 21 mar 16 kl. 08:14

Guldkornen finns bland högoddsarna

Kulturmän, kulturkvinnor och felval. Folkbladets Elin Axelsson sammanfattar årets Littfest. För en bokälskare som undertecknad är tioårsjubilerande Littfest så nära ett säkert kort det går att komma.

Trelleborgs Allehanda - 10 mar 14 kl. 10:20

Littfest har hittat sin form

Under Kulturhuvudstadsåret är Umeås egen litteraturfestival, Littfest, större än någonsin. Men målet är inte att fortsätta växa. I stället spänner festivalen bågen med internationella namn och samisk aktivism.

Kristianstadsbladet - 10 mar 14 kl. 10:20

Littfest har hittat sin form

Under Kulturhuvudstadsåret är Umeås egen litteraturfestival, Littfest, större än någonsin. Men målet är inte att fortsätta växa. I stället spänner festivalen bågen med internationella namn och samisk aktivism.

Västerbottens Folkblad - 10 jan 19 kl. 15:45

Donner och Witt-Brattström till Littfest

Littfest har gjort klart med nya namn till 2019 års bokfestival i Umeå.  Programmet innefattar nu bland annat Ebba Witt-Brattström och en brevväxling mellan en son och en cancersjuk far – Rafael och Jörn Donner. En av de mer prominenta gäster som nu bokats till Littfest är litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström.

Trelleborgs Allehanda - 17 dec 13 kl. 12:54

El Saadawi klar för Littfest


Nawal El Saadawi, Suzanne Brøgger och Sofi Oksanen. Tre internationella litterära stjärnor är klara för Umeås internationella litteraturfestival Littfest.Den egyptiska författaren Nawal El Saadawi kommer till festivalen den 15 mars för att tala om den arabiska våren och sitt eget skrivande.

Kristianstadsbladet - 17 dec 13 kl. 12:54

El Saadawi klar för Littfest


Nawal El Saadawi, Suzanne Brøgger och Sofi Oksanen. Tre internationella litterära stjärnor är klara för Umeås internationella litteraturfestival Littfest.Den egyptiska författaren Nawal El Saadawi kommer till festivalen den 15 mars för att tala om den arabiska våren och sitt eget skrivande.

Västerbottens Folkblad - 17 dec 13 kl. 13:33

Littfest har bokat tre hyllade författare

Vårens Littfest har släppt sina första bokningar. Gästar den årligen återkommande litteraturfestivalen i Umeå gör bland annat nobelpriskandidaten Nawal El Saadawi och Suzanne Brøgger. Författaren och aktivisten Nawal El Saadawi nämns ofta som favorit till Nobelpriset och har hela sitt liv kämpat för kvinnors rättigheter.

Västerbottens Folkblad - 10 jan 14 kl. 09:27

Kerstin Ekman till Littfest

Littfest fortsätter att presentera spännande namn. Nu har litteraturfestival i Umeå gjort klart med bland annat Kerstin Ekman och Torgny Lindgren. Sedan tidigare är det klart att Nawal El Saadawi, Suzanne Brøgger och Sofi Oksanen besöker Littfest i mars.

Västerbottens Folkblad - 03 dec 14 kl. 10:41

Första författarnamnen släppta till Littfest

Under tisdagskvällens Fria ord-samtal i Väven, arrangerade av Umeå Open och Littfest, meddelades de första namnen till nästa års litteraturfestival Littfest. Klart är att Liv Strömkvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli som tillsammans utgör podcasten ”En varg söker sin pod” kommer för att prata om sin podcast – i bokform. Litteraturvetaren och författaren Nina Björk kommer tillsammans […].

Västerbottens Folkblad - 03 dec 14 kl. 12:43

Kristina Sandberg klar för Littfest

Författarna Kristina Sandberg, Liv Strömquist och Kristian Lundberg är klara för Littfest i Umeå 2015. Under tisdagen tillkännagav Umeås internationella litteraturfestival de första bokningarna till årets evenemang. Förutom de ovannämnda kommer även Carolina Ringskog Ferrada-Noli och Nina Björk att gästa Västerbotten när festivalen äger rum mellan den 12 och 14 mars.

Fler nyheter från SVT

SVT - 5 timmar sedan

Filmrecension: Hård blick på Sverige i Till drömmarnas land

”Jag blir inte riktigt klok på den här filmen. Den är tråkig, vacker, mystisk, klumpig, drabbande och rolig”. Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson har sett Victor Lindgrens långfilmsdebut..

SVT - 5 timmar sedan

Filmrecension: Underhållande blodbad i Us

Den första akten i Jordan Peeles nya skräckkomedi är lysande, men ju längre filmen rullar desto plattare blir den. Slutet skulle platsa i ett Scooby Doo-äventyr, tycker Kulturnyheternas Fredrik Sahlin som sett Get out-skaparens nya film..

SVT - 15 timmar sedan

Austism- och Aspergerförbundet: Bra att bokhandlarna ser över vad de säljer

En kontroversiell bok som hävdar att autism går att bota finns tillgänglig för utlån som e-bok i Sverige. Sedan tidigare har Adlibris, Bokus, samt även Malmö stadsbibliotek plockat bort den ur sina kataloger. – Vi tycker att det är bra att seriösa bokhandlare ser över och granskar vad de säljer, säger Ulla Adolfsson, ordförande i Austism- och aspergerförbundet till Kulturnyheterna..

SVT - 15 timmar sedan

Världspoesidagen hyllas med isvakspoesi

Ett gäng kallbadsentusiaster firar världspoesidagen med att läsa dikter i en isvak – eller, i det här fallet, snarare vid ett isflak. – Det är ett ganska nytt koncept, men vi är tre stycken som tävlat i Skellefteå där man börjat med isvakspoesi, berättar isvakspoeten Karin Kebbe Helin.

SVT - 17 timmar sedan

Malmö stadsbibliotek tar bort kontroversiella e-boken

Den kontroversiella bok som hävdar att autism går att bota med klordioxid plockas nu bort ur Malmö stadsbiblioteks e-boksbestånd. Det skriver stadsbibliotekarien i ett meddelande till Kulturnyheterna..

SVT - 18 timmar sedan

Harvard stäms för innehav av bilder på slavar

Prestigeuniversitetet Harvard i USA har dragits inför rätta av en släkting till två slavar som på 1800-talet fotograferades av en forskare vid Harvard med rasbiologiskt syfte. Bilderna har sedan dess funnits kvar på universitetet – och nu vill släktingen, Tamara Lanier, få rätt till dem..

SVT - 19 timmar sedan

Kontroversiell autism-bok finns att låna på svenska bibliotek

Den kontroversiella boken som hävdar att autism går att bota med klordioxid säljs inte längre av Adlibris och Bokus. Samtidigt finns den fortfarande att låna på femton svenska bibliotek. Bibliotekscheferna som Kulturnyheterna varit i kontakt med menar att det ska mycket till för att en bok ska tas bort.

SVT - 19 timmar sedan

Kända svenska monument faller sönder

Dalahästen i Avesta, träbjörnen i Sveg och det enorma Y:et utanför Timrå. Alla är de kända landmärken och alla måste de restaureras för miljonbelopp för att inte falla sönder..

SVT - 20 timmar sedan

Journalister har störst inflytande i samhällsdebatten

Föreningen Medieakademien mäter varje år allmänhetens förtroende för institutioner, partier, medier och företag. Enligt undersökningen som släpptes under torsdagen är journalister den grupp som har störst inflytande på samhällsdebatten. På andra och tredje plats kommer politiker och företrädare för näringslivet..

SVT - 21 timmar sedan

Roberto Saviano kritiserade minister – åtalas för förtal

Författaren och journalisten Roberto Saviano, som blev världskänd i samband med reportageboken Gomorra om den napolitanska maffian, åtalas efter ett kritiskt uttalande om Italiens inrikesminister. Det skriver Medievärlden..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.