YA > Lokalt

Friday, 22 March, 19:31

YA - 14 mar 19 kl. 14:52

Glimmingehus: Konflikt kring ombyggnad vid borgenGlimmingehus må vara Nordens bäst bevarade borg från medeltiden – men den är fortfarande inte skyddad som byggnadsminne. Nu började förvaltaren Statens fastighetsverk bygga personalutrymmen i ett intilliggande hus, innan Riksantikvarieämbetet hann säga sitt..
Läs mer på YA
Läs mer om:
Nordens, Statens, Riksantikvarieämbetet

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Glimmingehus, Konfliktkring , ombyggnadvid , borgen
YA - 12 mar 14 kl. 08:32

Borgen ska bli byggnadsminne

Foto: Emma Lawesson
Riksantikvarieämbetet vill att Glimmingehus ska byggnadsminnesförklaras och få särskilda skyddsföreskrifter. Medeltidborgen har nämligen inget skydd i dag.
Ägare till borgen är Riksantikvarieämbetet.

YA - 24 maj 14 kl. 06:30

Rekordmånga besöker borgen

Foto: Sprisse Nilsson
Glimmingehus verkar vara populärare än någonsin bland skolor och elever. I år har den gamla borgen satt nytt bokningsrekord för de praktiska verkstäderna.
Utanför den medeltida borgens vallgrav spänner eleverna bågen.

Skånskan - 15 jul 16 kl. 16:39

Nya berättelser på Glimmingehus

Kultur Fyra frågor till skådespelaren och berättaren Anders Granström som i dag, fredag 15 juli, efter dryga 25 säsonger på Glimmingehus med Bisarra Berättelser och Hiskeliga Historier har premiär för en ny berättarföreställning på borgen – Mördaren på 10 Merrilbone lane. Hur kommer det sig att du presenterar en ny berättarshow på Glimmingehus efter hela 25 säsonger?
– Det har varit nytt program varje år under de 26 år som jag hållit på.

Skånskan - 16 jan 19 kl. 12:18

Gratis skolbesök på Glimmingehus

simrishamn Borgvisning på Glimmingehus är gratis i år för skolklasser som bokar besöken i förväg.Åtgärden är en satsning från Riksantikvarieämbetet för att fler unga ska ges möjlighet att ta del av all den spännande historia som Glimmingehus erbjuder.
− Allt fler museer har infört gratis skolbesök i någon form, så den här åtgärden är en anpassning till hur marknaden ser ut numera, säger enhetschef Jan Olofsson i ett pressmeddelande från Riksantikvarieämbetet.

Skånskan - 29 okt 18 kl. 16:55

Höstlov på Glimmingehus

SIMRISHAMN Glimmingehus håller öppet höstlovet vecka 44 med medeltidsaktiviteter för barn i alla åldrar klockan 12-14 och arrangerar också turer i borgen.
Barnen får möjlighet att tillverka sig en egen käpphäst i trä med applikationer i tyg och läder, fläta band, måla och tälj. De kan också prova bara en del av dessa aktiviteter.

Skånskan - 11 jul 18 kl. 14:57

Medeltida vardagsliv på Glimmingehus

Glimmingehus Det stora medeltidslägret ”Levande Glimmingehus” är på plats vid borgen mellan den 13 och 15 juli.– Detta är ett av de finaste och mest genomarbetade medeltidslägren som finns i Norden, säger Jan Olofsson, enhetschef på Glimmingehus.
Det speglar tiden runt 1470 och därefter med matlagning, hantverk och vardagsliv.

Skånskan - 24 jul 18 kl. 11:33

Musik och dans på borgen

GLIMMINGEHUS Medeltida musik- och dansdagar arrangeras på Glimmingehus den 25 och 26 juli. Det är premiär för ett nytt program som hålls i den stora salen i borgen.
– Dansgruppen Cadenza kommer att visa upp danser från medeltiden och renässansen och ge våra besökare möjligheten att lära sig grunderna i dessa danser, säger Jan Olofsson, enhetschef på Glimmingehus.

YA - 21 jul 16 kl. 17:00

Medeltida bus på Glimmingehus

Medeltida bus på Glimmingehus blev det på torsdagen, när borgen arrangerade sin årliga gycklardag..

YA - 14 mar 18 kl. 00:01

Glimmingehus ska bli byggnadsminne

Glimmingehus bör förklaras som statligt byggnadsminne. Det anser Riksantikvarieämbetet, som idag förvaltar borgen..

YA - 12 jul 17 kl. 00:01

Medeltidsläger vid borgen under hela helgen

I helgen levs medeltida lägerliv runt Glimmingehus. Från fredag till söndag får besökare ta del av hur livet kunde te sig vid tiden då borgen byggdes..

Fler nyheter från YA

YA - 3 timmar sedan

Polisutredning: Insamling utreds som bedrägeri

Rädda Filippa-insamlingen som många österleningar bidragit till utreds nu av polisen som bedrägeri. Detta efter att bidragsgivare från hela landet polisanmält insamlingen..

YA - 5 timmar sedan

Amfetaminpåverkad man körde bil

En man i 30-årsåldern åtalas för att ha kört bil trots att han var narkotikapåverkad..

YA - 5 timmar sedan

Kapernaum på Borrby bio

Den kritikerrosade och prisbelönta filmen Kapernaum visas på söndag kväll på Borrby bio..

YA - Igår: 19:00

Byt köksväxter på biblioteket

Föreläsning och frömingel. Det blir det på biblioteket i Simrishamn på lördag, när köksväxternas historia står i centrum..

YA - Igår: 00:01

Bok sprider budskapet vidare

När Marie Lundin Karphammar inte kunde hitta någon bok om hur man praktiskt kan arbeta med barnkonventionen bestämde hon sig för att en dag skriva en själv. Nu släpps hennes bok - som hon hoppas ska göra skillnad. .

YA - Igår: 00:01

Öppet möte med stiftet om kyrktornet

Att det kostar minst 30 miljoner att renovera kyrktornet i Borrby är ett bekymmer som fortfarande väntar på sin lösning. På tisdag håller stiftet ett informationsmöte om sina tankar hittills..

YA - Igår: 22:23

Snatteri: Äldre man försökte lämna butik med obetalda varor

Mannen stoppade på sig matvaror värda 181 kronor utan att betala. Nu åtalas han för ringa stöld. .

YA - Igår: 21:00

Kräver att kommunen bryter avtal med Attendo omedelbart

Kommunen måste bryta avtalet med Attendo omedelbart och inte vänta tills kontraktet löper ut. Det kräver Susanne Ringskog Vagnhammar (V), som oroas över situationen på Lillevångshemmet..

YA - I förrgår: 16:29

Ingen bokbuss nästa vecka

YA - I förrgår: 16:21

Pileflätning på museet

Att fläta i pil är en gammal konst som mer eller mindre fallit i glömska. Dock inte på museet, där man lär ut tekniken på lördag..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.