YLE > Svenskfinland

Thursday, 21 February, 08:54

YLE - 12 feb 19 kl. 05:14

På torsdag firar Mira penkis med kompisarna i Vasa gymnasium: "Datumet är inte det viktiga utan själva dagen"Abiturienten Mira Bäck i Vasa ser fram emot att fira penkis på torsdag. Datumet är inte det viktiga utan själva dagen, tycker hon. I år kan skolorna ordna penkis på olika datum om de vill..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Mira, Vasa, Mira Bäck

Dela artikeln

21 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: torsdag, firar, Mira, penkismed , kompisarnai , Vasa, gymnasium Datumet är inte det viktiga utan själva dagen
Magazin24 - 21 nov 12 kl. 15:35

Trefaldighetsgården firar 25 år

På torsdag fyller Trefaldighetsgården i Arboga 25 år. Det firas bland annat med tipspromenad och av ett besök av en gycklare. På torsdag firar Trefaldighetsgården i Arboga 25 år.

DN - 21 jul 16 kl. 17:35

Belgien firar nationaldag med hög säkerhet


Stort säkerhetspådrag när Belgien i dag, torsdag, firar sin nationaldag. Tillställningar har ställts in och många poliser och krypskyttar syns på gatorna. Detta en vecka efter dådet i Nice, där över 80 människor dog..

YLE - 12 feb 15 kl. 11:56

Se penkis i Karleby direkt!

I dag firar tusentals blivande studenter penkis, eller bänkskuddardagen. Vi streamar direkt från Karleby där omkring 300 abituerienter ut på stan i lastbilar. Kring 40 000 abituerienter firar penkis som en avslutning på skoltiden.

YLE - 14 feb 13 kl. 04:44

Abiturienter firar penkis

I dag är det den traditionella bänkskuddardagen eller penkis I gymnasierna runt om i landet firar abiturienterna att deras sista egentliga skoldag är över. Liksom tidigare år står bland annat lastbilsåkning och karamellkastning på programmet för abiturienternas del. Sedan tar läslovet vid - studentskrivningarnas skriftliga prov börjar om en knapp månad, den 11 mars.

YLE - 13 feb 14 kl. 05:36

Abiturienterna firar penkis

Abiturienterna firar i dag den traditionella bänkskuddardagen eller penkis. Det betyder att abiturienterna bland annat åker omkring i lastbilar och kastar godis på sina hemorter för att säga adjö åt skolbänken. Till exempel i Helsingfors väntas en karavan på över 100 lastbilar med 4 200 abiturienter.

YLE - 15 feb 17 kl. 17:02

Polisen om penkis: Vi vill inte förstöra det roliga - men godis på gatan är farligt för barnen

Godis får inte slängas på gatan, det ska finnas tillräckligt med utrymmen på flaket och kanten ska vara tillräckligt hög. Polisens instruktioner för abiturienternas bänkskuddardag är samma som tidigare men i Satakunta väckte de ett mindre ramaskri. På torsdag åker gymnasiernas abiturienter lastbil iklädda fantasifulla utstyrslar och slänger godis åt en vinkande publik.

YLE - 16 feb 17 kl. 14:26

Zombier och hemliga sällskap - så här firades penkis i Raseborg

Abiturienterna vid Ekenäs och Karis-Billnäs gymnasium firade bänkskuddardag på torsdagen. I Ekenäs var temat Illuminabi och i Karis var ungdomarna utklädda till zombier. Som vanligt åkte abiturienterna lastbilsflak runt i staden och kastade godis till allmänheten.

YLE - 05 okt 12 kl. 12:23

Mira har förenat gamla och nya Vasabor i tio år

Det internationella kulturcentret Mira i Vasa firar tioårsjubileum. Verksamhetsledare Harri NiskanenHarri Niskanen, verksamhetsledare för kulturcentret Mira i Vasa YLE/Mira Myllyniemi Föreningen Mira grundades den 30 september 2002. Verksamhetsledare Harri Niskanen fick idén från kulturcentret Caisa i Helsingfors.

YLE - 13 feb 14 kl. 09:52

Penkis ska firas med catwalk

Idag torsdag firas bänkskuddardagen, eller penkis. Det betyder att vi kommer att se firande abiturienter på lastbilsflik i stadsbilden. Ett par av de glada gymnasieeleverna är Anni Ylinen och Lucas Backström i Vasa övningsskolas gymnasium.

YLE - 04 dec 14 kl. 04:36

Vasa stad tar över Mira-huset

Vasa stad ska ta över verksamheten vid Mira-huset. Något som Kultursällskapet Mira starkt motsätter sig. Men Vasa stads kulturchef Sanna Bondas böjer sig inte.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

#femtioelvafrågor: Vad händer om det föds för få barn? ”Osäkert om vi har ett välfärdssamhälle i dess nuvarande form i framtiden”

Hur annorlunda blir framtiden när befolkningens fördelning förändras? undrar gymnasieeleven Anastasiia Galchenko från Vörå inför riksdagsvalet i april..

YLE - 3 timmar sedan

Nextjets konkursbo överväger att stämma svenska staten

Det konkursade flygbolaget Nextjets kan komma att föra skadeståndstalan mot svenska staten. Nextjets konkursförvaltare har inte heller ännu slagit fast om och när det blir en återvinningstalan mot de tidigare styrelsemedlemmarna i Nextjet, Peter Boström och Peter Björk i Jakobstad..

YLE - 4 timmar sedan

Österbottens räddningsverks överskott på åtta miljoner har inte använts till Vasas fördel – ekonomidirektör dementerar rykten

Österbottens räddningsverks överskott på åtta miljoner euro har lett till rykten om att värdkommunen Vasa använder det för att snygga till sitt eget bokslut. Ekonomidirektören Jari Karjalainen dementerar ryktena..

YLE - 16 timmar sedan

Barnskyddet i Vasa riskerar böter - möter inte kraven då antalet klienter ökar oavbrutet

Behandlingstiderna vid barnskyddet i Vasa för långa. Nu granskas verksamheten av Regionförvaltningsverket och staden riskerar böter..

YLE - 17 timmar sedan

Är du den proffsiga programledaren vi söker för direktsända tv-showen MGP 2019?

Vi söker en proffsig programledare som är beredd att tillsammans med Jontti Granbacka dra Finlands roligaste live show - MGP 2019..

YLE - 18 timmar sedan

Kolkraftverket i Kristinestad rivs i vår – Pohjolan Voima fann ingen annan lösning

Pohjolan Voima lyckades inte hitta nya samarbetspartners eller alternativa verksamhetsmodeller för att driva kol- och oljekraftverken i Kristinestad vidare. I vår ska kraftverken rivas..

YLE - 20 timmar sedan

Endast en dök upp på fusionsdiskussion för unga i Korsholm

Victor Österberg var den enda som dök upp för ett diskussionstillfälle för unga om fusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm på tisdag kväll. Det borde finnas mer information på sociala medier där unga är, tror SU Österbottens ordförande..

YLE - Igår: 06:00

#femtioelvafrågor: “Vägarnas skick är ibland under all kritik” – de flesta partier håller med

Busschaufför och pensionär Rafael Palm i Vasa tycker att många vägar är i dåligt skick och undrar vad partierna ska göra åt det..

YLE - Igår: 04:47

Frågorna inför en fusion mellan Vasa och Korsholm är många – i avtalet finns få konkreta svar

Med mindre än en månad kvar till folkomröstningen om en fusion mellan Vasa och Korsholm är frågorna hos invånarna ännu många. Yle Österbotten reder ut vad fusionen kan betyda för svenskan, församlingarna och gymnasierna..

YLE - Igår: 04:57

Anmärkningar mot fusion tas upp dagar innan beslutet ska fattas – styrelseordförande försäkrar att tidtabellen håller

På onsdag är sista dagen att lämna in anmärkningar mot fusionsavtalet mellan Vasa och Korsholm. Anmärkningarna kommer att tas upp i respektive styrelse bara dagar innan beslutet om en fusion ska fattas..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.