SVT > Kultur

Wednesday, 20 February, 15:11

SVT - 11 feb 19 kl. 19:09

Författarförbundet varnar för biblioteksdödI en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Sveriges författarförbund tillsammans med nio författare att biblioteksdöden måste upphöra. Enligt författarförbundet har en fjärdedel av Sveriges bibliotek lagts ned sedan 1995..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Dagens Nyheter, Sveriges

Dela artikeln

300 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Författarförbundet, varnarför , biblioteksdöd
NT - 04 dec 12 kl. 15:06

Författarförbundet tar strid för Per Andersson

Författarförbundet ställer sig nu bakom Per Andersson och menar att Malin Lagerlöf gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott i sin pjäs "Fursten"..

Sydsvenskan - 06 aug 13 kl. 06:30

Grundade kurdiska författarförbundet

Den svensk-kurdiske poeten Sherko Bekas är död. Han avled under söndagen på Karolinska sjukhuset i Stockholm.Bekas var kulturminister i irakiska Kurdistan och var betydelsefull för den moderna kurdiska poesin.

SR - 15 jan 15 kl. 10:21

Författarförbundet: "Ökad hotbild mot kulturarbetare"

Författarförbundet och Konstnärernas riksorganisation planerar en gemensam manifestation till stöd för hotade författare och konstnärer..

SVT - 16 nov 16 kl. 11:25

Författarförbundet satsar på samisk litteratur

I Jokkmokk träffas Författarförbundet för att prata om den samiska litteraturen i Sverige och presenterar tio punkter för att stärka den..

SR - 30 nov 17 kl. 14:56

Författarförbundet riktar hård kritik mot Bonnierförlagen

I tisdags gick Författarförbundet ut och avrådde alla översättare till att ingå avtal med alla Bonnierförlagen. Gunnar Ardelius är förbundsordförande och menar att detta kan påverka den svenska litteraturen negativt.   Eric Thorlineric.

SVT Debatt - 02 mar 18 kl. 09:51

”Författarförbundet borde fokusera på kvalitet och mångfald, inte vem som driver biblioteken”

”Det som författarförbundet bör fundera på är vad som är viktigast: kvalitet och mångfald eller vem som driver biblioteken? För mig är svaret enkelt: kvaliteten och mångfalden”, skriver Oliver Rykatkin (M)..

SVT - 06 mar 18 kl. 14:19

Författarförbundet kritiserar regeringens utredning: ”Sagotanten behövs mer än någonsin”

Biblioteken styrs i dag enligt en New public management-modell, och deras sortiment liknar alltmer de kommersiella bokhandlarnas. Det menar Svenska författarförbundet i en ny skrift..

DN - 24 jul 18 kl. 10:36

Författarförbundet: Hbtq-personers yttrandefrihet begränsas runtom i världen

Författarförbundet deltar för första gången i Prideparaden i Stockholm nästa vecka. Det gör man för att manifestera mot att hbtq-personers yttrandefrihet begränsas runtom i världen, säger förbundets nytillträdda ordförande Grethe Rottböll..

SVT - 29 nov 17 kl. 17:23

Författarförbundet avråder från att ingå avtal med Bonnierförlagen

Bonnierförlagen har tagit fram ett nytt översättaravtal. Något som Sveriges Författarförbund ”beklagar” och vänder sig emot. Författaförbundet avråder också översättare från att ingå avtal med Bonnierförlagen.

Dalarnas tidningar - 02 apr 14 kl. 08:36

Intensivt år för författarförbundet

I samband med att Dalarnas författarförbund höll årsmöte tilldelades Ulla Hannelius hedersdiplomet Stiernhielms bunke 2014. Förbundet kan se tillbaka på ett intensivt år..

Fler nyheter från SVT

SVT - 1 timme sedan

Stort engagemang för modekatten Choupette efter Lagerfelds bortgång

Efter beskedet om Lagerfelds bortgång frågar sig nu folk hur det ska gå för den hyperbortskämda katten Choupette med nästan 200 000 följare på Instagram. Modeikonen har tidigare för flaggat för att katten kan var en av hans arvtagare till den ansenliga förmögenhet Lagerfeld genom åren byggt upp. På sociala medier är nu engagemanget för kattens framtidsutsikter stort..

SVT - 2 timmar sedan

Moderedaktören om Karl Lagerfeld: ”Han var ett kreativt geni”

Den tyske hyllade modeskaparen Karl Lagerfeld blev 85 år gammal. Cafés moderedaktör Daniel Lindström har vid flertal tillfällen intervjuat honom och berättar att han var en legend inom modevärlden. – Han blev en rockstjärna i hela världen.

SVT - 3 timmar sedan

Knausgård får stort pris av Akademien

Den norska författaren Karl Ove Knausgård får Svenska Akademiens nordiska pris. Prissumman är på 400 000 kronor och priset brukar därför ibland kallas för ”Lilla Nobelpriset”..

SVT - 3 timmar sedan

Så minns världen Karl Lagerfeld

I går rapporterade SVT att den tyska modeskaparen Karl Lagerfeld är död. Nu hyllas han på sociala medier som en av modevärldens största ikoner. ”Karl var ett geni, han var alltid så snäll och generös mot mig”, skriver modedesignern och popstjärnan Victoria Beckham på sitt Instagramkonto..

SVT - 6 timmar sedan

Eva Melander om transformationen i Gräns: ”Gick upp 18 kilo”

Eva Melander från filmen Gräns gästade Morgonstudion under onsdagen, där delade hon med sig av hur det var att transformeras till tullinspektören Tina. – Jag gick upp 18 kilo, muskler och fett. Att äta mer än vad kroppen mäktar med var en plåga..

SVT - 7 timmar sedan

Bekräftat: Queen inviger Oscarsgalan

Brittiska rockbandet Queen kommer att inviga årets Oscarsgala. Det bekräftar en talesperson för bandet till nyhetsbyrån Reuters..

SVT - 8 timmar sedan

Tommy Orange debutroman skildrar urfolk i USA:s storstäder

USA:s urfolk har sällan en egen röst i fiktionen, istället gestaltas de ofta ur ett utifrånperspektiv och i stereotyper. Författaren Tommy Orange, vars far tillhör Cheyenne-Arapaho stammen, har hyllats som en ny röst i den amerikanska samtidslitteraturen. Hans debutroman Pow wow har ett mer ovanligt perspektiv: urinvånare i stadsmiljö.

SVT - 9 timmar sedan

Oscarsnominerade kompositören Ludwig Göransson vill förverkliga andras visioner

Den svenske kompositören Ludwig Göransson förbereder sig för Oscarsgalan på söndag där han har chans att vinna en statyett för bästa originalmusik för filmen Black Panther. Kulturnyheterna träffade Ludwig för ett samtal om film, Metallica och om att förverkliga andras visioner. – Jag försöker sätta mig in i deras berättelser, säger Ludwig Göransson till Kulturnyheterna..

SVT - 20 timmar sedan

Ordföranden för metoo-uppropet Time's Up avgår

Den amerikanska organisationen Time's Up arbetar för en filmindustri fri från sexuella övergrepp och startade i samband med att metoo-rörelsen exploderade i USA i januari 2018. Nu meddelar organisationen att ordförande Lisa Borders avgår från sin post, det skriver tidningen Variety..

SVT - 21 timmar sedan

Konstnären Ai Weiwei klipps bort ur romantiskt drama

Producenterna bakom filmen Berlin, I love you, klippte bort den kinesiske konstnären Ai Weiweis bidrag, det rapporterar Hollywood reporter. Anledningen ska ha varit att filmens finansiärer oroat sig för att konstnärens deltagande skulle göra att filmen blev svår att lansera i Kina..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.