Cornucopia > Ekonomi

Thursday, 21 February, 18:39

Cornucopia - 11 feb 19 kl. 18:33

Peak oil: Storbritanniens oljeproduktion föll återigen 2017Efter tio år av investeringar i spåren av de höga oljepriserna lyckades Storbritannien tillfälligt stoppa fallet i landets oljeproduktion, men produktion och i ännu större utsträckning export föll återigen 2017.Storbritanniens oljeproduktion, -konsumtion och nettoexport (import) 1980 - 2017.
Läs mer på Cornucopia
Läs mer om:
Storbritannien

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Peak, oil, Storbritanniens, oljeproduktion, föll, återigen, 2017
Cornucopia - 28 jan 19 kl. 18:19

Uppföljning om Mexiko som offer för peak oil

Med anledning av en artikel om världens just nu näst blodigaste konflikt - oljeinbördeskriget i Mexiko - kan det vara läge att följa upp hur det går för landet som första landet som offer för peak oil?
Mexikos oljeproduktion, - konsumtion och nettoexport 1980 - 2017.Mexikos oljeexport, via det statliga oljebolaget Pemex, stod tidigare för en stor del av landets ekonomi och statliga intäkter.

Cornucopia - 10 jul 14 kl. 15:56

Europa nådde peak oil år 2000

Europa, exklusive Ryssland, nådde regional peak oil år 2000. Lägger man även in hela tidigare Sovjetunionen, inklusive Ryssland, så nåddes regional peak oil år 2007.
Europas oljeproduktion exklusive
Ryssland och andra större
producenter inom tidigare Sovjetunionen.

Cornucopia - 09 feb 19 kl. 11:12

Venezuelas nationella peak oil

Aktuella Venezuela drabbades av nationell peak oil 1997. Sedan dess har oljeproduktionen fallit 41% och oljeexporten 43%. Landet har inte drabbats lika hårt som Mexiko, men är ändå att betrakta som en failed state.

Cornucopia - 06 apr 15 kl. 12:49

US peak oil fortfarande år 1971

USA:s nationella peak oil inträffade 1971, och skifferoljeboomen de senaste åren har inte ändrat detta. Enligt data från USA:s energiinformationsmyndighet EIA har nu oljeproduktionen i USA dessutom planat ut sedan oktober och ökar inte väsentligt längre i spåren av ett kraschat oljepris. Skifferoljeborrningar är helt enkelt inte lönsamma längre.

Cornucopia - 17 aug 14 kl. 13:18

Peak oil exports - exportmarknaden för olja föll 2.5% under 2013

Exportmarknaden fortsatte att krympa under 2013, efter viss återhämtning 2012, men peak oil exports inträffade fortfarande 2005 enligt amerikanska regeringens energiinformationsmyndighet EIA:s nyligen uppdaterade siffror för 2013. Sedan peak oil exports 2005 har nu oljeexportmarknaden minskat med 5.8%.

Cornucopia - 09 jul 14 kl. 16:01

Peak oil i Asien år 2010

Oljeproduktionen i Asien och Stilla Havet (eng Asia-Pacific), ej omfattande Euroasien (fd Sovjetunionen) eller Mellanöstern (t ex Iran), peakade år 2010. Oljeproduktionen är nu 2% lägre än för fyra år sedan, trots en skenande oljekonsumtion, massivt importbehov, överskott av kapital och ett stabilt mycket högt oljepris.
Som bekant köper speciellt Kina oljefält runt om i världen, rent av på våran egen bakgård Nordsjön.

Cornucopia - 16 feb 19 kl. 11:12

Efter nationell peak oil - Danmark inte längre en nettoexportör av olja

Danmark upplevde sin nationella peak oil 2005. Sedan 2016 är landet inte längre en nettoexportör av olja, och konsumerar mer olja än man exporterar.
Dansk oljeproduktion, konsumtion och nettoexport 1980 - 2017.

Cornucopia - 25 nov 16 kl. 11:05

IEA: Peak oil inträffar runt 2019

Professor Kjell Aleklett uppmärksammar på sin blogg en föreläsning av IEA:s Fatih Birol. I en graf framgår det att peak oil ser ut att inträffa runt år 2019.
Källa: Fatih Birol / IEAPeak oil, dvs den tidpunkt där oljeproduktionen når sitt maximum och sedan faller tillbaka för att aldrig nå de nivåerna igen, är fortfarande en realitet.

Cornucopia - 07 nov 14 kl. 12:13

Peak oil: Behåll Bromma eller Arlanda?

Alliansen med Anna Kinberg Batra avser att använda riksdagen1. för att stoppa (s)(v)a(mp)arnas planer att inom tio år lägga ner Bromma flygplats. Men ingen ställer den enda relevanta frågan i sammanhanget - hur få och vilka flygplatser behöver vi ur ett peak oil-perspektiv?

Newsmill - 03 maj 11 kl. 10:56

Peak oil kommer att sänka vår levnadsstandard

Peak Oil innebär att oljeproduktionen når ett maximum och sedan dalar mot noll. Peak Oil sägs ha inträffat i Texas 1971 och i Norge för tio år sedan. Det viktiga ur ekonomisk synpunkt är vad som händer när det uppstår en brist, när efterfrågan överstiger tillgången.

Fler nyheter från Cornucopia

Cornucopia - 4 timmar sedan

Recorded Future: Inga tecken på att 1177-samtalen cirkulerar på nätet

Cyberunderrättelseföretaget Recorded Futures VD Christopher Ahlberg uppger till bloggen att det inte finns några tecken på att telefonsamtalen från 1177 Vårdguiden har läckt ut på nätet och cirkulerar. Denna typ av data har lågt till noll värde i hackerkretsar och eventuella intrång handlar mest om prestige.
Christopher Ahlberg, VD för Recorded Future.

Cornucopia - 4 timmar sedan

Föreläst på Digitaldagarna i Östersund

Under förmiddagen har jag föreläst på Digitaldagarna i Östersund, så det har inte blivit något blogginlägg. Tills jag lyckas sätta ihop något får ni hålla till godo med en stilstudie på mig när jag lajvar Thought Leader (TM). Lite resonemang nedan också.

Cornucopia - 9 timmar sedan

Regeringen röstade för EU:s copyrightdirektiv - utan ändringar

Sveriges Regering röstade för EU:s så kallade copyrightdirektiv i sin helhet, och hävdar nu att det positiva överväger utan att man fått igenom några som helst förbättringar. Internet kommer aldrig bli sig likt igen, när det så kallade gammelmedias lobbyism nu sänker Internet. Frågan blir härnäst hur mycket värre och hårdare den svenska tillämpningen av EU-lagen blir.

Cornucopia - Igår: 16:53

Slakt i Swedbank efter rysk penningtvätt

Sveriges största bank, Swedbank, har nu dragits in i Danske Banks massiva penningtvätt av ryska pengar. Bill Bowder, mannen som fått igenom Magnitsky-lagstiftning i många länder, sade sig ha bevis som styrkte SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande att Swedbank bistått med penningtvätt av 40 miljarder kronor. Bolagets aktie totalslaktades under dagen.

Cornucopia - Igår: 12:59

Voice Integrate Nordic: "Wow, fasiken också"

"Vi vet inte när det hände, men troligtvis har någon under en uppdatering helt enkelt stoppat in en internetsladd i hårddisken. Då fick den en ip-adress, och då var det fritt fram [...] wow, fasiken också" - VD:n Voice Integrate Nordic till DN.

Cornucopia - Igår: 09:07

Boksignering Östersund ikväll onsdag 17:00 - 18:00

Lite kort varsel kanske, men ikväll signerar jag böcker hos Akademibokhandeln i Östersund mellan klockan 17:00 och stängningsdags 18:00. Adressen är Prästgatan 45 och vi ses där!Mina böcker.

Cornucopia - Igår: 09:29

Avanza bötfälls 35 MSEK av FI för pensionsförsäkringsslarv

Avanza Pension varnas av Finansinspektionen (FI) och bötfälls på hela 35 miljoner kronor för att ha slarvat med avsättningarna i pensionsförsäkringar. Bristande avsättningar har inneburit att styrelse och ledning har saknat kunskap om solvensläget och konsumentskyddet har varit hotat. Det hela visar på motpartsrisken i allt sparande, som förutsätter att motparten faktiskt gör det den säger sig göra.

Cornucopia - I förrgår: 18:33

Foton: Landcruiser-kontinenten

Tänkte skriva några inlägg om Tanzania (tan-zania) och Kilimanjaro de kommande dagarna, så har semestern åtminstone resulterat i något produktivt. Men först lite bilder på de allerstädes närvarande Toyota Landcruiser.Toyota Landcruiser.

Cornucopia - I förrgår: 12:05

Kronan faller - högsta guldpriset i SEK/g någonsin

Under förmiddagen noterades det högsta guldpriset mätt i svenska kronor någonsin. Detta på fortsatt fallande krona sedan Riksbanken varit oförmögen att fortsätta höja räntan. Riksbanken kallar sin sänkta BNP-prognos för "den starka konjunkturen".

Cornucopia - I förrgår: 09:10

Nordnorge och Svalbard möjligt ryskt mål?

I Norge pågår en aktiv försvarsdebatt om Nordnorge och Svalbard, samtidigt som krafter vill att Norge accepterar den olagliga ryska annekteringen av Krim. Ett sådant godkännande skulle dock öppna upp för en repris av Krim på Svalbard och i Nordnorges Sör-Varanger, där det finns ryska minoriteter.
Nedlagda ryska kolgruvan och gruvstaden Pyramiden på Svalbard.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.