DI > Ekonomi

Thursday, 21 February, 09:00

DI - 11 feb 19 kl. 18:00

Staten bedriver korståg mot svenska skogsägareDEBATT. Staten överklagade förra veckan mark- och miljödomstolens beslut att tilldöma fem markägare ersättning för nekad skogsavverkning. En vinst för staten skulle innebära ett konkret hot mot äganderätten och skaka om den svenska skogs-näringen i grunden, skriver Helena Lindahl och Peter Helander (C)..
Läs mer på DI
Läs mer om:
Debatt, Helena Lindahl, Peter Helander

Dela artikeln

3520 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Staten, bedriver, korstågmot svenska , skogsägare
YLE - 12 nov 16 kl. 11:54

Skogsägare fredar gärna - men vill inte ha skyddsstämpel

Skogsägare ser gärna att en del av deras skogar är fredade, i den bemärkelsen att de lämnas utanför det ekonomiska skogsbruket. Däremot ligger det inte i skogsägarnas uppenbara intressen att skogsmarker ska upptas i något fredningsregister, anser skogsägaren Tomas Teir i Sideby. I början av november kom staten med en vädjan om att skogsägare ska skydda sin skog Finlands 100-årsjubileum till ära.

YLE - 12 sep 13 kl. 04:46

Österbottniska skogsägare blir affärsmän

I Skogsvårdsföreningen Österbotten pågår just nu en diskussion om huruvida föreningen ska börja med affärsverksamhet. Kanske grunda en såg eller annan förädlingsverksamhet. Det som gör detta möjligt är den nya lagen om skogsvårdsföreningar som snart väntas bli godkänd i riksdagen.

YLE - 17 sep 13 kl. 04:45

Österbottniska skogsägare blir affärsmän

I Skogsvårdsföreningen Österbotten pågår just nu en diskussion om föreningen ska börja med affärsverksamhet. Kanske grunda en såg eller annan förädlingsverksamhet. Det som gör detta möjligt är den nya lagen om skogsvårdsföreningar som snart väntas bli godkänd i riksdagen.

SmålandsPosten - 03 jul 13 kl. 06:40

Privata skogsägare känner sig lurade

Förutom miljonbedrägerierna mot skogskoncernen Vida och Gransjöverken som uppdagades i början av året misstänks mannen även ha lurat flera privata skogsägare. -Vi har fått fem-sex anmälningar från privata skogsägare, säger kriminalinspektör Tommy Svensson vid Kronobergspolisen.
Smålandsposten avslöjade i slutet av februari att Vida betalat ut 2?

SR - 26 aug 18 kl. 18:14

Efter bränderna – skogsägare vill byta mark med staten

Sommarens skogsbränder slog hårt mot många enskilda mark- och skogsägare. Nu vill flera drabbade skogsägare i Gävleborg byta sin mark med staten för att snabbare kunna leva på sin skog igen..

Dalarnas tidningar - 10 maj 17 kl. 18:00

Skogsägare i länet befarar skärpt hot mot äganderätten

Många skogsägare i länet menar att staten i praktiken beslagtar privata skogsmarker.
– Om skog ska skyddas måste staten se till att skogsägaren åtminstone kompenseras för det, säger dalariksdagsman Peter Helander (C)..

DI - 19 feb 18 kl. 20:59

Skogsägare: ”Äganderätten är satt på spel”

Karl Hedin och Bob Persson – två av Sveriges största privata skogsägare – varnar för att staten redan tummar på äganderätten. 330.000 skogsägare är direkt utsatta – men i nästa steg kommer Sverige förlora exportintäkter och ekonomin falla..

DI - 06 maj 18 kl. 14:45

Drabbad skogsägare stämmer staten

Lennart Östlund i Boda i norra Västmanland är en av de många skogsägare vars skog blivit naturreservat mot sin vilja. "Det är ren konfiskation", säger han i P4. Nu stämmer han staten.

DI - 17 jan 19 kl. 11:17

Seger för skogsägare – nu får staten öppna plånboken

Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, som inte fått avverka fjällnära skog. Det meddelas i en dom vid mark- och domstolen vid Umeå tingsrätt i dag..

NSD - 17 jan 19 kl. 19:09

Skogsägare kompenseras med drygt 18 miljoner från staten

Markägare som inte beviljats tillstånd för att avverka fjällnära skog ersätts med drygt 18 miljoner från staten..

Fler nyheter från DI

DI - 10 minuter sedan

Klövern fortsätter storköpa aktier i Tobin Properties

Fastighetsbolaget Klövern har förvärvat ytterligare 1.423.260 aktier i bostadsutvecklaren Tobin Properties för 14,2 miljoner kronor..

DI - 3 minuter sedan

Net Gaming minskar resultatet i fjärde kvartalet

Net Gaming, som handlas på First North, redovisar ett rörelseresultat (ebitda) för det fjärde kvartalet på 33,9 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 30 miljoner kronor under motsvarande period året före. .

DI - 15 minuter sedan

Skatteverkets nota till SCA efter jakterna

Förundersökningen om de misstänkta mutorna i skogsbolaget SCA lades ner 2017. Men nu kommer Skatteverkets nota för oredovisade förmåner och felaktiga avdrag i samband med de omtalade jakterna. .

DI - 15 minuter sedan

Sensys Gatso vänder till vinst i fjärde kvartalet

Sensys Gatso Group, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, redovisar ett resultat efter skatt på 7,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018. Det kan jämföras med motsvarande kvartal året innan då bolaget rapporterade en förlust 12,6 miljoner..

DI - 15 minuter sedan

Bankjätten varnar för fortsatt press på Swedbank-aktien

Swedbanks telefonkonferens sent på onsdagseftermiddagen gav upphov till fler frågor än svar och det är svårt att se framför sig en kursåterhämtning..

DI - 30 minuter sedan

Rymdbolagets vd lämnar – behövs nytt ledarskap enligt ordförande

Alfonso Barreiro lämnar vd-posten i rymdbolaget ÅAC. Finanschefen Mats Thideman har utsetts till tillförordnad vd. Det framgår av ett pressmeddelande.

DI - 30 minuter sedan

Följ torsdagens börsöppning

Börsmorgon ger dig nyheter, analyser och aktietips varje vardag klockan 08.45..

DI - 30 minuter sedan

Raketechs organiska tillväxt uppgick till 50 procent

First North-bolaget Raketech, verksamt inom affiliate-tjänster inom sportspelsmarknaden, hade en intäktstillväxt på 66 procent under fjärde kvartalet 2018 till 7,6 miljoner euro (4,6). Den organiska tillväxten uppgick till 50,2 procent (6,1)..

DI - 30 minuter sedan

Större förlust för Clavister

Nätsäkerhetsföretaget Clavister redovisar ett resultat efter skatt på -29,0 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (17,4). Resultatet per aktie uppgick till -1:23 kronor (-0:75)..

DI - 30 minuter sedan

Lägre försäljning: Alcadon föreslår oförändrad utdelning

Alcadon, leverantör av produkter för data- och telekommunikation och listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på 8,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (16,6). Resultatet per aktie uppgick till 0:49 kronor (1:01)..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.