DN > Utrikes

Monday, 18 February, 01:07

DN - 11 feb 19 kl. 09:18

Språkkrönika: Vi gillar visky bättre än SvejtschI svenskt talspråk blir Schweiz ofta Svejtsch. Lånord som innehåller ovanliga språkljud försvenskas ofta, konstaterar Anders Svensson..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Svejtsch, Schweiz, Anders Svensson

Dela artikeln

13 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: SpråkkrönikaVi gillar , viskybättre , än, Svejtsch
DN - 26 mar 18 kl. 09:32

Språkkrönika: Överlägset att säga överlägsna?

SPRÅKKRÖNIKA. Är laget överlägset eller överlägsna? Anders Svensson funderar kring kollektiva substantiv i veckans språkkrönika..

DN - 16 jan 17 kl. 14:12

Språkkrönika: Mina språkfel var inga tester

SPRÅKKRÖNIKA. En läsare föreslog för en tid sedan att jag medvetet borde införa små språkfel i mina texter för att testa hur många som upptäcker dem. Jag kan meddela att det inte behövs.

DN - 03 sep 18 kl. 11:56

Språkkrönika: Äg språket genom att vränga orden

SPRÅKKRÖNIKA. Hur man kan äga språket genom att vränga orden är ämnet för veckans krönika..

DN - 22 okt 18 kl. 09:51

Språkkrönika: Språket kan få läsare att se rödt

SPRÅKKRÖNIKA. ”Usch, fy och skäms!” var rubriken på ett av många upprörda mejl som jag fick efter min senaste krönika i DN.

DN - 19 mar 18 kl. 10:53

Språkkrönika: Överdrivna fördelar med tvåspråkighet

SPRÅKKRÖNIKA. Det fanns en tid då det sågs som ett problem att födas in i en tvåspråkig familj. Det påstods att barn inte skulle lära sig något språk ordentligt, utan bli halvspråkiga på vardera förälders modersmål..

DN - 21 jan 19 kl. 09:28

Språkkrönika: Språktest ger inte integration

SPRÅKKRÖNIKA. Allt fler partier kräver obligatoriska språktest. Men forskarna menar att det saknas vetenskapligt stöd för att språktest främjar integrationen..

DN - 09 jan 17 kl. 14:09

Språkkrönika: Nya språkbråk att se fram emot

SPRÅKKRÖNIKA. Ett kännetecken för språkåret vi just lämnat bakom oss är debatterna. Allra mest diskuterades det om vi skulle skriva dom i stället för de och dem.

DN - 20 mar 17 kl. 08:51

Språkkrönika: Språk skapar ambassadörer

Språkkrönika. På över 200 universitet utanför Sverige lär sig studenter svenska. I förra veckan träffade jag några av dem i Shanghai och Peking som valt svenska som huvudämne.

DN - 09 okt 18 kl. 10:12

Språkkrönika: Innan eller före fungerar lika bra

SPRÅKKRÖNIKA. När Henning Mankell 2002 gav ut ”Innan frosten” var det inte bara en bok som sällade sig till hans långa rad av ­bästsäljande romaner om polisen Kurt Wallander. Titeln gav dessutom upphov till en språklig diskussion.

DN - 28 jan 19 kl. 09:43

Språkkrönika: Svenska plogga är en lyckad språkexport

SPRÅKKRÖNIKA. Vikingarna var bra på att lämna ett språkligt arv. Lite svårare är det för de moderna svenska exportorden.

DN - 11 dec 17 kl. 11:38

Språkkrönika: Vare sig eller varken eller?

SPRÅKKRÖNIKA. ”Jag funderar på sista meningen i din krönika i söndagens DN.”.

Fler nyheter från DN

DN - 2 timmar sedan

Förare kritiska – får inte köra med dubbdäck

Fordon som används till skolskjuts och persontransporter får enligt de avtal som Stockholms stad upphandlat med entreprenörerna inte vara utrustade med dubbdäck av miljöskäl. Hassan är en av de chaufförer som är mycket kritiska till beslutet och menar att det är en säkerhetsrisk.  – Kollegor från flera olika bolag tycker att det är en katastrof..

DN - 2 timmar sedan

Svenskdoldisen målskytt mot Rangers

Marcus Pettersson är ingen av NHL:s mer framstående ishockeysvenskar. Men i Pittsburghs 6–5-seger hemma mot New York Rangers gjorde Skellefteåsonen ett av målen..

DN - 2 timmar sedan

Zebastian Modin femma på VM

I Kanada har VM i parasport inletts. Under söndagen gjorde längdskidåkaren Zebastian Modin entré tillsammans med nye guiden Emil Jönsson Haag, före detta skidåkare och OS-medaljör..

DN - 2 timmar sedan

De stridande i Jemen överens om tillbakadragande av trupper

Jemens saudistödda regering och de Iranstödda huthirebellerna har kommit överens om att dra tillbaka en del av sina truppstyrkor. Det uppger en FN-källa för nyhetsbyrån Reuters..

DN - 2 timmar sedan

Tvekan om att låta IS-medlemmar återvända

USA uppmanar europeiska länder att ta tillbaka IS-medlemmar som gripits i Syrien. Frankrike har öppnat för att ta emot sina medborgare och ställa dem inför rätta, men Storbritannien är motvilligt. Belgien har föreslagit en kollektiv europeisk lösning..

DN - 4 timmar sedan

Mördad kvinna tros ha hittats i systerns frys

Kroatisk polis tror att de har hittat kroppsdelar som tillhör en kvinna som försvann för 18 år sedan – i hennes systers frys..

DN - 4 timmar sedan

Misstänkt mord i Järna – en gripen

En person har hittats död i en lägenhet i Järna söder om Södertälje. En man född på 1940-talet har gripits misstänkt för mord..

DN - 5 timmar sedan

60 nyfödda dog på sjukhus i Kenya på två månader

Kenyas läkarsällskap har inlett en utredning sedan 60 nyfödda har dött under de senaste två månaderna på ett sjukhus i landet..

DN - 5 timmar sedan

Danska pappor sämst i Norden på att ta föräldraledigt

KÖPENHAMN. I syfte att få fler fäder att vara lediga med sina barn beslutade EU nyligen att öronmärka två månaders föräldraledighet till vardera förälder. I Danmark, där papporna är sämst i Norden på att ta föräldraledigt, väcker beslutet debatt.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.