Nyteknik > Teknik

Thursday, 21 February, 08:56

Nyteknik - 11 feb 19 kl. 09:07

Metaller från döda ger miljoner kronorAllt brandtåligt material som blir kvar efter en genomförd kremering måste återvinnas av Svenska kyrkan, enligt en lagändring från 2016. Idag, tre år senare, räknar man med att 60 ton metall- och titan samlats in och återvunnits sedan lagen trädde i kraft, rapporterar SR P4 Östergötland..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Svenska, SR P4 Östergötland

Dela artikeln

46 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Metallerfrån , dödager miljoner kronor
Dagen - 21 jul 11 kl. 10:45

Svenska kyrkan tar strid mot att begrava metaller

Istället för att begrava, återvinn. Svenska kyrkan vill nu ändra lagen så att metaller som burits av människor som kremeras inte ska hamna under jord.

22 ton värdefulla metaller begravs varje år på kyrkogårdar runotm i Sverige, enligt uppgifter från SVT:s Rapport.

Helsingborgs Dagblad - 28 maj 12 kl. 16:49

Metaller i kremeringsaska utreds

Regeringen ska utreda hur den stora mängden metaller som blir kvar i askan efter kremering ska hanteras. Det rör sig om över 20 ton metaller per år, framför allt sådana som använts vid operationer. I dag hanteras metallavfallet mycket olika av begravningshuvudmännen.

Nyhetskanalen - 28 maj 12 kl. 16:57

20 ton metaller i askan efter kremerade

Regeringen ska utreda hur den stora mängden metaller som blir kvar i askan efter kremering ska hanteras. Det rör sig om över 20 ton metaller per år, framför allt sådana som använts vid operationer. I dag hanteras metallavfallet mycket olika av begravningshuvudmännen.

Helsingborgs Dagblad - 06 dec 12 kl. 11:10

Köptips: Ädla metaller

Satsa på ädla metaller, soja och majs, men undvik socker och industrimetaller, som nickel och aluminium, skriver investmentbanken Morgan Stanley i en färsk prognos om råvarumarknaden 2013. Priserna på ädla metaller, som guld, väntas få draghjälp av ökad geopolitisk osäkerhet, penningpolitiska stimulanser och låga realräntor, enligt Morgan Stanleys ekonomer..

Supermiljöbloggen - 24 feb 15 kl. 17:52

Miljöskadliga metaller och grön teknik

Frågan om den miljöskadliga brytningen av sällsynta jordartsmetaller som bland annat används i grön teknik har uppmärksammats i flera reportage i Sveriges Radio. Det är intressant, viktigt och lite svårt, så Supermiljöbloggen bestämde sig för att titta närmare på brytningen.  Sveriges Radios program Kaliber sände i slutet av januari ett reportage där de besökte gruvdistriktet Baotaou i norra Kina där sällsynta jordartsmetaller förädlas.

Regeringen - 19 okt 16 kl. 10:47

Uppdrag att kartlägga behovet av metaller och mineral för miljö- och teknikinnovationer

Regeringen uppdrar åt Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Till växtanalys) att inventera hur framtida behov av de metaller och mineral som krävs för nya miljö- och teknikinnovationer, som är under utveckling i Sverige och Europa, ser ut. Vidare ska Tillväxtanalys analysera och ge underlag till vad som kan komma att krävas för att hela produktionskedjan, från utvinning till färdig produkt av de identifierade miljö- och teknikinnovationerna, ska kunna förläggas till Sverige, dvs. skapa mervärde av utvinning av metaller i Sverige..

Regeringen - 19 okt 16 kl. 10:57

Uppdrag att kartlägga Sveriges möjligheter att utvinna metaller och mineral för miljö- och teknikinnovationer (SGU)

Regeringen uppdrar åt Sveriges geologiska undersökning (SGU) att kartlägga möjligheterna för utvinning i Sverige av de metaller och mineral som krävs för tillverkning av nya miljö- och teknikinnovationer som är under utveckling i Sverige och Europa. Uppdraget innefattar kartläggning och kunskapsuppbyggnad om både primära och sekundära källor av dessa metaller och mineral. Redovisningen av uppdraget ska kunna användas som metodik för kartläggning i större skala.

PrivataAffärer - 05 dec 17 kl. 10:05

2018: Tekniken driver priset på sällsynta metaller

Guldpriset blir oförändrat under 2018, men ”disruptiva förändringar” driver på efterfrågan av sällsynta metaller. Den analysen gör ETF Securities i London inför 2018. Stigande priser är att vänta när det gäller ovanligare metaller som palladium....

Regeringen - 15 feb 18 kl. 14:46

Stort fokus på Bergslagen i kartläggning av nya metaller

Sverige har god tillgång på innovationskritiska metaller. Det är Sveriges geologiska undersökning (SGU) som kartlägger var potentialen finns för att utvinna dessa. 2016 fick SGU i uppdrag att analysera tillgången på innovationskritiska metaller i gruvavfall och berggrund.

Regeringen - 21 feb 18 kl. 16:29

Uppdrag att kartlägga innovationskritiska metaller och mineral

Regeringen uppdrar åt Sveriges geologiska undersökning (SGU) att kartlägga möjligheterna för utvinning i Sverige av de innovationskritiska metaller och mineral som är nödvändiga för bland annat miljö- och klimatomställningen. Uppdraget innebär en utökad insats för kartläggning av innovationskritiska metaller och mineral för att säkerställa råvaror av hög kvalitet genom ansvarsfull och miljömässig hållbar återvinning och utvinning. Råvaror från primära och sekundära (gruvavfall) källor i Bergslagen ska identifieras och inventeras..

Regeringen - 09 mar 18 kl. 15:02

Hållbarhetsmärkta metaller och mineral underlättar för konsumenten

Regeringen har gett Tillväxtanalys i uppdrag att se över spårbarhet och hållbarhetsmärkning för metaller och mineral. Tanken är att konsumenter och producenter framöver ska kunna välja produkter, till exempel mobiltelefoner och solceller, som innehåller metaller och mineral som är framställda på ett hållbart sätt..

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 15 minuter sedan

Vanuatu vill förbjuda engångsblöjor

Öriket Vanuatu planerar att förbjuda engångsblöjor i syfte att minska miljöförstöring..

Nyteknik - 2 timmar sedan

Energibolagens insatsgrupper mot it-hot arbetar dygnet runt

Särskilda insatsgrupper som snabbt ska upptäcka och åtgärda misstänkta angrepp. Det har flera svenska energibolag satsat på för att stå emot hotet om it-attacker..

Nyteknik - 1 timme sedan

Putin: Ryska robotar kan riktas mot USA

Om USA placerar kärnvapenbestyckade robotar i Europa tvingas Ryssland svara med robotar vars mål är platser "där beslut fattas" i USA, varnar Rysslands president Vladimir Putin..

Nyteknik - 2 timmar sedan

Så vill utvecklaren på heta Forbes-listan utveckla Minecraft

29 år, civilingenjör och med på en av Forbes listor över de 300 mest inflytelserika personerna. Här är Agnes Larsson plan för fortsatta utvecklingen av Minecraft..

Nyteknik - 2 timmar sedan

”Ville jag störa ut Sverige skulle jag välja att attackera elnätet”

Mitt i säkerhetskrisen på Svenska kraftnät står frågan om hur säker vår elförsörjning egentligen är. De senaste tre åren har hotet om cyberattacker mot elnätet blivit verklighet..

Nyteknik - 2 timmar sedan

Max Tegmark i stor intervju: Ai-bolagen håller tyst om riskerna

Kommer vi verkligen att kunna lita på en superintelligens? Ny Teknik har träffat berömde fysikern Max Tegmark för ett långt samtal om ett av hans favoritämnen..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Här är Samsungs vikbara och svindyra mobil Galaxy Fold

Innan sommaren ska den vikbara jättetelefonen vara ute på marknaden..

Nyteknik - 16 timmar sedan

Skurup först med att anta krav om förarassistans i skolbussar

I år blev Skurups kommun först i landet att anta en motion om krav på förarassistanssystem i skolbussar. Detta efter att en utredning att tekniken krävs för att man ska leva upp till sina säkerhetskrav..

Nyteknik - 16 timmar sedan

Klen räckvidd för Lamborghinis nya hybrider

Företagets första hybrid tillverkas i 65 exemplar – och efter LB48H kommer även nya Aventador få hybriddrivlina. Lamborghinis V12:a kombineras med en elmotor som driver på framhjulen. Men räckvidden på el blir bara tre mil..

Nyteknik - 20 timmar sedan

Microsoft: Tankesmedjor hackade av Ryssland

Flera demokratiorganisationer och tankesmedjor i Europa har blivit hackade, uppger datajätten Microsoft..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.