SVT > Utrikes

Monday, 18 February, 01:50

SVT - 10 feb 19 kl. 09:49

Forskare: ”Iranska revolutionen den första i världshistorien utan vapen”



En vapenlös revolution som kastade om maktbalansen i världen och förändrade landet i grunden. Den islamiska revolutionen i Iran för 40 år sedan präglar världen än i dag, menar revolutionsforskaren Daniel Ritter. Forskare: ”Den första revolutionen i världshistorien utan vapen”.
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Iran, Daniel Ritter

Dela artikeln

2822 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Forskare, Iranska, revolutionenden första i , världshistorienutan , vapen
Blekinge Läns tidning - 13 apr 17 kl. 05:00

Sturkö mitt i världshistorien

I vår är det 100 år sedan ryska revolutionen. Den blodiga omdaning vilken födde det kommunistiska Sovjet och som sedan formade så mycket av 1900-talets historia. Vi följer i revolutionens spår på ledarsidan, och skildrar delar av vad BLT skrev under den dramatiska perioden för exakt hundra år sedan.

Cornucopia - 03 jul 17 kl. 12:34

Världens mest framstående genom tiderna - enligt bloggläsarna

Nu finns resultatet av bloggläsarnas helt fria val av världens mest framstående genom tiderna. Värderingarna och världsbilden kan sägas skilja sig ganska rejält från det ryska folket, som anser att Stalin och Putin är världshistoriens mest framstående personer.
Världens mest framstående genom tiderna - Elsa Einsteins make Albert.

Kristianstadsbladet - 05 jun 13 kl. 07:00

Universums historia - och lite annat

Foto: Francesco Galli
På årets Venedigbiennal finner Elna Svenle, konstskribent och chef för konst- och designmuseet Vandalorum, allt från intervjuer om sex till universums utveckling. Här är gott om visionära tankar i rum som är bubblor, utan kontakt med yttervärlden.
Konst
55:e Venedigbiennalen: "Il Palazzo Enciclopedico" Curator: Massimiliano Gioni.

Skånskan - 29 maj 16 kl. 11:58

Den förtalade nationalismen

Opinion Något av det mest historielösa i samhällsdebatten är när det sätts likhetstecken mellan nationalism och krig. Förklaringen ligger troligen till stor del i missuppfattningen att nazismen i Adolf Hitlers tappning skulle varit uttryck för ett nationalistiskt idésystem.
Ordet nazist kommer från partinamnet, Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet.

Skånskan - 30 jun 16 kl. 17:59

En inblick i ett tragiskt livsöde

Kultur Trots att man i öst försökt tvätta bort allt som har med Josef Stalin att göra och trots att nästan ett sekel gått, finns han i de flesta västerlänningars medvetande som en av de största mördarna i världshistorien. Man är inte riktigt ense om hur många som fick sätta livet till på grund av hans utrensningar. Men en del forskare hävdar att 20-30 miljoner människor dog.

YLE - 05 dec 16 kl. 14:22

Nedslag i det självständiga Finlands historia

Nedslag i det självständiga Finlands historia Nationen Finland började skapas redan under den svenska tiden, och som storfurstendöme under Ryssland (1809-1917). Hur har den självständiga nationens historia sett ut? Vi gör några nedslag i 1900-talet och 2000-talet.

Cornucopia - 30 jun 17 kl. 16:55

Fredagsmys: Vilka tio är världshistoriens mest framstående personer?

Dags för lite härligt fredagsmys igen! Inspirerad av den ryska opinionsundersökningen, som pekade ut Stalin och Putin som världshistoriens mest framstående personer i hela världen, så kan vi väl mysa kring vilka tio ni, kära läsare anser är världshistoriens mest framstående personer?
Brittiska myntverkets chef Isaac Newton.

Fler nyheter från SVT

SVT - 5 minuter sedan

Norsk helikopter saknad

En helikopter med en kvinna och en man ombord har anmälts saknad i Norge..

SVT - 6 timmar sedan

Kinesisk affärsman bekräftar: Hade möte med Gui Minhais dotter

En av de kinesiska affärsmän som ska ha varit med på mötet om Gui Minhai som Sveriges Kinaambassadör anordnade bekräftar nu för Ekot att han har träffat den fängslade förläggarens dotter, Angela Gui. Han är dock förtegen om vad som hände på mötet..

SVT - 7 timmar sedan

Följ med SVT:s team under deras första dag i Nordkorea

SVT:s team, reporter Ulrika Bergsten och fotograf Nicolai Zelmani, är på plats i Nordkorea, ett land som vanligtvis är stängt för journalister. Under besöket får de följa ett uppgjort schema och de har hela tiden sällskap av en guide..

SVT - 8 timmar sedan

Nyckelvittne åtalas för Catalán-mord

Ett tidigare nyckelvittne har åtalats för mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán vid en militärdomstol i Kongo-Kinshasa. En utredning tyder på att den före detta milisledaren var betydligt mer inblandad i mordet än vad han tidigare uppgett..

SVT - 15 timmar sedan

UD ändrar sin version om Gui Minhai-mötet: ”Behöver förtydliga”

Utrikesminister Margot Wallström har varit tydlig med att utrikesdepartementet inte kände till det hemliga möte mellan Gui Minhais dotter och kinesiska affärsmän, som arrangerades av svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt. Men nu ändrar UD sin version. .

SVT - 18 timmar sedan

Trumps vädjan till Europa: Ta tillbaka 800 IS-krigare 

USA:s president Donald Trump uppmanar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ställa 800 IS-krigare inför rätta. Annars kan de komma att släppas, varnar presidenten. .

SVT - 22 timmar sedan

Sverige kallar hem ambassadör: ”Ska ses som en markering”

Sverige kallar hem sin ambassadör i Guatemala. I ett pressmeddelande, som publicerades under natten mot söndagen, skriver utrikesminister Margot Wallström att det ska ses som ”en markering mot Guatemala”..

SVT - Igår: 22:45

En död efter att jordskred rammat villa i Norge

En person omkom när ett jordskred rammade ett bostadshus i Orkdal i Trøndelag i Norge på lördagseftermiddagen. Enligt polisen befann sig två personer i huset när skredet inträffade..

SVT - Igår: 19:55

Karl Marx grav vandaliserad för andra gången på kort tid

”Hatets doktrin” och ”Folkmordsarkitekt”. De orden har sprejats på Karl Marx grav, som för andra gången inom en månad har vandaliserats..

SVT - Igår: 16:58

Ungern markerar mot Strandhälls tweet

Ungerns utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter riktat kritik mot Ungerns familjepolitik. UD bekräftar att ambassadören i Budapest kallades upp med anledningen av tweeten..



Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.