SVT > Utrikes

Sunday, 21 April, 02:57

SVT - 10 feb 19 kl. 09:49

Forskare: ”Iranska revolutionen den första i världshistorien utan vapen”En vapenlös revolution som kastade om maktbalansen i världen och förändrade landet i grunden. Den islamiska revolutionen i Iran för 40 år sedan präglar världen än i dag, menar revolutionsforskaren Daniel Ritter. Forskare: ”Den första revolutionen i världshistorien utan vapen”.
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Iran, Daniel Ritter

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Forskare, Iranska, revolutionenden första i , världshistorienutan , vapen
Blekinge Läns tidning - 13 apr 17 kl. 05:00

Sturkö mitt i världshistorien

I vår är det 100 år sedan ryska revolutionen. Den blodiga omdaning vilken födde det kommunistiska Sovjet och som sedan formade så mycket av 1900-talets historia. Vi följer i revolutionens spår på ledarsidan, och skildrar delar av vad BLT skrev under den dramatiska perioden för exakt hundra år sedan.

Cornucopia - 03 jul 17 kl. 12:34

Världens mest framstående genom tiderna - enligt bloggläsarna

Nu finns resultatet av bloggläsarnas helt fria val av världens mest framstående genom tiderna. Värderingarna och världsbilden kan sägas skilja sig ganska rejält från det ryska folket, som anser att Stalin och Putin är världshistoriens mest framstående personer.
Världens mest framstående genom tiderna - Elsa Einsteins make Albert.

Kristianstadsbladet - 05 jun 13 kl. 07:00

Universums historia - och lite annat

Foto: Francesco Galli
På årets Venedigbiennal finner Elna Svenle, konstskribent och chef för konst- och designmuseet Vandalorum, allt från intervjuer om sex till universums utveckling. Här är gott om visionära tankar i rum som är bubblor, utan kontakt med yttervärlden.
Konst
55:e Venedigbiennalen: "Il Palazzo Enciclopedico" Curator: Massimiliano Gioni.

Skånskan - 29 maj 16 kl. 11:58

Den förtalade nationalismen

Opinion Något av det mest historielösa i samhällsdebatten är när det sätts likhetstecken mellan nationalism och krig. Förklaringen ligger troligen till stor del i missuppfattningen att nazismen i Adolf Hitlers tappning skulle varit uttryck för ett nationalistiskt idésystem.
Ordet nazist kommer från partinamnet, Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet.

Skånskan - 30 jun 16 kl. 17:59

En inblick i ett tragiskt livsöde

Kultur Trots att man i öst försökt tvätta bort allt som har med Josef Stalin att göra och trots att nästan ett sekel gått, finns han i de flesta västerlänningars medvetande som en av de största mördarna i världshistorien. Man är inte riktigt ense om hur många som fick sätta livet till på grund av hans utrensningar. Men en del forskare hävdar att 20-30 miljoner människor dog.

YLE - 05 dec 16 kl. 14:22

Nedslag i det självständiga Finlands historia

Nedslag i det självständiga Finlands historia Nationen Finland började skapas redan under den svenska tiden, och som storfurstendöme under Ryssland (1809-1917). Hur har den självständiga nationens historia sett ut? Vi gör några nedslag i 1900-talet och 2000-talet.

Cornucopia - 30 jun 17 kl. 16:55

Fredagsmys: Vilka tio är världshistoriens mest framstående personer?

Dags för lite härligt fredagsmys igen! Inspirerad av den ryska opinionsundersökningen, som pekade ut Stalin och Putin som världshistoriens mest framstående personer i hela världen, så kan vi väl mysa kring vilka tio ni, kära läsare anser är världshistoriens mest framstående personer?
Brittiska myntverkets chef Isaac Newton.

Fler nyheter från SVT

SVT - 5 timmar sedan

Instagram överväger att dölja hur många likes din bild fått: ”Ska minska pressen”

En ”like” i sociala medier kan utlösa en champagnesprudlande dopaminfest i din hjärna. Men ett inlägg utan likes kan i stället upplevas som en rejäl kalldusch – stressande och sorglig. Snart kan det vara slut med det, i alla fall på Instagram.

SVT - 5 timmar sedan

Brexitfrågan splittrar britterna – ”Det finns ingen tillit längre”

Brexit väcker känslor, starka känslor. Brexit definierar människor så starkt i dag att banden brister: mellan kollegor, vänner och familjemedlemmar – och så splittras samhället på alla nivåer. – Jag har en vän som jag känt hela mitt liv.

SVT - 5 timmar sedan

Professor:”Cameron trodde han kunde slippa brexit men tabbade sig”

Det finns en tendens i dagens samhälle att högt och satsa allt på rött. Det är ett uttryck för en våghalsig machotrend bland karismatiska ledare inom politiken men också i populärkultur och näringsliv, menar professor Candida Yates som undersöker relationer och känslor efter folkomröstningen om brexit..

SVT - 5 timmar sedan

Professorn reder ut – så påverkade brittiska medier beslutet om brexit

En stor del av de brittiska medierna argumenterade för att Storbritannien skulle lämna EU. En konsekvens av deras ställningstagande är att det finns en brist på kritisk granskning av politikerna som nu trycker på för att få fram brexit. Det menar Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms Universitet..

SVT - 10 timmar sedan

Nya protester i Paris – över hundra gripna

Över 100 personer har gripits av polis i Paris då proteströrelsen Gula västarna samlats för nya protester – för 23:e veckan i ordningen..

SVT - 12 timmar sedan

Klimatprotester i Europa: Aktivister gripna i centrala London

Klimatdemonstrationerna fortsätter runt om i Europa. – Vi vill hindra de miljöförstörande storbolagen från att fungera så att de förstår att vi måste handla snabbt, säger Zoe Lavocat som är en av aktivisterna som deltog i en blockad utanför den franska banken Société Générale i Paris..

SVT - 13 timmar sedan

Kosovo hämtar hem IS-familjer

En grupp på över 100 personer, bland dem fyra män som stridit för terrorgruppen IS, har hämtats hem till Kosovo från Syrien. Alla medborgare i Kosovo ska hämtas hem, lovar landets justitieminister..

SVT - 16 timmar sedan

Två tonåringar gripna efter mord på journalist

Två unga män har gripits efter mordet på journalisten Lyra McKee i Londonderry i Nordirland, uppger polisen. Det skriver Sky News..

SVT - 18 timmar sedan

Dejana demonstrerar mot Serbiens president: “Man hotas för sina åsikter”

I fyra månader har motståndare till Serbiens president Aleksandar Vucic gått ut på gatorna i Belgrad för att kräva pressfrihet och rättvisa val. Det är inte första gången presidenten ställs inför demonstrationer, men hittills har han skakat av sig kritiken med uppläxningar av deltagarna och hot om nyval..

SVT - 18 timmar sedan

Politisk analytiker: ”En skicklig kommunikatör och politiskt oövervinnelig”

En auktoritär manipulatör av medierna eller en handlingskraftig ledare? Serbiens president Aleksandar Vucic har mött intensivt motstånd sedan han kom till makten 2014, men också vunnit val efter val. – Han är en skicklig kommunikatör, och politiskt oövervinnelig, säger Dejan Vuk Stankovic, politisk analytiker..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.