SR > Vetenskap

Thursday, 28 March, 09:54

SR - 18 jan 19 kl. 06:00

Expedition undersöker valbajs



Ett forskarteam från flera länder beger sig i morgon mot Antarktis. Målet med resan är att studera vad valbajs har för betydelse för havsmiljön. Fartyget avgår från Hobart i Australien..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Antarktis, Hobart, Australien

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Expedition, undersöker, valbajs

Fler nyheter från SR

SR - 3 timmar sedan

Klimatförändringar kan göra vinländerna olämpliga för vinodling

Uppemot 70 procent av de regioner som producerar vin riskerar att inte längre ha ett lämpligt klimat för vinodling, om den globala temperaturen ökar med mer än två grader Celsius. Något som FN:s klimatpanel varnat för kan ske mellan 2030 och 2050.Franska forskare har i en artikel publicerad i Nature gått igenom möjliga klimatrelaterade scenarier.

SR - 4 timmar sedan

Antalet psykiatriambulanser ökar – Pernilla fick akut experthjälp

Under de senaste åren har antalet regioner ökat till sex som har psykiatriambulanser eller det som kallas prehospital akutpsykiatrisk mobil, PAM.I Skåne kunde 40 till 50 procent av patienterna från jan- aug få vård i hemmet, och behövde inte följa med in till psykakuten. För Pernilla i Lund var det en oerhörd lättnad med psykiatriambulansen.

SR - 14 timmar sedan

Jakten på batterimineraler från havet delar avlägset semesterparadis

Djuphavsbrytning av mineraler har blivit allt hetare i jakten på råmaterial till batteritillverkning för den gröna omställningen. I vårt närområde finns långt gångna planer inte minst i Norge. Men även i Söder Stilla havet, vid Cooköarna, pågår utforskandet – som inte är helt okontroversiellt.

SR - Igår: 08:02

Nattfjärilarnas heliga Graal - förmodat utdöd art återfunnen

En nattfjäril som förmodats vara utdöd har hittats efter att inte ha setts till på 65 år. Den Svenske biologen Pav Johnsson ledde en resa för fågelskådare på Nya Zeeland nyligen och hittade då ett nattfly som han inte kände igen. Han fotade den och delade bilden på ett nätforum för fjärilsexperter där han snabbt fick flera upprymda svar.

SR - Igår: 05:30

Gift från ogräsmedel går i arv hos grodor – syns i barnbarnens hjärnor

Grodor som utsätts för ogräsmedlet linuron kan påverkas av det i flera generationer. Barnbarn till grodor som utsatts kan ha förändringar i både hjärnan och testiklarna.Hör Oskar Karlsson, docent i toxikologi vid Stockholms universitet, som är en av forskarna bakom studien, förklara..

SR - Igår: 19:00

Stamceller delar sig snabbare i rymden

Tyngdlöshet verkar göra att stamceller delar sig snabbare. Det har forskare kunnat se efter att celler fått följa med Marcus Wandt upp i rymden.Forskarna hoppas att mer information om hur stamceller överlever i extrema miljöer, kan få användning i olika forskningsområden framöver, exempelvis ALS- och diabetesforskning.

SR - Igår: 10:37

Läkare utklassades av AI i journalskrivning

I en studie kunde AI-verktyget Chat GPT skriva journalanteckningar 10 gånger snabbare än en läkare utan att kvaliteten blev sämre.Det skriver forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.De vill nu fortsätta studera hur läkare på sikt kan få hjälp med sitt administrativa arbete av avancerade språkmodeller..

SR - I förrgår: 07:57

”Gå först du” – så pratar talgoxar med vinggester

Artiga talgoxar som lever i par signalerar med sina vingar när de vill att den andra ska flyga in i boet först.Det har forskare i Tokyo upptäckt, när de studerat östlig talgoxe som häckar i fågelholkar.Forskarna menar att det här är den första studien som kan visa att fåglar kan använda vingrörelser som gester för att kommunicera..

SR - I förrgår: 05:30

Konstgjorda korallrev i betong ska läka Sveriges sönderfiskade bottnar

Nu tillverkas konstgjorda betongrev som ska få den akut hotade ögonkorallen att återhämta sig i Sverige.De korallrev som funnits på västkusten har framför allt förstörts av bottentrålning.”Det är jätteroligt att äntligen se dem, vi har jobbat väldigt länge med det här”, säger forskaren Ann Larsson från Göteborgs universitet..

SR - I förrgår: 19:00

Ekoodlingens insekter gör både nytta och skada

Ekologiska lantbruk som är omgivna av andra ekologiska odlingar använder mindre bekämpningsmedel än om de bara skulle vara grannar med konventionella fält, enligt en ny studie från Kalifornien.På konventionella gårdar ökade tvärtom användningen med mycket eko-odling i närheten.En generellt högre mångfald i ekologiska fält tycks kunna leda till både för- och nackdelar för den omgivande odlingen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.





Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.