Nyteknik > Teknik

Thursday, 17 January, 10:36

Nyteknik - I förrgår: 13:14

Unikt svärd hittades i sjö – nu får åttaåring hittelönFörra sommaren hittade Saga Vanecek ett unikt svärd vars skida av asp har kol 14-daterats till år 650-770. Nu belönas Vanecek..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Saga Vanecek, Vanecek

Dela artikeln

456 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Unikt, svärd, hittadesi , sjönu får , åttaåring, hittelön
YLE - 31 jul 17 kl. 12:03

Ovanligt mynt från 1400-talet hittades på sockerbetsåker

Ett unikt mynt har hittats på en sockerbetsåker i Hattula i Egentliga Tavastland. Nationalmuseet bekräftar att myntet är från 1400-talet. Det var hobbyhistorikern Ossi Kupila som hittade myntet tidigare i somras när han gjorde en rutinrunda med sin metalldetektor på en åker i Hattula.

GT - 15 sep 15 kl. 09:37

Inget unikt - papper hittades på gatan

GÖTEBORG. Fallet med den försvunna rapporten med känsliga personuppgifter som försvann i postgången till stadsdelsförvaltningen i Angered är inte unikt. För ett år sedan avslöjade GP hur en anställd på ett stödboende för våldsutsatta kvinnor slarvade.

YLE - 04 sep 13 kl. 08:56

Unikt kyrkofynd i Åbo

Rester av den äldsta kyrkobyggnaden i Finland har hittats vid Aura å i S:t Karins. I utgrävningar som har gjorts av Åbo universitet hittades en väl bevarad stengrund.
Juha Ruohonen / Turun yliopisto, arkeologia
Byggnaden härstammar från tidig medeltid och på basen av fynd från platsen har man daterat den till 1100-talet.

YLE - 04 sep 13 kl. 09:21

Unikt kyrkofynd i Åbotrakten

Rester av något som har varit den äldsta kyrkobyggnaden i Finland har hittats vid Aura å i S:t Karins. I utgrävningar som har gjorts av Åbo universitet hittades en väl bevarad stengrund.
Juha Ruohonen / Turun yliopisto, arkeologia
Byggnaden härstammar från tidig medeltid och på basen av fynd från platsen har man daterat den till 1100-talet.

HBL - 04 sep 13 kl. 12:32

Lämningarna efter Finlands äldsta kyrka hittades vid Aura å

Lämningarna efter stenfoten till Finlands äldsta kända kyrka har hittats vid Aura å i S:t Karins. Den cirka tio meter långa kyrkobyggnaden hittades i samband med arkeologiska utgrävningar som Åbo universitet har gjort endast några kilometer från Åbo centrum.

Kyrkan har daterats till 1100-talet utgående från den romanska byggstil som användes under tidig medeltid och andra fynd som har gjorts på platsen stöder detta.

SVT - 03 feb 11 kl. 19:27

Unikt fynd

För snart fem månader sedan gjordes ett fornfynd som fick arkelogerna att gå i taket av lycka. Då hittades en drygt 2000 år gammal unik bälteskedja i Torslanda. Medverkande: Ulf Ragnesten arkeolog Göteborgs Stadsmuseum.

Aftonbladet - 05 jul 13 kl. 11:09

Auktionsfirma gjorde unikt 'ladugårdsfynd'

Jänkarna hittades övergivna ? med fyra mil på mätaren.

YLE - 04 sep 13 kl. 08:37

Finlands äldsta kyrka hittades i S:t Karins

Ruinerna av Finlands äldsta kyrka har hittats vid Aura ås strand i S:t Karins. Enligt Åbo universitet är det frågan om ett mycket ovanligt fynd. Kyrkan har daterats till 1100-talet och har varit i användning fram till början av 1200-talet.

SVT - 01 dec 15 kl. 12:00

Magit Silberstein: Unikt i svensk historia

Den hjärtskärande bilden av treårige Alan Kurdi, som hittades uppspolad på en strand i Turkiet, vände inte opinionen. I alla fall fick den inte Sverigedemokraterna att sluta växa. Samtidigt som mediebilden dominerades av frivilliga, som vallfärdade till centralstationer runt om i landet för att hjälpa, växte Sverigedemokraterna i det tysta.

Blekinge Läns tidning - 03 sep 18 kl. 07:25

Unikt guldfynd överraskar arkeologer

Vid undersökningar i Elleholm hittades nyligen en medeltida gulddukat från Venedig. Ett fynd som överraskar arkeologerna stort..

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 10 minuter sedan

Snoop Dogg investerar i svenska betaltjänsten Klarna

Rapparen Snoop Dogg, som egentligen heter Calvin Broadus, blir minoritetsägare i det svenska betaltjänstföretaget Klarna, rapporterar Forbes..

Nyteknik - 45 minuter sedan

Nu har den kinesiska månplantan dött

Kina ska ha varit först med att odla en växt på månen och få den att börja gro. Men plantans liv blev kort..

Nyteknik - 1 timme sedan

Sydneypolitiker vill att Elon Musk bygger jättetunnel

En Sydneypolitiker försöker intressera entreprenören och företagaren Elon Musk för ett nytt projekt - att bygga en 50 kilometer lång tunnel i Australien..

Nyteknik - 2 timmar sedan

Permafrosten allt mer hotad

Permafrosten på jorden har blivit allt varmare det senaste årtiondet, enligt en ny studie. Risken har ökat att betydande områden kommer att smälta och bidra till den pågående klimatuppvärmningen..

Nyteknik - 2 timmar sedan

Motorolas vikmobil Razr kan göra hutlöst dyr comeback

Den ikoniska telefonen rider på nostalgivågen, men prislappen överraskar. Razr ska enligt uppgifter kosta runt 1 500 dollar..

Nyteknik - 3 timmar sedan

Reaktor på Ringhals stängs för reparation

En av reaktorerna på Ringhals kärnkraftverk i Varberg kommer vara stängd under två veckor i april, rapporterar P4 Halland..

Nyteknik - 3 timmar sedan

Så måste vi äta för att rädda jorden

Mängden rött kött måste mer än halveras, samtidigt som mängden frukt och grönsaker måste bli dubbelt så stor. Det visar den första vetenskapliga sammanställningen över hur vi bör äta för att jorden inte ska drabbas av "katastrofal skada"..

Nyteknik - 4 timmar sedan

Medarbetarna i fokus och nollvision mot stress

Iterio får mycket goda resultat i sina medarbetarundersökningar, något som kan förklaras av företagets ständiga strävan efter trivsel och god hälsa. Genom frihet under ansvar kan medarbetarna vara flexibla och få ihop livspusslet..

Nyteknik - 4 timmar sedan

Startuperna bryter mönstret – tänker globalt från början

Tillsammans har de kunder på alla kontinenter. Nu berättar 33-listebolagen Algoryx, Teenage Engineering och Speedment om sina största misstag och viktigaste lärdomar på resan från Sverige ut i världen..

Nyteknik - 17 timmar sedan

Efter larmet om mikroplast: Nu kommer lekplatser med kork

Gummimattor på lekplatser kan släppa ifrån sig mikroplast som till slut hamnar i hav och sjöar. Ett svenskt företag har utvecklat ett alternativ: Underlag av kork..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.