Nyteknik > Teknik

Wednesday, 24 April, 22:39

Nyteknik - 14 jan 19 kl. 13:14

Unikt svärd hittades i sjö – nu får åttaåring hittelönFörra sommaren hittade Saga Vanecek ett unikt svärd vars skida av asp har kol 14-daterats till år 650-770. Nu belönas Vanecek..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Saga Vanecek, Vanecek

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Unikt, svärd, hittadesi , sjönu får , åttaåring, hittelön
YLE - 31 jul 17 kl. 12:03

Ovanligt mynt från 1400-talet hittades på sockerbetsåker

Ett unikt mynt har hittats på en sockerbetsåker i Hattula i Egentliga Tavastland. Nationalmuseet bekräftar att myntet är från 1400-talet. Det var hobbyhistorikern Ossi Kupila som hittade myntet tidigare i somras när han gjorde en rutinrunda med sin metalldetektor på en åker i Hattula.

GT - 15 sep 15 kl. 09:37

Inget unikt - papper hittades på gatan

GÖTEBORG. Fallet med den försvunna rapporten med känsliga personuppgifter som försvann i postgången till stadsdelsförvaltningen i Angered är inte unikt. För ett år sedan avslöjade GP hur en anställd på ett stödboende för våldsutsatta kvinnor slarvade.

YLE - 04 sep 13 kl. 08:56

Unikt kyrkofynd i Åbo

Rester av den äldsta kyrkobyggnaden i Finland har hittats vid Aura å i S:t Karins. I utgrävningar som har gjorts av Åbo universitet hittades en väl bevarad stengrund.
Juha Ruohonen / Turun yliopisto, arkeologia
Byggnaden härstammar från tidig medeltid och på basen av fynd från platsen har man daterat den till 1100-talet.

YLE - 04 sep 13 kl. 09:21

Unikt kyrkofynd i Åbotrakten

Rester av något som har varit den äldsta kyrkobyggnaden i Finland har hittats vid Aura å i S:t Karins. I utgrävningar som har gjorts av Åbo universitet hittades en väl bevarad stengrund.
Juha Ruohonen / Turun yliopisto, arkeologia
Byggnaden härstammar från tidig medeltid och på basen av fynd från platsen har man daterat den till 1100-talet.

HBL - 04 sep 13 kl. 12:32

Lämningarna efter Finlands äldsta kyrka hittades vid Aura å

Lämningarna efter stenfoten till Finlands äldsta kända kyrka har hittats vid Aura å i S:t Karins. Den cirka tio meter långa kyrkobyggnaden hittades i samband med arkeologiska utgrävningar som Åbo universitet har gjort endast några kilometer från Åbo centrum.

Kyrkan har daterats till 1100-talet utgående från den romanska byggstil som användes under tidig medeltid och andra fynd som har gjorts på platsen stöder detta.

SVT - 03 feb 11 kl. 19:27

Unikt fynd

För snart fem månader sedan gjordes ett fornfynd som fick arkelogerna att gå i taket av lycka. Då hittades en drygt 2000 år gammal unik bälteskedja i Torslanda. Medverkande: Ulf Ragnesten arkeolog Göteborgs Stadsmuseum.

Aftonbladet - 05 jul 13 kl. 11:09

Auktionsfirma gjorde unikt 'ladugårdsfynd'

Jänkarna hittades övergivna ? med fyra mil på mätaren.

YLE - 04 sep 13 kl. 08:37

Finlands äldsta kyrka hittades i S:t Karins

Ruinerna av Finlands äldsta kyrka har hittats vid Aura ås strand i S:t Karins. Enligt Åbo universitet är det frågan om ett mycket ovanligt fynd. Kyrkan har daterats till 1100-talet och har varit i användning fram till början av 1200-talet.

SVT - 01 dec 15 kl. 12:00

Magit Silberstein: Unikt i svensk historia

Den hjärtskärande bilden av treårige Alan Kurdi, som hittades uppspolad på en strand i Turkiet, vände inte opinionen. I alla fall fick den inte Sverigedemokraterna att sluta växa. Samtidigt som mediebilden dominerades av frivilliga, som vallfärdade till centralstationer runt om i landet för att hjälpa, växte Sverigedemokraterna i det tysta.

Blekinge Läns tidning - 03 sep 18 kl. 07:25

Unikt guldfynd överraskar arkeologer

Vid undersökningar i Elleholm hittades nyligen en medeltida gulddukat från Venedig. Ett fynd som överraskar arkeologerna stort..

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 3 timmar sedan

Deras metod omvandlar hjärnans aktivitet till syntetiskt tal

Amerikanska forskare har kommit ett steg på vägen mot att omvandla hjärnsignaler direkt till syntetiskt tal. Nyckeln är våra talrörelser..

Nyteknik - 6 timmar sedan

Uppgradering ger Model S och X längre räckvidd

Nya elmotorer ska ge Model S och X över 10 procent längre räckvidd. Bilarna kommer dessutom att kunna laddas med 145 respektive 200 kW i Teslas uppgraderade Superchargers..

Nyteknik - 7 timmar sedan

Pedaler och batterier ger gröna leveranser

P1 klarar av trånga stadskärnor och stränga utsläppskrav. Fordonet från Oxford kombinerar benkraft med batterier – och kan lasta 150 kg..

Nyteknik - 8 timmar sedan

Här är Apple-vd:n Tim Cooks enkla knep att minska mobilberoendet

Folk använder sina smarta mobiltelefoner för mycket, tycker Apples vd Tim Cook. I en färsk intervju avslöjar han ett effektivt knep för att minska mobilberoendet..

Nyteknik - 8 timmar sedan

”Vätgasen är värd en offensiv satsning”

DEBATT. Vi vill satsa 100 miljoner kronor årligen på att lyfta vätgastekniken i Sverige. Fler pilotanläggningar och en vidareutveckling av tekniken kan göra vätgasdrift möjlig för såväl lättare som tyngre vätgasfordon, skriver Mattias Bäckström Johansson (SD)..

Nyteknik - 10 timmar sedan

Valmet rekryterar hundratals till nya batterifabriken i Finland

Efter partnerskapet med den kinesiska batterijätten startar finska Valmet Automotive upp en fabrik för batteripack – i Nokias gamla lokaler..

Nyteknik - 11 timmar sedan

”Slarva inte bort de bränslesystem vi redan utvecklat”

DEBATT. Andra länder inser potentialen i etanol och biogas medan Sverige slarvar bort sin världsledande ställning. Alla hållbara system behövs om vi ska kunna ersätta bensin och diesel, skriver professor Pål Börjesson..

Nyteknik - just nu

Ai-satsning ska stärka samhället: ”Kommer revolutionera industrin”

Örebro universitet får upp till 16 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att fortsätta en satsning på utbildningar i artificiell intelligens..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Självkörande buss ska lösa parkeringsproblem i Göteborg

I dag är det premiärtur för en självkörande buss som ska trafikera Lindholmen i Göteborg. Tanken är att göra det enklare att ta sig från pendelparkeringen till kontoret..

Nyteknik - 14 timmar sedan

FN-rapport: En miljon arter riskerar försvinna

Av jorden åtta miljoner arter hotas uppemot en miljon av utrotning. Det är en av slutsatserna i en kommande rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.