YLE > Svenskfinland

Saturday, 20 April, 16:54

YLE - 13 jan 19 kl. 08:14

93-åringen Arvid Lindqvist från Närpes är expert på pärthyvlingArvid Lindqvist bor i byn Nojärv i Närpes. Med sina 93 år är han ingen ungdom, men han orkar ännu ägna sig åt pärthyvling. Bland annat levererar han pärtor till Stundars..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Arvid Lindqvist, Närpes, Lindqvist, Nojärv, Stundars

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: 93-åringen, Arvid, Lindqvistfrån , Närpesär , expert, pärthyvling
YLE - 23 feb 17 kl. 05:53

Lyckad integrering håller Närpes levande

Hög sysselsättningsgrad, låg arbetslöshet och en befolkningsutveckling som hör till de bättre i landet. Det är vad som gör Närpes till en livskraftig stad och det är mycket tack vare en lyckad flykting- och invandringspolitik. - Invandringen har hjälpt oss väldigt mycket.

YLE - 11 sep 13 kl. 13:13

Närpes frieri

Närpes har friat till K5 kommunerna för att utreda kommunsammanslagning. Och svarar de nej på frieriet kan Närpes tänka sig att överlåta ansvaret på social- och hälsovården till Vasa, för att uppfylla kriterierna som den nya social och hälsovårdslagen ställer, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. - Det skulle betyda att besluten fattas i interkommunalt samarbete, men produktionen sker i kommunerna.

YLE - 11 sep 13 kl. 15:49

Närpes friar till grannkommuner

Närpes har friat till K5 kommunerna för att utreda kommunsammanslagning. Och svarar de nej på frieriet kan Närpes tänka sig att överlåta ansvaret på social- och hälsovården till Vasa, för att uppfylla kriterierna som den nya social och hälsovårdslagen ställer, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. - Det skulle betyda att besluten fattas i interkommunalt samarbete, men produktionen sker i kommunerna.

YLE - 08 okt 14 kl. 17:33

Närpes ger vass kritik

Den kommunala självbestämmanderätten blir försvagad. Landsbygdskommuner kommer att få en orättvis kostnadsbörda för vården om kostnaderna styrs av åldersstrukturen i kommunerna. I Närpes har man inte haft några bötesdygn på centralsjukhuset utan alla patienter har tagits hem till kommunen.

YLE - 22 okt 12 kl. 06:20

Åvatten ska släcka växthusgrödornas törst i Närpes

Nästan hälften av dricksvattnet i Närpes går till bevattning i växthusen under högsäsong. Det kan i värsta fall leda till vattenbrist för hushållen. Då dessutom växthusnäringen växer och anläggningarna blir större och slukar mera vatten, tär det på naturresurserna.

YLE - 29 mar 17 kl. 05:15

Närpes stadsdirektör välkomnar motion om sammanslagning

I Kaskö vill en knapp majoritet av fullmäktige utreda en sammanslagning med Närpes. Hans-Erik Lindqvist, stadsdirektör i Närpes, välkomnar motionen och är i grunden positiv till en sammanslagning. På fullmäktigemötet i Kaskö på måndag kväll lämnades det in en motion om att man bör utreda en sammanslagning mellan Kaskö och Närpes.

YLE - 13 feb 14 kl. 04:42

Närpes ryter till om statsandelarna

Närpes slår näven i bordet. Att de enspråkigt svenska kommunerna inte får en cent i språktillägg i det nya statsandelssystemet är orättvist, anser stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. Om statsandelsreformen godkänns i sin nuvarande form går Närpes miste om drygt 600 000 euro bara på grund av att språktillägget faller bort.

YLE - 15 jan 13 kl. 07:37

Närpes stadsdirektör orolig för sämre service

Att polisens servicebyrå i Närpes ändras till samservicebyrå kan på sikt innebära att servicen är hotad. Det tror Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. Han påpekar att en nedgradering av polisens verksamhet i Närpes har skett gradvis under de senaste åren.

YLE - 19 mar 14 kl. 18:15

Närpes kan få sina statsandelar trots allt

Det kan trots allt bli språktillägg för de enspråkigt svenska kommunerna. Det här står klart efter att representanter från Närpes stad uppvaktade ministrarna Krista Kiuru (Sdp) och Anna-Maja Henriksson (Sfp). Enligt det nya statsandelssystemets tvåspråkighetskriterium skulle de tre enspråkigt svenska kommunerna Närpes, Korsnäs och Larsmo gå miste om sina språktillägg.

YLE - 31 dec 15 kl. 06:16

"Nu blir Närpes som andra kommuner"

Alla är inte nöjda med att Närpes blir tvåspråkigt och det blev en besvärsprocess som de missnöjda förlorade. Än i dag är åsikterna delade, men för den enskilda invånaren handlar det mest om en formalitet. I dag utgör de finskspråkiga 5,7 procent av stadens 9389 invånare.

Fler nyheter från YLE

YLE - 8 timmar sedan

Iskmo-Jungsund delar gärna med sig av sin vandringsled: "Det tycks komma vandrare året om"

Människan behöver skogen, säger Bengt Leander, en av eldsjälarna bakom vandringsleden Iskmo-Jungsund. Leden invigdes 2016 och besöks året om..

YLE - 23 timmar sedan

Camilla Richardsson tillbaka med besked – tävlade för första gången på nio månader

Efter en väldigt lång tävlingspaus var Camilla Richardsson tillbaka i hetluften då hon vann ett 10 000-meterslopp i USA. Samtidigt löpte hon inhemskt årsbästa i en av sina favorittävlingar..

YLE - Igår: 11:59

Fortfarande oklart vad som orsakade svingårdsbranden i Kimo: "Nu får vi sitta ner och fundera hur vi ska gå vidare"

Släckningsarbetet pågick i flera timmar under natten, men svingården i Kimo gick inte att rädda. Ägarna riktar sitt tack till de grannar som har hjälpt till med släckningen..

YLE - Igår: 07:13

Full fart i Vasa saluhall inför påskhelgen: "Lamm är överlägset mest populärt"

Brasor och häxor i all ära, men vad vore väl påsken utan all god mat? I veckan sökte sig många till Vasa saluhall för att handla det allra sista till påskbordet..

YLE - Igår: 19:53

Tony Sund stod för sin första landslagspoäng då Finland besegrade Norge – Jukka Jalonen: "Vi fick utdelning på ett sätt som vi gillar"

Finlands hockeyherrar mötte Norge i en landskamp som fortfarande stod och vägde sent i den tredje perioden. Finland fick en drömstart och ledde tidigt med 2–0. Joel Kiviranta punkterade matchen sent med sitt 3–1-mål i tom bur, Sportanfallarens första i landslagströjan..

YLE - I förrgår: 15:55

Sparkraven i Vasa drabbar småbarnspedagogiken: Öppna daghem läggs ner och slås ihop

Vasa stads pågående sparprogram syns nu inom den öppna dagvården. Gustavsborgs öppna daghem på Kasernområdet stängs och verksamheten flyttar. Det finskspråkiga öppna daghemmet Kuningattarenpolun avoin päiväkoti vid Drottningstigen läggs ned helt och hållet..

YLE - I förrgår: 13:53

Kompisgänget från Kvevlax plockar skräp för miljön: "Ingen annan verkar vilja göra något åt det"

Den så kallade Greta Thunberg-effekten har spridit sig över alla världens hörn, och i Kvevlax har ett gäng tioåringar tagit klimatkampen i egna händer..

YLE - I förrgår: 13:25

Efter branden: NTM river och bygger nytt

Den här veckan inledde man rivningen av den brandskadade hallen vid Närpes trä och metall. Hallen gick inte att räddas och nu bygger man nytt i stället..

YLE - I förrgår: 12:00

Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?.

YLE - I förrgår: 11:59

Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.