YLE > Svenskfinland

Friday, 18 January, 23:39

Liknande nyheter

Taggar: 93-åringen, Arvid, Lindqvistfrån , Närpesär , expert, pärthyvling
YLE - 23 feb 17 kl. 05:53

Lyckad integrering håller Närpes levande

Hög sysselsättningsgrad, låg arbetslöshet och en befolkningsutveckling som hör till de bättre i landet. Det är vad som gör Närpes till en livskraftig stad och det är mycket tack vare en lyckad flykting- och invandringspolitik. - Invandringen har hjälpt oss väldigt mycket.

YLE - 08 okt 14 kl. 17:33

Närpes ger vass kritik

Den kommunala självbestämmanderätten blir försvagad. Landsbygdskommuner kommer att få en orättvis kostnadsbörda för vården om kostnaderna styrs av åldersstrukturen i kommunerna. I Närpes har man inte haft några bötesdygn på centralsjukhuset utan alla patienter har tagits hem till kommunen.

YLE - 11 sep 13 kl. 13:13

Närpes frieri

Närpes har friat till K5 kommunerna för att utreda kommunsammanslagning. Och svarar de nej på frieriet kan Närpes tänka sig att överlåta ansvaret på social- och hälsovården till Vasa, för att uppfylla kriterierna som den nya social och hälsovårdslagen ställer, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. - Det skulle betyda att besluten fattas i interkommunalt samarbete, men produktionen sker i kommunerna.

YLE - 11 sep 13 kl. 15:49

Närpes friar till grannkommuner

Närpes har friat till K5 kommunerna för att utreda kommunsammanslagning. Och svarar de nej på frieriet kan Närpes tänka sig att överlåta ansvaret på social- och hälsovården till Vasa, för att uppfylla kriterierna som den nya social och hälsovårdslagen ställer, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. - Det skulle betyda att besluten fattas i interkommunalt samarbete, men produktionen sker i kommunerna.

YLE - 22 okt 12 kl. 06:20

Åvatten ska släcka växthusgrödornas törst i Närpes

Nästan hälften av dricksvattnet i Närpes går till bevattning i växthusen under högsäsong. Det kan i värsta fall leda till vattenbrist för hushållen. Då dessutom växthusnäringen växer och anläggningarna blir större och slukar mera vatten, tär det på naturresurserna.

YLE - 29 mar 17 kl. 05:15

Närpes stadsdirektör välkomnar motion om sammanslagning

I Kaskö vill en knapp majoritet av fullmäktige utreda en sammanslagning med Närpes. Hans-Erik Lindqvist, stadsdirektör i Närpes, välkomnar motionen och är i grunden positiv till en sammanslagning. På fullmäktigemötet i Kaskö på måndag kväll lämnades det in en motion om att man bör utreda en sammanslagning mellan Kaskö och Närpes.

YLE - 13 feb 14 kl. 04:42

Närpes ryter till om statsandelarna

Närpes slår näven i bordet. Att de enspråkigt svenska kommunerna inte får en cent i språktillägg i det nya statsandelssystemet är orättvist, anser stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. Om statsandelsreformen godkänns i sin nuvarande form går Närpes miste om drygt 600 000 euro bara på grund av att språktillägget faller bort.

YLE - 15 jan 13 kl. 07:37

Närpes stadsdirektör orolig för sämre service

Att polisens servicebyrå i Närpes ändras till samservicebyrå kan på sikt innebära att servicen är hotad. Det tror Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. Han påpekar att en nedgradering av polisens verksamhet i Närpes har skett gradvis under de senaste åren.

YLE - 19 mar 14 kl. 18:15

Närpes kan få sina statsandelar trots allt

Det kan trots allt bli språktillägg för de enspråkigt svenska kommunerna. Det här står klart efter att representanter från Närpes stad uppvaktade ministrarna Krista Kiuru (Sdp) och Anna-Maja Henriksson (Sfp). Enligt det nya statsandelssystemets tvåspråkighetskriterium skulle de tre enspråkigt svenska kommunerna Närpes, Korsnäs och Larsmo gå miste om sina språktillägg.

YLE - 31 dec 15 kl. 06:16

"Nu blir Närpes som andra kommuner"

Alla är inte nöjda med att Närpes blir tvåspråkigt och det blev en besvärsprocess som de missnöjda förlorade. Än i dag är åsikterna delade, men för den enskilda invånaren handlar det mest om en formalitet. I dag utgör de finskspråkiga 5,7 procent av stadens 9389 invånare.

Fler nyheter från YLE

YLE - 3 timmar sedan

JYP slog HIFK då Risto Dufva återvände – Sport förlorade efter urusel öppningsperiod

Risto Dufva fick en vinnande start på sin andra sejour som chefstränare för JYP. Vasa Sport förlorade i sin tur mot bottenlaget KooKoo efter att ha fått en ruskigt dålig start på matchen..

YLE - 6 timmar sedan

Sydin-insändare om homosexuella polisanmäls av präst

Professor Peter Nynäs i Åbo polisanmäler den insändare som kaplan Markus Engström skrivit om homosexuella och som tidningen Syd-Österbotten publicerade på tisdagen. Nynäs säger till Vasabladet att han anser att texten bryter mot lagen..

YLE - 7 timmar sedan

Fjärde omkomna skidåkaren fortfarande inte hittad

I Tamokdalen i norra Norge letar räddningsmanskapet fortfarande efter det fjärde saknade lavinoffret. Arbetet kan komma att fortsätta under veckoslutet..

YLE - 10 timmar sedan

Wasa Express ur trafik ända till fredag - dockningen tar längre tid än väntat

Uppehållet i Kvarkentrafiken blir något längre än beräknat - Wasa Express återgår i trafik först på fredag den 25 januari. Slitage på en roderstock är orsaken till förseningen..

YLE - 11 timmar sedan

Regeringspartierna har svårt att få riksdagskandiater i Vasa valkrets

Med knappa tre månader kvar till valet har de flesta partierna sin kandidatnominering för riksdagsvalet ganska långt klar. Men fortfarande finns några obesatta platser..

YLE - 13 timmar sedan

Sökandet efter den sista omkomna skidåkaren fortsätter

På fredag förmiddag fortsatte sökandet efter det sista lavinoffret igen efter att räddningsmanskapet fått vila över natten. Ett tjugotal personer deltar just nu i sökoperationen uppe på fjället..

YLE - 13 timmar sedan

Klimatstrategin i Jakobstad glömdes bort - pengarna styr fortfarande upphandlingen även i Vasa

Klimatstrategin i Jakobstadsregionen har nästan 10 år på nacken. Det är dags att uppdatera den och ta den till heders säger klimatdemonstranter. Men många beslutsfattare känner inte ens till strategin..

YLE - 13 timmar sedan

Sökandet efter den sista omkomne skidåkaren fortsätter

På fredag förmiddag togs sökandet av det sista lavinoffret upp igen efter att räddningsmanskapet fått vila över natten..

YLE - 17 timmar sedan

Jakobstadsbor demonstrerar varje fredag – vill att Jakobstadsnejden uppdaterar och använder sin klimatstrategi

Varje fredag samlas människor på rådhustrappan i Jakobstad för att uppmärksamma klimatfrågan. Nu vill gruppen ha en uppdaterad klimatstrategi som aktivt används i beslutsfattandet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.