YLE > Svenskfinland

Sunday, 21 April, 08:58

YLE - 13 jan 19 kl. 07:15

Nedervetil - Aten - Istanbul: en essä om försvinnande minoriteterHur bli kvitt sitt minoritetsproblem? Jo, genom att byta med "varann" så som Grekland och Turkiet gjorde. Sebastian Bergholm följer upp en berättelse som fascinerat honom länge och som man sällan hör om. Och vad har den med finlandssvenskhet och minoritetsstrategier att göra?.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Grekland, Turkiet, Bergholm

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nedervetil, Aten, Istanbulen , essäom , försvinnande, minoriteter
YLE - 17 aug 17 kl. 09:13

I Nedervetil har David blivit Goljat: "Vi ska älska läget"

IK Myran hämtar alltjämt kraft och energi från att vara en liten förening från en liten ort i ett stort sammanhang. Men när laget nu toppar damernas division ett inför den sista tredjedelen i serien medger tränaren Magnus Slotte att byns stolthet bildligt talat gått från David till Goljat. Med 14 omgångar spelade av division ett för damer toppas tabellen av IK Myran.

YLE - 19 sep 14 kl. 04:52

Dödsfall väcker diskussion om ambulans i Nedervetil

I somras dog en 75-årig kvinna i Nedervetil, Kronoby, medan hon väntade på ambulansen. Det tog mer än 40 minuter för ambulansen från Karleby att nå fram. Fallet har lett till en diskussion om ambulansberedskapen i Kronoby kommun.

YLE - 05 mar 16 kl. 19:40

Sjukvården knäckfråga gällande landskapstillhörighet i Nedervetil

På måndag ordnar gruppen Pro Kronoby ett allmänt möte i Nedervetil. Mötet handlar om vården och Kronobys framtid. Och vården verkar vara just den fråga som kan avgöra kommunens framtid.

YLE - 27 okt 14 kl. 14:03

Beslut om ambulans i Nedervetil i november

I november avgörs det om Nedervetil i Kronoby får ambulans dygnet om. Förslaget från förstavården är att ambulanserna i Kaustby och Nedervetil slås ihop och ambulansen placeras dygnet om i Nedervetil. Motiveringen är att ambulansen enligt statistiken inte når fram tillräckligt snabbt i Nedervetil och kring väg 13 från Karleby till Kaustby.

YLE - 05 maj 15 kl. 10:07

Kronoby satsar på Nedervetil

Nedervetil kommer att få en ny hälsocentral, men också ett nytt bostadsområde och nya industritomter. Kronoby kommun satsar en hel del på Nedervetil de närmsta åren. Det anser kommundirektören Michael Djupsjöbacka.

YLE - 26 maj 15 kl. 15:20

Bo i trädkoja i Nedervetil

Vad har italienska turister, brudpar och en indisk ayur-vedadoktor gemensamt? Jo de har alla sökt sig till Nedervetil i Kronoby för att koppla av. Ungefär 20 km från Nedervetil centrum finns Emmes Retreat.

YLE - 20 maj 14 kl. 10:12

Nedervetil får inte ambulansberedskap dygnet runt

Nedervetil kommer inte att få ambulansberedskap dygnet runt. Förslaget från förstavården var att ambulansen i Nedervetil skulle uppgraderas men politikerna i sjukvårdsdistriktet vill ännu avvakta. Det blir ingen ambulans dygnet runt i Nedervetil i Kronoby.

YLE - 26 maj 14 kl. 17:43

Kiuru har ekonomin i skick - Nedervetil får vänta till hösten

Ekonomin ser bra ut för samkommunen Kiuru. Men beslutet om ambulansen i Nedervetil får vänta till hösten. Fullmäktige för Mellersta Österbottens samkommun för specialsjukvård och grundservice (Kiuru) godkände bokslutet för 2013, som visar ett överskott på 1,7 miljoner euro.

YLE - 05 maj 14 kl. 04:22

Nedervetil kan få ambulans dygnet runt

Det tar för länge för ambulansen att nå vissa delar av Kronoby kommun. En analys av beredskapen visar att det är för långt mellan ambulanserna nattetid. Sjukvårdsdistriktets styrelse tar i maj ställning till ett förslag om att ambulansen i Nedervetil ska ha beredskap alla dygnets timmar.

YLE - 27 mar 14 kl. 12:20

Vattnet orsakade inte magsjukan i Nedervetil

Magsjuke-epidemin i Nedervetil i Kronoby nyligen berodde varken på hushållsvattnet eller maten från centralköket. Mellersta Österbottens möljöhälsovård har undersökt vattnet i Nedervetil Vattenandelslags vattenledningar för att utesluta förekomsten av mikrober och man har inte hittat några sjukdomsalstrande mikrober i vattnet. Inte heller i maten från centralköket har man hittat några mikrober som kunde ha gett upphov till magsjukan.

Fler nyheter från YLE

YLE - 11 timmar sedan

Stor påskfest i Solf - "Vi vill fira, med eller utan brasa"

Påsklördagen bjöd på strålande kvällssol i Solf, och trots förbudet mot påskbrasor var den årliga påskfesten välbesökt..

YLE - Igår: 08:30

Iskmo-Jungsund delar gärna med sig av sin vandringsled: "Det tycks komma vandrare året om"

Människan behöver skogen, säger Bengt Leander, en av eldsjälarna bakom vandringsleden Iskmo-Jungsund. Leden invigdes 2016 och besöks året om..

YLE - Igår: 17:11

Camilla Richardsson tillbaka med besked – tävlade för första gången på nio månader

Efter en väldigt lång tävlingspaus var Camilla Richardsson tillbaka i hetluften då hon vann ett 10 000-meterslopp i USA. Samtidigt löpte hon inhemskt årsbästa i en av sina favorittävlingar..

YLE - Igår: 11:59

Fortfarande oklart vad som orsakade svingårdsbranden i Kimo: "Nu får vi sitta ner och fundera hur vi ska gå vidare"

Släckningsarbetet pågick i flera timmar under natten, men svingården i Kimo gick inte att rädda. Ägarna riktar sitt tack till de grannar som har hjälpt till med släckningen..

YLE - I förrgår: 07:13

Full fart i Vasa saluhall inför påskhelgen: "Lamm är överlägset mest populärt"

Brasor och häxor i all ära, men vad vore väl påsken utan all god mat? I veckan sökte sig många till Vasa saluhall för att handla det allra sista till påskbordet..

YLE - I förrgår: 19:53

Tony Sund stod för sin första landslagspoäng då Finland besegrade Norge – Jukka Jalonen: "Vi fick utdelning på ett sätt som vi gillar"

Finlands hockeyherrar mötte Norge i en landskamp som fortfarande stod och vägde sent i den tredje perioden. Finland fick en drömstart och ledde tidigt med 2–0. Joel Kiviranta punkterade matchen sent med sitt 3–1-mål i tom bur, Sportanfallarens första i landslagströjan..

YLE - I förrgår: 15:55

Sparkraven i Vasa drabbar småbarnspedagogiken: Öppna daghem läggs ner och slås ihop

Vasa stads pågående sparprogram syns nu inom den öppna dagvården. Gustavsborgs öppna daghem på Kasernområdet stängs och verksamheten flyttar. Det finskspråkiga öppna daghemmet Kuningattarenpolun avoin päiväkoti vid Drottningstigen läggs ned helt och hållet..

YLE - I förrgår: 13:53

Kompisgänget från Kvevlax plockar skräp för miljön: "Ingen annan verkar vilja göra något åt det"

Den så kallade Greta Thunberg-effekten har spridit sig över alla världens hörn, och i Kvevlax har ett gäng tioåringar tagit klimatkampen i egna händer..

YLE - I förrgår: 13:25

Efter branden: NTM river och bygger nytt

Den här veckan inledde man rivningen av den brandskadade hallen vid Närpes trä och metall. Hallen gick inte att räddas och nu bygger man nytt i stället..

YLE - I förrgår: 12:00

Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.