Skånskan > Nyheter

Friday, 19 April, 16:19

Skånskan - 09 jan 19 kl. 17:14

Ester Blenda till Skarhults slottEster Blenda! heter årets utställning på Skarhults slott. Det är naturligtvis Sveriges första grävande journalist Ester Blenda Nordström, mycket uppmärksammad genom Fatima Bremmers Augustbelönade bok Ett djävla solsken, som det handlar om.
– Jag tror att vi alla har en Ester Blenda inom oss, vi drömmer om att våga lika mycket, säger Skarhults slottsfru Alexandra von Schwerin entusiastiskt.I och med årets utställning om Ester Blenda Nordström går Skarhults slott in på sin sjätte säsong med utställningar fokuserade på kvinnohistoria.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Blenda, Skarhults, Sveriges, Ester Blenda Nordström, Fatima Bremmers Augustbelönade, Ett, Ester Blenda, Alexandra, Schwerin, Den, Schwerins, Sverige, Carin Frisell, Blenda Nordströms, Anna Hylander, Fatima Bremmers, Fatima Bremmer, Anders Zorn, Lundbom, Kiruna, Zorn, Skarhult, Swedish Dads, Ester Blenda Nordströms, Carin, Zornporträttet, Ligan, Elin Wägner

Dela artikeln

866 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ester, Blendatill , Skarhults, slott
NSD - 13 mar 16 kl. 20:29

Nära Ester Blenda men perspektiv saknas

Den som är nyfiken på journalistpionjären Ester Blenda Nordströms liv bör inte missa dokumentärfilmen Ester Blenda som hade Norrbottenspremiär i Kiruna i går..

NSD - 22 feb 16 kl. 13:25

Pjäsen om Ester Blenda – Lundbohms kärlek

Den inbitne ungkarlen Hjalmar Lundbohm föll för den vackra Ester Blenda..

DalaDemokraten - 21 feb 17 kl. 19:00

En fröjd att läsa Ester Blenda Nordström

Ester Blenda Nordströms sista reportagebok, Byn i vulkanens skugga, ges ut på nytt av förlaget Bakhåll. Det har varit en fröjd att läsa!.

DN - 13 jul 17 kl. 09:22

Ester Blenda Nordström: Byn i vulkanens skugga

Doftande rapport från Sibirien. Ester Blenda Nordström var en av den svenska journalistikens stora pionjärer. Jesper Högström läser en daterad men stundtals mästerlig artikelsamling..

Trelleborgs Allehanda - 18 jul 17 kl. 00:01

Ester Blenda - sin tids superstjärna

Hon wallraffade innan Günther Wallraff ens var född. I maj 1914 bestämde sig den 23-åriga journalisten Ester Blenda Nordström för att ta på sig pigkläder och söka jobb på en gård..

GöteborgsPosten - 15 okt 17 kl. 06:00

Behövligt ljus på Ester Blenda Nordström

Ester Blenda Nordström var en föregångare som journalist och "wallraffade" redan 1914. Yrsa Stenius menar att biografin om hennes liv, skriven av Fatima Bremmer, är en kulturgärning..

DN - 16 dec 17 kl. 09:00

”Ester Blenda Nordström och jag är outsiders båda två”

När Fatima Bremmer såg en bild av Ester Blenda Nordström blev hon helt bländad. Hon ville berätta för världen om journalistpionjären som var först med att wallraffa. Nu har hon fått Augustpriset för sin bok om idolen..

Skånskan - 22 apr 18 kl. 12:36

Från slott till slott till slott i en Opel

Eslöv Under söndagen begav sig Opel-entusiaster från hela Skåne till ­Eslöv för att vårstarta bilen.Bilarna, samtliga av märket Opel, stod uppradade på parkeringsplatsen utanför Skarhults slott under söndags­förmiddagen när medlemmar i Svenska Opelklubben träffades för en heldag i den mellanskånska vårsolen. Rundan som bilarna snart skulle ge sig ut på gick förbi åtta slott i Eslövs kommun.

Skånskan - 26 mar 15 kl. 18:44

Skarhults kvinnobok prisas


”Den dolda kvinnomakten - 500 år på Skarhults slott” med Alexandra von Schwerin som redaktör har utsetts till Årets bok om svensk historia 2014 av nättidningen Svensk historia..

Expressen - 24 okt 15 kl. 18:22

Tjuvar slog till på slott – gränspolis larmades

Under natten tömde tjuvar garaget på Skarhults slott i Skåne. För att ha koll på om fordonen förs ut ur landet larmade polisen gränsvakterna på Öresundsbron. Slottsherren Carl-Johan von Schwerin var bortrest men fick besked om händelsen på lördagsmorgonen.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 4 timmar sedan

Kan höja avgiften för felparkerade

Malmö Det kan bli mellan dyrare att parkera fel i Malmö, efter att fastighets- och gatukontoret föreslagit en höjning av avgiften.
Men först måste förslaget passera fullmäktige.Senast felparkeringsavgifterna justerades i Malmö stad var år 2010.

Skånskan - 6 timmar sedan

Polis sköt knivman i benet

Malmö Polisen har skjutit en man i benet vid Mellanhedsparken efter att mannen synts med en kniv.Vid 08.39 på fredagsmorgonen fick polisen ta emot ett larm om att en knivbeväpnad man satt på en bänk vid Skabersjögatan.

Skånskan - 7 timmar sedan

Polisen utreder grovt brott i Gunnesbo

Gunnesbo Polisen har spärrat av en bostad i Gunnesbo efter något som hänt på långfredagsmorgonen.Polisen fick ta emot larmet 06.17 på fredagsmorgonen.

Skånskan - 7 timmar sedan

Familjen avslutar Torsjö Live

Kultur och nöje Med en tung lokal bokning med dansant elektropop, så avslutar Torsjö Live årets artistfält.Det väntas en dansant elektropopavslutning på årets Torsjö Live, och det i bästa göingska stil. När festivalen under långfredagsmorgonen presenterade sin avslutande bokning, som också är akten som kommer att avsluta hela festivalen, var det ett välkänt namn i bygden: Familjen.

Skånskan - 9 timmar sedan

Iskallt drama som engagerar

Film/recensionFilm/recension FILM
Arctic
Regi: Joe Penna
I rollerna: Mads Mikkelsen, Maria Thelma SmáradóttirMads Mikkelsen är mycket inne på kylslagna titlar för tillfället. Först kom Polar, det lika skamlösa som våldsamma actionrafflet på Netflix för några månader sedan, och nu är det alltså dags för Arctic.
Men de likartade titlarna till trots talar vi förstås om två helt väsensskilda filmer.

Skånskan - 9 timmar sedan

Ett värdigt filmfarväl

Film/recension FILM
Den siste gentlemannen
Regi: David Lowery
Medverkande: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tom Waits, Sissy Spacek med fleraDet har blivit dags att ta farväl av skådespelaren Robert Redford och han har valt lämna filmlivet på sina egna villkor. Således lär den verklighetsbaserade filmen Den siste gentlemannen bli 82-åringens svanesång på filmduken.
Vilket är helt okej.

Skånskan - 9 timmar sedan

Förutsägbara skräckeffekter

Film/recension FILM
The curse of la Llorona
Regi: Michael Chaves
Medverkande: Linda Cardellini, Raymond Cruz med fleraMed en papegojas envishet sjunger jag skräckfilmens lov trots att genren gång på gång levererar kvitton sina tillkortakommanden. Jag är pinsamt medveten om att Bride of Frankenstein är det enda exemplet på att efterföljaren är bättre än originalet Frankenstein.
Kräftgången är iögonfallande i moderna skräckfilmer som Omen, Exorcisten och för all del producenten James Wans signerade The Conjuring (2013) som alla fick dras med spin offs och efterföljare.

Skånskan - 10 timmar sedan

Två utslitna lekplatser ska renoveras i år

LUND/DALBY Två utslitna lekplatser i Lunds kommun ska renoveras under 2019.
Det är de mindre lekplatserna i Hubertusparken på Nöbbelöv och på Havrevägen i Dalby som ska få nya lekredskap.– Vi går nu ut och upphandlar arbetet med att lekplatserna ska rivas och byggas upp igen med nya lekredskap, säger Lars Brobeck, parkintendent på park- och naturavdelningen.

Skånskan - 10 timmar sedan

Ny aktör tar över Beijers parks kafé

Malmö Det blir Ba­ris­ta­kol­lek­tivet som tar över kaf­fe­verk­sam­heten i Bei­jers park, san­no­likt med start första vec­kan i maj.
– Vi har en ny ak­tör men det är inte rik­tigt klart ännu, det ligger hos ju­risterna, säger Santiago Troche, fö­re­nings­ko­or­di­na­tor på Malmö stad.Kommunen vill gärna ha en aktör som kan hålla kaféet öppet året om, men hur det blir när Baristakollektivet tar över är än så länge oklart.

Skånskan - 17 timmar sedan

Lugidamerna rasade samman

HANDBOLL Smakstart med 6-0.
Sedan tappade Lugis damer allt och föll stort i den första SM-semifinalen borta mot seriesegraren Skuru IK, 19-28 (11-13).– Tyvärr varar matcherna mer än tio minuter, suckade tränare Dragan Brljevic med knappa timmens distans till slutsignalen i Eriksdalshallen.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.