DN > Nyheter

Sunday, 16 December, 00:21

DN - 07 dec 18 kl. 10:02

”Minskad avverkning det bästa vi kan göra för klimatet”Minskad avverkning i skogarna skulle öka kolinlagringen kraftigt till 2030. Inga andra förändringar av skogsskötseln ger så stora effekter på kolbalansen på så kort tid, skriver miljöjournalisten Roger Olsson..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Roger Olsson

Dela artikeln

5 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Minskad, avverkningdet bästa vi kan , göraför , klimatet
DalaDemokraten - 23 aug 17 kl. 08:05

Mellanskog: Låt inte EU fördärva svenskt skogsbruk genom ett tak för avverkning

Den debatt som just nu förs i EU är ett talande exempel på hur stor påverkan internationella processer kan ha på vår skog här hemma i Sverige. Resultatet riskerar i praktiken att bli ett tak för avverkning i Sverige. Det grundläggande problemet är att Europas beslutsfattare verkar utgå från att skogen gör störst klimatnytta när den står kvar, utan att avverkas.

DN - 26 jan 11 kl. 20:07

?Så elimineras matens belastning på klimatet?

Det är vårt framtida jordbruk och vår livsmedelsförsörjning som intar en nyckelroll när det gäller vår globala framtid. Ett fullt genomfört ekologiskt kretsloppsjordbruk, ökad närhet mellan produktion, förädling och konsumtion, ökad vallodling och en kraftfullt minskad köttkonsumtion skulle kunna eliminera matens belastning på klimatet, skriver Artur Granstedt, docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet, i en replik..

NSD - 02 nov 11 kl. 19:06

Klimatet är största fattigdomshotet

Klimatet är det största hotet mot minskad fattigdom slår FN fast i sin årliga rapport över utvecklingen i världen. FN:s Human development index, HDI, mäter inte fattigdom enbart i ekonomiska termer utan tar även in utbildningsnivå och medellivslängd. Jordens befolkning har fått det bättre, visar indexet..

Nyhetskanalen - 02 nov 11 kl. 19:08

Klimatet största fattigdomshotet

Klimatet är det största hotet mot minskad fattigdom slår FN fast i sin årliga rapport över utvecklingen i världen..

Nya Wermlands Tidningen - 21 mar 16 kl. 06:00

Köttnationalism hjälper inte klimatet

Sverige bör i stället för köttnationalism värna klimatet och miljön genom att satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion, skriver Jonas Norberg och Per-Anders Jande..

Expressen - 09 nov 17 kl. 22:44

Sju trender som är bra för klimatet

Plantbaserad kost, sol- och vindkraft, elbilar, mindre kolanvändning och minskad skogsskövling.Här är sju trender som är bra för klimatet, enligt The Guardian..

Cornucopia - 07 dec 18 kl. 11:01

FN/IPCC: Utbyggd kärnkraft nödvändig för att rädda klimatet - Sverige behöver bygga 18 nya reaktorer

En FN-rapport konstaterar att kärnkraften behöver byggas ut 91 - 190% för att tillsammans med 500 - 1300% utbyggd förnyelsebar energi klara av att begränsa den globala uppvärmningen. Sverige behöver alltså öka antalet reaktorer från dagens nio till tjugosju, eftersom klimatpolitiker förespråkar att Sverige alltid ska vara ledande och via ledarskap visa vad som behöver göras. IPCC har i sina scenarion angett upp till 250% mer kärnkraft om klimatförändringarna ska begränsas.

SVT - 06 nov 15 kl. 07:36

Klimatet får svensk skog att växa så det knakar

Klimatförändringen kommer i framtiden att ge betydligt mycket mer skog för avverkning i Sverige. En hel del skulle kunna användas till energi - om det inte vore för billiga importerade sopor..

Nya Wermlands Tidningen - 29 mar 17 kl. 06:00

Skydda skogen för biologisk mångfald och klimatet

Skogen behöver tvärtom skyddas för klimatets skull. Äldre skogar har ett stort kollager och detta kollager frigörs vid avverkning, skriver David van der Spoel och Amanda Tas..

Supermiljöbloggen - 17 apr 18 kl. 16:15

Mer skog måste skyddas i Sverige – för klimatet och den biologiska mångfalden

Sveriges politiker bör omedelbart agera för att skydda mer skog i Sverige så att produktionsmål och miljömål väger lika. Sverige har genom en portalparagraf i skogsvårdslagen sagt att miljö- och produktionsmålen ska vara jämställda, 50/50, men miljömålet har länge varit i skymundan, skriver debattörerna Kristina Bäck och Amanda Tas vid Föreningen Skydda Skogen. I Sverige är endast ca 5 procent av den produktiva skogsmarken formellt skyddad, varav ca 3 procent är skyddad nedanför den fjällnära gränsen.

Fler nyheter från DN

DN - 4 timmar sedan

Putin vill ta kontroll över rysk rapmusik

Kreml bör ta kontroll över rysk rapmusik och ungdomskultur, snarare än att bekämpa den, enligt Rysslands president Vladimir Putin..

DN - 5 timmar sedan

Tellus chockade krisande Sandviken

Ekonomiska problem tynger bandylaget Sandviken vid sidan om isen och under lördagen kom ännu en smäll – sportsligt..

DN - 5 timmar sedan

Västervik knockade formstarkt Västerås

Västerås har varit ett lag i ordentlig medvind i hockeyallsvenskan. Men mot Västervik, nu elva i tabellen, blev det en storförlust..

DN - 12 timmar sedan

Cissi Wallins ansökan om Aftonbladet-utredning avslås

Stockholms tingsrätt har avslagit Cissi Wallins begäran om att Aftonbladet ska lämna ut en internutredning om den tidigare Aftonbladetprofil som hon pekat ut som våldtäktsman. I stället beslutar tingsrätten att Aftonbladets utredare ska förhöras, rapporterar Sveriges radio..

DN - 13 timmar sedan

Leopard attackerade mediterande munk

Den buddhistiske munken hade dragit sig undan i skogen i västra Indien för att meditera. Men när han satt där under ett träd attackerades han av en leopard, och dödades. .

DN - 13 timmar sedan

Ministrar förbereder sig för slutmöte i Katowice

Ministrar och diplomater i Katowice gör sig redo för ett slutmöte på konferensen, rapporterar AP. Förhandlingar mellan parterna ska ha pågått hela natten mot lördag och slutmötet ska äga rum vid klockan 12. Ännu är det oklart om en överenskommelse nåtts..

DN - 14 timmar sedan

Rajapaksas avgång kan lösa regeringskaos

Den politiska krisen i Sri Lanka ser ut att gå mot en lösning i och med att Mahinda Rajapaksa ger upp sin omstridda post som premiärminister..

DN - 14 timmar sedan

Bokrecension: Mångbottnat när Rödluvan vandrar genom samtiden

Thomas och Anna-Clara Tidholms har gjort en nytolkning av sagan om Rödluvan där Luvan vandrar genom klassamhället, från de stora villorna till tältlägret..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.