SVT > Kultur

Tuesday, 19 February, 05:27

SVT - 06 dec 18 kl. 18:26

Anders Olsson efter hovrättsdomen: Akademien har ett ansvarEfter den fällande domen mot Jean-Claude Arnault i måndags har röster höjts om att Svenska Akademien måste uttala sig. Nu bryter den ständige sekreteraren Anders Olsson tystnaden i en exklusiv intervju med Kulturnyheterna, där han medger att Akademien har ett ansvar för den maktställning som den så kallade Kulturprofilen byggde upp genom åren..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Olsson, Jean-Claude Arnault, Svenska Akademien, Anders Olsson, Kulturnyheterna, Akademien, Kulturprofilen

Dela artikeln

197 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Anders, Olssonefter , hovrättsdomen, Akademienhar ett , ansvar
Expressen - 06 dec 18 kl. 18:57

Anders Olsson efter domen: Akademien har ett ansvar

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson bryter nu tystnaden efter domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Till SVT säger han att Akademien måste tänka på brottsoffret och på vilken roll Akademien haft i att bygga upp Arnaults maktposition. – Jag tänker att Svenska Akademien ändå har ett ansvar för helhetsbilden, säger han i intervjun.

SR - 06 dec 18 kl. 20:35

Anders Olsson: Akademien har ett ansvar

Efter den fällande hovrättsdomen mot Jean-Claude Arnault säger nu Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson, i en intervju med SVT:s Kulturnyheterna, att Akademien har ett ansvar för den så kallade kulturprofilens maktställning..

Expressen - 10 apr 18 kl. 17:46

Kungens nya möte – har träffat Anders Olsson

Kungen har haft ytterligare möten angående Svenska Akademien. I dag har han träffat Anders Olsson som fungerar som Akademiens direktör under denna period.– Det innebär att Anders Olsson är tillkallad till ett informationsmöte med kungen i sin roll som direktör med Akademien, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

SVT - 05 dec 18 kl. 16:38

Anders Olsson: Akademien borde varit mer uppmärksam

Svenska Akademien larmades vid upprepade tillfällen om Jean-Claude Arnaults beteende. I en granskning av SVT Nyheter framkommer att institutionen varnades vid två tillfällen genom brev om vad som pågick. Trots det vidtogs inga åtgärder.

SVT - 13 apr 18 kl. 07:54

Svenska Akademiens ledamot Anders Olsson om Danius: Vi ska försöka övertala henne att komma tillbaka

Samtalet med kungen var avgörande för Sara Danius avhopp från Svenska Akademien. Men hennes efterträdare Anders Olsson hoppas att Sara Danius ska komma tillbaka till Akademien. Det säger han i SR:s P1 Morgon.

SVT - 20 apr 18 kl. 15:11

Anders Olsson: ”Akademien måste bli mycket bättre på att följa reglerna”

Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson kommenterar nu beslutet att överlämna advokatutredningen kring institutionen till polisen. – Vi har haft en djup kris med stora problem och stridigheter inom Akademien, hela våren har varit slitsam, säger han till TT..

DN - 05 okt 18 kl. 19:45

Anders Olsson: ”Akademien var på väg att gå under den här veckan”

Ständige sekreteraren Anders Olsson säger i en intervju med DN att Svenska Akademien riskerade att upplösas om man inte kommit överens om Katarina Frostensons ställning. – Den faller sönder av sig själv i så fall, säger han, som själv övervägde att avgå..

SmålandsPosten - 10 apr 18 kl. 18:10

Ledamot Anders Olsson träffade kungen

Ledamoten i Svenska Akademien Anders Olsson mötte kungen på tisdagseftermiddagen för att ge sin bild av de senaste dagarnas händelseutveckling, rapporterar Aftonbladet. - Det var bara kungen och Anders Olsson som deltog, säger Margareta Thorgren på hovets pressavdelning till tidningen.(TT).

Sydöstran - 10 apr 18 kl. 18:10

Ledamot Anders Olsson träffade kungen

Ledamoten i Svenska Akademien Anders Olsson mötte kungen på tisdagseftermiddagen för att ge sin bild av de senaste dagarnas händelseutveckling, rapporterar Aftonbladet. - Det var bara kungen och Anders Olsson som deltog, säger Margareta Thorgren på hovets pressavdelning till tidningen.(TT).

YA - 10 apr 18 kl. 18:10

Ledamot Anders Olsson träffade kungen

Ledamoten i Svenska Akademien Anders Olsson mötte kungen på tisdagseftermiddagen för att ge sin bild av de senaste dagarnas händelseutveckling, rapporterar Aftonbladet. - Det var bara kungen och Anders Olsson som deltog, säger Margareta Thorgren på hovets pressavdelning till tidningen.(TT).

Fler nyheter från SVT

SVT - 10 timmar sedan

Allt fler privata konsthallar: ”Ett sätt att skapa kulturella mötesplatser”

De senaste åren har fler och fler privata konsthallar poppat upp i Sverige. Ofta handlar det om spektakulära satsningar, till exempel Vida museum och konsthall i Borgholm eller Sven Harrys konstmuseum i Stockholm. I en ny studie har forskaren Lars Lindkvist intervjuat 18 konsthallschefer, och hittat den nya tidens konst-mecenater..

SVT - 10 timmar sedan

Birds of passage skildrar människorna bakom drogkriget

En person som figurerat i många film- och tv-produktioner om den sydamerikanske droghandeln är den colombianska knarkbaronen Pablo Escobar. Men den colombianska regissören Christina Gallego menar att många av filmerna visar upp en stereotypisk bild av Colombia. Nu har hon gjort sin egen tolkning i filmen Birds of passage..

SVT - 13 timmar sedan

Augustifamiljen lämnar På spåret efter tio år

På fredag går årets final av På spåret av stapeln, och avsnittet blir det sista i vilket bandet Augustifamiljen deltar. Vem, eller vilka, som nästa år tar över stafettpinnen som husband är inte klart..

SVT - 14 timmar sedan

Dolly Style-grundaren: Aldrig uttalat mig nedlåtande angående deras vikt

I dokumentären Dolly Style-fabriken riktas skarp kritik mot skaparna av popgruppen. Bland annat kritiseras deras ledarskap och det framkommer att medlemmarna ska uppfylla utseendekrav. Nu svarar grundaren Emma Nors på kritiken – och kallar dokumentären för svartmålning..

SVT - 18 timmar sedan

Modehusen saknar kunskap om mångfald – tar hjälp utifrån

Modehusen Gucci, Prada och Dolce & Gabbana har inte bara mode gemensamt. Alla tre märken har i olika omgångar kritiserats för att anspela på rasistiska stereotyper. Nu tar flera modehus experthjälp för att komma tillrätta med problemen..

SVT - 19 timmar sedan

Svag tittarminskning på Melodifestivalens tredje deltävling

Under lördagens deltävling av Melodifestivalen gick Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund till final. Tv-sändningen sågs av 2 875 000 tittare – en liten ökning från förra året, men samtidigt en minskning jämfört med förra veckan..

SVT - 20 timmar sedan

16 000 fuskare portade från nya succéspelet

Över 16 000 fuskande spelare har portats från det populära spelet ”Apex legends” sedan det släpptes den 5 februari, rapporterar Polygon. Spelskaparna meddelar nu att man överväger att förenkla för spelarna att anmäla misstänkta fuskare..

SVT - 20 timmar sedan

Kritiskt läge för Sudans journalister

I december inleddes protester mot att priset på bröd i Sudan har ökat. Sedan dess har 79 journalister och anställda inom media gripits och fängslats, det rapporterar tidningen Journalisten..

SVT - 21 timmar sedan

Ny rapport visar: Antalet fysiska bokhandlar minskar

Allt fler köper litteratur via ljudbokstjänster medan antalet fysiska bokhandlarna fortsätter att minska, enligt en ny rapport. För femte året i rad ökar också försäljningen av barn- och ungdomsböcker..

SVT - Igår: 12:24

Alexandra Salomonsson: ”Man kunde inte lita på varandra”

Alexandra Salomonsson gick under namnet Holly under sin tid i Dolly Style. När hon blev en del av popgruppen var hon inte beredd på vad som skulle komma – dess skapare Emma Nors ville starta fler versioner av gruppen runtom i världen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.