Expressen > Nyheter

Tuesday, 19 February, 12:44

Expressen - 05 dec 18 kl. 00:00

Största minskningen av svenskt köttätande – på nästan 30 årUnder 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion mer än vad den gjort på nästan 30 år, enligt Jordbruksverkets siffror. – Hänsyn för klimatet, djurens välfärd och hälsotänk är de stora värden som styr i dag, säger Åsa Lannhard, köttexpert på Jordbruksverket till Dagens Nyheter. .
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Jordbruksverkets, Åsa Lannhard, Jordbruksverket, Dagens Nyheter

Dela artikeln

9638 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Största minskningenav , svenskt, köttätandepå nästan 30 , år
Expressen - 02 mar 18 kl. 12:56

Rekordminskning av svenskt köttätande under 2017

Svenskarnas köttätande fick en rekordminskning under 2017.I genomsnitt åt vi 85,5 kilo kött var – vilket är den största årliga minskningen sedan 1990.– Vi tittar mer på hur köttet producerats och väljer kött med mer omsorg än tidigare, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till SVT..

YLE - 09 jan 17 kl. 18:35

Oodi blir Odet på svenska - Centrumbiblioteket får svenskt namn trots allt

Enligt Helsingin Sanomat kommer bibliotekschef Tuula Haavisto att föreslå för namnjuryn att det svenska namnet blir Helsingfors centrumbibliotek Odet. Det är biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen som uppger för Helsingin Sanomat att centrumbiblioteket trots allt kommer att få ett svenskt namn. Det svenska namnet diskuterades på stadsstyrelsemötet i går på SFP:s initiativ.

YLE - 18 okt 16 kl. 20:50

Yles kanalreform: Slakt av svenskt rum eller en bättre framtid ?

Tas något bort av finlandssvenskar eller får de något mervärde om tv-kanalerna Yle Fem och Yle Teema ska dela kanalplats i framtiden? Det var temat för den debatt som tankesmedjan Agenda ordnade på tisdag kväll med fem centrala aktörer kring bordet. De två medieforskarna talade om en irreparabel domänförlust medan Yles tvåmannaledning förklarade att tv dör ut som koncept om man inte vidtar drastiska åtgärder för att få med unga tv-tittare.

SVT - 02 mar 18 kl. 06:26

Rekordminskning av köttätande under 2017

2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna..

DN - 10 nov 18 kl. 05:00

”Misstag att inte betona vikten av minskat köttätande”

Det var ett misstag av mig att inte tillräckligt tydligt betona vikten av minskat köttätande när jag gästade TV4:s "Nyhetsmorgon” nyligen. Svenskt kött är dock betydligt bättre för miljö och klimat än utländskt, skriver miljöprofessorn Johan Rockström..

Cornucopia - 25 mar 18 kl. 14:27

Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna

Svenskt jordbruk producerar tillräckligt med kalorier för att kunna försörja hela Sverige, inklusive med högvärdig protein från animalier (kött, mjölk och ägg). Vår egentliga sårbarhet när det gäller livsmedelssäkerhet handlar om logistik och främst importen av drivmedel till jordbruk och transporter. Den svenska marinens förmåga att skydda främst oljetransporterna och farlederna blir därmed avgörande för svensk livsmedelsförsörjning vid krig och flottan behöver alltså expanderas kraftfullt.

Supermiljöbloggen - 08 aug 15 kl. 15:09

Margaret Atwood: Gör det enklare att investera i koldioxidätande teknik

Ta fram fonder som satsar på teknik för att ta bort koldioxid ur luften. Det föreslår den kanadensiska författaren och miljöaktivisten Margaret Atwood. Den totala mängden koldioxid i luften måste minska.

DN - 07 dec 17 kl. 22:54

Svenskarnas köttätande minskar jämfört med förra året

Köttätandet har hittills i år minskat mer än på många år och allt större andel av det som äts är svenskt. Om trenden håller i sig året ut kommer köttförbrukningen 2017 att ha minskat med 1,5 kilo per person i år jämfört med förra året..

DN - 07 dec 17 kl. 22:54

Svenskarnas köttätande minskar jämfört med förra året

Köttätandet har hittills i år minskat mer än på många år och allt större andel av det som äts är svenskt. Om trenden håller i sig året ut kommer köttförbrukningen 2017 att ha minskat med 1,5 kilo per person i år jämfört med förra året..

BT - 04 dec 18 kl. 20:26

Köttätandet fortsätter att minska

Svenskarnas köttätande fortsätter att minska. Samtidigt ökar efterfrågan på svenskt kött och fågel, enligt Jordbruksverket. Förra året innebar den största årliga minskningen i köttätandet sedan 1990.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 15 minuter sedan

Joli, 35: ”Vi hade aldrig för avsikt att prostituera oss”

De var lärare, sjuksköterskor, advokater hemma i Venezuela.Men den ekonomiska nöden tvingade dem till grannlandet Colombia.Där säljer nu en del av dem det enda de har kvar att erbjuda - sina kroppar.

Expressen - 15 minuter sedan

JUST NU: Karl Lagerfeld är död

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död, rapporterar Le Figaro.Han är känd som chefsdesigner för modehuset Chanel.Han blev 85 år gammal.

Expressen - 30 minuter sedan

Lista: Här är de tio hetaste framtidsjobben

Få känner till yrkestitlarna klimatrevisor, kulturflätare, molnvakt eller oldfluencer.Men det borde vi.I en ny rapport har Trygghetsrådet listat tio jobb som kommer att bli glödheta inom en snar framtid..

Expressen - 1 timme sedan

En person hittad död – misstänkt mord

En person har hittats död i en bostad i stadsdelen Tensta i Stockholm.Polisen har inlett en förundersökning om mord..

Expressen - 1 timme sedan

Polarbröds ägare död: ”Stor sorg och saknad”

Hon var en av två framgångsrika huvudägare till populära Polarbröd.På måndagen avled Anna Borgeryd, 49, efter en tids sjukdom.”Det är med stor sorg och saknad vi meddelar att en av Polarbröds huvudägare, chefsstrateg Anna Borgeryd, i dag den 18 februari stilla har somnat in efter en tids sjukdom”, skriver företaget i ett pressmeddelande..

Expressen - 1 timme sedan

Tvåbarnspappa poserade med döda kroppar i Irak

Mannen stred mot terrorsekten IS i Irak och poserade på bilder med sina fienders lik.Sen tog mannen sig till Sverige med sin familj och sökte asyl – nu döms mannentill fängelse för krigsförbrytelser.– Han som är död där är en terrorist, det här är inte nån oskyldig människa som ligger där, säger mannen i förhör..

Expressen - 1 timme sedan

Hovrätten friar dömd 35-åring efter maffiamord i ett garage

Tingsrätten dömde honom till tolv års fängelse för medhjälp till gängmordet i Östberga.Men efter rättegången i Svea hovrätt släpptes han på fri fot och nu meddelar domstolen att han frikänns helt..

Expressen - 1 timme sedan

Männen såg på hockeymatch – bråket slutade med knivmord

I samband med en hockeymatch på tv hamnade de två rumskamraterna i en dödlig dispyt.När den ene låg död med knivskador i halsen sökte den andre själv upp polis. Nu åtalas han för mord..

Expressen - 1 timme sedan

Fridolin: Löfvens raka ord om Amanda Lind

Amanda Lind har varit i blåsväder sedan hon utsågs till kulturminister i Stefan Löfvens nya regering i januari. Nu avslöjar Gustav Fridolin till Allehanda hur Stefan Löfven reagerade när Amanda Lind kom på tal. – Japp, var det korta, raka svaret från statsministern..

Expressen - 1 timme sedan

JUST NU: Man död i svår trafikolycka

En man i 50-årsåldern är död efter en svår trafikolycka i Hultsfreds kommun.Mannen kolliderade med en lastbil och avled.Anhöriga är underrättade..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.