Sydsvenskan > Utrikes

Tuesday, 18 December, 19:55

Sydsvenskan - 20 nov 18 kl. 19:20

Ny skärpt syn på miljögifter i matEU skärper bedömningen av hur mycket av miljögifterna dioxin och PCB man tål utan hälsorisker. Följden blir att svenska Livsmedelsverket ser över sina konsumentråd. EU-kommissionen gav 2015 den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) i uppdrag.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
PCB, Livsmedelsverket

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ny skärpt, syn, miljögifteri , mat
Kristianstadsbladet - 25 jan 13 kl. 13:27

Låga halter miljögifter i mat


Det finns förhållandevis låga halter av miljögifter i vår mat, konstaterar Livsmedelsverket i en rapport där myndigheten testat ett antal livsmedel och mätt förekomsten av så kallade "främmande ämnen".I de flesta prover höll sig värdena inom gränsvärdena, men vissa livsmedel hamnade över. Bland annat innehåller sik för mycket PCB och dioxin, medan isbergssallat och spenat innehåller för mycket nitrat..

DN - 30 nov 14 kl. 12:05

Dieterna gav högre halter av miljögifter i blodet


Proteinrik, kolhydratfattig mat samt Medelhavskost kan ge högre halter av flera miljögifter i blodet. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, skriver UNT..

YLE - 10 jul 16 kl. 14:15

Forskare: Oroväckande mycket miljögifter på Östersjöns botten

DDT, PCB och dioxiner. Miljögifterna är många och utbredda fast de flesta förbjöds för fyrtio år sedan. De senaste tretton åren har halterna varit relativt oförändrade på Östersjöns havsbotten.

Supermiljöbloggen - 25 jul 16 kl. 12:46

Mer miljögifter i svenskt dricksvatten än vad man tidigare trott

De flesta miljögifter som hittats i svenska dricksvatten har upptäckts av en slump. Nu vill Vattenmyndigheterna och Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) se ett nationellt kontrollprogram för dricksvatten. Förra året fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att undersöka spridningen av miljögiftet PFAS, högflourerande ämnen, i svenskt dricksvatten.

Supermiljöbloggen - 04 sep 16 kl. 18:35

Bättre siktdjup i skärgården kan vara bevis för minskade miljögifter

De dystra prognoserna duggar tätt kring Östersjöns framtid. Syrefria och döda bottnar, övergödning, miljögifter och överfiske är bara några av hoten.  Som SMB skrev för några veckor sen ser prognosen dyster ut för Östersjöns framtid.

SmålandsPosten - 22 nov 13 kl. 06:21

Krav på förskola utan miljögifter

Önskemål om ekologiskt byggande och en giftfri miljö i den planerade förskolan i Åseda har redan tidigare lämnats till kommunen. Nu ansluter sig även Miljöpartiet i Uppvidinge till förslaget. Planförslaget för en ny förskola i Åseda är på samråd och ger samhällsinvånarna möjlighet att lämna synpunkter.

Nyteknik - 17 mar 14 kl. 10:13

Många miljögifter i sjöfågelägg

158 olika miljögifter har hittats i sjöfågelägg från öar i Norska havet. En del av dem är nya miljögifter som har varit menade som bättre alternativ till förbjudna substanser..

UNT - 15 maj 14 kl. 11:45

Miljögifter gör rökning extra farlig

Långlivade miljögifter och rökning är en extra farlig kombination. Rökare med höga halter miljögifter i blodet löper mycket högre risk att dö i förtid än både icke-rökare och andra rökare..

UNT - 15 maj 14 kl. 11:45

Miljögifter gör rökning extra farlig

Långlivade miljögifter och rökning är en extra farlig kombination. Rökare med höga halter miljögifter i blodet löper mycket högre risk att dö i förtid än både icke-rökare och andra rökare..

Regeringen - 15 jan 15 kl. 09:35

Regeringen skärper arbetet mot miljögifter

Kemikalieinspektionen ska ta fram förslag på hur användningen av högfluorerade ämnen i brandskum och andra varor ska minska. Andra myndigheter ska ta fram riktvärden och genomföra en kartläggning av förekomsten av högfluorerade ämnen i Sveriges yt- och grundvatten.

Pressmeddelande: Regeringen skärper arbetet mot miljögifter
Debattartikel: Gifter i dricksvatten ska nu kartläggas
Högfluorerade ämnen

Miljö- och energidepartementet, 15 januari 2015.

YA - 01 mar 16 kl. 04:43

Krav på färre farliga miljögifter

I många vanliga varor gömmer sig högflourerande ämnen, miljögifter som inte kan renas bort i reningsverk. Nu kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att tillverkare måste hitta mindre farliga ersättare till giftet, rapporterar Ekot. Ämnena kan orsaka skada på vatten och på dem som konsumerar det.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 15 minuter sedan

Kokainutredning i Göteborg läggs ned

Förundersökningen kring de 95 kilo kokain som hittades i en container i Skandiahamnen i Göteborg i augusti läggs ned, skriver Göteborgs-Posten. Tullverket tror inte att narkotikan var tänkt att säljas i Sverige, eller att den ens skulle fraktas hit. – V.

Sydsvenskan - 15 minuter sedan

Julfest med poliser spårade ur

Polisens julfest i Linköping har lett till förundersökning om en misshandel och två fall av ofredanden samt omplacerade poliser, rapporterar Corren. På den traditionsenliga tillställningen i polishuset i förra veckan utspelade sig händelser som nu hamna.

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Italienskt, husman och fisk – här är 6 nya restauranger i Malmö

Den senaste månaden har det öppnat flera nya restauranger i Malmö..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Offret för mordet på Skolgatan begravd

Ett svenskdesignat vapen användes sannolikt vid mordet på Södra Skolgatan i förra veckan..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Officiellt: Zlatan stannar i Galaxy

Zlatan Ibrahimovic blir kvar i Los Angeles Galaxy. Svensken har skrivit på ett nytt kontrakt med MLS-klubben som sträcker sig över 2019. Det skriver MLS på sin webbplats.

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Podden avsnitt 66: Hugh Grant är inte längre tant

Ensamhet och präktighet och en perfekt roll för Hugh Grant i årets sista avsnitt..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Skånska trafikprojekt drabbas när Lunds spårvagnsdepå blir dyrare

40 miljoner tas från planerade bussdepåer i Lund och Malmö, och Öresundstågen..

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

"Inhumant" med livstid för dem under 21

Även de som är 18–20 år ska kunna dömas till livstids fängelse, föreslår en utredning om hur unga lagöverträdare ska kunna behandlas som vuxna. "Inhumant" säger en kriminolog om förslaget. Svensk rättsskipning arbetade under lång tid för att motverka de.

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Mats Skogkär: Bra att ta bort rabatt på brott.

Tuffare tag ska tas mot unga brottslingar, föreslår en utredning..

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Ingrid Runsten: ”Vilken väg, Bjuvs eller Bromöllas?”

De som valt att samarbeta med eller stödja sig på SD har gjort ett ideologiskt ställningstagande..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.