Sydsvenskan > Utrikes

Monday, 18 February, 21:13

Sydsvenskan - 20 nov 18 kl. 19:20

Ny skärpt syn på miljögifter i matEU skärper bedömningen av hur mycket av miljögifterna dioxin och PCB man tål utan hälsorisker. Följden blir att svenska Livsmedelsverket ser över sina konsumentråd. EU-kommissionen gav 2015 den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) i uppdrag.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
PCB, Livsmedelsverket

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ny skärpt, syn, miljögifteri , mat
Kristianstadsbladet - 25 jan 13 kl. 13:27

Låga halter miljögifter i mat


Det finns förhållandevis låga halter av miljögifter i vår mat, konstaterar Livsmedelsverket i en rapport där myndigheten testat ett antal livsmedel och mätt förekomsten av så kallade "främmande ämnen".I de flesta prover höll sig värdena inom gränsvärdena, men vissa livsmedel hamnade över. Bland annat innehåller sik för mycket PCB och dioxin, medan isbergssallat och spenat innehåller för mycket nitrat..

DN - 30 nov 14 kl. 12:05

Dieterna gav högre halter av miljögifter i blodet


Proteinrik, kolhydratfattig mat samt Medelhavskost kan ge högre halter av flera miljögifter i blodet. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, skriver UNT..

YLE - 10 jul 16 kl. 14:15

Forskare: Oroväckande mycket miljögifter på Östersjöns botten

DDT, PCB och dioxiner. Miljögifterna är många och utbredda fast de flesta förbjöds för fyrtio år sedan. De senaste tretton åren har halterna varit relativt oförändrade på Östersjöns havsbotten.

Supermiljöbloggen - 25 jul 16 kl. 12:46

Mer miljögifter i svenskt dricksvatten än vad man tidigare trott

De flesta miljögifter som hittats i svenska dricksvatten har upptäckts av en slump. Nu vill Vattenmyndigheterna och Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) se ett nationellt kontrollprogram för dricksvatten. Förra året fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att undersöka spridningen av miljögiftet PFAS, högflourerande ämnen, i svenskt dricksvatten.

Supermiljöbloggen - 04 sep 16 kl. 18:35

Bättre siktdjup i skärgården kan vara bevis för minskade miljögifter

De dystra prognoserna duggar tätt kring Östersjöns framtid. Syrefria och döda bottnar, övergödning, miljögifter och överfiske är bara några av hoten.  Som SMB skrev för några veckor sen ser prognosen dyster ut för Östersjöns framtid.

SmålandsPosten - 22 nov 13 kl. 06:21

Krav på förskola utan miljögifter

Önskemål om ekologiskt byggande och en giftfri miljö i den planerade förskolan i Åseda har redan tidigare lämnats till kommunen. Nu ansluter sig även Miljöpartiet i Uppvidinge till förslaget. Planförslaget för en ny förskola i Åseda är på samråd och ger samhällsinvånarna möjlighet att lämna synpunkter.

Nyteknik - 17 mar 14 kl. 10:13

Många miljögifter i sjöfågelägg

158 olika miljögifter har hittats i sjöfågelägg från öar i Norska havet. En del av dem är nya miljögifter som har varit menade som bättre alternativ till förbjudna substanser..

UNT - 15 maj 14 kl. 11:45

Miljögifter gör rökning extra farlig

Långlivade miljögifter och rökning är en extra farlig kombination. Rökare med höga halter miljögifter i blodet löper mycket högre risk att dö i förtid än både icke-rökare och andra rökare..

UNT - 15 maj 14 kl. 11:45

Miljögifter gör rökning extra farlig

Långlivade miljögifter och rökning är en extra farlig kombination. Rökare med höga halter miljögifter i blodet löper mycket högre risk att dö i förtid än både icke-rökare och andra rökare..

Regeringen - 15 jan 15 kl. 09:35

Regeringen skärper arbetet mot miljögifter

Kemikalieinspektionen ska ta fram förslag på hur användningen av högfluorerade ämnen i brandskum och andra varor ska minska. Andra myndigheter ska ta fram riktvärden och genomföra en kartläggning av förekomsten av högfluorerade ämnen i Sveriges yt- och grundvatten.

Pressmeddelande: Regeringen skärper arbetet mot miljögifter
Debattartikel: Gifter i dricksvatten ska nu kartläggas
Högfluorerade ämnen

Miljö- och energidepartementet, 15 januari 2015.

YA - 01 mar 16 kl. 04:43

Krav på färre farliga miljögifter

I många vanliga varor gömmer sig högflourerande ämnen, miljögifter som inte kan renas bort i reningsverk. Nu kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att tillverkare måste hitta mindre farliga ersättare till giftet, rapporterar Ekot. Ämnena kan orsaka skada på vatten och på dem som konsumerar det.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Malmö tappade en Michelinstjärna

Inga nya stjärnor till Skånes krogvärld detta år. Däremot försvann en..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Parallellcup kan förlänga karriären

André Myhrer: ”Det känns lockande.”.

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Dansare koreograferar rosa föreställning

Dansaren Bambam Frost, som tidigare arbetat med bland andra Marina Abramovic, Erik Linghede och medverkat i musikalen Cabaret i Malmö, debuterar som koreograf. Föreställningen "So sorry" hämtar inspiration från Rihanna, MTV och internet enligt ett press.

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Barn stals på sjukhus – är återfunnet

Ett nyfött barn har stulits från sin mamma på Huddinge sjukhus söder om Stockholm, skriver Aftonbladet. Barnet är nu återfunnet och är på väg tillbaka till sin mamma, skriver polisen på sin hemsida. Två personer har gripits..

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Tågtrafiken stoppad vid Lunds central – obehöriga på spåren

Strax innan klockan 17 står tågtrafiken stilla vid Lunds central..

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Bahoui klar för nederländsk klubb

Det blir ingen återkomst till AIK för Nabil Bahoui. Istället meddelar den nederländska klubben De Graafschap att mittfältaren ansluter på ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut. Det finns dessutom en option om en förlängning ett extra år.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

En misshandlad på McDonald's vid Triangeln

Polisen har gripit en person som misstänks för misshandeln..

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Kritik efter att patient dog på akuten

En kvinna som led av återkommande tarmvred avled på akuten i Malmö – över fyra timmar efter att hon sökt sig dit. Nu kritiseras akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö av Inspektionen för vård och omsorg för att inte uppfylla god vård, ra.

Sydsvenskan - 6 timmar sedan

Ständigt mätande svår balansakt mellan välmående och press

”Tack vare träningen och siffror får jag bättre självförtroende.”.

Sydsvenskan - 6 timmar sedan

Tusentals evakuerade efter nytt bombhot

Cirka 3 000 personer har evakuerats i Moskva i Ryssland efter att flera bombhot riktats mot förskolor, skolor, affärsbyggnader och köpcentrum på måndagen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. En källa med insyn i polisutredningen säger till nyhet.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.