Expressen > Nyheter

Thursday, 13 December, 23:06

Expressen - 16 nov 18 kl. 08:09

”Jag sprang runt och skrek 'jag vill inte vara jude'”Han var strulputten och dyslektikern som inte kunde klockan, inte lärde sig noter förrän som vuxen och som kämpade med panikångestattacker.Men Jacob Mühlrad blev Kungliga Operans yngste tonsättare någonsin – och nästa lördag är det världspremiär i Berwaldhallen för verket "Time" som ska framföras av fyra av världens främsta körer.– Jag kommer ihåg att klasskamrater triggades av att de var duktiga på olika saker. Mina drivkrafter började alltid växa utifrån något annat, i och med att jag alltid var dålig, säger den 27-årige kompositören som även berättar om veckoterapin och om antisemitismen han möter..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Jacob Mühlrad, Kungliga Operans, Berwaldhallen, Time

Dela artikeln

42 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Jag sprang, runtoch , skrekjag vill inte , vara jude
Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

"Det är mer oroligt att vara jude i dag än för några år sedan"Mer om #iminoritet

PROFILEN. Nella Lisserow, 25, från Stockholm, ger oss en bild av hur det är att vara judinna i Sverige i dag.När insåg du att du var judinna och majoriteten människor omkring dig var kristna?

DN - 27 jan 15 kl. 15:41

”Inte tryggt att vara jude i många delar av Sverige i dag”


På teater Galeasen i Stockholm högtidlighöll DN minnet av Förintelsen med en nypremiär av pjäsen ”Vår klass”. På plats var bland annat tidigare S-ledaren Mona Sahlin. ”Det är inte tryggt att vara jude i många delar av Sverige i dag.

SvD - 28 dec 14 kl. 06:00

”Man måste inte tro för att vara jude”

Hon blir den första kvinnliga rabbinen i Norden. Ute Steyer förväntas gjuta olja på vågorna i Stockholms judiska församling där det numera går bra att viga homosexuella, men inte judar med icke-judar. Själv vill hon visa hur okomplicerat det judiska kan vara..

Världen Idag - 06 dec 17 kl. 00:00

Hur är det att leva som jude i Sverige i dag?

Vad innebär det att vara jude i dag? Hur är det att leva som jude i Sverige? Upplever du mycket antisemitism?

Nerikes Allehanda - 27 jan 16 kl. 05:15

Överlevande vägrade att vara offer

Emil Fackenheim (1916–2003) var rabbin, författare och filosofiprofessor i Toronto, senare i Jerusalem. Han föddes i Tyskland och satt inspärrad i koncentrationsläger under andra världskriget. Han var en djupt religiös människa som brottades med sin tro på en Gud i en värld där en och en halv miljon judiska barn mördades.

Expressen - 12 aug 14 kl. 06:22

"Ej nödvändigt att vara jude för att vara Jude"

Med vissa undantag (främst Ungern och Grekland) är judehat (antisemitism) fortfarande tabubelagt i den europeiska offentligheten. Den som öppet betecknar sig som antisemit får finna sig i att bli betraktad som extremist i politikens träskmarker..

Expressen - 26 okt 17 kl. 06:00

Att vara jude är inte att tro, det är att tänka

En av Europas mest framstående filosofer konfronterar sitt judiska arv.Isobel Hadley Kamptz läser hans blogglika stream-of-consciousness. .

Expressen - 10 mar 18 kl. 17:18

Tror Google att det är mitt jobb att vara jude?

Google säger länge med bestämdhet att inget ska ändras. Vill judehatarna ha en lista över kända judar i Sverige ska de få det.Men plötsligt tvärvände företaget – och orsaken stavas pengar.

Skånskan - 14 apr 16 kl. 13:01

Ropade ”fucking jude” vid synagogan

Malmö Gänget skrek bland annat ”fucking jude” efter 44-åringen. Nu har händelsen polisanmälts.Det var runt klockan 19.

Posh24 - 14 sep 11 kl. 19:12

Hett eller inte: Jude Laws vildvuxna mustasch!

I dagarna såg vi heta Jude Law, när han inte såg så het ut.. Om vi ska vara ärliga så såg han bara skum ut. Varför?

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 3 minuter sedan

Läkarförening vill se granskning av medicinska åldersbedömningar

Svenska Läkaresällskapet efterlyser en oberoende vetenskaplig granskning av medicinska åldersbedömningar. Det rapporterar Svenska Dagbladet.  Lars Werkström, Rättsmedicinalverkets nya generaldirektör, säger att metoden är rättssäker, men ger samtidigt nya besked om riskerna för felbedömning.

Expressen - 15 minuter sedan

Maldivernas förre president fruktar att landet ska dränkas

Han är Maldivernas förre president – och nu fruktar han att östaten i Indiska oceanen – är på väg att dränkas.– Om det fortsätter som i dag kommer vi inte överleva. Det är inte bara Maldiverna.

Expressen - 1 timme sedan

Beskedet: Här blir det en vit jul

Milt väder och risk för halka utlovas i prognosen fram till jul. Nu ser det mörkt ut för den som hoppas på en vit jul söder om Norrland.– Vi får hoppas på att det kommer in ett område med snöfall och att temperaturen går ner strax under noll grader, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

Expressen - 1 timme sedan

Så ska svenskarna äta mer klimatsmart

Svenskarna måste börja äta hållbart för att nå Parisavtalets klimatmål, menar klimatprofessorn Johan Rockström.I en intervju med SVT listar han de fem viktigaste punkterna för att göra maten mer klimatsmart.Nu får även klimatforskaren Michael Tjernström tycka till.

Expressen - 1 timme sedan

Jessica, 26, ljög om att hon var gravid – fängslas

Mejlen, bilderna och hoten haglade in i expojkvännen Mark Weeks inkorg.Hans tidigare flickvän Jessica Nordquist hävdade att hon var gravid och kidnappad.Det visade sig vara lögner – och nu fängslas hon för olaga hot och stalkning, skriver The Sun.

Expressen - 1 timme sedan

Uppgifter: Strasbourg-skytten dödad av polis

Mannen som misstänkts för dådet i Strasbourg på tisdagskvällen har dödats av polis, enligt uppgifter till bland annat Reuters. .

Expressen - 1 timme sedan

Malena minns mordhotet när Fräcka fredag firar 30

Det har gått 30 år sedan SVT sände det erotiska magasinet Fräcka fredag. Det väckte enorm uppmärksamhet – och upprördhet.Programledaren Malena Ivarsson blev till och med mordhotad.

Expressen - 1 timme sedan

Man slagen med glasflaska i huvudet – förd till sjukhus

En man har misshandlats i centrala Trollhättan på torsdagskvällen.– Mycket tyder på att mannen har blivit slagen med en glasflaska i huvudet, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region väst..

Expressen - 1 timme sedan

Brand rasar i ladugård – stort räddningspådrag

En brand rasar i en ladugård i Lidköping på torsdagskvällen.– Det är en fullt utvecklad brand på vinden i ladugården, säger Ola Nilsson, teamledare vid SOS Alarm..

Expressen - 2 timmar sedan

Lundin-åklagaren skickade hemligstämplad namnlista – av misstag

Topparna i bolaget Lundin Petroleum är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott – och nu väntar ett eventuellt åtal.Under utredningen hemligstämplade åklagaren Henrik Attorps namnlistan på offren för att de inte skulle utsättas för påtryckningar.Expressen kan i dag avslöja att åklagaren trots det, av misstag, skickat listan med alla namnen i klarskrift till Lundin Petroleum.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.