Expressen > Nyheter

Saturday, 16 February, 16:11

Expressen - 16 nov 18 kl. 08:09

”Jag sprang runt och skrek 'jag vill inte vara jude'”Han var strulputten och dyslektikern som inte kunde klockan, inte lärde sig noter förrän som vuxen och som kämpade med panikångestattacker.Men Jacob Mühlrad blev Kungliga Operans yngste tonsättare någonsin – och nästa lördag är det världspremiär i Berwaldhallen för verket "Time" som ska framföras av fyra av världens främsta körer.– Jag kommer ihåg att klasskamrater triggades av att de var duktiga på olika saker. Mina drivkrafter började alltid växa utifrån något annat, i och med att jag alltid var dålig, säger den 27-årige kompositören som även berättar om veckoterapin och om antisemitismen han möter..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Jacob Mühlrad, Kungliga Operans, Berwaldhallen, Time

Dela artikeln

42 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Jag sprang, runtoch , skrekjag vill inte , vara jude
Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

"Det är mer oroligt att vara jude i dag än för några år sedan"Mer om #iminoritet

PROFILEN. Nella Lisserow, 25, från Stockholm, ger oss en bild av hur det är att vara judinna i Sverige i dag.När insåg du att du var judinna och majoriteten människor omkring dig var kristna?

DN - 27 jan 15 kl. 15:41

”Inte tryggt att vara jude i många delar av Sverige i dag”


På teater Galeasen i Stockholm högtidlighöll DN minnet av Förintelsen med en nypremiär av pjäsen ”Vår klass”. På plats var bland annat tidigare S-ledaren Mona Sahlin. ”Det är inte tryggt att vara jude i många delar av Sverige i dag.

SvD - 28 dec 14 kl. 06:00

”Man måste inte tro för att vara jude”

Hon blir den första kvinnliga rabbinen i Norden. Ute Steyer förväntas gjuta olja på vågorna i Stockholms judiska församling där det numera går bra att viga homosexuella, men inte judar med icke-judar. Själv vill hon visa hur okomplicerat det judiska kan vara..

Världen Idag - 06 dec 17 kl. 00:00

Hur är det att leva som jude i Sverige i dag?

Vad innebär det att vara jude i dag? Hur är det att leva som jude i Sverige? Upplever du mycket antisemitism?

Nerikes Allehanda - 27 jan 16 kl. 05:15

Överlevande vägrade att vara offer

Emil Fackenheim (1916–2003) var rabbin, författare och filosofiprofessor i Toronto, senare i Jerusalem. Han föddes i Tyskland och satt inspärrad i koncentrationsläger under andra världskriget. Han var en djupt religiös människa som brottades med sin tro på en Gud i en värld där en och en halv miljon judiska barn mördades.

Expressen - 12 aug 14 kl. 06:22

"Ej nödvändigt att vara jude för att vara Jude"

Med vissa undantag (främst Ungern och Grekland) är judehat (antisemitism) fortfarande tabubelagt i den europeiska offentligheten. Den som öppet betecknar sig som antisemit får finna sig i att bli betraktad som extremist i politikens träskmarker..

Expressen - 26 okt 17 kl. 06:00

Att vara jude är inte att tro, det är att tänka

En av Europas mest framstående filosofer konfronterar sitt judiska arv.Isobel Hadley Kamptz läser hans blogglika stream-of-consciousness. .

Expressen - 10 mar 18 kl. 17:18

Tror Google att det är mitt jobb att vara jude?

Google säger länge med bestämdhet att inget ska ändras. Vill judehatarna ha en lista över kända judar i Sverige ska de få det.Men plötsligt tvärvände företaget – och orsaken stavas pengar.

Skånskan - 14 apr 16 kl. 13:01

Ropade ”fucking jude” vid synagogan

Malmö Gänget skrek bland annat ”fucking jude” efter 44-åringen. Nu har händelsen polisanmälts.Det var runt klockan 19.

Posh24 - 14 sep 11 kl. 19:12

Hett eller inte: Jude Laws vildvuxna mustasch!

I dagarna såg vi heta Jude Law, när han inte såg så het ut.. Om vi ska vara ärliga så såg han bara skum ut. Varför?

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 45 minuter sedan

Bil står i lågor på E6: ”Helt övertänd”

En bil har börjat brinna på E6 utanför Uddevalla på lördagen.– Det är en bil som börjat brinna under färd, den ska vara helt övertänd, säger Malin Pettersson, teamledare vid SOS Alarm.Räddningstjänsten är på väg till platsen.

Expressen - 1 timme sedan

30-åringen mobbad – för sin ”äckliga” gravidmage

Från vecka 14 och framåt fick småbarnsmamman och Instagramprofilen Elisha Bakes motta näthat, glåpord och påhopp.Allt på grund av hur hennes gravida mage såg ut.– Det är väldigt sårande, säger hon till The Sun..

Expressen - 1 timme sedan

Bil och mc i krock – okänt skadeläge

En personbil och en motorcykel har kolliderat i Höganäs.Skadeläget är oklart..

Expressen - 2 timmar sedan

Polisens nya taktik i sökandet efter Velmira

Under lördagen inleddes en ny sökinsats efter Velmira, 34, som misstänks ha blivit mördad i Avesta.Hennes make greps i Slovenien – men polisen tror att kroppen kan ha dumpats redan på väg ut ur staden.– Vi har goda anledningar att leta på de här platserna, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Expressen - 2 timmar sedan

Ungern kritisk till Annika Standhälls tweet

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, kritiserar Ungerns familjepolitik på Twitter.Nu reagerar landets utrikesdepartement – och kallar upp Sveriges ambassadör, skriver AFP..

Expressen - 2 timmar sedan

Bil välte efter krock i Skanör

Två personbilar har kolliderat vid Hamngatan/Östergatan i Skanör. Det ena fordonet  har vält på sidan. Totalt ska tre personer vara inblandade i olyckan.

Expressen - 3 timmar sedan

TV: Här blir Lisah Silfwer skimmad

 .

Expressen - 3 timmar sedan

Så skannas ditt bankkort – varning för nya metoden

Många är uppmärksamma på ficktjuvar när de rör sig ute bland folk.Nu varnar polisen för bedragarnas nya metod: Att komma över dina kortuppgifter på stan utan att ta din plånbok.– Det är väldigt upprörande om du frågar mig, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationellt IT-brottscentrum..

Expressen - 3 timmar sedan

Två bilar i frontalkrock – oklart skadeläge

Två bilar har frontalkrockat i Mölndal.Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats..

Expressen - 3 timmar sedan

Bil i olycka – polis, räddningstjänst och ambulans skickade till platsen

En personbil är inblandad i en olycka på väg 108 vid Haglösa.Polis, räddningstjänst och ambulans har larmats till platsen.Skadeläget för de som färdades i bilen är okänt..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.