Expressen > Nyheter

Thursday, 18 April, 13:03

Expressen - 09 nov 18 kl. 07:02

Det hände under Kristallnatten då Förintelsen inleddesDen 9 november 2018 är det 80 år sedan kristallnatten som svepte över Nazityskland.400 judar mördades eller tvingades begå självmord. 20 000–30 000 personer greps och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.Vi förklarar vad som hände under kristallnatten..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Kristallnatten, Förintelsen, Nazityskland

Dela artikeln

2000 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det händeunder , Kristallnatten, , Förintelsen, inleddes
SR - 08 nov 13 kl. 17:39

Judar i Tyskland minns Kristallnatten

Natten mellan lördag och söndag är 75 år sedan Kristallnatten som var startskottet till det som kom att bli förintelsen av bland annat sex miljoner judar. I Tyskland genomförs under helgen många minnesceremonier. Den 86-åriga judinnan Nechama Drober, som upplevde den våldsamma natten, har kommit till Berlin för att vara med och öppna en utställning om det som hände..

Jmini.se - 09 nov 16 kl. 09:44

Debatt: Glöm aldrig det som hände under Kristallnatten

Att ta avstånd från förintelsen är självklart för de allra flesta. På kristallnatten, eller på förintelsens minnesdag, är vi många som delar inlägg på sociala medier eller på andra sätt tar avstånd och lovar varandra att vi aldrig ska låta det so.....

Alliansfritt Sverige - 11 nov 13 kl. 15:37

Statssekreterare klumpar ihop kristallnatten, förintelsen, Bosinienkriget och Socialdemokraterna

Att vara statsekreterare är att sitta i en gyllene bur - det kan integrationsminister Erik Ullenhags statssekreterare Jasenko Selimović intyga. Jobbet är stressigt men ytterst välbetalt. Det som gör jobbet till en bur är att du är ministerns högra hand och inte längre får tycka och tänka allt du vill offentligt.

Sydsvenskan - 27 jan 15 kl. 17:42

Prata med era barn om Förintelsen så att de kan möta dagens hat

Det är 70 år sedan Auschwitz befriades. Men det ideologiska vansinnet är inte slut för det. Fortfarande härjar rasismen och intoleransen i Europa.

SR - 07 nov 13 kl. 06:13

Kristallnatten i nytt ljus i Tyskland

Till helgen är det 75 års-dagen av det som kallas för Kristallnatten – den 9 november 1938 när de tyska nazisterna bland annat attackerade judiska affärslokaler och synagogor. Händelsen anses vara startskottet för förintelsen där ungefär 6 miljoner judar dog..

Världen Idag - 08 nov 13 kl. 00:00

Minnesdag för Kristallnatten

Den 9 november 1938 inledde nazisterna i Tyskland de angrepp mot landets judar som ses som startskottet för Förintelsen, där omkring 6 miljoner judar dog. Under Kristallnatten misshandlade nazisterna judar, satte synagogor i brand och krossade fönstren till butiker med judiska innehavare.I Stockholm högtidlighålls dagen bland annat i en ceremoni vid Stockholms stora synagoga på söndag, då ett särskilt instiftat pris överräcks till journalisten  Jonathan Leman.

GT - 09 nov 13 kl. 15:52

Kristallnatten handlar inte om dagens politik

I dag manifesterar människor över hela världen till minne av offren för kristallnatten. Naziregimens jättepogrom 1938 tog hundratals judiska liv och gav en föraning om Förintelsen. Detta måste vara det centrala för alla som bär facklor runtom i världen.

Nya Wermlands Tidningen - 08 nov 12 kl. 20:59

Karlstad minns Förintelsen

Karlstads kommun, tillsammans med flera andra aktörer, uppmärksammar i år minnet av Kristallnatten och Förintelsen under fem dagar. Det blir utställningar, filmvisning och föreläsningar. Samlingsnamnet för programmet är Alltid minnas..

YA - 28 nov 13 kl. 10:17

Han för minnet av förintelsen vidare

Foto: Johanna Wallin
Det finns en liten nazist inom oss alla, som vi ständigt måste bekämpa. Det är ett av Stefan Zablockis budskap när han varje år talar med en ny kull gymnasister på Bollerup. Som tonåring överlevde han förintelsen – i princip bara av ren tur, konstaterar han.

SmålandsPosten - 16 jul 13 kl. 06:21

Charles Reznikoff: Förintelsen

Den tyske filosofen Theodor W Adorno sa att skriva dikter efter Auschwitz är barbariskt. Det motbevisade redan Paul Celan med sin dikt Dödsfuga från 1944/45. Celan hade själv suttit i koncentrationsläger.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 15 minuter sedan

Mördare har rymt – jagas av polis

En dömd mördare har avvikit från rättspsyk i Sala, skriver Aftonbladet.– Det stämmer att han inte har kommit tillbaka, säger Bengt Jarl vid rättspsykiatrin till tidningen..

Expressen - 30 minuter sedan

Kommunen attackerar Täby: Lurar nyanlända

Hultsfred anklagar Täby kommun för att inte ta sitt ansvar för att motta nyanlända. I ett öppet brev kallas Täbys behandling av en flyktingfamilj för ”hänsynslöst” och ”egoistiskt”.– Den stora saken vi vill ha ut av det här är att kommunerna i Sverige ska ta ett gemensamt ansvar, säger Hultsfreds socialchef Ann-Gret Sillén..

Expressen - 30 minuter sedan

Strandhäll KU-anmäls av SD-ledamot

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll KU-anmäls av SD-riksdagsledamoten Angelika Bengtsson.Detta med anledning av att Socialdepartementet ska ha försökt påverka Försäkringskassan i vilka handlingar som lämnas ut till medier.– Jag välkomnar KU:s granskning.

Expressen - 1 timme sedan

Brand i villa – stort räddningspådrag

Det brinner i en villa i Vaggeryds kommun.Enligt larmet är det öppna lågor i och utanför villan.Ett stort antal enheter från räddningstjänsten är larmade.

Expressen - 1 timme sedan

Väg helt avstängd efter singelolycka

En personbil har kört av vägen utanför Anderslöv i Trelleborg.Ambulans och räddningspersonal är på väg till området.Enligt SOS är väg 101 helt avstängd.

Expressen - 1 timme sedan

Åklagare utreder M-politikern Erik Bengtzboe

Åklagarmyndigheten ska titta närmare på fallet med den moderate politikern Erik Bengtzboe.Han var skriven hos sin mamma – och kunde samtidigt plockat ut 158 000 kronor i ersättning från skattebetalarna.Nu är en förutredning inledd..

Expressen - 1 timme sedan

Varningen: Nytt fall av mässling i Göteborg

Ett nytt fall av mässling har upptäckts i Göteborg.Vårdcentralen går nu ut med en varning till de som besökte vårdcentralen samma eftermiddag.”De som varit på vårdcentralen eftermiddagen den 16 april kan ha blivit utsatt för smitta”, skriver de.

Expressen - 1 timme sedan

Hon efterträder Lindstedt som ambassadör i Kina

Helena Sångeland har utsetts till ny ambassadör i Kina, uppger utrikesdepartementet i ett pressmeddelande..

Expressen - 1 timme sedan

Värmesmällen: Soligare än vid Medelhavet i påsk

Påskhelgen bjuder på pangväder i hela Sverige.Vädret ger temperaturer på uppemot 20 grader – och kommer med mer sol än i delar av södra Europa.– I stora hela är det fantastiskt väder i hela Sverige, säger meteorologen Johan Groth..

Expressen - 1 timme sedan

Ökad risk för stor flygstrejk efter påsk

Förhandlingarna mellan SAS och flygbolagets piloter är fortfarande resultatlösa.Nu ökar risken för en omfattande flygstrejk efter påsk.– Positionerna är låsta, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS Pilot Group..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.