Expressen > Nyheter

Thursday, 24 January, 06:15

Expressen - 09 nov 18 kl. 07:02

Det hände under Kristallnatten då Förintelsen inleddesDen 9 november 2018 är det 80 år sedan kristallnatten som svepte över Nazityskland.400 judar mördades eller tvingades begå självmord. 20 000–30 000 personer greps och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.Vi förklarar vad som hände under kristallnatten..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Kristallnatten, Förintelsen, Nazityskland

Dela artikeln

1998 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det händeunder , Kristallnatten, , Förintelsen, inleddes
SR - 08 nov 13 kl. 17:39

Judar i Tyskland minns Kristallnatten

Natten mellan lördag och söndag är 75 år sedan Kristallnatten som var startskottet till det som kom att bli förintelsen av bland annat sex miljoner judar. I Tyskland genomförs under helgen många minnesceremonier. Den 86-åriga judinnan Nechama Drober, som upplevde den våldsamma natten, har kommit till Berlin för att vara med och öppna en utställning om det som hände..

Jmini.se - 09 nov 16 kl. 09:44

Debatt: Glöm aldrig det som hände under Kristallnatten

Att ta avstånd från förintelsen är självklart för de allra flesta. På kristallnatten, eller på förintelsens minnesdag, är vi många som delar inlägg på sociala medier eller på andra sätt tar avstånd och lovar varandra att vi aldrig ska låta det so.....

Alliansfritt Sverige - 11 nov 13 kl. 15:37

Statssekreterare klumpar ihop kristallnatten, förintelsen, Bosinienkriget och Socialdemokraterna

Att vara statsekreterare är att sitta i en gyllene bur - det kan integrationsminister Erik Ullenhags statssekreterare Jasenko Selimović intyga. Jobbet är stressigt men ytterst välbetalt. Det som gör jobbet till en bur är att du är ministerns högra hand och inte längre får tycka och tänka allt du vill offentligt.

Sydsvenskan - 27 jan 15 kl. 17:42

Prata med era barn om Förintelsen så att de kan möta dagens hat

Det är 70 år sedan Auschwitz befriades. Men det ideologiska vansinnet är inte slut för det. Fortfarande härjar rasismen och intoleransen i Europa.

SR - 07 nov 13 kl. 06:13

Kristallnatten i nytt ljus i Tyskland

Till helgen är det 75 års-dagen av det som kallas för Kristallnatten – den 9 november 1938 när de tyska nazisterna bland annat attackerade judiska affärslokaler och synagogor. Händelsen anses vara startskottet för förintelsen där ungefär 6 miljoner judar dog..

Världen Idag - 08 nov 13 kl. 00:00

Minnesdag för Kristallnatten

Den 9 november 1938 inledde nazisterna i Tyskland de angrepp mot landets judar som ses som startskottet för Förintelsen, där omkring 6 miljoner judar dog. Under Kristallnatten misshandlade nazisterna judar, satte synagogor i brand och krossade fönstren till butiker med judiska innehavare.I Stockholm högtidlighålls dagen bland annat i en ceremoni vid Stockholms stora synagoga på söndag, då ett särskilt instiftat pris överräcks till journalisten  Jonathan Leman.

GT - 09 nov 13 kl. 15:52

Kristallnatten handlar inte om dagens politik

I dag manifesterar människor över hela världen till minne av offren för kristallnatten. Naziregimens jättepogrom 1938 tog hundratals judiska liv och gav en föraning om Förintelsen. Detta måste vara det centrala för alla som bär facklor runtom i världen.

Nya Wermlands Tidningen - 08 nov 12 kl. 20:59

Karlstad minns Förintelsen

Karlstads kommun, tillsammans med flera andra aktörer, uppmärksammar i år minnet av Kristallnatten och Förintelsen under fem dagar. Det blir utställningar, filmvisning och föreläsningar. Samlingsnamnet för programmet är Alltid minnas..

YA - 28 nov 13 kl. 10:17

Han för minnet av förintelsen vidare

Foto: Johanna Wallin
Det finns en liten nazist inom oss alla, som vi ständigt måste bekämpa. Det är ett av Stefan Zablockis budskap när han varje år talar med en ny kull gymnasister på Bollerup. Som tonåring överlevde han förintelsen – i princip bara av ren tur, konstaterar han.

SmålandsPosten - 16 jul 13 kl. 06:21

Charles Reznikoff: Förintelsen

Den tyske filosofen Theodor W Adorno sa att skriva dikter efter Auschwitz är barbariskt. Det motbevisade redan Paul Celan med sin dikt Dödsfuga från 1944/45. Celan hade själv suttit i koncentrationsläger.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 15 minuter sedan

Duniyo, 17, dödades på HVB- hem – hemkommunens ånger

Ungdomarna på HVB-hemmet i Trollhättan lämnades ensamma på avdelningen där Duniyo Faisal Hassan, 17, mördades.Nu rasar socialtjänsten i Växjö – Duniyos hemkommun – över uppgifterna.– Hade jag fått reda på detta under resans gång hade vi avbrutit den placeringen, säger socialchefen Per Sandberg.

Expressen - 15 minuter sedan

Stordalen om kampen mot Gunhilds sjukdom

Petter Stordalen berättar i ”Renées brygga” i TV4 att hustrun Gunhilds svåra sjukdom lärt honom att leva i nuet och gjort honom till en tacksammare människa. Men trots svårigheterna så har paret aldrig känt någon sorg.Han berättar också om sitt löfte till sin fru:– Nån sorg tar vi inte förrän det är slut.

Expressen - 15 minuter sedan

Ny sprängning i Värnamo under natten

En ytterdörr sprängdes bort under natten mot torsdagen i Värnamo. Det är andra gången den här veckan som en sprängning sker i kommunen..

Expressen - 4 timmar sedan

Stor polisinsats i Umeå – man skjuten till döds

Sent på onsdagskvällen ryckte flera polisbilar ut på ett larm i Umeå.Polisen beskriver det som ett "mycket grovt brott" och senare under onsdagsnatten bekräftar polisen för Västerbottens-Kuriren att en person har skjutits till döds och flera är skadade. .

Expressen - 5 timmar sedan

Tre personer döda i Sala – polisen utreder mord

Tre personer har anträffats döda i Sala. En förundersökning om mord är inledd. .

Expressen - 6 timmar sedan

Meghans tekopp sålde slut direkt – efter fikat med vännen

Meghan, hertiginna av Sussex, sminkör lade ut en bild på sociala medier där de drack te tillsammans.Då sålde tekopparna slut, skriver Daily Mail. .

Expressen - 6 timmar sedan

Greta Thunberg på plats i Davos: ”Skandalöst”

En viktig punkt på Världsekonomiskt forum i Davos är klimatmålen. Och nu har den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, anlänt till den schweiziska skidresorten – med tåg.”Luftföroreningar är inte en prioritet för många av de ledare som samlas är.

Expressen - 7 timmar sedan

SD-toppen Jonas Millard kvar i riksdagen – får fortfarande lön

Inom ett dygn efter att Expressen avslöjade hur riksdagsledamoten Jonas Millard (SD) spridit ett rykte om att en kvinnlig partikamrat legat sig till ett jobb, och tipsat om en bildbank med smygtagna nakenbilder på kvinnor, så berättade Millard att han skulle avgå. Men trots att det gått över en månad sitter han fortfarande kvar i riksdagen och får lön på fredag, enligt Dagens Nyheter. ”Mitt entledigande har dock redan skickats in digitalt för en tid sedan och även ett underskrivet original har skickats in”, skriver Millard i ett sms till tidningen.

Expressen - 8 timmar sedan

Kraftig detonation – skador vid trapphus

En hög smäll hördes över Heleneholmsområdet i Malmö på onsdagskvällen.– Vi har haft en detonation på Estlandsgatan, det är något trapphus där dörren är skadad av en kraftigare explosion, säger Fredrik Bratt, presstalesperson för polisen i region syd..

Expressen - 8 timmar sedan

De sex männen dog i våldsamma krocken

Sex av kompisarna från Schweiz dog när de krockade med en malmlastbil i Kiruna. Endast 23-årige Ilja överlevde. Nu hedras de unga männen, som blev mellan 19 och 27 år, med bilder som anhöriga har godkänt.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.