Expressen > Nyheter

Friday, 16 November, 09:16

Expressen - 09 nov 18 kl. 07:02

Det hände under Kristallnatten då Förintelsen inleddesDen 9 november 2018 är det 80 år sedan kristallnatten som svepte över Nazityskland.400 judar mördades eller tvingades begå självmord. 20 000–30 000 personer greps och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.Vi förklarar vad som hände under kristallnatten..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Kristallnatten, Förintelsen, Nazityskland

Dela artikeln

1929 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det händeunder , Kristallnatten, , Förintelsen, inleddes
SR - 08 nov 13 kl. 17:39

Judar i Tyskland minns Kristallnatten

Natten mellan lördag och söndag är 75 år sedan Kristallnatten som var startskottet till det som kom att bli förintelsen av bland annat sex miljoner judar. I Tyskland genomförs under helgen många minnesceremonier. Den 86-åriga judinnan Nechama Drober, som upplevde den våldsamma natten, har kommit till Berlin för att vara med och öppna en utställning om det som hände..

Jmini.se - 09 nov 16 kl. 09:44

Debatt: Glöm aldrig det som hände under Kristallnatten

Att ta avstånd från förintelsen är självklart för de allra flesta. På kristallnatten, eller på förintelsens minnesdag, är vi många som delar inlägg på sociala medier eller på andra sätt tar avstånd och lovar varandra att vi aldrig ska låta det so.....

Alliansfritt Sverige - 11 nov 13 kl. 15:37

Statssekreterare klumpar ihop kristallnatten, förintelsen, Bosinienkriget och Socialdemokraterna

Att vara statsekreterare är att sitta i en gyllene bur - det kan integrationsminister Erik Ullenhags statssekreterare Jasenko Selimović intyga. Jobbet är stressigt men ytterst välbetalt. Det som gör jobbet till en bur är att du är ministerns högra hand och inte längre får tycka och tänka allt du vill offentligt.

Sydsvenskan - 27 jan 15 kl. 17:42

Prata med era barn om Förintelsen så att de kan möta dagens hat

Det är 70 år sedan Auschwitz befriades. Men det ideologiska vansinnet är inte slut för det. Fortfarande härjar rasismen och intoleransen i Europa.

SR - 07 nov 13 kl. 06:13

Kristallnatten i nytt ljus i Tyskland

Till helgen är det 75 års-dagen av det som kallas för Kristallnatten – den 9 november 1938 när de tyska nazisterna bland annat attackerade judiska affärslokaler och synagogor. Händelsen anses vara startskottet för förintelsen där ungefär 6 miljoner judar dog..

Världen Idag - 08 nov 13 kl. 00:00

Minnesdag för Kristallnatten

Den 9 november 1938 inledde nazisterna i Tyskland de angrepp mot landets judar som ses som startskottet för Förintelsen, där omkring 6 miljoner judar dog. Under Kristallnatten misshandlade nazisterna judar, satte synagogor i brand och krossade fönstren till butiker med judiska innehavare.I Stockholm högtidlighålls dagen bland annat i en ceremoni vid Stockholms stora synagoga på söndag, då ett särskilt instiftat pris överräcks till journalisten  Jonathan Leman.

GT - 09 nov 13 kl. 15:52

Kristallnatten handlar inte om dagens politik

I dag manifesterar människor över hela världen till minne av offren för kristallnatten. Naziregimens jättepogrom 1938 tog hundratals judiska liv och gav en föraning om Förintelsen. Detta måste vara det centrala för alla som bär facklor runtom i världen.

Nya Wermlands Tidningen - 08 nov 12 kl. 20:59

Karlstad minns Förintelsen

Karlstads kommun, tillsammans med flera andra aktörer, uppmärksammar i år minnet av Kristallnatten och Förintelsen under fem dagar. Det blir utställningar, filmvisning och föreläsningar. Samlingsnamnet för programmet är Alltid minnas..

YA - 28 nov 13 kl. 10:17

Han för minnet av förintelsen vidare

Foto: Johanna Wallin
Det finns en liten nazist inom oss alla, som vi ständigt måste bekämpa. Det är ett av Stefan Zablockis budskap när han varje år talar med en ny kull gymnasister på Bollerup. Som tonåring överlevde han förintelsen – i princip bara av ren tur, konstaterar han.

SmålandsPosten - 16 jul 13 kl. 06:21

Charles Reznikoff: Förintelsen

Den tyske filosofen Theodor W Adorno sa att skriva dikter efter Auschwitz är barbariskt. Det motbevisade redan Paul Celan med sin dikt Dödsfuga från 1944/45. Celan hade själv suttit i koncentrationsläger.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 30 minuter sedan

Rånare knackade på dörren – flydde i familjens bil

Mitt i natten knackade det på Jakobsbergsfamiljens dörr. Utanför huset stod två maskerade rånare och höll upp vad familjen uppfattade som en pistol.– De tog bilnyckarna och avvek sedan från platsen i familjens bil, säger Per Fahlström vid Stockholmspolisen..

Expressen - 30 minuter sedan

10-årig pojke påkörd av buss – förd till sjukhus

En 10-årig pojke har blivit påkörd av en buss i Halmstad. Pojken är förd till sjukhus med oklara skador. "Han var dock vaken och talbar enligt uppgifter från platsen", skriver polisen på sin hemsida.

Expressen - 45 minuter sedan

Misstänkt överfallsvåldtäkt vid skola i Stockholm

En kvinna har anmält att hon blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt vid en skola i Stockholm.Händelsen inträffade på fredagsmorgonen.Platsen är avspärrad..

Expressen - 1 timme sedan

”Jag sprang runt och skrek 'jag vill inte vara jude'”

Han var strulputten och dyslektikern som inte kunde klockan, inte lärde sig noter förrän som vuxen och som kämpade med panikångestattacker.Men Jacob Mühlrad blev Kungliga Operans yngste tonsättare någonsin – och nästa lördag är det världspremiär i Berwaldhallen för verket "Time" som ska framföras av fyra av världens främsta körer.– Jag kommer ihåg att klasskamrater triggades av att de var duktiga på olika saker.

Expressen - 1 timme sedan

Sura siffrorna: Var tredje villa når inte upp till utgångspris

Var tredje villa som såldes i oktober hamnade under utgångspris, enligt färsk statistik från Hemnet. I Stockholm är situationen ännu värre. – Att Riksbanken flaggat för räntehöjning har påverkat prisförväntningarna, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet, till TT.

Expressen - 1 timme sedan

Stora störningar på E6 efter trafikolycka

En personbil krockade under morgontrafiken på E6 utanför Malmö. Det har orsakat stora störningar i morgontrafiken. .

Expressen - 1 timme sedan

Facktopparnas lyxresa kostade 600 000 kronor

Fackförbundet Transports konferensresa till Singapore kostade medlemmarna 600 000 kronor.Sällskapet flög i business class och bodde på lyxhotell – och vid ankomst inledde flera av topparna resan med en semester, rapporterar Aftonbladet.– Jag tittade inte på priserna innan, det gjorde inte jag, säger ordförande Tommy Wreeth till tidningen..

Expressen - 1 timme sedan

Lilliana drabbades av dödlig infektion i Thailand

Elisha Robinsons, 23, drömsemester med familjen i Thailand blev en mardröm när åtta månader gamla dottern plötslig fick hög feber.Två dygn senare såg hennes kropp helt blåslagen ut.– De sa åt oss att förbereda oss på det värsta, säger Elisha..

Expressen - 2 timmar sedan

Krisen för Björklund – historiskt lågt stöd

Efter Kristerssons nederlag i riksdagen är Sverige ett steg närmare extra val.Något som skulle kunna sluta illa för Liberalerna om man ska tro SVT/Novus senaste mätning.Partiet får endast 3,7 procent – den lägsta notering sedan Novus började mätningarna 2006..

Expressen - 2 timmar sedan

Vännernas farväl till Lisbet Palme

I går fördes Lisbet Palme till sista vilan omgiven av släkt, vänner och partikamrater. Hon begravdes intill Olof Palme.– Det känns som en epok för arbetarrörelsen har fått en inramning.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.