Expressen > Kultur

Sunday, 18 November, 07:34

Expressen - 19 okt 18 kl. 06:00

Våra kroppar är en besvärjelse mot dödenStina Wollters kroppsaktivism har flyttat in i böckernas värld.Elin Grelsson Almestad finner en oväntad vän i nöden..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Wollters, Grelsson Almestad

Dela artikeln

209 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Våra kropparär en , besvärjelsemot , döden
DN - 14 mar 18 kl. 14:49

Konstrecension: Stilla besvärjelse av estetisk exotism

Den samiska duon Annika Dahlsten & Markku Laaksos konstprojekt ”Diorama” utgår från historien om hur en same­by blev en exotisk attraktion på ett zoo i Hamburg. Installationen på Röda Sten i Göteborg är både effektfull och lite kuslig, tycker Dan Jönsson..

Sydsvenskan - 22 okt 15 kl. 04:00

Den sång som jorden sjunger

Den ryska poeten Marina Tsvetajeva, 25 år gammal, landsflyktig, ensam med två barn och utfattig, skrev i sin dagbok: ”Två kära ting i världen: sången och formeln.” De orden lånar Katarina Frostenson nästan exakt hundra år senare till sin diktsamling ”Sånger och formler”. Det är en titel så renskrapad, så klassiskt klingande att jag förväntar mig dikter som karakteriseras mer av vad de är än vad de gör.

YLE - 09 maj 14 kl. 14:00

Andtbacka Den dansande björnen-kandidat

Sex kandidater har nominerats till Rundradions lyrikpris ”Den dansande björnen” som i år delas ut för 20:e gången. Bland de nominerade återfinns Ralf Andtbacka med lyriksamlingen ”fält”. I år delas lyrikpriset Den dansande björnen liksom Översättarbjörnen ut i samband med Diktveckan i Kajana den 2 juli.

Sydsvenskan - 23 nov 14 kl. 04:00

Ur askan i elden

”Att vara människa är att ha en diagnos” står det på ett ställe i Jesper Walderstens senaste bok ”Allt brinner” (Kartago). Utan att fördjupa sig i konstnärens eventuella sjukdomsbild kan man konstatera ett drag av mani. Boken ”365” (2011) samlade en bild från varje dag under ett år — och många fler bilder skapades under samma tid.

SmålandsPosten - 29 sep 14 kl. 11:18

ScarabÉ

SOM OM KROPPEN intogs av främmande krafter. Magiska krafter. Ja, sakrala.

Kristianstadsbladet - 26 nov 12 kl. 10:12

Sällsam superkraft

Foto: Tom Wall
Hon kliver in i den ensamma ljuskäglans kalla sken. Den blonda hårsvallet dolt i en svart turban, en vit lejonman som boa, de där nödvändiga solglasögonen i 50-talsstuk, och inleder med en besvärjelse. Ett gospelaktigt mässande, a capella till de enda rytmerna av egna indiska handbjällror och sitt taktfasta fotstampande.

YLE - 29 okt 13 kl. 07:08

Spaningsfärder och möten i Storbritannien

För fyra år sedan beslutade sig den Jakobstadsbördiga journalisten och anglofilen Charlotta Buxton för att flytta till London i jakt på något som sedermera snarare visat sig vara en hägring, en myt eller en besvärjelse än en levande verklighet: ?Liksom många andra utlänningar har jag fallit för en besvärjelse. En myt om några gröna öar där gam¬la tanter häller upp te i porslinskoppar.

Sydsvenskan - 27 dec 15 kl. 04:00

En växande konstvärld

Det börjar med en resväska som driver på vattnet. Sedan kommer fler. Ofta sägs det att konsten reflekterar sin tid.

Sydsvenskan - 14 mar 16 kl. 04:00

Dikter från provinsen

Denise Desautels föddes i Montreal 1945 och har publicerat ett tjugotal dikt- och novellsamlingar. Hon har fått flera av de finare litterära priserna i delstaten Québec och översatts till flera språk. Denise Desautels är också aktiv på konstscenen i Québec där hon medarbetat i ett tjugotal böcker av och med konstnärer.

Sydsvenskan - 11 apr 16 kl. 16:49

Tragik utan mål

Ett av de enklaste sätten att åtnjuta den litteraturkritiska populasens gillande är att kritisera Jack Kerouacs kvinnosyn. Några förvrängda beskrivningar av hans prosa och en införstådd blinkning mot slarviga läsare brukar räcka. Ty samförståndet är totalt.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 1 timme sedan

En tuff brud i lyxförpackning

Det här är ingen vanlig klyschig Violetta.Gunilla Brodrej ser en stark "La Traviata" på Malmöoperan..

Expressen - 12 timmar sedan

Är det nu vårt Europa sjunker?

Karin Olsson om ett Europa på dekis..

Expressen - 15 timmar sedan

När kriget kommer ligger han under sängen

Khaled Alesmaels "Selamlik" skildrar en homosexuell mans resa från Syrien till Sverige. Elin Grelsson Almestad läser en bok som vacklar mellan roman och självbiografi..

Expressen - 20 timmar sedan

Krigets Syrien genom en älskads ögon

En anonym svensk journalist skriver sin syriske älskares livsberättelse.Hanna Nordenhök läser ett imponerande passionsdrama..

Expressen - Igår: 06:00

Panik är det enda som räddar oss nu

För att överleva måste vi sluta leva som om vi var naturens härskare och herrar.Victor Malm läser en övertygande studie av människans relation till naturen..

Expressen - Igår: 20:59

"Det började med ett bråk i natten"

Alex Schulmans morfar Sven Stolpe förgiftade familjen med sitt raseri.–  Jag önskar att min mormor hade lämnat honom, berättar författaren i Kultur-Expressen..

Expressen - Igår: 16:00

Tidsandan kopplar greppet om "Faust"

Jens Ohlin och Hannes Meidal kämpar mot hin håle.Maria Edström ser "Faust" och tänker på "Twin Peaks"..

Expressen - I förrgår: 06:30

Martina på bröllop med Anders och Dominika

Korta karlar, moderathumor och ett sagolikt bröllop.Det nya avsnittet av podcasten Lunch med Montelius bjuder på Bröllopsextra..

Expressen - I förrgår: 05:00

Lyssna på Lunch med Montelius – avsnitt 146

Martina och Gunilla är tillbaka med ett nytt avsnitt av sin podcast – lyssna här.

Expressen - I förrgår: 19:00

I de rykande spillrorna av ett lyckat Lidingöliv

En plötslig eldsvåda ställer allt på ända för det gifta paret Agneta och Xavier.Annina Rabe imponeras av Helena von Zweigbergks blick för svaghet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.