Expressen > Kultur

Wednesday, 23 January, 21:47

Liknande nyheter

Taggar: Våra kropparär en , besvärjelsemot , döden
DN - 14 mar 18 kl. 14:49

Konstrecension: Stilla besvärjelse av estetisk exotism

Den samiska duon Annika Dahlsten & Markku Laaksos konstprojekt ”Diorama” utgår från historien om hur en same­by blev en exotisk attraktion på ett zoo i Hamburg. Installationen på Röda Sten i Göteborg är både effektfull och lite kuslig, tycker Dan Jönsson..

Sydsvenskan - 22 okt 15 kl. 04:00

Den sång som jorden sjunger

Den ryska poeten Marina Tsvetajeva, 25 år gammal, landsflyktig, ensam med två barn och utfattig, skrev i sin dagbok: ”Två kära ting i världen: sången och formeln.” De orden lånar Katarina Frostenson nästan exakt hundra år senare till sin diktsamling ”Sånger och formler”. Det är en titel så renskrapad, så klassiskt klingande att jag förväntar mig dikter som karakteriseras mer av vad de är än vad de gör.

YLE - 09 maj 14 kl. 14:00

Andtbacka Den dansande björnen-kandidat

Sex kandidater har nominerats till Rundradions lyrikpris ”Den dansande björnen” som i år delas ut för 20:e gången. Bland de nominerade återfinns Ralf Andtbacka med lyriksamlingen ”fält”. I år delas lyrikpriset Den dansande björnen liksom Översättarbjörnen ut i samband med Diktveckan i Kajana den 2 juli.

Sydsvenskan - 23 nov 14 kl. 04:00

Ur askan i elden

”Att vara människa är att ha en diagnos” står det på ett ställe i Jesper Walderstens senaste bok ”Allt brinner” (Kartago). Utan att fördjupa sig i konstnärens eventuella sjukdomsbild kan man konstatera ett drag av mani. Boken ”365” (2011) samlade en bild från varje dag under ett år — och många fler bilder skapades under samma tid.

SmålandsPosten - 29 sep 14 kl. 11:18

ScarabÉ

SOM OM KROPPEN intogs av främmande krafter. Magiska krafter. Ja, sakrala.

Kristianstadsbladet - 26 nov 12 kl. 10:12

Sällsam superkraft

Foto: Tom Wall
Hon kliver in i den ensamma ljuskäglans kalla sken. Den blonda hårsvallet dolt i en svart turban, en vit lejonman som boa, de där nödvändiga solglasögonen i 50-talsstuk, och inleder med en besvärjelse. Ett gospelaktigt mässande, a capella till de enda rytmerna av egna indiska handbjällror och sitt taktfasta fotstampande.

YLE - 29 okt 13 kl. 07:08

Spaningsfärder och möten i Storbritannien

För fyra år sedan beslutade sig den Jakobstadsbördiga journalisten och anglofilen Charlotta Buxton för att flytta till London i jakt på något som sedermera snarare visat sig vara en hägring, en myt eller en besvärjelse än en levande verklighet: ?Liksom många andra utlänningar har jag fallit för en besvärjelse. En myt om några gröna öar där gam¬la tanter häller upp te i porslinskoppar.

Sydsvenskan - 27 dec 15 kl. 04:00

En växande konstvärld

Det börjar med en resväska som driver på vattnet. Sedan kommer fler. Ofta sägs det att konsten reflekterar sin tid.

Sydsvenskan - 14 mar 16 kl. 04:00

Dikter från provinsen

Denise Desautels föddes i Montreal 1945 och har publicerat ett tjugotal dikt- och novellsamlingar. Hon har fått flera av de finare litterära priserna i delstaten Québec och översatts till flera språk. Denise Desautels är också aktiv på konstscenen i Québec där hon medarbetat i ett tjugotal böcker av och med konstnärer.

Sydsvenskan - 11 apr 16 kl. 16:49

Tragik utan mål

Ett av de enklaste sätten att åtnjuta den litteraturkritiska populasens gillande är att kritisera Jack Kerouacs kvinnosyn. Några förvrängda beskrivningar av hans prosa och en införstådd blinkning mot slarviga läsare brukar räcka. Ty samförståndet är totalt.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 30 minuter sedan

"MP:s miljöpolitik är en auktoritär vindflöjel"

Vad kommer ytterligare fyra år med miljöpartistisk kulturpolitik innebära? Och vilka förhoppningar ska man ha om nya kulturministern Amanda Lind?Veckans gäster i Kultur-Expressen är kulturskribenten Sara Abdollahi och Timbros Lars Anders Johansson..

Expressen - 4 timmar sedan

"Martina Montelius frustar över min barndom"

Ikväll poddar Martina Montelius och Gunilla Brodrej live på Teater Brunnsgatan 4 och i Expressen TV.Innehållet blir som vanligt högt och lågt och givetvis kommentarer apropå den nya kulturministern. .

Expressen - 7 timmar sedan

Skynda dig älskade, skynda att älska

Alice Staffan Beckman hjälper sin älskade att minnas sitt liv.Hanna Johansson upplever romanens sorgsna spänning..

Expressen - 15 timmar sedan

När tillväxten har blivit till religion

Yan Liankes nya roman är en hejdlös drift med det kapitalistiska Kina.Ulrika Knutson roas men sätter skrattet i halsen..

Expressen - Igår: 14:42

Amanda Linds liv verkar så trevligt

Varför vill man bli kulturminister, ett uppdrag som innebär ständigt arbete och kritik?
Martina Montelius undrar över Amanda Linds drivkraft när hon i stället kunde lajva och umgås med sin leviterande konstnärsmake..

Expressen - Igår: 09:34

Farlig äventyrsresa in i Systemets spritdimmor

Måns Wadensjös nya roman utforskar Systembolaget som arbetsplats.Martina Montelius läser en skräckskildring av ett psykologiskt totalhaveri..

Expressen - I förrgår: 20:00

Den sexuella extasen gör oss alla till förlorare

 Klarar samhället av att vi tappar kontrollen i extasens ögonblick?  Helena Granström skriver om männens oro i Arnault-domens spår. .

Expressen - I förrgår: 19:00

Barnen får demonstrera i Farsta – för att det är konst

Alla får inte plats i det offentliga rummet.Dan Hallemar ser en protest-performance med barn i Farsta centrum..

Expressen - I förrgår: 14:53

Ja, en riktig hippie som kulturminister!

Karin Olsson om den nya kultur, medie- och idrottsministern Amanda Lind..

Expressen - I förrgår: 06:30

Kärleken till hunden får oss att uthärda Hitler

Hédi Fried har tillsammans med Stina Wirsén gjort en bilderbok baserad på egna upplevelser av Förintelsen.Jens Liljestrand läser om den älskade hunden som blir trygghetssymbol i en värld av ofattbar ondska..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.