Expressen > Kultur

Thursday, 25 April, 18:36

Expressen - 19 okt 18 kl. 06:00

Våra kroppar är en besvärjelse mot dödenStina Wollters kroppsaktivism har flyttat in i böckernas värld.Elin Grelsson Almestad finner en oväntad vän i nöden..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Wollters, Grelsson Almestad

Dela artikeln

214 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Våra kropparär en , besvärjelsemot , döden
DN - 14 mar 18 kl. 14:49

Konstrecension: Stilla besvärjelse av estetisk exotism

Den samiska duon Annika Dahlsten & Markku Laaksos konstprojekt ”Diorama” utgår från historien om hur en same­by blev en exotisk attraktion på ett zoo i Hamburg. Installationen på Röda Sten i Göteborg är både effektfull och lite kuslig, tycker Dan Jönsson..

Sydsvenskan - 22 okt 15 kl. 04:00

Den sång som jorden sjunger

Den ryska poeten Marina Tsvetajeva, 25 år gammal, landsflyktig, ensam med två barn och utfattig, skrev i sin dagbok: ”Två kära ting i världen: sången och formeln.” De orden lånar Katarina Frostenson nästan exakt hundra år senare till sin diktsamling ”Sånger och formler”. Det är en titel så renskrapad, så klassiskt klingande att jag förväntar mig dikter som karakteriseras mer av vad de är än vad de gör.

YLE - 09 maj 14 kl. 14:00

Andtbacka Den dansande björnen-kandidat

Sex kandidater har nominerats till Rundradions lyrikpris ”Den dansande björnen” som i år delas ut för 20:e gången. Bland de nominerade återfinns Ralf Andtbacka med lyriksamlingen ”fält”. I år delas lyrikpriset Den dansande björnen liksom Översättarbjörnen ut i samband med Diktveckan i Kajana den 2 juli.

Sydsvenskan - 23 nov 14 kl. 04:00

Ur askan i elden

”Att vara människa är att ha en diagnos” står det på ett ställe i Jesper Walderstens senaste bok ”Allt brinner” (Kartago). Utan att fördjupa sig i konstnärens eventuella sjukdomsbild kan man konstatera ett drag av mani. Boken ”365” (2011) samlade en bild från varje dag under ett år — och många fler bilder skapades under samma tid.

SmålandsPosten - 29 sep 14 kl. 11:18

ScarabÉ

SOM OM KROPPEN intogs av främmande krafter. Magiska krafter. Ja, sakrala.

Kristianstadsbladet - 26 nov 12 kl. 10:12

Sällsam superkraft

Foto: Tom Wall
Hon kliver in i den ensamma ljuskäglans kalla sken. Den blonda hårsvallet dolt i en svart turban, en vit lejonman som boa, de där nödvändiga solglasögonen i 50-talsstuk, och inleder med en besvärjelse. Ett gospelaktigt mässande, a capella till de enda rytmerna av egna indiska handbjällror och sitt taktfasta fotstampande.

YLE - 29 okt 13 kl. 07:08

Spaningsfärder och möten i Storbritannien

För fyra år sedan beslutade sig den Jakobstadsbördiga journalisten och anglofilen Charlotta Buxton för att flytta till London i jakt på något som sedermera snarare visat sig vara en hägring, en myt eller en besvärjelse än en levande verklighet: ?Liksom många andra utlänningar har jag fallit för en besvärjelse. En myt om några gröna öar där gam¬la tanter häller upp te i porslinskoppar.

Sydsvenskan - 27 dec 15 kl. 04:00

En växande konstvärld

Det börjar med en resväska som driver på vattnet. Sedan kommer fler. Ofta sägs det att konsten reflekterar sin tid.

Sydsvenskan - 14 mar 16 kl. 04:00

Dikter från provinsen

Denise Desautels föddes i Montreal 1945 och har publicerat ett tjugotal dikt- och novellsamlingar. Hon har fått flera av de finare litterära priserna i delstaten Québec och översatts till flera språk. Denise Desautels är också aktiv på konstscenen i Québec där hon medarbetat i ett tjugotal böcker av och med konstnärer.

Sydsvenskan - 11 apr 16 kl. 16:49

Tragik utan mål

Ett av de enklaste sätten att åtnjuta den litteraturkritiska populasens gillande är att kritisera Jack Kerouacs kvinnosyn. Några förvrängda beskrivningar av hans prosa och en införstådd blinkning mot slarviga läsare brukar räcka. Ty samförståndet är totalt.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 12 timmar sedan

Vem är du när du förlorat ditt land?

En farmor som sörjer ett land, en far som döljer det, och en dotter fötts i ett land som aldrig blir hennes. Annina Rabe läser en vid släktberättelse som speglar den algerisk-franska historien.  .

Expressen - Igår: 18:00

Feminismen cementerar kvinnans underordning

Joel Halldorf skrev att män och kvinnor håller på att glida isär.Helena Granström fortsätter med att ifrågasätta den konstruktivism som håller på att lösa upp könsrollerna..

Expressen - Igår: 14:21

Som vanligt hypnotiserar han sin konsertpublik

Klarinettisten Martin Frösts stiftelse ska ge barn och unga runtom i världen möjlighet att lära sig spela.Gunilla Brodrej går på en behjärtansvärd konsert..

Expressen - Igår: 06:30

Witt-Brattström dyker i den litteraturhistoriska dyn

I ”Historiens metoo-vrål” kopplar Ebba Witt-Brattström samman litteraturen med uppropen hösten 2017.Madelaine Levy applåderar ett genialt grepp, men önskar att författaren var mindre demagogisk..

Expressen - Igår: 19:00

Podcast: ”Vi ska resa tre skampålar på Nybroplan”

Det nya avsnittet av podcasten Lunch med Montelius tar upp förspelet och efterspelet till ”Morgonstudion” när Gunilla mötte DN:s kulturchef Björn Wiman för att prata om krisen på Dramaten. Dessutom pratar de om sångaren på Kungliga Operan som dömts för att ha sexuellt ofredat en minderårig. .

Expressen - I förrgår: 13:23

Stjärnorna som lånar sig till Kinas regim

Svenska artister och idrottspersonligheter tjänar pengar på marknadsföring av kinesiska företag som assisterar landets regim med etnisk förföljelse.Jojje Olsson undrar hur det känns när pengarna från en förtryckande regim trillar in på stjärnornas bankkonton..

Expressen - I förrgår: 19:00

En mammas alkohol, morfin och skrivande

Hon spåddes att bli en stor författare, men Mirjam Touminen föll i glömska.Magnus Florin har läst Tuva Korsströms biografi om sina föräldrar och om en mor vars radikala författarskap slutade i tystnad. .

Expressen - 22 apr 19 kl. 09:40

Har en clown sämre rykte än en KGB-agent?

Rubriker världen över berättar nu om hur en komiker tagit makten i Ukraina.Dmitri Plax menar att Ukraina har lyckats på en punkt, jämfört andra före detta sovjetrepubliker..

Expressen - 21 apr 19 kl. 08:02

Upplysningens vänner är anfrätta av självgodhet

Även tron på förnuft och framsteg kan bli en förblindande myt. Malte Persson skärskådar den intellektuella samtidens syn på upplysningen..

Expressen - 22 apr 19 kl. 06:00

Boken anklagar ingen och det behövs inte för vi vet

Det som är självklart för många är bara en dröm för andra.Margareta läser böcker och går på teater om romer och tiggare..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.