Supermiljöbloggen > Nyheter

Sunday, 21 April, 00:50

Supermiljöbloggen - 17 okt 18 kl. 18:00

Satellitbilder: Industriellt jordbruk står för 27% av global skogsskövlingEn ny studie har kartlagt hur mycket industriellt jordbruk bidrar till den globala skogsskövlingen. Siffrorna uppgår till 5 miljoner hektar - en yta lika stor som Costa Rica - varje år. Studien, som publicerades i Science i september, genomfördes med hjälp av en nyutvecklad matematisk metod för att känna igen olika former av skogsskövling i satellitbilder. Resultatet visar att ungefär 27% av all skogsskövling mellan 2001 och 2015 gjordes för att bereda plats för storskaliga, industriella former av jordbruk och djurhållning.  Sedan tidigare är det känt att att industriellt jordbruk är den största faktorn bakom skogsskövling i tropiska och subtropiska områden.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Costa Rica, Science, Amazonas, Sydostasiens, Brasilien, Malaysia, Sydostasien, Malaysias, SMB

Dela artikeln

119 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Satellitbilder, Industriellt, jordbruk, stårför , 27%av , global, skogsskövling
BT - 23 mar 14 kl. 11:58

Vrakdelar på franska satellitbilder

Franska satellitbilder visar något som eventuellt kan kopplas till det försvunna malaysiska planet MH370, meddelar malaysiska myndigheter. "I morse mottog Malaysias transportdepartement nya satellitbilder från franska myndigheter", heter det i en kommuniké enligt Reuters i Kuala Lumpur. "Malaysia skickade omedelbart vidare dessa bilder till de australiska räddningssamordnarna".

Skånskan - 02 jan 17 kl. 15:48

Satellitbilder lyfter fram Hallsberg

lund Genom att studera satellitbilder över nattljus har Lundaforskare utvecklat en metod att med större säkerhet kartlägga befolkningskoncentrationer och flyttmönster.
Även för Öresundsregionen är den tillämplig.
Eller för att argumentera för att Hallsberg är den mest centrala punkten i vårt land.

YLE - 04 aug 14 kl. 04:00

Bättre återvinning skulle minska utsläppen från jordbruk

Det finns inga väsentliga skillnader i näringsutsläppen mellan ekologisk och konventionell odling, men ekologisk odling har större potential att minska utsläppen.
När man ser på jordbrukens näringsutsläpp och belastning på vattendragen finns det ingen större skillnad mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk. Jämför man näringsutsläpp per arealenhet är utsläppen mindre vid ekologisk odling, men ser man till producerad enhet är utsläppen från ekologiskt jordbruk till och med större eller lika som från konventionella jordbruk.

Cornucopia - 13 nov 14 kl. 09:47

Svenskt jordbruk går under utan EU-stöd

CAP Reform har gjort en genomgång av hur EU:s jordbruksstöd är fördelade och beroendet av dessa. För Sveriges del är beskedet nedslående, då stöden överstiger nettoinkomsten. När jordbruksstöden dras ner om något år kommer vi få se en massiv utslagning av svenskt jordbruk.

Cornucopia - 13 dec 16 kl. 13:19

Ny rapport: Sveriges jordbruk kan hållbart föda en befolkning på 13.5 miljoner

En ny rapport från SLU konstaterar att svenskt jordbruk kan föda en befolkning på hela 13.5 miljoner invånare, inklusive egen produktion av drivmedel och gödsel till jordbruket. Enda importen handlar om en viss mängd frukt vi ej kan odla på våra breddgraden.

BT - 26 aug 11 kl. 00:40

Priset för svenskt jordbruk

Är vi beredda att betala för att ha kvar svenskt jordbruk? Ekot rapporterade häromdagen om att antalet heltidsbönder minskat med 30 procent bara under de senaste tre åren, från 27.000 till 22.

Affärsvärlden - 22 jan 14 kl. 14:53

Storägare: Sheltons Petrogrand-bud "industriellt logiskt"

Storägaren Länsförsäkringar Fonders förvaltare anser att Shelton Petroleums bud på oljebolaget Petrogrand, tidigare Malka Oil, är "industriellt logiskt"..

Barometern - 14 aug 14 kl. 08:13

Öppna landskap kräver jordbruk

Valrörelsen handlar om många frågor. Vi vill som kristdemokrater markera vikten av att inte låta accelererande avstånd mellan stad och land leda till en tyst och igenvuxen landsbygd. För utvecklingen i Kalmar län är det viktigt att se jord­brukets betydelse.

Cornucopia - 28 aug 16 kl. 19:19

Mat och jordbruk på Grönland

Även om importberoende Grönland likt Sverige är långt ifrån självförsörjande på mat, så finns det ett växande jordbruk på ön. På restaurang är det fullt möjligt att äta en måltid helt på grönländska råvaror, vilket inkluderar grönsaker och rotfrukter som potatis. Även om klimatförändringarna gjort odlingssäsongen tre veckor längre bara de senaste tio åren är det en bit kvar till det klimat som gällde när grönlandsvikingarna bebodde södra Grönland för tusen år sedan.

Cornucopia - 25 mar 18 kl. 14:27

Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna

Svenskt jordbruk producerar tillräckligt med kalorier för att kunna försörja hela Sverige, inklusive med högvärdig protein från animalier (kött, mjölk och ägg). Vår egentliga sårbarhet när det gäller livsmedelssäkerhet handlar om logistik och främst importen av drivmedel till jordbruk och transporter. Den svenska marinens förmåga att skydda främst oljetransporterna och farlederna blir därmed avgörande för svensk livsmedelsförsörjning vid krig och flottan behöver alltså expanderas kraftfullt.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 17 apr 19 kl. 15:37

Forskning föreslår skyddsjakt på ölevande invasiva arter

Ny forskning pekar på att skyddsjakt på invasiva arter skulle vara effektivt i skyddandet av utrotningshotade arter på öar. Studien har identifierat 169 öar där skyddsjakt på invasiva arter skulle kunna rädda så mycket som 10% av alla öboende utrotningshotade arter. Beroende på förutsättningarna för att skyddsjakten ska vara framgångsrik menar man att 107 av dessa öar skulle kunna påbörja skyddsjakt redan 2020, och därigenom snabbt rädda 80 hotade arter från utrotning, medan resterande öar skulle kunna påbörja sin 2030.

Supermiljöbloggen - 17 apr 19 kl. 10:56

Intervju: Därför är vi med i Extinction Rebellion

SMB intervjuade tre av protestanterna som deltog i blockaden framför Riksdagen i måndags. Här är deras svar på varför de ser civil olydnad som nödvändigt. Alfred SMB träffar Alfred medan han ligger ner på asfalten där poliserna tidigare försökte skapa en passage.

Supermiljöbloggen - 15 apr 19 kl. 22:56

Extinction Rebellion: Tusentals blockerar gator och vägar i flera länder

I London deltar tusentals aktivister i flera centrala vägblockader, samt en aktion mot Shells kontor. I Sverige spelade aktivister döda utanför Riksdagen och blockerade sedan den närmsta bron med banderoller och sång. Nätverket och rörelsen som startade i Storbritannien 2018 med ursprung ur organisationen Rising Up!

Supermiljöbloggen - 14 apr 19 kl. 18:50

”PANG smällde den upp på vid gavel”

Streamingtjänsten Campfire Stories producerar korta dokumentärfilmer som vill hitta roten till samhällets ekologiska och sociala utmaningar. Vår kulturredaktör Joel Gordon Hultsjö frågade grundaren och dokumentärfilmaren Mattias Olsson om  hur film kan vara ett verktyg för ett ekologiskt uppvaknande. Mattias Olsson har flera SVT-produktioner bakom sig, och arbetar just nu med en kortfilm om medmänsklighet tillsammans med SVT.

Supermiljöbloggen - 14 apr 19 kl. 14:31

Forskare: Urbanisering fortsätter öka press på globala vattentäkter

Ett internationellt team av forskare har för första gången kartlagt den globala omflyttningen av vatten till städer från de ursprungliga källorna på landsbygden. 69 städer tar varje år vatten från landsbygden motsvarande det årliga flödet i Colorado-floden. Enligt en nyligen publicerad studie får städerna, med en total befolkning på strax under 400 miljoner människor, 16 miljarder kubikmeter vatten omfördelat till sig per år.

Supermiljöbloggen - 13 apr 19 kl. 14:39

Tusentals Amazonanställda i hård kritik mot företagets bristande klimatarbete

Över 6 000 Amazonanställda kräver att företagets ledning gör mer för att motverka klimatförändringar. I ett öppet brev skriver de att Amazon borde göra sig oberoende av fossila bränslen, införa en policy för att minska koldioxidutsläpp samt prioritera miljöpåverkan vid affärsbeslut. I  brevet punktar de anställda exempel på brister.

Supermiljöbloggen - 13 apr 19 kl. 13:19

Greta Thunberg skänker kvarts miljon till rättsfall mot olja

Greta Thunberg har tillsammans med Natur og Ungdom vunnit det norska Fritt Ords Pris 2019. Prispengarna, en kvarts miljon norska, kommer hon skänka för att finansiera rättsfallet mot oljeborrning i Arktis. Fallet handlar om att Greenpeace och Natur og Ungdom har stämt den norska staten för att de tillåter ny oljeborrning i Arktis, och därigenom sätter nuvarande och kommande generationsfamiljer och hem i fara.

Supermiljöbloggen - 13 apr 19 kl. 13:19

Greta Thunberg skänker halv miljon till rättsfall mot olja

Greta Thunberg har vunnit det norska Fritt Ords Pris 2019, tillsammans med Natur og Ungdom. Prispengarna, en halv miljon norska, kommer hon skänka för att finansiera rättsfallet mot oljeborrning i Arktis. Fallet handlar om att Greenpeace och Natur og Ungdom har stämt den norska staten för att de tillåter ny oljeborrning i Arktis, och därigenom sätter nuvarande och kommande generationsfamiljer och hem i fara.

Supermiljöbloggen - 12 apr 19 kl. 08:37

378 000 färre flygande jämfört med förra året

Efter att ha ökat nästan tio år i rad minskade flygresandet från svenska flygplatser med 378 000 passagerare under januari till mars, jämfört samma period förra året. Sett över hela det första kvartalet så har passagerarantalet minskat med 4,5 procent, skriver Transportstyrelsen. Det ledde - inte otippat - till att även starter och landningar minskade.

Supermiljöbloggen - 11 apr 19 kl. 10:12

Ökade klimatanslag i nya budgeten – men brister på miljöområdet

Efter höstens "katastrofbudget" återförs en del av medlen i Sveriges nya miljöbudget. Satsningarna görs främst på klimatområdet, där grön skatteväxling och ökade anslag till Klimatklivet hör till nyheterna. Samtidigt slopas viktiga insatser för skydd och skötsel av värdefull natur, och de totala miljösatsningarna står sig även slätt mot de fossila subventionerna.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.