Supermiljöbloggen > Nyheter

Wednesday, 21 November, 09:29

Supermiljöbloggen - 17 okt 18 kl. 18:00

Satellitbilder: Industriellt jordbruk står för 27% av global skogsskövling



En ny studie har kartlagt hur mycket industriellt jordbruk bidrar till den globala skogsskövlingen. Siffrorna uppgår till 5 miljoner hektar - en yta lika stor som Costa Rica - varje år. Studien, som publicerades i Science i september, genomfördes med hjälp av en nyutvecklad matematisk metod för att känna igen olika former av skogsskövling i satellitbilder. Resultatet visar att ungefär 27% av all skogsskövling mellan 2001 och 2015 gjordes för att bereda plats för storskaliga, industriella former av jordbruk och djurhållning.  Sedan tidigare är det känt att att industriellt jordbruk är den största faktorn bakom skogsskövling i tropiska och subtropiska områden.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Costa Rica, Science, Amazonas, Sydostasiens, Brasilien, Malaysia, Sydostasien, Malaysias, SMB

Dela artikeln

119 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Satellitbilder, Industriellt, jordbruk, stårför , 27%av , global, skogsskövling
BT - 23 mar 14 kl. 11:58

Vrakdelar på franska satellitbilder

Franska satellitbilder visar något som eventuellt kan kopplas till det försvunna malaysiska planet MH370, meddelar malaysiska myndigheter. "I morse mottog Malaysias transportdepartement nya satellitbilder från franska myndigheter", heter det i en kommuniké enligt Reuters i Kuala Lumpur. "Malaysia skickade omedelbart vidare dessa bilder till de australiska räddningssamordnarna".

Skånskan - 02 jan 17 kl. 15:48

Satellitbilder lyfter fram Hallsberg

lund Genom att studera satellitbilder över nattljus har Lundaforskare utvecklat en metod att med större säkerhet kartlägga befolkningskoncentrationer och flyttmönster.
Även för Öresundsregionen är den tillämplig.
Eller för att argumentera för att Hallsberg är den mest centrala punkten i vårt land.

YLE - 04 aug 14 kl. 04:00

Bättre återvinning skulle minska utsläppen från jordbruk

Det finns inga väsentliga skillnader i näringsutsläppen mellan ekologisk och konventionell odling, men ekologisk odling har större potential att minska utsläppen.
När man ser på jordbrukens näringsutsläpp och belastning på vattendragen finns det ingen större skillnad mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk. Jämför man näringsutsläpp per arealenhet är utsläppen mindre vid ekologisk odling, men ser man till producerad enhet är utsläppen från ekologiskt jordbruk till och med större eller lika som från konventionella jordbruk.

Cornucopia - 13 nov 14 kl. 09:47

Svenskt jordbruk går under utan EU-stöd

CAP Reform har gjort en genomgång av hur EU:s jordbruksstöd är fördelade och beroendet av dessa. För Sveriges del är beskedet nedslående, då stöden överstiger nettoinkomsten. När jordbruksstöden dras ner om något år kommer vi få se en massiv utslagning av svenskt jordbruk.

Cornucopia - 13 dec 16 kl. 13:19

Ny rapport: Sveriges jordbruk kan hållbart föda en befolkning på 13.5 miljoner

En ny rapport från SLU konstaterar att svenskt jordbruk kan föda en befolkning på hela 13.5 miljoner invånare, inklusive egen produktion av drivmedel och gödsel till jordbruket. Enda importen handlar om en viss mängd frukt vi ej kan odla på våra breddgraden.

Affärsvärlden - 22 jan 14 kl. 14:53

Storägare: Sheltons Petrogrand-bud "industriellt logiskt"

Storägaren Länsförsäkringar Fonders förvaltare anser att Shelton Petroleums bud på oljebolaget Petrogrand, tidigare Malka Oil, är "industriellt logiskt"..

BT - 26 aug 11 kl. 00:40

Priset för svenskt jordbruk

Är vi beredda att betala för att ha kvar svenskt jordbruk? Ekot rapporterade häromdagen om att antalet heltidsbönder minskat med 30 procent bara under de senaste tre åren, från 27.000 till 22.

Barometern - 14 aug 14 kl. 08:13

Öppna landskap kräver jordbruk

Valrörelsen handlar om många frågor. Vi vill som kristdemokrater markera vikten av att inte låta accelererande avstånd mellan stad och land leda till en tyst och igenvuxen landsbygd. För utvecklingen i Kalmar län är det viktigt att se jord­brukets betydelse.

Cornucopia - 28 aug 16 kl. 19:19

Mat och jordbruk på Grönland

Även om importberoende Grönland likt Sverige är långt ifrån självförsörjande på mat, så finns det ett växande jordbruk på ön. På restaurang är det fullt möjligt att äta en måltid helt på grönländska råvaror, vilket inkluderar grönsaker och rotfrukter som potatis. Även om klimatförändringarna gjort odlingssäsongen tre veckor längre bara de senaste tio åren är det en bit kvar till det klimat som gällde när grönlandsvikingarna bebodde södra Grönland för tusen år sedan.

Cornucopia - 25 mar 18 kl. 14:27

Svenskt jordbruk kan försörja hela Sverige - om flottan skyddar oljetransporterna

Svenskt jordbruk producerar tillräckligt med kalorier för att kunna försörja hela Sverige, inklusive med högvärdig protein från animalier (kött, mjölk och ägg). Vår egentliga sårbarhet när det gäller livsmedelssäkerhet handlar om logistik och främst importen av drivmedel till jordbruk och transporter. Den svenska marinens förmåga att skydda främst oljetransporterna och farlederna blir därmed avgörande för svensk livsmedelsförsörjning vid krig och flottan behöver alltså expanderas kraftfullt.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 20 timmar sedan

Extinction Rebellion tar till civil olydnad för att stoppa den ekologiska krisen

Under lördagen gjorde det nystartade nätverket Extinction Rebellion direktaktioner i flera länder. Nätverket vill få folk att vakna och sätta stopp för naturförstörelsen, klimatkrisen och utrotningen av arter. I London blockerades flera broar av cirka 6000 personer med Extinction Rebellions banderoller.

Supermiljöbloggen - 23 timmar sedan

Årets julklapp är det återvunna plagget

Hållbarhet är det nya svarta! Kläder från second hand eller av återvunna material spås bli höjdare under granen 2018. Det är utredningsinstitutet HUI Research, ägt av branschorganisationen Svensk Handel, som varje år utser den produkt som tydligast fångar svenska konsumenters intressen.

Supermiljöbloggen - Igår: 08:34

Klimatförändringarna ses som en finansiell risk av Riksbanken

En ny rapport från riksbanken slår fast att svensk ekonomi kan påverkas till följd av klimatförändringarna. Centralbanker bör därför förbereda sig genom att analysera möjliga följder av klimatförändringar på den finansiella ekonomin, konstaterar rapporten. Konsekvenserna av den globala uppvärmningen kan påverka både den finansiella stabiliteten och penningpolitiken på sikt, skriver Conny Olovsson, filosofie doktor i nationalekonomi vid Riksbankens forskningsenhet, i den nya rapporten "är klimatförändringar relevanta för en centralbank?

Supermiljöbloggen - 16 nov 18 kl. 16:05

Kritiska röster höjs mot Black Friday

Nära hälften av svenskarna uppger att de tänker handla under Black Friday, uppger Svensk Handel. Samtidigt växer kritiken mot köphysterins högtid.  Handeln förutspår ökad försäljning även i år, med uppemot 25 procent.

Supermiljöbloggen - 14 nov 18 kl. 12:04

Efter protester: Kina behåller förbudet mot noshörningshorn och tigerben

Kina meddelade för två veckor sedan att de snart kommer tillåta traditionell medicin med noshörningshorn och tigerben, något som varit förbjudet sedan 25 år. Efter skarpa protester runt om i världen har den stora nationen nu skjutit upp planerna tills vidare. Efter protester från miljöorganisationer världen över meddelade den kinesiska regeringen i måndags att man bordlagt den lagstiftning som skulle tillåta tigerben och noshörningshorn i så kallad traditionell medicin.

Supermiljöbloggen - 13 nov 18 kl. 14:56

Mardrömsprognosen: årets julhandel ökar till nära 80 miljarder kronor

Under årets julhandel kommer svenskarna shoppa prylar och mat för 79,7 miljarder kronor. Men få pratar om de mörka baksidorna med masskonsumtionen.  Det är ingen nyhet att vi måste konsumera mindre för att rädda klimatet och miljön.

Supermiljöbloggen - 12 nov 18 kl. 12:08

Framtidsscenarierna som skrämmer svenskarna mest

Klimatförändringar toppar listan över vilka framtidsscenarier som skrämmer svenskarna mest. I topp hamnar också krig, antibiotikaresistenta bakterier och miljöförstöring. Enligt en Novus-undersökning av P3-podden Dystopia är klimatförändringar det framtidsscenario som skrämmer svenska folket allra mest.

Supermiljöbloggen - 12 nov 18 kl. 10:00

Ny studie: Kongos regnskogar kan vara borta år 2100

Världens näst största regnskog förutspås vara nedhuggen i slutet av århundradet. Anledningarna är konflikt, fattigdom och befolkningsökning. Det så kallade Kongobäckenet är Kongoflodens avrinningsområde i västra centrala Afrika.

Supermiljöbloggen - 10 nov 18 kl. 12:13

Nya Zeeland sätter stopp för all ny olje- och gasutvinning till havs

Miljöorganisationer beskriver det som en historisk seger. Nya Zeelands regering har nyligen röstat igenom en lag som förbjuder prospektering efter ny olja och gas i hela landets tillhörande havsterritorium. Lagen är en del av Nya Zeelands politiska program lett av premiärminister Jacinda Jarderns mitten-vänster-regering, som syftar till att göra landet koldioxid-neutralt 2050.

Supermiljöbloggen - 07 nov 18 kl. 16:31

Svenskt oljeraffinaderi på väg att bli landets största utsläppare

I veckan beslutar mark- och miljödomstolen om den omstridda utbyggnaden av oljeraffenaderiet Preemraff i Lysekil. Motståndet mot projektet har tystnat, men konsekvenserna beräknas bli ödesdigra för klimatet. Enligt Preemraff skulle utbyggnaden innebära en fördubbling av raffinaderiets koldioxidutsläpp.



Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.