YLE > Svenskfinland

Wednesday, 12 December, 23:24

Liknande nyheter

Taggar: Solen, svalde, vintergatanoch , Närpesär , borta, lågstadieeleverna, i Närpes fick visionera framtiden i staden
YLE - 29 mar 16 kl. 17:30

Sol och ved värmer ekohus i Närpes

Huset är byggt i gammal stil och påminner lite om en gammal bondgård och ett frontmannahus på samma gång. Inne är det toppmodernt med datoriserade mättavlor, som visar bland annat hur mycket värme som kommer från solpanelerna och hur mycket värme som eldstaden ger. Datorn säger när man ska elda Tekniken talar också om när det är dags att elda.

YLE - 11 aug 17 kl. 14:31

Solpaneler på Halpa-Hallis tak i Närpes

Solpaneler pryder nu taket på Halpa-Halli i Närpes och systemet togs i bruk i tisdags. Solkraften kommer att bistå med 15 procent av energiförbrukningen vid affären. Solkraftverket producerar el för Halpa-Hallis behov, som för till exempel avkylning, och har en effekt på ungefär 165 kWp.

YLE - 02 jul 15 kl. 11:12

En resa i musikaliska landskap

En lyckosam och blandad kompott, så beskriver Roger Pontare Visor på väg, Svenskfinlands största ambulerande visfestival. Den här veckan står Österbotten i tur. Visor på väg 2015 bjuder på stjärnor som Roger Pontare, Cecilia och Bengt Kyllinge, Thomas Lundin och Heléne Nyberg.

YLE - 19 jun 17 kl. 05:00

Hårda bud i växthus - långa arbetsdagar men inga tillägg

Växthusbranschen lyfts ofta upp som ett skolexempel på lyckad integrering. Men nu undersöker polisen ett växthusföretag för diskriminering i arbetslivet. Branschen är orolig för sitt rykte.

YLE - 05 jul 14 kl. 16:02

Intet ont anande stockholmare på Tomatkarneval

Årets upplaga av Tomatkarnevalen i Närpes fick besök av Svenska Yles program En svensk sommar i Finland. Två unga stockholmare sålde tomater och uppträdde med Närpes skolmusikkår. I fredags raggade programledaren Jonathan "Jontti" Granbacka upp Karl Fohlin och Catherine Henriksson i Stockholm och de gick med på en tur till Finland och Närpes.

YLE - 07 nov 15 kl. 14:50

Solsystem, älgjakt och avslappning på läsordningen

Skolor bjuder i dag på mycket mer än huslig ekonomi och tyska i tillval. Elever i årskurs 7-9 kan få hygienpass, ta traktorkort, studera självkännedom eller dricka saft med äldre på skoltid. Emma Björk och Ali Cheraghi i Sursik skola i Pedersöre tittar på planeter, tar ner ägg i fallskärm och bygger solsystem på kursen astrofysik.

YLE - 09 jul 14 kl. 10:48

Österbottningarna är extremt varma

- Det var mycket kärlek och människorna visade Finland från sin bästa sida, säger stockholmsborna Catherine och Carl som vi drog med till Finland på noll varsel förra helgen. I fredags åkte igen programledare Jontti Granbacka till Stockholm och raggade upp två slumpmässigt utvalda svenskar på Medborgarplatsen. Den här gången var det Catherine Henriksson och Carl Fohlin som fastnade i Jonttis garn.

YLE - 12 aug 13 kl. 06:00

Kvinnobanken hjälper familjer i Palestina

Biståndsarbetaren Johanna Norrdahl är en av dem som ser till att förverkliga Kvinnobankens projekt på ort och ställe i Palestina. Hon beskriver sitt arbete som "det bästa och det värsta jobbet i världen".
Spela upp klipp på Arenan
Johanna Norrdahl är uppvuxen i Sverige och har rötter i Sideby.

YLE - 03 sep 13 kl. 06:01

Carin Göthelid: Finns Svenskfinland?

Finns det på riktigt något kitt som binder ihop delarna av det vi kallar Svenskfinland? Hur långt är det egentligen mellan de finlandssvenska regionerna? Mentala oceaner?

YLE - 08 nov 13 kl. 06:55

Tillsammans vet de mer

Nio svenskösterbottniska gymnasier deltog i den trettonde kunskapstävlingen Gymnasiaden som ordnades i Vasa övningsskolas gymnasium. Lagen skulle bestå av en elev från varje årskurs och gärna tre personer som kompletterade varandras kunskaper. - Vi är en blandad grupp vi tre.

Fler nyheter från YLE

YLE - 3 timmar sedan

Fotbollsligan rapporterade felaktigt om alla tiders blixtmål – Jaro har nätat en sekund snabbare och får hålla rekordet

Petteri Pennanens tolv sekunders blixtmål i oktober är inte sen heller det snabbaste i fotbollsligans historia. Nu har det kommit fram att Jaro hunnit med en ännu snabbare fullträff..

YLE - 4 timmar sedan

Kurirens grundare Frejvid Weegar har avlidit

Redaktören Frejvid Weegar, som grundade veckotidningen Kuriren, har gått bort. Weegar blev 88 år..

YLE - 7 timmar sedan

Många besvärar sig mot uppsägningar när Oravais flyktingförläggning sparar

Anställda vid Oravais flyktingförläggning vill att flyktingnämnden i Vörå ändrar sina uppsägningsbeslut. De anställda anser bland annat att de har mer arbetserfarenhet än de som får stanna. Dessutom kritiseras ledningen för att inte ha tagit tag i rykten om sexuella oegentligheter..

YLE - 8 timmar sedan

Vitt skilda åsikter om fusionsavtalet i Korsholm: "Frågor om nämnder är småsaker"

Vi har talat om att skapa en ny kommun, det här följer långt Vasas sätt att förvalta, säger Ulla-Maj Salin (SFP) i Korsholm. Frågor kring nämnder är småsaker, det vi håller på och bygger upp stärker den här regionen inför framtiden, säger Samuel Broman (SFP) i Korsholm..

YLE - 9 timmar sedan

Romanen Inlandet blir film – författaren Elin Willows var först tveksam men är nu smickrad

Hur ser vi på framgång och att vara ”lyckad”, det är en fråga som regissören och manusförfattaren Jon Blåhed vill lyfta fram i filmatiseringen av Inlandet..

YLE - 13 timmar sedan

Tacklade HIFK-talangen farligt i ryggen – Vasa Sports Tommi Tikka stängs av men får spela i kväll

Ishockeyligans disciplindelegation har stängt av Vasa Sport-spelaren Tommi Tikka i en match för att farligt ha tacklat HIFKs Anton Lundell i sargen. Tikka har redan avtjänat sitt straff och är således tillgänglig för örnarna i kväll..

YLE - 18 timmar sedan

Familjen Karvonen hittade sin perfekta kost – ersatte potatisen med broccoli: Man måste pröva sig fram

Det var det gemensamma intresset för kost och hälsa som fick familjen Karvonen från Kvevlax att skräddarsy sina egna matvanor. Men till skillnad från många andra yngre så hämtar de inte sin information från nätet, utan från böckerna..

YLE - 18 timmar sedan

Undersökningen Min mat: Jämställdheten ökar i de österbottniska köken

Fortfarande är det kvinnorna som tillreder maten i de österbottniska hemmen. Men förändringar lurar i de yngre åldersgrupperna. Det visar Yle Österbotten och HSS Medias enkät Min mat..

YLE - Igår: 18:37

Bryssel nästa för Ahlberg - om det blir en fusion mellan Vasa och Korsholm

Om Vasa och Korsholm går samman så är det Bryssel som gäller för Korsholms nuvarande kommundirektör Rurik Ahlberg. - Vi har varit sent ute när det gäller intressebevakning, säger Ahlberg..

YLE - Igår: 12:44

Omfartsvägen förbi Jakobstad öppnas före nyår

Den nya Fårholmsbron längs omfartsvägen 749 förbi Jakobstad öppnas för trafik före nyår. Ännu återstår en del arbeten och arbetsledare Juha-Matti Viinikka vill inte säga ett exakt datum i det här skedet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.