YLE > Svenskfinland

Wednesday, 20 February, 07:13

YLE - 11 okt 18 kl. 04:46

"Solen svalde vintergatan och Närpes är borta" – lågstadieeleverna i Närpes fick visionera framtiden i stadenTrots vissa mer dystra visioner har barnen i Närpes en väldigt stark framtidstro. Det visar ett hundratal teckningar som lågstadieeleverna har fått rita..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Närpes

Dela artikeln

151 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Solen, svalde, vintergatanoch , Närpesär , borta, lågstadieeleverna, i Närpes fick visionera framtiden i staden
YLE - 29 mar 16 kl. 17:30

Sol och ved värmer ekohus i Närpes

Huset är byggt i gammal stil och påminner lite om en gammal bondgård och ett frontmannahus på samma gång. Inne är det toppmodernt med datoriserade mättavlor, som visar bland annat hur mycket värme som kommer från solpanelerna och hur mycket värme som eldstaden ger. Datorn säger när man ska elda Tekniken talar också om när det är dags att elda.

YLE - 11 aug 17 kl. 14:31

Solpaneler på Halpa-Hallis tak i Närpes

Solpaneler pryder nu taket på Halpa-Halli i Närpes och systemet togs i bruk i tisdags. Solkraften kommer att bistå med 15 procent av energiförbrukningen vid affären. Solkraftverket producerar el för Halpa-Hallis behov, som för till exempel avkylning, och har en effekt på ungefär 165 kWp.

YLE - 02 jul 15 kl. 11:12

En resa i musikaliska landskap

En lyckosam och blandad kompott, så beskriver Roger Pontare Visor på väg, Svenskfinlands största ambulerande visfestival. Den här veckan står Österbotten i tur. Visor på väg 2015 bjuder på stjärnor som Roger Pontare, Cecilia och Bengt Kyllinge, Thomas Lundin och Heléne Nyberg.

YLE - 19 jun 17 kl. 05:00

Hårda bud i växthus - långa arbetsdagar men inga tillägg

Växthusbranschen lyfts ofta upp som ett skolexempel på lyckad integrering. Men nu undersöker polisen ett växthusföretag för diskriminering i arbetslivet. Branschen är orolig för sitt rykte.

YLE - 05 jul 14 kl. 16:02

Intet ont anande stockholmare på Tomatkarneval

Årets upplaga av Tomatkarnevalen i Närpes fick besök av Svenska Yles program En svensk sommar i Finland. Två unga stockholmare sålde tomater och uppträdde med Närpes skolmusikkår. I fredags raggade programledaren Jonathan "Jontti" Granbacka upp Karl Fohlin och Catherine Henriksson i Stockholm och de gick med på en tur till Finland och Närpes.

YLE - 07 nov 15 kl. 14:50

Solsystem, älgjakt och avslappning på läsordningen

Skolor bjuder i dag på mycket mer än huslig ekonomi och tyska i tillval. Elever i årskurs 7-9 kan få hygienpass, ta traktorkort, studera självkännedom eller dricka saft med äldre på skoltid. Emma Björk och Ali Cheraghi i Sursik skola i Pedersöre tittar på planeter, tar ner ägg i fallskärm och bygger solsystem på kursen astrofysik.

YLE - 09 jul 14 kl. 10:48

Österbottningarna är extremt varma

- Det var mycket kärlek och människorna visade Finland från sin bästa sida, säger stockholmsborna Catherine och Carl som vi drog med till Finland på noll varsel förra helgen. I fredags åkte igen programledare Jontti Granbacka till Stockholm och raggade upp två slumpmässigt utvalda svenskar på Medborgarplatsen. Den här gången var det Catherine Henriksson och Carl Fohlin som fastnade i Jonttis garn.

YLE - 12 aug 13 kl. 06:00

Kvinnobanken hjälper familjer i Palestina

Biståndsarbetaren Johanna Norrdahl är en av dem som ser till att förverkliga Kvinnobankens projekt på ort och ställe i Palestina. Hon beskriver sitt arbete som "det bästa och det värsta jobbet i världen".
Spela upp klipp på Arenan
Johanna Norrdahl är uppvuxen i Sverige och har rötter i Sideby.

YLE - 03 sep 13 kl. 06:01

Carin Göthelid: Finns Svenskfinland?

Finns det på riktigt något kitt som binder ihop delarna av det vi kallar Svenskfinland? Hur långt är det egentligen mellan de finlandssvenska regionerna? Mentala oceaner?

YLE - 08 nov 13 kl. 06:55

Tillsammans vet de mer

Nio svenskösterbottniska gymnasier deltog i den trettonde kunskapstävlingen Gymnasiaden som ordnades i Vasa övningsskolas gymnasium. Lagen skulle bestå av en elev från varje årskurs och gärna tre personer som kompletterade varandras kunskaper. - Vi är en blandad grupp vi tre.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

#femtioelvafrågor: “Vägarnas skick är ibland under all kritik” – de flesta partier håller med

Busschaufför och pensionär Rafael Palm i Vasa tycker att många vägar är i dåligt skick och undrar vad partierna ska göra åt det..

YLE - 2 timmar sedan

Frågorna inför en fusion mellan Vasa och Korsholm är många – i avtalet finns få konkreta svar

Med mindre än en månad kvar till folkomröstningen om en fusion mellan Vasa och Korsholm är frågorna hos invånarna ännu många. Yle Österbotten reder ut vad fusionen kan betyda för svenskan, församlingarna och gymnasierna..

YLE - 2 timmar sedan

Anmärkningar mot fusion tas upp dagar innan beslutet ska fattas – styrelseordförande försäkrar att tidtabellen håller

På onsdag är sista dagen att lämna in anmärkningar mot fusionsavtalet mellan Vasa och Korsholm. Anmärkningarna kommer att tas upp i respektive styrelse bara dagar innan beslutet om en fusion ska fattas..

YLE - 11 timmar sedan

Nykarleby utreder skolstrukturen – "Det är inte skolstängningar vi pratar om"

I Nykarleby fortsätter man utreda skolstrukturen i staden. Under lupp är skolorna i Kovjoki-Markby, Hirvlax och Socklot..

YLE - 16 timmar sedan

Provresultaten visade inget avvikande i Oxhamns skola – jakten på nya utrymmen fortsätter ändå

Arbetet med att hitta nya utrymmen för verksamheten i Oxhamns skola i Jakobstad fortsätter. Samtidigt visar provresultaten av inomhusluften i Oxhamns skola inget avvikande..

YLE - 17 timmar sedan

En person häktad för dråpförsök i Jakobstad

Tidigt på lördagsmorgonen misshandels en person svårt på gågatan i Jakobstad. Nu har en man häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp..

YLE - 18 timmar sedan

Mässlingsmittan i Larsmo ökade vaccinationsgraden – men man ligger fortfarande långt under landets medeltal

Efter att ett barn i Larsmo smittades av mässling i november har vaccinationsgraden vad gäller MPR-vaccinet gått upp, speciellt bland barn under skolåldern. Men ännu ligger vaccinationsgraden i området långt under hela landets medeltal..

YLE - 21 timmar sedan

Vamia återinför lämplighetstest för närvårdare – YA fortsätter på samma linje

Nu ska sökande igen testas om de är lämpliga att arbeta som närvårdare. I vår kommer de som söker en studieplats på närvårdarutbildningen vid Vamia i Vasa genomgå ett lämplighetstest. På Yrkesakademin i Österbotten uppger man att nog tidigare träffat de sökande även om det inte varit möjlighet att hålla ett lämplighetstest..

YLE - Igår: 05:59

Gränser mellan byar finns inte för lantmätaren men är viktiga för byborna: "Backgränd är en jättestor del av min identitet"

Om någon säger fel om var du bor – hur snabb är du inte med att rätta? Oftast mycket snabb – det är noga vilken by eller vilket område du kommer ifrån. Gränser är en del av vår identitet, det kan bland annat Sara Wilson som bor i Backgränd i Karis intyga.

YLE - Igår: 06:01

#femtioelvafrågor: Håller partierna vad de lovar?

I serien #femtioelvafrågor frågar sig gymnasisten Emilia Louhiranta från Kauhava hur man ska hitta det parti som står närmast en själv och hur man ska veta vilka partier som håller sina löften..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.