YLE > Svenskfinland

Thursday, 18 October, 01:40

YLE - 11 okt 18 kl. 04:46

"Solen svalde vintergatan och Närpes är borta" – lågstadieeleverna i Närpes fick visionera framtiden i stadenTrots vissa mer dystra visioner har barnen i Närpes en väldigt stark framtidstro. Det visar ett hundratal teckningar som lågstadieeleverna har fått rita..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Närpes

Dela artikeln

140 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Solen, svalde, vintergatanoch , Närpesär , borta, lågstadieeleverna, i Närpes fick visionera framtiden i staden
YLE - 29 mar 16 kl. 17:30

Sol och ved värmer ekohus i Närpes

Huset är byggt i gammal stil och påminner lite om en gammal bondgård och ett frontmannahus på samma gång. Inne är det toppmodernt med datoriserade mättavlor, som visar bland annat hur mycket värme som kommer från solpanelerna och hur mycket värme som eldstaden ger. Datorn säger när man ska elda Tekniken talar också om när det är dags att elda.

YLE - 11 aug 17 kl. 14:31

Solpaneler på Halpa-Hallis tak i Närpes

Solpaneler pryder nu taket på Halpa-Halli i Närpes och systemet togs i bruk i tisdags. Solkraften kommer att bistå med 15 procent av energiförbrukningen vid affären. Solkraftverket producerar el för Halpa-Hallis behov, som för till exempel avkylning, och har en effekt på ungefär 165 kWp.

YLE - 02 jul 15 kl. 11:12

En resa i musikaliska landskap

En lyckosam och blandad kompott, så beskriver Roger Pontare Visor på väg, Svenskfinlands största ambulerande visfestival. Den här veckan står Österbotten i tur. Visor på väg 2015 bjuder på stjärnor som Roger Pontare, Cecilia och Bengt Kyllinge, Thomas Lundin och Heléne Nyberg.

YLE - 19 jun 17 kl. 05:00

Hårda bud i växthus - långa arbetsdagar men inga tillägg

Växthusbranschen lyfts ofta upp som ett skolexempel på lyckad integrering. Men nu undersöker polisen ett växthusföretag för diskriminering i arbetslivet. Branschen är orolig för sitt rykte.

YLE - 05 jul 14 kl. 16:02

Intet ont anande stockholmare på Tomatkarneval

Årets upplaga av Tomatkarnevalen i Närpes fick besök av Svenska Yles program En svensk sommar i Finland. Två unga stockholmare sålde tomater och uppträdde med Närpes skolmusikkår. I fredags raggade programledaren Jonathan "Jontti" Granbacka upp Karl Fohlin och Catherine Henriksson i Stockholm och de gick med på en tur till Finland och Närpes.

YLE - 07 nov 15 kl. 14:50

Solsystem, älgjakt och avslappning på läsordningen

Skolor bjuder i dag på mycket mer än huslig ekonomi och tyska i tillval. Elever i årskurs 7-9 kan få hygienpass, ta traktorkort, studera självkännedom eller dricka saft med äldre på skoltid. Emma Björk och Ali Cheraghi i Sursik skola i Pedersöre tittar på planeter, tar ner ägg i fallskärm och bygger solsystem på kursen astrofysik.

YLE - 09 jul 14 kl. 10:48

Österbottningarna är extremt varma

- Det var mycket kärlek och människorna visade Finland från sin bästa sida, säger stockholmsborna Catherine och Carl som vi drog med till Finland på noll varsel förra helgen. I fredags åkte igen programledare Jontti Granbacka till Stockholm och raggade upp två slumpmässigt utvalda svenskar på Medborgarplatsen. Den här gången var det Catherine Henriksson och Carl Fohlin som fastnade i Jonttis garn.

YLE - 12 aug 13 kl. 06:00

Kvinnobanken hjälper familjer i Palestina

Biståndsarbetaren Johanna Norrdahl är en av dem som ser till att förverkliga Kvinnobankens projekt på ort och ställe i Palestina. Hon beskriver sitt arbete som "det bästa och det värsta jobbet i världen".
Spela upp klipp på Arenan
Johanna Norrdahl är uppvuxen i Sverige och har rötter i Sideby.

YLE - 03 sep 13 kl. 06:01

Carin Göthelid: Finns Svenskfinland?

Finns det på riktigt något kitt som binder ihop delarna av det vi kallar Svenskfinland? Hur långt är det egentligen mellan de finlandssvenska regionerna? Mentala oceaner?

YLE - 08 nov 13 kl. 06:55

Tillsammans vet de mer

Nio svenskösterbottniska gymnasier deltog i den trettonde kunskapstävlingen Gymnasiaden som ordnades i Vasa övningsskolas gymnasium. Lagen skulle bestå av en elev från varje årskurs och gärna tre personer som kompletterade varandras kunskaper. - Vi är en blandad grupp vi tre.

Fler nyheter från YLE

YLE - 4 timmar sedan

Mardrömskväll för Sport – insläppt mål i powerplay bara sista spiken i kistan

Sport hade inget att sätta emot i Raumo. Lukko spelade ut gästerna och såg till att örnarnas formkurva fortsätter att peka spikrakt neråt..

YLE - 5 timmar sedan

Vbl: Polisen anser att de handlade korrekt med den hotfulla vargen i Kimo

Polisen gjorde inget fel när de lät bli att ge order om avlivning av vargen i Kimo i våras. Det svarar man JO angående den klagan som Vörås kommunstyrelse lämnade in mot polisens agerande..

YLE - 7 timmar sedan

Saknar du något? - Det kanske finns på polisens hittegodsbyrå

Under onsdagen höll polisen i Vasa sin höstauktion där folk fick bjuda på upphittade cyklar. Byråsekreterare Ann-Louise Olén på polisens hittegodsbyrå har under sin tid sett folk komma in med det mesta man kan tänka sig..

YLE - 8 timmar sedan

Laihelaföretag föregångare inom kemisk återvinning av plast

Ett företag i Laihela har löst problemen med återvinning av plast. Vid företagets anläggning värms plasten upp och efter avdunstning och destillering blir det till olja..

YLE - 9 timmar sedan

Schampotillverkning och korvstoppning på läseordningen – Bäckby skola satsar på kreativ undervisning i naturvetenskap

Att lära sig genom att göra framom att sitta i skolbänken är vardag för eleverna i Bäckby skola i Pedersöre. I år blir det ännu mer av det då skolan utvecklar den kreativa undervisningen i naturvetenskap. - Man ser vad man gör, säger eleven Hugo Ahlvik..

YLE - 11 timmar sedan

Förlängt förtroende för Käcko – får hjälp av Portin: ”Har ett stort Jaro-hjärta”

Efter en stark höstsäsong får Niklas Käcko fortsätta som huvudtränare i Jaro. Han får dessutom hjälp av en riktig Jaroprofil i Jonas Portin under nästa säsong. "Ett av de finaste jobben man kan ha inom fotbollen i vår nejd", säger Käcko..

YLE - 11 timmar sedan

Två månaders kö till operation i Vasa

I Vasa får man vänta längre på ickebrådskande sjukhusvård än i bland annat Seinäjoki och Karleby. Enligt institutet för hälsa och välfärd, THL, är köerna i Vasa sjukvårdsdistrikt i medeltal 61 dagar..

YLE - 12 timmar sedan

Strejk stänger idrottsanläggningar i Österbotten nästa vecka

Strejken inom den offentliga sektorn berör idrotts- och kulturväsendet, kostshållsbranschen samt rengöring och fastighetsservice..

YLE - 15 timmar sedan

Luciajuryn har gjort sitt val - här är listan på årets lucia-kandidater!

De tio kandidaterna i valet av Finlands lucia 2018 är utsedda. Kandidaterna kommer från olika håll i Svenskfinland. Luciajuryn bestående av journalisten Anna Bäck, skådespelaren Riko Eklundh och journalisten Stefan Lundberg sammanträdde på Folkhälsan i dag, onsdag..

YLE - 18 timmar sedan

Nya inomhusluftproblem i Oxhamns skola i Jakobstad

Problemen med inomhusluften i Oxhamns skola i Jakobstad fortsätter. Åtta av elva lärare lider av den dåliga luften, en av dem har förflyttats till andra utrymmen enligt rektor Peter Lindqvist..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.