YLE > Svenskfinland

Monday, 15 October, 21:20

Liknande nyheter

Taggar: Jurist, Kommunerna, bordesatsa , mera, öppenhet
YLE - 22 jul 15 kl. 23:06

Miljövårdschef: Kommunerna borde ha en allmän klagonämnd

En stor del av miljö- och byggnadsinspektörernas arbetstid går åt till att skriva utlåtanden och svara i samband med klagomål och besvärsprocesser. Bara under år 2014 var de finlandssvenska kommunerna inblandade i 110 rättsprocesser som grundade sig i besvär. Varje gång en kommuninvånare till exempel besvärar sig över grannens bygglov i en förvaltningsdomstol innebär det att kommunen ska komma med ett utlåtande och att nämnden ska ta ställning till kommunens utlåtande.

YLE - 13 sep 12 kl. 15:47

Kommunerna borde köpa mer kvalitet

Kommunerna borde ställa mer innehållsmässiga krav i sin offentliga upphandling. Det anser projektledare Björn Helsing vid Marthaförbundets projekt Operation skolmat. Enligt Helsing skulle kommunerna ha goda möjligheter att satsa mer på lokalt i stället för att bara välja det billigaste alternativet.

Helsingborgs Dagblad - 05 jul 18 kl. 20:00

Tredje anmälan mot HVB-hem – ”Kommunerna borde kolla upp hemmen bättre”

IVO: ”Kommunerna borde kolla upp hemmen bättre”.

YLE - 29 apr 15 kl. 07:13

Kommunerna borde ha anställda som sköter Facebook

Var aktiv på de sociala medierna. Annars kan du lika gärna låta bli att vara där. Det säger Anthony Hannus, som i sitt examensarbete vid Åbo Akademi gjorde en social mediestrategi för sin hemstad Kristinestad.

YLE - 24 nov 14 kl. 13:27

”Kommunerna borde höras om jouren ska dras in”

Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har godkänt budgeten för 2015. I motiveringarna till budgeten framkommer att den nya jourförordningen leder till att brådskande operationer, som sker på kvällar och nätter samt på veckosluten, flyttas från Borgå sjukhus till HUCS sjukhus och Lojo sjukhus. Borgås representanter i styrelsen, Bernt Långvik (SFP) och Jari Oksanen (Grön) tycker det är fel om kommunerna som berörs av förändringarna i jourverksamheten inte får säga sitt om saken.

YLE - 08 apr 16 kl. 13:21

"Kommunerna borde få igång planeringen inför vårdreformen"

Planeringen inför vårdreformen borde komma igång på allvar i Österbotten även om mycket ännu är oklart. Karleby och Seinäjoki har kommit mycket längre än Vasa, anser Kim Berg som är huvudförtroendeman för de Tehy-anställda vid centralsjukhuset i Vasa. I Vasa ordnades Tehydagar onsdag till torsdag den här veckan och centralsjukhusets möjlighet att bli ett fulldejoursjukhus var förstås en viktig fråga liksom ambulanstransporterna i framtiden.

YLE - 24 feb 15 kl. 14:05

Valvira: kommunerna borde satsa mer på hemvården

Hemvården i vårt land är alltför splittrad och det satsas för lite på den, anser tillsynsmyndigheten Valvira. Ett hårresande exempel är en klient inom hemvården i Tammerfors som fick besök av 96 olika vårdare under ett drygt års tid. Hennes vård sköttes delvis av externa företag.

YLE - 13 nov 14 kl. 04:57

Kommunerna kan tvingas ta fullt betalt för byggloven

Kommunförbundet och miljöministeriet är kritiska till att kommunerna till stora delar täcker utgifterna för bygglov med skattemedel. Frågan om en regionalisering och ett förstatligande av byggnadstillsynen har dryftats i flera år och 2017 har nämnts som det år då genomförandet av förändringen skall ske. Skillnaderna mellan kommunerna i Österbotten är ganska stora när det gäller de kostnader som hänförs till bygglov och granskningar i samband med husbyggen.

YLE - 13 okt 16 kl. 16:04

Ulla-Marja Urho: HNS får inte mera pengar – punkt

Resurserna räcker, det är processerna som måste ses över, säger Ulla-Marja Urho (Saml) efter att en 17-årig kille och hans spruckna blindtarmsbihang blev startskottet för en diskussion om akutoperationer. Som styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt beklagar Ulla-Marja Urho det skedda. - Fördröjningen bryter mot våra mål, och jag beklagar att patienten fick lida, men på det stora hela är HNS resurser tillräckliga, säger Ulla-Marja Urho, som också är medlem av stadsfullmäktige i Helsingfors.

YLE - 10 apr 16 kl. 14:34

Hangöpolitiker: Regeringen bestraffar kommunerna

Det här är regeringens sätt att bestraffa de kommuner som inte har gått in för regeringens rekommendationer att höja hälsovårdsavgiften. Det är Hangöpolitikern Ulf Lindströms (SDP) reaktion på regeringens nya sparkrav på kommunerna. Kommunerna borde spara ytterligare 130 miljoner euro genom att höja klientavgifter och fastighetsskatter.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Kronoby folkhögskola utbildar blivande poliser - ny utbildning i samarbete med polisyrkeshögskolan

Kronoby folkhögskola Kvarnen ordnar en förberedande utbildning för personer som vill bli poliser. Utbildningen startar hösten 2019 och är avsedd att lätta bristen på poliser i Finland..

YLE - 3 timmar sedan

Misstänkt jaktbrott i Malax och Närpes - döda älgar hittades innan jakten satte igång

Flera älgar verkar ha skjutits innan jaktsäsongen inleddes. Tjuvjakt har hittills varit väldigt ovanligt i Österbotten även om jakt från bilar nattetid har förekommit i till exempel södra Finland, säger jaktchef Stefan Pellas på Finlands viltcentral Kust-Österbotten..

YLE - 9 timmar sedan

Allmänheten bjuds in för att diskutera sammanslagning av Vasa och Korsholm

Tisdag den 23 oktober ordnas ett diskussionstillfälle för allmänheten om sammanslagningsutredningen mellan Vasa och Korsholm, med speciellt fokus på språket..

YLE - 10 timmar sedan

Snart dags för den sista kampen? - Djurrättsrörelsen mobiliserar sina led i pälsnäringens hjärta

Ett gäng djurrättsaktivister har samlats på torget i Kauhava för en tyst protest. En svart skylt deklarerar: "Fem miljoner djur dödas varje år på de finländska pälsfarmerna". Lagstiftningen går inte framåt i den fart och i den riktning som djurrättsaktivisterna skulle hoppas men nu har de fotfäste i Österbotten..

YLE - 13 timmar sedan

Anlagda bränderna i Kristinestad går till åklagaren

Fallet med de anlagda bränderna i Kristinestad har gått vidare till åklagaren. Det är en kvinna i 60-årsåldern som misstänks ha anlagt flera bränder i Kristinestad i somras..

YLE - 15 timmar sedan

Längtan till naturen och romantik orsaker till att en del väljer ett obekvämare och avsides liv

Orsaker till att en del familjer, också med små barn, väljer att flytta avsides kan vara en önskan om att leva nära naturen och en romantiserad bild av landsbygden. Men eftersom vi fortfarande är stugfolk så sysslar hela 3 miljoner finländare med det som kallas kontraurbanisering..

YLE - Igår: 17:20

Övergiven står Harrbåda fyr och förfaller - omringad av sägner, sångsvanar och motionärer

Mytomspunnen och mörklagd står Harrbåda fyr i Karleby och förfaller. Men området är omtyckt av allehanda besökare, både djur och människor och till och med andeväsen, om man får tro sägnerna..

YLE - Igår: 14:59

De väljer en obekvämare vardag och trivs men det kan också bli tungt: Jag behöver lite mera människor och samhälle omkring mig

Kan du och din familj leva utan rinnande vatten, sparsamt med el och ha endast utedass? Eller bo på en ö långt ute i skärgården året om med små barn? Munsterhjelms i Snappertuna lever som på 1950-talet och familjerna på Brännskär lever långt ute i skärgården utanför Nagu.

YLE - Igår: 14:33

Misshandel i Kaustby slutade i biljakt i centrala Jakobstad

Två män misshandlade en ordningsvakt i Kaustby och flydde. Det hela slutade med en biljakt i centrum av Jakobstad..

YLE - Igår: 13:28

Ambulans krockade med älg i Karleby

En ambulans på alarmuppdrag krockade med en älg på riksväg 8 i Karleby på söndagen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.