YLE > Svenskfinland

Wednesday, 19 December, 14:35

Liknande nyheter

Taggar: Jurist, Kommunerna, bordesatsa , mera, öppenhet
YLE - 22 jul 15 kl. 23:06

Miljövårdschef: Kommunerna borde ha en allmän klagonämnd

En stor del av miljö- och byggnadsinspektörernas arbetstid går åt till att skriva utlåtanden och svara i samband med klagomål och besvärsprocesser. Bara under år 2014 var de finlandssvenska kommunerna inblandade i 110 rättsprocesser som grundade sig i besvär. Varje gång en kommuninvånare till exempel besvärar sig över grannens bygglov i en förvaltningsdomstol innebär det att kommunen ska komma med ett utlåtande och att nämnden ska ta ställning till kommunens utlåtande.

YLE - 13 sep 12 kl. 15:47

Kommunerna borde köpa mer kvalitet

Kommunerna borde ställa mer innehållsmässiga krav i sin offentliga upphandling. Det anser projektledare Björn Helsing vid Marthaförbundets projekt Operation skolmat. Enligt Helsing skulle kommunerna ha goda möjligheter att satsa mer på lokalt i stället för att bara välja det billigaste alternativet.

Helsingborgs Dagblad - 05 jul 18 kl. 20:00

Tredje anmälan mot HVB-hem – ”Kommunerna borde kolla upp hemmen bättre”

IVO: ”Kommunerna borde kolla upp hemmen bättre”.

YLE - 29 apr 15 kl. 07:13

Kommunerna borde ha anställda som sköter Facebook

Var aktiv på de sociala medierna. Annars kan du lika gärna låta bli att vara där. Det säger Anthony Hannus, som i sitt examensarbete vid Åbo Akademi gjorde en social mediestrategi för sin hemstad Kristinestad.

YLE - 24 nov 14 kl. 13:27

”Kommunerna borde höras om jouren ska dras in”

Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har godkänt budgeten för 2015. I motiveringarna till budgeten framkommer att den nya jourförordningen leder till att brådskande operationer, som sker på kvällar och nätter samt på veckosluten, flyttas från Borgå sjukhus till HUCS sjukhus och Lojo sjukhus. Borgås representanter i styrelsen, Bernt Långvik (SFP) och Jari Oksanen (Grön) tycker det är fel om kommunerna som berörs av förändringarna i jourverksamheten inte får säga sitt om saken.

YLE - 08 apr 16 kl. 13:21

"Kommunerna borde få igång planeringen inför vårdreformen"

Planeringen inför vårdreformen borde komma igång på allvar i Österbotten även om mycket ännu är oklart. Karleby och Seinäjoki har kommit mycket längre än Vasa, anser Kim Berg som är huvudförtroendeman för de Tehy-anställda vid centralsjukhuset i Vasa. I Vasa ordnades Tehydagar onsdag till torsdag den här veckan och centralsjukhusets möjlighet att bli ett fulldejoursjukhus var förstås en viktig fråga liksom ambulanstransporterna i framtiden.

YLE - 24 feb 15 kl. 14:05

Valvira: kommunerna borde satsa mer på hemvården

Hemvården i vårt land är alltför splittrad och det satsas för lite på den, anser tillsynsmyndigheten Valvira. Ett hårresande exempel är en klient inom hemvården i Tammerfors som fick besök av 96 olika vårdare under ett drygt års tid. Hennes vård sköttes delvis av externa företag.

YLE - 13 nov 14 kl. 04:57

Kommunerna kan tvingas ta fullt betalt för byggloven

Kommunförbundet och miljöministeriet är kritiska till att kommunerna till stora delar täcker utgifterna för bygglov med skattemedel. Frågan om en regionalisering och ett förstatligande av byggnadstillsynen har dryftats i flera år och 2017 har nämnts som det år då genomförandet av förändringen skall ske. Skillnaderna mellan kommunerna i Österbotten är ganska stora när det gäller de kostnader som hänförs till bygglov och granskningar i samband med husbyggen.

YLE - 13 okt 16 kl. 16:04

Ulla-Marja Urho: HNS får inte mera pengar – punkt

Resurserna räcker, det är processerna som måste ses över, säger Ulla-Marja Urho (Saml) efter att en 17-årig kille och hans spruckna blindtarmsbihang blev startskottet för en diskussion om akutoperationer. Som styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt beklagar Ulla-Marja Urho det skedda. - Fördröjningen bryter mot våra mål, och jag beklagar att patienten fick lida, men på det stora hela är HNS resurser tillräckliga, säger Ulla-Marja Urho, som också är medlem av stadsfullmäktige i Helsingfors.

YLE - 10 apr 16 kl. 14:34

Hangöpolitiker: Regeringen bestraffar kommunerna

Det här är regeringens sätt att bestraffa de kommuner som inte har gått in för regeringens rekommendationer att höja hälsovårdsavgiften. Det är Hangöpolitikern Ulf Lindströms (SDP) reaktion på regeringens nya sparkrav på kommunerna. Kommunerna borde spara ytterligare 130 miljoner euro genom att höja klientavgifter och fastighetsskatter.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Åklagaren: Två män från Vasa importerade droger och sålde dem – grovt narkotikabrott i rätten

Två män från Vasa beställer narkotika från till exempel Nederländerna. Drogerna levereras till postlådor männen satt upp på olika ställen i Vasa och Korsholm. På onsdagen åtalades de för grova narkotikabrott..

YLE - 1 timme sedan

Fusionsavtalet mellan Vasa och Korsholm väckte diskussion – resultatet blev 19 sidor med kommentarer

Styrgruppen för fusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm tog på tisdagen ställning till fusionsavtalet. Ändringarna resulterade i ett 19 sidor långt dokument med kommentarer och förslag på ändringar..

YLE - 2 timmar sedan

Seinäjokikvinna ringde 300 gånger till Vasa nödcentral – får fängelsestraff

På onsdagen dömde Södra Österbottens tingsrätt en 27 årig kvinna från Seinäjoki för grovt störande av datakommunikation och hindrande av tjänsteman till ett halvt års fängelsestraff..

YLE - 2 timmar sedan

Strumpor, toalettpapper, kokosbollar och kalsonger - familjer säljer allt mera varor för att bekosta barnens lagidrott

Familjer säljer allt mera varor för att samla in pengar till barnens idrottslag. - Bristande talkoanda och ökad byråkrati ligger bakom den här utvecklingen, säger förbundsordförande Björn Ahlmark på Svenska Finlands idrottsförbund..

YLE - 10 timmar sedan

Maria Österåker tycker att ekologisk mat måste bli billigare: "Att äta hälsosamt får inte vara en klassfråga"

Maria Österåker är villig att spendera mera pengar på maten för att den ska vara så ren som möjlig och säger att närproducerat inte behöver vara dyrare. Däremot tycker hon att ekologiskt måste bli billigare..

YLE - 10 timmar sedan

Undersökningen Min Mat: Matpriserna inte längre avgörande – hälsosam mat kommer först

De österbottniska hushållen är i dag mer miljömedvetna och prioriterar hälsosam och närproducerad mat framom priset, det visar Yle Österbotten och HSS Medias enkät Min mat..

YLE - 18 timmar sedan

Rekordantal postförsändelser också den här julen – Seinäjoki sorteringscentral slog nytt rekord

Finländarna handlar allt mer på nätet och skickar också själva allt fler paket på posten. Förra veckan hanterade posten i hela landet över 1,3 miljoner paket. På sorteringscentralen i Seinäjoki sorterade man under ett dygn mer än 27 000 paket vilket är ett nytt rekord..

YLE - 22 timmar sedan

Med granen får du oväntade snyltgäster - de här småkrypen bor i din julgran

Snabblöparspindlar och svampmyggor flyttar kanske in hos dig samtidigt som du bär in julgranen. Men de är inga långlivade gäster..

YLE - Igår: 13:33

Det begås fler självmord i Finland efter en längre tids nedgång – men stora skillnader i ålder, kön och mellan regioner

Antalet självmord ökade i fjol, för andra året i rad. Det visar nya siffror från Statistikcentralen. Föreningen för mental hälsa i Finland vill se kraftigare åtgärder..

YLE - Igår: 13:13

Misstänkta mässlingsfall bland personerna i karantän i Jakobstadsregionen – personerna har nekat till blodprov

Personer som suttit i karantän i Jakobstadsregionen har diagnosticerats med mässling vid hembesök. Personerna har inte velat göra blodprov för att bekräfta diagnosen, men personerna är på bättringsvägen och utgör ingen smittorisk, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.