YLE > Svenskfinland

Saturday, 23 February, 15:55

YLE - 26 sep 18 kl. 05:15

Jurist: Kommunerna borde satsa mera på öppenhetKommunerna har informationsplikt om ärenden som kommer upp till beslut. Men den plikten krockar samtidigt i praktiken med dataskyddsreglerna..
Läs mer på YLE

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Jurist, Kommunerna, bordesatsa , mera, öppenhet
YLE - 22 jul 15 kl. 23:06

Miljövårdschef: Kommunerna borde ha en allmän klagonämnd

En stor del av miljö- och byggnadsinspektörernas arbetstid går åt till att skriva utlåtanden och svara i samband med klagomål och besvärsprocesser. Bara under år 2014 var de finlandssvenska kommunerna inblandade i 110 rättsprocesser som grundade sig i besvär. Varje gång en kommuninvånare till exempel besvärar sig över grannens bygglov i en förvaltningsdomstol innebär det att kommunen ska komma med ett utlåtande och att nämnden ska ta ställning till kommunens utlåtande.

YLE - 13 sep 12 kl. 15:47

Kommunerna borde köpa mer kvalitet

Kommunerna borde ställa mer innehållsmässiga krav i sin offentliga upphandling. Det anser projektledare Björn Helsing vid Marthaförbundets projekt Operation skolmat. Enligt Helsing skulle kommunerna ha goda möjligheter att satsa mer på lokalt i stället för att bara välja det billigaste alternativet.

Helsingborgs Dagblad - 05 jul 18 kl. 20:00

Tredje anmälan mot HVB-hem – ”Kommunerna borde kolla upp hemmen bättre”

IVO: ”Kommunerna borde kolla upp hemmen bättre”.

YLE - 29 apr 15 kl. 07:13

Kommunerna borde ha anställda som sköter Facebook

Var aktiv på de sociala medierna. Annars kan du lika gärna låta bli att vara där. Det säger Anthony Hannus, som i sitt examensarbete vid Åbo Akademi gjorde en social mediestrategi för sin hemstad Kristinestad.

YLE - 24 nov 14 kl. 13:27

”Kommunerna borde höras om jouren ska dras in”

Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har godkänt budgeten för 2015. I motiveringarna till budgeten framkommer att den nya jourförordningen leder till att brådskande operationer, som sker på kvällar och nätter samt på veckosluten, flyttas från Borgå sjukhus till HUCS sjukhus och Lojo sjukhus. Borgås representanter i styrelsen, Bernt Långvik (SFP) och Jari Oksanen (Grön) tycker det är fel om kommunerna som berörs av förändringarna i jourverksamheten inte får säga sitt om saken.

YLE - 08 apr 16 kl. 13:21

"Kommunerna borde få igång planeringen inför vårdreformen"

Planeringen inför vårdreformen borde komma igång på allvar i Österbotten även om mycket ännu är oklart. Karleby och Seinäjoki har kommit mycket längre än Vasa, anser Kim Berg som är huvudförtroendeman för de Tehy-anställda vid centralsjukhuset i Vasa. I Vasa ordnades Tehydagar onsdag till torsdag den här veckan och centralsjukhusets möjlighet att bli ett fulldejoursjukhus var förstås en viktig fråga liksom ambulanstransporterna i framtiden.

YLE - 24 feb 15 kl. 14:05

Valvira: kommunerna borde satsa mer på hemvården

Hemvården i vårt land är alltför splittrad och det satsas för lite på den, anser tillsynsmyndigheten Valvira. Ett hårresande exempel är en klient inom hemvården i Tammerfors som fick besök av 96 olika vårdare under ett drygt års tid. Hennes vård sköttes delvis av externa företag.

YLE - 13 nov 14 kl. 04:57

Kommunerna kan tvingas ta fullt betalt för byggloven

Kommunförbundet och miljöministeriet är kritiska till att kommunerna till stora delar täcker utgifterna för bygglov med skattemedel. Frågan om en regionalisering och ett förstatligande av byggnadstillsynen har dryftats i flera år och 2017 har nämnts som det år då genomförandet av förändringen skall ske. Skillnaderna mellan kommunerna i Österbotten är ganska stora när det gäller de kostnader som hänförs till bygglov och granskningar i samband med husbyggen.

YLE - 13 okt 16 kl. 16:04

Ulla-Marja Urho: HNS får inte mera pengar – punkt

Resurserna räcker, det är processerna som måste ses över, säger Ulla-Marja Urho (Saml) efter att en 17-årig kille och hans spruckna blindtarmsbihang blev startskottet för en diskussion om akutoperationer. Som styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt beklagar Ulla-Marja Urho det skedda. - Fördröjningen bryter mot våra mål, och jag beklagar att patienten fick lida, men på det stora hela är HNS resurser tillräckliga, säger Ulla-Marja Urho, som också är medlem av stadsfullmäktige i Helsingfors.

YLE - 10 apr 16 kl. 14:34

Hangöpolitiker: Regeringen bestraffar kommunerna

Det här är regeringens sätt att bestraffa de kommuner som inte har gått in för regeringens rekommendationer att höja hälsovårdsavgiften. Det är Hangöpolitikern Ulf Lindströms (SDP) reaktion på regeringens nya sparkrav på kommunerna. Kommunerna borde spara ytterligare 130 miljoner euro genom att höja klientavgifter och fastighetsskatter.

Fler nyheter från YLE

YLE - 6 timmar sedan

#femtioelvafrågor: "Partierna är experter på att kalibrera synen på vad som är ett bra eller dåligt valresultat" ...men avgår Sipilä?

Axel Ridberg frågar om Juha Sipilä kommer att avgå ifall det går dåligt för Centern i riksdagsvalet. Professor Åsa von Schoultz säger att det är svårt att definiera ett "dåligt" valresultat..

YLE - 7 timmar sedan

Brand i bilhallsbyggnad i Kristinestad

En brand bröt ut tidigt på lördag morgon i en service- och bilhallsbyggnad i Tjöck i Kristinestad. Flera fordon fanns inne i byggnaden när branden började, men de flesta hann flyttas ut, undan branden..

YLE - 22 timmar sedan

Trafikolycka i Kvevlax - en person till sjukhus

En långtradare och en personbil krockade i Kvevlaxkorsningen i Korsholm på fredag kväll. Polisen dirigerade trafiken. Personbilens förare fördes till sjukhus..

YLE - 22 timmar sedan

Trafikolycka i Kvevlax - långtradare och bil krockade

En långtradare och en personbil krockade i Kvevlaxkorsningen i Korsholm på fredag kväll. Polisen dirigerar trafiken..

YLE - 22 timmar sedan

Trafikolycka i Kvevlax - långtradare och bil kolliderade

En långtradare och en personbil kolliderade i Kvevlaxkorsningen i Korsholm på fredag kväll. Polisen dirigerar trafiken..

YLE - 23 timmar sedan

Vbl: polisen brottsutreder kaplanens insändare

Polisen har inlett en förundersökning kring kaplan Markus Engströms insändare om homosexualitet. Det skriver Vasabladet..

YLE - Igår: 13:26

Westenergy blir renast i Europa – investering på sju miljoner minskar mängden farliga utsläpp

Westenergy investerar sju miljoner euro i en rökgasskrubber. Skrubbern minskar på mängden farliga utsläpp i rökgaserna och tar samtidigt tillvara värmen i rökgaserna..

YLE - Igår: 07:04

Egnahemshus brann i Jeppo - barnfamilj tog sig ut oskadd

Strax före klockan sju i morse kom larmet om branden på Kiitolavägen i Jeppo centrum i Nykarleby. Det brann i ett tvåvåningshus och 11 enheter från räddningsverket deltog i släckningsarbetet. Ingen skadades i branden..

YLE - Igår: 10:16

Finländarna flockas i och kring storstäderna år 2040 - bara Helsingfors, Åbo och Tammerfors växer medan Vasa krymper

Över 67 procent av finländarna bor i eller kring de 10 största städerna år 2040. Det förutspår en färsk rapport som konsultbyrån MDI har gjort..

YLE - Igår: 07:04

Egnahemshus brinner i Jeppo centrum

Strax före klockan sju på fredagsmorgonen kom larmet om en brand på Kiitolavägen i Jeppo centrum i Nykarleby. Det brinner i ett tvåvåningshus..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.