SVT > Inrikes

Wednesday, 19 December, 02:45

SVT - 25 sep 18 kl. 20:18

63 tillsatser i vin – får inte redovisas på etikettenMånga viner innehåller rader av tillsatser som inte behöver redovisas för konsumenterna. Det hävdar journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som har granskat vinbranschen, i en ny bok..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Mats-Eric Nilsson

Dela artikeln

634 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: 63 tillsatseri , vinfår inte , redovisas, etiketten
SVT - 21 sep 18 kl. 18:11

Så luras du av etiketten på vinflaskan

Handlar du vin efter etiketten på flaskan – och dras du till viner som är gjorda på slott? Många av slottsvinerna är rena hitte-på-viner som är gjorda i skjul, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson. Dessutom är det som konsument svårt att ta reda på vilka tillsatser ett vin innehåller – för det finns ingen innehållsförteckning..

YLE - 22 feb 14 kl. 08:00

Samma vin i lådan och flaskan?

Det kan vara förvirrande för en vinkonsument då valet står mellan vin på flaska och vin i låda. Etiketten är den samma på flaskan och lådan - men ändå kan vinet smaka så olika. Kan man ens tala om samma vin?

YLE - 26 nov 13 kl. 17:06

Kemikalier i vin oroar inte finländarna

Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade i slutet av veckan att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro. Vinproducenterna vill att vi ska uppfatta vinerna som naturliga, men i själva verket innehåller de allt annat än bara vindruvor och vatten.

DI - 18 jun 13 kl. 10:57

Fråga vinexperten: Förtvivla icke över vin till sparris

Hej Håkan, Har nästan gett upp om att hitta ett bra vin till grön sparris och dricker nu helst vatten till denna fina grönsak. Dock serverades jag ett fantastiskt vitt vin (tror att det var någon typ av Sauvignon Blanc) till vit sparris med ägg på en restaurang i Bryssel för fem år sedan, så mitt hopp finns kvar. Vilka är dina bästa vinförslag till grön sparris med minimala tillsatser?

Kristianstadsbladet - 24 nov 13 kl. 06:58

Bekämpningsmedel i storsäljande vin


Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel (pesticider), avslöjar TV4:s Kalla fakta.EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

BT - 24 nov 13 kl. 07:00

Bekämpningsmedel i storsäljande vin

Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel (pesticider), avslöjar TV4:s Kalla fakta. EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

Nya Wermlands Tidningen - 31 mar 11 kl. 07:30

"Etiketten på flaskan är inte tillräckligt tydlig"

? Läskedrycken innehåller inga olagliga tillsatser men varningstexten på etiketten är inte tillräckligt tydlig. Det säger man på Livsmedelsverket angående den färgglada läsken Rio som säljs i Säffle..

Sydsvenskan - 24 feb 12 kl. 13:11

Månadens vin: Lust till chablis

I Systembolagets marssortiment finns glädjeämnen för alla som likställer vårbruk med att öppna exempelvis en flaska grönskimrande ungt vin från Chablis.
Dr Jules Guyot var läkare men är mest känd för sina insatser för vin­odlingen och har ett uppbindningssystem uppkallat efter sig. Men han kunde också uttrycka sig väl.

Posh24 - 09 dec 11 kl. 19:01

Skål! Kändisar som gör sitt egna vin!

Nästa gång du ska ta ett glas vin, kolla på etiketten! Det kan vara gjort av din favoritkändis! Stjärnor som Antonio Banderas och Robin Williams äger sina egna vingårdar och gör deras eget vin.

Expressen - 03 jul 13 kl. 22:49

Mat-Tinas vinbluff: Ny etikett på gammalt vin

Mat-Tina lanserar sitt eget vin. Men det är bara etiketten som är ny. Vinet är det samma som förr såldes under annat märke.

Fler nyheter från SVT

SVT - 5 timmar sedan

SD-ledamot spred rykten om partikollegas sambo

SD-riksdagsledamoten Jonas Millard spred ryktet att en kvinnlig partikamrat legat sig till sin position i partiet och har delat porrlänkar via sin partimejladress, rapporterar Expressen. – Det tyder på omoget språkbruk och ingenting jag står för i dag, säger Millard till SVT Nyheter..

SVT - 5 timmar sedan

Rapport: Positiva till Sverigedemokraterna har högre förtroende för Putin

Den som har en positiv bild av Sverigedemokraterna har högre förtroende för Vladimir Putin än andra svenskar. Statsvetaren Anders Hellström tror att en förklaring ligger i den ryska presidentens auktoritära stil. – Om man utgår från en kaotisk världsbild är det nära till hands att man ställer sig på den starke ledarens sida..

SVT - 6 timmar sedan

Här styr Sverigedemokraterna

För första gången någonsin är Sverigedemokraterna nu med och styr i svenska kommuner. Och riktningen i politiken syns. Bort med tiggeriet och in med fler ordningsvakter..

SVT - 6 timmar sedan

Så är Sverigedemokraternas politik där de styr

I flera kommuner i Skåne och Blekinge har Sverigdemokraterna fått inflytande över styret, antingen i samverkan med andra partier eller i minoritet. SVT har kartlagt vilken politik kommuninnevånarna har att vänta 2019..

SVT - 7 timmar sedan

Så många olika hållplatser har ditt beställda paket

Ett paket har många hållplatser innan det når fram till dig i Sverige. Problem som; finns det plats på planet, ingår moms och har du verkligen skrivit rätt adress? Är några av de problemen som kan dyka upp.

SVT - 7 timmar sedan

Ställ dina frågor om paketeländet – svar direkt av Postnords vd

Är du drabbad av julens paketkaos? Är det något du vill säga till Postnord, eller tycker du kritiken mot dem är orättvis? Eller vill du bara veta varför det är billigare att skicka paket från Kina än från Skövde?

SVT - 7 timmar sedan

Därför betalar du mer i frakt till grannen – än runt halva jordklotet

Hur kan det egentligen vara så billigt att beställa småpaket som måste fraktas över nästan hela jorden, när frakten till släktingen i grannbyn är så mycket dyrare? Förklaringen är ett sällan uppmärksammat postavtal som gör att du betalar flera gånger mer än kinesiska posten..

SVT - 10 timmar sedan

Julaftonsväder som satt rekord

Den vitaste, den kallaste – och den när till och med stora delar av Norrlands marker lyste grönt i frånvaron av snö. Här är julaftnarna där vädret utmärkte sig..

SVT - 9 timmar sedan

Paket försvinner hos Postnord – som ändå tar betalt för hanteringen

Efter en flodvåg av paket från Kina började Postnord ta betalt för extra hantering. Men för den som aldrig får sitt paket är det svårt att få några pengar tillbaka. – Det här att jag inte får tillbaka avgiften trots att paketet uppenbarligen har försvunnit i deras hantering, jag blir ju irriterad så klart, säger 23-årige Robin Jansson från Mölndal..

SVT - 9 timmar sedan

Hanif anslöt sig nästan till terrorgrupp: ”Fick en självklar plats”

Som 19-åring var Hanif Aziz nära att ansluta sig till en tidigare terrorstämplad grupp i Irak. – Jag blev mottagen och omfamnad med värme. Från att inte ha varit någon fick jag plötsligt en självklar plats, säger han.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.