SVT > Inrikes

Friday, 19 October, 20:14

SVT - 25 sep 18 kl. 20:18

63 tillsatser i vin – får inte redovisas på etikettenMånga viner innehåller rader av tillsatser som inte behöver redovisas för konsumenterna. Det hävdar journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som har granskat vinbranschen, i en ny bok..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Mats-Eric Nilsson

Dela artikeln

634 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: 63 tillsatseri , vinfår inte , redovisas, etiketten
SVT - 21 sep 18 kl. 18:11

Så luras du av etiketten på vinflaskan

Handlar du vin efter etiketten på flaskan – och dras du till viner som är gjorda på slott? Många av slottsvinerna är rena hitte-på-viner som är gjorda i skjul, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson. Dessutom är det som konsument svårt att ta reda på vilka tillsatser ett vin innehåller – för det finns ingen innehållsförteckning..

YLE - 22 feb 14 kl. 08:00

Samma vin i lådan och flaskan?

Det kan vara förvirrande för en vinkonsument då valet står mellan vin på flaska och vin i låda. Etiketten är den samma på flaskan och lådan - men ändå kan vinet smaka så olika. Kan man ens tala om samma vin?

YLE - 26 nov 13 kl. 17:06

Kemikalier i vin oroar inte finländarna

Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade i slutet av veckan att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro. Vinproducenterna vill att vi ska uppfatta vinerna som naturliga, men i själva verket innehåller de allt annat än bara vindruvor och vatten.

DI - 18 jun 13 kl. 10:57

Fråga vinexperten: Förtvivla icke över vin till sparris

Hej Håkan, Har nästan gett upp om att hitta ett bra vin till grön sparris och dricker nu helst vatten till denna fina grönsak. Dock serverades jag ett fantastiskt vitt vin (tror att det var någon typ av Sauvignon Blanc) till vit sparris med ägg på en restaurang i Bryssel för fem år sedan, så mitt hopp finns kvar. Vilka är dina bästa vinförslag till grön sparris med minimala tillsatser?

Kristianstadsbladet - 24 nov 13 kl. 06:58

Bekämpningsmedel i storsäljande vin


Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel (pesticider), avslöjar TV4:s Kalla fakta.EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

BT - 24 nov 13 kl. 07:00

Bekämpningsmedel i storsäljande vin

Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel (pesticider), avslöjar TV4:s Kalla fakta. EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

Nya Wermlands Tidningen - 31 mar 11 kl. 07:30

"Etiketten på flaskan är inte tillräckligt tydlig"

? Läskedrycken innehåller inga olagliga tillsatser men varningstexten på etiketten är inte tillräckligt tydlig. Det säger man på Livsmedelsverket angående den färgglada läsken Rio som säljs i Säffle..

Sydsvenskan - 24 feb 12 kl. 13:11

Månadens vin: Lust till chablis

I Systembolagets marssortiment finns glädjeämnen för alla som likställer vårbruk med att öppna exempelvis en flaska grönskimrande ungt vin från Chablis.
Dr Jules Guyot var läkare men är mest känd för sina insatser för vin­odlingen och har ett uppbindningssystem uppkallat efter sig. Men han kunde också uttrycka sig väl.

Posh24 - 09 dec 11 kl. 19:01

Skål! Kändisar som gör sitt egna vin!

Nästa gång du ska ta ett glas vin, kolla på etiketten! Det kan vara gjort av din favoritkändis! Stjärnor som Antonio Banderas och Robin Williams äger sina egna vingårdar och gör deras eget vin.

Expressen - 03 jul 13 kl. 22:49

Mat-Tinas vinbluff: Ny etikett på gammalt vin

Mat-Tina lanserar sitt eget vin. Men det är bara etiketten som är ny. Vinet är det samma som förr såldes under annat märke.

Fler nyheter från SVT

SVT - 30 minuter sedan

Bankernas skattesvindel: Så mycket hade 70 miljarder räckt till

Hela svenska barnomsorgen – så mycket hade de bortsvindlade pengarna räckt till.

SVT - 2 timmar sedan

Margot Wallström om försvunne journalisten Jamal Khashoggi

Stämmer uppgifterna om vad som hände journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Turkiet är det skandalöst och måste få konsekvenser, anser utrikesminister Margot Wallström (S). – Det är fruktansvärt och helt oacceptabelt, säger hon..

SVT - 5 timmar sedan

Nu blir det kallare i hela Sverige

Helgen bjuder på tillfälligt varmare temperaturer innan de dyker ner igen i början av nästa vecka med kallare luft norrifrån. ”Nu börjar vi se första tecknen på att vintern är antågande”, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen..

SVT - 8 timmar sedan

SVT/Novus väljarbarometer: Väljarna håller fast vid valresultatet

Det osäkra läget med bildandet av en ny regering verkar inte ha påverkat väljarna i någon märkbar utsträckning. Det här visar SVT/Novus senaste väljarbarometer för oktober. – Det är väldigt små förändringar, och de förändringar vi ser är inom felmarginalen, så i praktiken är situationen nu ungefär som på valdagen, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter..

SVT - 11 timmar sedan

Ida Warg: Varför ska man inte kunna klä sin son i rosa?

Mom-shaming är ett fenomen som har ökat i sociala medier. Folk som kritiserar andras sätt att uppfostra sina barn. Bloggarna Ida Warg, och Carin Da Silva är två personer som får utstå mom-shaming dagligen på sina sociala medie-plattformar.

SVT - 13 timmar sedan

Före detta SEB-chef: Vi har utfört skatteupplägg mot Sverige

Svenska skattebetalare har drabbats av avancerade skatteupplägg med syfte att minska skatten på aktieutdelningar. – Vi har gjort detta i stor skala helt tills nu, säger en tidigare SEB-chef till SVT..

SVT - 13 timmar sedan

Skatteverket okunniga om skatteplanering

Enligt en tidigare bankchef vid SEB har omfattande skatteupplägg med aktieägartransaktioner gjorts i Sverige. Men till skillnad mot myndigheter i bland annat Tyskland, Danmark och Norge har svenska Skatteverket inte undersökt omfattningen..

SVT - 23 timmar sedan

9 600 ansökningar – ändå 137 tomma platser på polisutbildningen

Många platser på Polishögskolan gapar tomma trots rekordmånga sökande. Men tillsammans med Rekryteringsmyndigheten ser polisen om man kan förändra ansökningsprocessen. – Vi tittar konstant på om vi kan göra saker bättre, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten..

SVT - 23 timmar sedan

Morgan Johansson (S): ”För få klarar testerna till polisutbildningen”

Tillräckligt många sökande klarar inte antagningstesterna. Det är den främsta anledningen till att Polishögskolan inte klarar att fylla platserna, tror inrikesminister Morgan Johansson (S)..

SVT - 23 timmar sedan

Forskaren: Därför är det viktigt att tjejer intresserar sig för teknik

Svenska tjejers intresse för teknik störtdyker under högstadiet. Medan hela 86 procent är intresserade när de går i femman är bara 37 procent intresserade i nian. Det visar statistik från Skolinspektionen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.