SVT > Inrikes

Friday, 22 February, 17:52

SVT - 25 sep 18 kl. 20:18

63 tillsatser i vin – får inte redovisas på etikettenMånga viner innehåller rader av tillsatser som inte behöver redovisas för konsumenterna. Det hävdar journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som har granskat vinbranschen, i en ny bok..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Mats-Eric Nilsson

Dela artikeln

662 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: 63 tillsatseri , vinfår inte , redovisas, etiketten
SVT - 21 sep 18 kl. 18:11

Så luras du av etiketten på vinflaskan

Handlar du vin efter etiketten på flaskan – och dras du till viner som är gjorda på slott? Många av slottsvinerna är rena hitte-på-viner som är gjorda i skjul, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson. Dessutom är det som konsument svårt att ta reda på vilka tillsatser ett vin innehåller – för det finns ingen innehållsförteckning..

YLE - 22 feb 14 kl. 08:00

Samma vin i lådan och flaskan?

Det kan vara förvirrande för en vinkonsument då valet står mellan vin på flaska och vin i låda. Etiketten är den samma på flaskan och lådan - men ändå kan vinet smaka så olika. Kan man ens tala om samma vin?

YLE - 26 nov 13 kl. 17:06

Kemikalier i vin oroar inte finländarna

Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade i slutet av veckan att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro. Vinproducenterna vill att vi ska uppfatta vinerna som naturliga, men i själva verket innehåller de allt annat än bara vindruvor och vatten.

DI - 18 jun 13 kl. 10:57

Fråga vinexperten: Förtvivla icke över vin till sparris

Hej Håkan, Har nästan gett upp om att hitta ett bra vin till grön sparris och dricker nu helst vatten till denna fina grönsak. Dock serverades jag ett fantastiskt vitt vin (tror att det var någon typ av Sauvignon Blanc) till vit sparris med ägg på en restaurang i Bryssel för fem år sedan, så mitt hopp finns kvar. Vilka är dina bästa vinförslag till grön sparris med minimala tillsatser?

Kristianstadsbladet - 24 nov 13 kl. 06:58

Bekämpningsmedel i storsäljande vin


Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel (pesticider), avslöjar TV4:s Kalla fakta.EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

BT - 24 nov 13 kl. 07:00

Bekämpningsmedel i storsäljande vin

Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel (pesticider), avslöjar TV4:s Kalla fakta. EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

Nya Wermlands Tidningen - 31 mar 11 kl. 07:30

"Etiketten på flaskan är inte tillräckligt tydlig"

? Läskedrycken innehåller inga olagliga tillsatser men varningstexten på etiketten är inte tillräckligt tydlig. Det säger man på Livsmedelsverket angående den färgglada läsken Rio som säljs i Säffle..

Sydsvenskan - 24 feb 12 kl. 13:11

Månadens vin: Lust till chablis

I Systembolagets marssortiment finns glädjeämnen för alla som likställer vårbruk med att öppna exempelvis en flaska grönskimrande ungt vin från Chablis.
Dr Jules Guyot var läkare men är mest känd för sina insatser för vin­odlingen och har ett uppbindningssystem uppkallat efter sig. Men han kunde också uttrycka sig väl.

Posh24 - 09 dec 11 kl. 19:01

Skål! Kändisar som gör sitt egna vin!

Nästa gång du ska ta ett glas vin, kolla på etiketten! Det kan vara gjort av din favoritkändis! Stjärnor som Antonio Banderas och Robin Williams äger sina egna vingårdar och gör deras eget vin.

Expressen - 03 jul 13 kl. 22:49

Mat-Tinas vinbluff: Ny etikett på gammalt vin

Mat-Tina lanserar sitt eget vin. Men det är bara etiketten som är ny. Vinet är det samma som förr såldes under annat märke.

Fler nyheter från SVT

SVT - 30 minuter sedan

Bolaget bakom 1177-servern säljer telefonkopplingar till flera landsting

Bolaget VIN, som fått hård kritik för den så kallade 1177-läckan, säljer telefonkopplingstjänster till flera landsting. Det handlar bland annat om samtal till tjänstgörande ambulanschef eller SOS-alarm. Bolaget har även fakturerat MSB för en föreläsning..

SVT - 1 timme sedan

Ryskt stridsflyg flög nära svenskt signalspaningsflygplan

I tisdags flög ett ryskt stridsflygplan cirka 20 meter från ett svenskt signalspaningsflygplan. – Vid enstaka tillfällen har vi varit med om något liknande. Det är en anmärkningsvärd händelse, säger Anders Persson, flygstabschef i Uppsala till SVT Nyheter..

SVT - 2 timmar sedan

Väljarna: KD knappar in på S i sjukvård- och äldreomsorgsfrågor

Kristdemokraterna stärker sina positioner i politiska frågor som rör sjukvård och äldreomsorg. Nu anser lika många väljare att Kristdemokraterna och Socialdemokraterna bedriver bäst politik inom äldreomsorgen, samtidigt som partiet anses vara det näst bästa inom vårdfrågor. Det visar en Novusundersökning..

SVT - 3 timmar sedan

Nu är våren här – enligt meteorologerna

I sju dygn har dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader i delar av södra och västra Sverige. Det betyder att den meteorologiska våren här. – Troligtvis kommer våren att få ytterligare utbredning under nästa vecka, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen..

SVT - 4 timmar sedan

Molnvakter och etikutvecklare – det här är framtidens jobb

Studerar du på universitet just nu? Då kanske du tillhör de 65 procent som kommer arbeta med ett jobb som ännu inte ens finns. Inte nog med det, 85 procent av de jobb som kommer finnas till år 2030 existerar ännu inte, visar en rapport som Trygghetsrådet tagit fram..

SVT - 5 timmar sedan

Åklagaren yrkar på livstid för hedersmord: ”Hon vågade inte gå till polisen”

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Masziehs misstänkta mördare. Enligt åklagaren var det hedersmotiv som låg bakom mordet. – Hon ville bryta normerna han satt upp och istället leva ett västerländskt liv, säger målsägarbiträdet Saman Paknejad..

SVT - 5 timmar sedan

Därför påverkas du mer av alkohol ju äldre du blir

De allra flesta som dricker alkohol kan nog instämma i att bakfyllorna känns värre med åren. Och det är faktiskt så att vi tål alkohol sämre när vi blir äldre. – Det blir en högre alkoholkoncentration om man dricker samma mängd alkohol på äldre dar jämfört med yngre, säger professorn Sven Andréasson..

SVT - 6 timmar sedan

Hoten kan leda till att färre forskar kring kontroversiella ämnen

Enligt säkerhetschefer på Chalmers och Göteborgs universitet har hatet och hoten mot forskare ökat. SVT:s reporter Anna Adersjö som pratat med flera av universitetens forskare menar att det handlar om grova hot som kan få stora konsekvenser..

SVT - 7 timmar sedan

La ut gynuppgifter – på Instagram

En undersköterska i Skåne misstänks ha tagit fram uppgifter från flera kvinnliga gynpatienter och sedan lagt ut de känsliga uppgifterna på Instagram..

SVT - 8 timmar sedan

Isabella Lövin om Gula västarna-utspel: ”Väldigt förvånad”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har varnat för att skattelättnader för högavlönade i kombination med höjda miljöskatter kan leda till protester i paritet med Gula västarna i Frankrike. Men Isabella Lövin (MP) förstår inte LO-basens utspel. – Jag är väldigt förvånad över att LO går ut och varnar för miljöskatter, säger hon..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.