YLE > Finland

Friday, 14 December, 15:20

Liknande nyheter

Taggar: Lagen, ändras, Jehovas, vittnenska inte längre , slippa, militär, eller civiltjänst
YLE - 04 maj 17 kl. 04:41

Totalvägrare vill ha samma behandling som Jehovas vittnen

Alla som vägrar militär- eller civiltjänstgöring borde slippa straff. Det är diskriminerande att bara medlemmar i trossamfundet Jehovas vittnen har undantagstillstånd. Det anser den man som har fört sitt ärende vidare till Helsingfors hovrätt.

YLE - 12 maj 14 kl. 14:57

"Jehovas vittnen lägger skulden på offren"

Jehovas vittnen som blivit offer för våldtäkt eller pedofili har inför så kallade dömande kommittéer blivit skuldbelagda och till och med bestraffats. De straff som kommittéerna har utmätt har också offentliggjorts inför hela församlingen och ytterligare förnedrat offren. Föreningen Uskontojen uhrien tuki (UUT) publicerade på måndagen en ny utredning om hur Jehovas vittnens så kallade dömande kommittéer hanterar misstänkta fall av våldtäkt och pedofili.

YLE - 11 sep 12 kl. 16:21

Haglund överväger att slopa befrielse av Jehovas vittnen

Jehovas vittnen kan i framtiden bli av med befrielsen från värnplikten. Det här skriver försvarsminister Carl Haglund (SFP) i ett svar på sannfinländaren Jussi Niinistös skriftliga fråga om särbehandlingen av Jehovas vittnen. Haglund påpekar att enligt grundlagen är alla förpliktigade att delta i försvarandet av fosterlandet, men om det strider mot den egna övertygelsen är man inte tvungen delta i det militära försvaret.

YLE - 11 sep 12 kl. 16:31

Haglund kan slopa befrielse av Jehovas vittnen

Jehovas vittnen kan i framtiden bli av med befrielsen från värnplikten. Det här skriver försvarsminister Carl Haglund (SFP) i ett svar på sannfinländaren Jussi Niinistös skriftliga fråga om särbehandlingen av Jehovas vittnen. Haglund påpekar att alla är förpliktigade att delta i försvarandet av fosterlandet enligt grundlagen, men om det strider mot den egna övertygelsen är man inte tvungen delta i det militära försvaret.

HBL - 10 jul 14 kl. 16:06

Ministrarna: Jehovas vittnen måste följa lagen

Jehovas vittnen måste följa lagen i sin verksamhet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och inrikesminister Päivi Räsänen (KD).Ministerierna har under våren och försommaren utrett hur Jehovas vittnens interna straffsystem förhåller sig till rättssystemet. Stödföreningen Uskontojen uhrien tuki säger att till exempel våldtäktsfall döms inom samfundet olika beroende på om offret slagits emot tillräckligt.

HBL - 07 jul 12 kl. 20:35

Jehovas vittnen misstänks för registerfiffel

Jehovas vittnen för anteckningar om människor de knackar dörr hos. Dataombudsmannen likställer det med ett personregister och kräver åtgärder. ?

YLE - 25 jan 13 kl. 04:49

TS: Jehovas vittnen utmanar dataombudsmannen

Dataombudsmannen är beredd att föra rörelsen Jehovas vittnens personregistrering till domstol. Jehovas vittnen har meddelat att de fortsätter med skriva upp namn och adress på folk som de ringer på hos trots att dataombudsmannen Reijo Aarnio anser att det är mot lagen. Enligt personregisterlagen måste människor gå med på att deras namn och adress sparas i register.

Dagen - 13 apr 11 kl. 03:00

Jehovas vittnen fick rätt mot regeringen om statsbidrag

Regeringen får bakläxa på ett beslut som rör statsbidrag till Jehovas vittnen. Samfundet har därmed vunnit en delseger i en segsliten fråga. Men det är ändå inte säkert att de får rätt till bidrag.

YLE - 17 sep 13 kl. 13:33

"Barn till Jehovas vittnen är rädda"

Det finns allvarliga brister i hurudana rättigheter barn till Jehovas vittnen har. Föreningen för Religionernas offer, UUT och Samfundet för tidigare Jehovas vittnen har på eget initiativ gjort en utredning till Barnombudsmannen om barnens ställning bland Jehovas vittnen. De fick tillstånd att publicera 17 berättelser, som går att läsa på nätet.

HBL - 03 maj 14 kl. 08:49

"Jehovas vittnen tar rättvisan i egna händer"

En rättskommitté skipar rättvisa och vittnen berättar om rädsla för att stängas ute från gemenskapen. Enligt en utredning bryter Jehovas vittnen mot mänskliga rättigheter. Föreningen  Uskontojen Tuki har publicerat en undersökning som visar att Jehovas vittnen systematiskt straffar oliktänkare och avhoppare.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Filmregissören Matti Kassila är död

Filmregissören och manusförfattaren Matti Kassila är död. Kassila tillhörde efterkrigstidens populäraste finländska filmskapare, bland annat tack vare sina filmer om kommissarie Palmu..

YLE - 15 minuter sedan

Raseborg toppar sorglig statistik: Mest anmälda sexualbrott mot minderåriga i hela Finland - men det finns en förklaring säger polisen

Polisen säger att läget inte är sämre i Raseborg än i övriga Finland. De allra flesta fallen i Raseborg ledde inte till en dom, inte ens till rättegång..

YLE - 6 timmar sedan

Två personer har insjuknat i mässling i Tammerfors - smittobäraren var själv symptomfri

Två personer i Tammerfors har insjuknat i mässling, trots att de har vaccinerats mot sjukdomen. En tredje ovaccinerad person har burit på smittan utan att själv insjukna..

YLE - 1 timme sedan

Så här ska Skyddspolisen övervakas i framtiden - ombudsman får viktig roll

En underrättelsetillsynsombudsman och ett utskott i riksdagen ska tillsättas för att få en parlamentarisk kontroll av Skyddspolisens verksamhet. Vi förklarar vad de har för uppgift och hur utskottsmedlemmarna väljs..

YLE - 1 timme sedan

Tingsrätten utreder inte lagligheten i storoperationen vid Airiston Helmi

Tingsrätten i Egentliga Finland slår fast att det inte blir någon utredning om lagligheten i den husrannsakan som polisen gjorde i Airiston Helmis fastigheter i Åbolands skärgård i höstas..

YLE - 1 timme sedan

Tidigare lärare i svenskspråkig Helsingforsskola döms för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn – skickade bilder på sitt könsorgan till elever

En tidigare lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors döms för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn till ett år och sex månaders villkorligt fängelse. Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på fredagen..

YLE - 2 timmar sedan

Här är kandidaterna till Runebergspriset 2019 – två svenskspråkiga verk på listan

Bland de åtta kandidaterna till litteraturpriset finns finlandssvenskarna Tua Forsström och Fredrik Lång. Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen, alltså den 5 februari 2019..

YLE - 2 timmar sedan

Förslag: Äldreboendet Hagahemmet i Ekenäs stänger – klienterna flyttar till Gammelboda

Äldreboendet Hagahemmet i Ekenäs föreslås stänga. De knappt 50 invånarna ska flyttas till nybyggda lokaler i Gammelboda, en bit utanför centrum..

YLE - 2 timmar sedan

Alla har inte råd att köpa julmat - nu kan du hjälpa via insamlingen Jul i sinnet

Insamlingen Jul i sinnet sprider glädje i barnfamiljer som har knappt om pengar. Ett gåvokort som är värt 70 euro ger möjlighet att köpa julläckerheter som för många andra kan vara en självklarhet. I Finland berörs cirka 110 000 barn av fattigdom..

YLE - 3 timmar sedan

Uttalandet om regeringssamarbete med Sannfinländarna väckte våg av mothugg inom De gröna – Nu backar Haavisto: ”Vi är ett parti med värden”

De grönas ordförande Pekka Haavistos uttalande om att partiet kan sitta i en regering med Jussi Halla-ahos sannfinländare får inte stöd i resten av partiet. Efter att flera gröna riksdagsledamöter reagerat på Twitter gick Haavisto ut och preciserade sitt uttalande, som han kom med i en tidningsintervju på fredagsmorgonen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.