YLE > Finland

Friday, 22 February, 08:52

YLE - 20 sep 18 kl. 13:06

Lagen ändras - Jehovas vittnen ska inte längre slippa militär- eller civiltjänstJehovas vittnen måste i framtiden göra miltär- eller civiltjänst på samma sätt som alla andra. Regeringen överlämnade sin proposition om det här till riksdagen på torsdag..
Läs mer på YLE

Dela artikeln

678 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lagen, ändras, Jehovas, vittnenska inte längre , slippa, militär, eller civiltjänst
YLE - 04 maj 17 kl. 04:41

Totalvägrare vill ha samma behandling som Jehovas vittnen

Alla som vägrar militär- eller civiltjänstgöring borde slippa straff. Det är diskriminerande att bara medlemmar i trossamfundet Jehovas vittnen har undantagstillstånd. Det anser den man som har fört sitt ärende vidare till Helsingfors hovrätt.

YLE - 12 maj 14 kl. 14:57

"Jehovas vittnen lägger skulden på offren"

Jehovas vittnen som blivit offer för våldtäkt eller pedofili har inför så kallade dömande kommittéer blivit skuldbelagda och till och med bestraffats. De straff som kommittéerna har utmätt har också offentliggjorts inför hela församlingen och ytterligare förnedrat offren. Föreningen Uskontojen uhrien tuki (UUT) publicerade på måndagen en ny utredning om hur Jehovas vittnens så kallade dömande kommittéer hanterar misstänkta fall av våldtäkt och pedofili.

YLE - 11 sep 12 kl. 16:21

Haglund överväger att slopa befrielse av Jehovas vittnen

Jehovas vittnen kan i framtiden bli av med befrielsen från värnplikten. Det här skriver försvarsminister Carl Haglund (SFP) i ett svar på sannfinländaren Jussi Niinistös skriftliga fråga om särbehandlingen av Jehovas vittnen. Haglund påpekar att enligt grundlagen är alla förpliktigade att delta i försvarandet av fosterlandet, men om det strider mot den egna övertygelsen är man inte tvungen delta i det militära försvaret.

YLE - 11 sep 12 kl. 16:31

Haglund kan slopa befrielse av Jehovas vittnen

Jehovas vittnen kan i framtiden bli av med befrielsen från värnplikten. Det här skriver försvarsminister Carl Haglund (SFP) i ett svar på sannfinländaren Jussi Niinistös skriftliga fråga om särbehandlingen av Jehovas vittnen. Haglund påpekar att alla är förpliktigade att delta i försvarandet av fosterlandet enligt grundlagen, men om det strider mot den egna övertygelsen är man inte tvungen delta i det militära försvaret.

HBL - 07 jul 12 kl. 20:35

Jehovas vittnen misstänks för registerfiffel

Jehovas vittnen för anteckningar om människor de knackar dörr hos. Dataombudsmannen likställer det med ett personregister och kräver åtgärder. ?

HBL - 10 jul 14 kl. 16:06

Ministrarna: Jehovas vittnen måste följa lagen

Jehovas vittnen måste följa lagen i sin verksamhet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och inrikesminister Päivi Räsänen (KD).Ministerierna har under våren och försommaren utrett hur Jehovas vittnens interna straffsystem förhåller sig till rättssystemet. Stödföreningen Uskontojen uhrien tuki säger att till exempel våldtäktsfall döms inom samfundet olika beroende på om offret slagits emot tillräckligt.

YLE - 25 jan 13 kl. 04:49

TS: Jehovas vittnen utmanar dataombudsmannen

Dataombudsmannen är beredd att föra rörelsen Jehovas vittnens personregistrering till domstol. Jehovas vittnen har meddelat att de fortsätter med skriva upp namn och adress på folk som de ringer på hos trots att dataombudsmannen Reijo Aarnio anser att det är mot lagen. Enligt personregisterlagen måste människor gå med på att deras namn och adress sparas i register.

Dagen - 13 apr 11 kl. 03:00

Jehovas vittnen fick rätt mot regeringen om statsbidrag

Regeringen får bakläxa på ett beslut som rör statsbidrag till Jehovas vittnen. Samfundet har därmed vunnit en delseger i en segsliten fråga. Men det är ändå inte säkert att de får rätt till bidrag.

YLE - 17 sep 13 kl. 13:33

"Barn till Jehovas vittnen är rädda"

Det finns allvarliga brister i hurudana rättigheter barn till Jehovas vittnen har. Föreningen för Religionernas offer, UUT och Samfundet för tidigare Jehovas vittnen har på eget initiativ gjort en utredning till Barnombudsmannen om barnens ställning bland Jehovas vittnen. De fick tillstånd att publicera 17 berättelser, som går att läsa på nätet.

HBL - 03 maj 14 kl. 08:49

"Jehovas vittnen tar rättvisan i egna händer"

En rättskommitté skipar rättvisa och vittnen berättar om rädsla för att stängas ute från gemenskapen. Enligt en utredning bryter Jehovas vittnen mot mänskliga rättigheter. Föreningen  Uskontojen Tuki har publicerat en undersökning som visar att Jehovas vittnen systematiskt straffar oliktänkare och avhoppare.

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

"Chauffören beräknade att han hinner korsa övergångsstället innan ljusen slår till rött" – bussbolag vidtog åtgärder mot busschaufför som nästan körde på skolbarn

Bussbolaget Nobina har vidtagit disciplinära åtgärder mot den busschaufför som i slutet av januari körde mot rött och var nära att köra på skolbarn i Grankulla. Chauffören säger sig ha kört mot gult ljus och ansåg att han hinner förbi innan barnen stiger ut på övergångsstället..

YLE - 1 timme sedan

Maaseudun Tulevaisuus: Stödet för Centern har rasat bland jordbrukarna

Jordbrukarnas stöd för statsministerpartiet Centern har minskat rejält under den pågående valperioden, [link:https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.

YLE - 3 timmar sedan

Mammor lockas i en fälla - hemvårdsstödet gör att de stannar hemma längre

Den som är länge borta är inte lika attraktiv på arbetsmarknaden. Lösningen skulle vara att förlänga föräldraledigheten så att papporna får en egen kvot..

YLE - 3 timmar sedan

Ellen, 10 år: "Det smälter och börjar kittla när man kommer inomhus" - det kyliga men soliga vädret lockar många till slalombacken i Hirvensalo

Naturen och det soliga vädret lockar många besökare till slalombacken i Hirvensalo. Tack vare den fina vintern siktar Åbo slalomförening på att kunna ha öppet 100 dagar i vinter, fram till sista mars..

YLE - 3 timmar sedan

En kappsäck full med konst reser i väg från Hangö

Hangö kommer att delta i ett konstutbyte med hjälp av en kappsäck. En gammal kappsäck kommer att starta sin färd i Hangö och åka till olika kommuner..

YLE - 4 timmar sedan

SFP-kampanj åker snålskjuts på finländska medier – men betalar Facebook för reklamen

Partier har tidigare behövt betala kommersiella massmedier för att kunna få synlighet hos deras publik. Men SFP riktar nu reklam till en liknande publik – på Facebook..

YLE - 4 timmar sedan

Sagan är snart all för Sockengården i Nickby - Sibbo kommun planerar att flytta bort

Nya lokaler för förvaltningen finns i Mårtensby. Hyresavtalet med Lival behandlas av kommunstyrelsen på tisdag. En möjlig flytt skulle ske i slutet av året..

YLE - 11 timmar sedan

Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska..

YLE - 13 timmar sedan

Polisen får rätt att kapa drönare

Rätten att flyga obemannade flygplan, så kallade drönare, inskränks i vår. Polisen får befogenhet att vid behov kapa drönare i luften, och att genom kraftåtgärder hindra drönare från att flyga..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.