YLE > Finland

Monday, 15 October, 18:48

Liknande nyheter

Taggar: Lagen, ändras, Jehovas, vittnenska inte längre , slippa, militär, eller civiltjänst
YLE - 04 maj 17 kl. 04:41

Totalvägrare vill ha samma behandling som Jehovas vittnen

Alla som vägrar militär- eller civiltjänstgöring borde slippa straff. Det är diskriminerande att bara medlemmar i trossamfundet Jehovas vittnen har undantagstillstånd. Det anser den man som har fört sitt ärende vidare till Helsingfors hovrätt.

YLE - 12 maj 14 kl. 14:57

"Jehovas vittnen lägger skulden på offren"

Jehovas vittnen som blivit offer för våldtäkt eller pedofili har inför så kallade dömande kommittéer blivit skuldbelagda och till och med bestraffats. De straff som kommittéerna har utmätt har också offentliggjorts inför hela församlingen och ytterligare förnedrat offren. Föreningen Uskontojen uhrien tuki (UUT) publicerade på måndagen en ny utredning om hur Jehovas vittnens så kallade dömande kommittéer hanterar misstänkta fall av våldtäkt och pedofili.

YLE - 11 sep 12 kl. 16:21

Haglund överväger att slopa befrielse av Jehovas vittnen

Jehovas vittnen kan i framtiden bli av med befrielsen från värnplikten. Det här skriver försvarsminister Carl Haglund (SFP) i ett svar på sannfinländaren Jussi Niinistös skriftliga fråga om särbehandlingen av Jehovas vittnen. Haglund påpekar att enligt grundlagen är alla förpliktigade att delta i försvarandet av fosterlandet, men om det strider mot den egna övertygelsen är man inte tvungen delta i det militära försvaret.

YLE - 11 sep 12 kl. 16:31

Haglund kan slopa befrielse av Jehovas vittnen

Jehovas vittnen kan i framtiden bli av med befrielsen från värnplikten. Det här skriver försvarsminister Carl Haglund (SFP) i ett svar på sannfinländaren Jussi Niinistös skriftliga fråga om särbehandlingen av Jehovas vittnen. Haglund påpekar att alla är förpliktigade att delta i försvarandet av fosterlandet enligt grundlagen, men om det strider mot den egna övertygelsen är man inte tvungen delta i det militära försvaret.

HBL - 10 jul 14 kl. 16:06

Ministrarna: Jehovas vittnen måste följa lagen

Jehovas vittnen måste följa lagen i sin verksamhet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och inrikesminister Päivi Räsänen (KD).Ministerierna har under våren och försommaren utrett hur Jehovas vittnens interna straffsystem förhåller sig till rättssystemet. Stödföreningen Uskontojen uhrien tuki säger att till exempel våldtäktsfall döms inom samfundet olika beroende på om offret slagits emot tillräckligt.

HBL - 07 jul 12 kl. 20:35

Jehovas vittnen misstänks för registerfiffel

Jehovas vittnen för anteckningar om människor de knackar dörr hos. Dataombudsmannen likställer det med ett personregister och kräver åtgärder. ?

YLE - 25 jan 13 kl. 04:49

TS: Jehovas vittnen utmanar dataombudsmannen

Dataombudsmannen är beredd att föra rörelsen Jehovas vittnens personregistrering till domstol. Jehovas vittnen har meddelat att de fortsätter med skriva upp namn och adress på folk som de ringer på hos trots att dataombudsmannen Reijo Aarnio anser att det är mot lagen. Enligt personregisterlagen måste människor gå med på att deras namn och adress sparas i register.

Dagen - 13 apr 11 kl. 03:00

Jehovas vittnen fick rätt mot regeringen om statsbidrag

Regeringen får bakläxa på ett beslut som rör statsbidrag till Jehovas vittnen. Samfundet har därmed vunnit en delseger i en segsliten fråga. Men det är ändå inte säkert att de får rätt till bidrag.

YLE - 17 sep 13 kl. 13:33

"Barn till Jehovas vittnen är rädda"

Det finns allvarliga brister i hurudana rättigheter barn till Jehovas vittnen har. Föreningen för Religionernas offer, UUT och Samfundet för tidigare Jehovas vittnen har på eget initiativ gjort en utredning till Barnombudsmannen om barnens ställning bland Jehovas vittnen. De fick tillstånd att publicera 17 berättelser, som går att läsa på nätet.

HBL - 03 maj 14 kl. 08:49

"Jehovas vittnen tar rättvisan i egna händer"

En rättskommitté skipar rättvisa och vittnen berättar om rädsla för att stängas ute från gemenskapen. Enligt en utredning bryter Jehovas vittnen mot mänskliga rättigheter. Föreningen  Uskontojen Tuki har publicerat en undersökning som visar att Jehovas vittnen systematiskt straffar oliktänkare och avhoppare.

Fler nyheter från YLE

YLE - 45 minuter sedan

Budgetförslag: Tillväxten och investeringstakten fortsätter i Sibbo - tågtrafik mellan Nickby och Kervo inom tre år

I Sibbo kommuns budgetförslag för 2019 fortsätter den hårda investeringstakten. Kommunen ska klara det utan skattehöjningar och inom tre år hoppas man på avgörande beslut om tågtrafiken mellan Nickby och Kervo..

YLE - 2 timmar sedan

Esbo höjer barnträdgårdslärarnas löner

Esbo följer Vandas och Helsingfors exempel och höjer barnträdgårdslärarnas löner från och med år 2019..

YLE - 3 timmar sedan

En dag vill Ingåbon Emil Lindholm från köra VM-serien - "Min dröm är att livnära mig på att köra rally"

Ingåbon Emil Lindholm kom tvåa i rallyns FM-serie. Säsongen 2019 vill han vinna serien och drömmen är att en dag livnära sig på att köra rally..

YLE - 3 timmar sedan

Nu är det tillåtet att bränna hästgödsel i Finland – två hästar kan värma ett egnahemshus: ”Vi jobbat för det här i över tjugo år”

Ryttarförbundets tidigare generalsekreterare Fred Sundwall är nöjd med att tjugo år av lobbning har lett till resultat. Finland godkänner nu hästgödsel som bränsle efter att EU i fjol ändrade sina direktiv..

YLE - 3 timmar sedan

Färska siffror: En knapp majoritet motsätter sig försämrat uppsägningsskydd

Uppsägningsskyddet delar folket. Det visar en opinionsundersökning som Yle beställt av Taloustutkimus..

YLE - 3 timmar sedan

Nu finns det runt 400 saimenvikare – otrolig tillväxt på bara fyra år

Jord- och skogsbruksministeriet kommer med goda nyheter för saimenvikarens vänner. Antalet vikare har stigit med en tredjedel det här decenniet, tack vare frivilliga hjälpare..

YLE - 4 timmar sedan

Pargasbo skickade falska räkningar åt företagare i flera år – dömdes i tingsrätten

En Pargasbo, som skickade obefogade räkningar till företagare har dömts till villkorligt fängelse i Egentliga Finlands tingsrätt. Mannen dömdes till drygt två års villkorligt fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri..

YLE - 4 timmar sedan

Nya omhäktningsförhandlingar kring Airiston Helmi – de två häktade vill bli frisläppta

Polisen vill inte att de två misstänkta männen släpps ur häktet, utan kräver att de två männen fortsättningsvis häktas på samma grunder som i förhandlingarna början av oktober. Männen misstänks för grovt skattebedrägeri..

YLE - 5 timmar sedan

Vasa universitet samarbetar med Kinas vetenskapsakademi

Vasa universitet har inlett ett samarbete med Kinas vetenskapsakademi. Man ska bland annat forska i övergången till hållbara energisystem. Doktor Selina Liang leder verksamheten i Vasa..

YLE - 5 timmar sedan

Högsta budet på Villa Ormnäs 350 000 euro

Flera budgivare var med i anbudstävlingen om den gamla trävillan i Ekenäs. Raseborgs stad har länge försökt sälja Villa Ormnäs..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.