Sydsvenskan > IT

Saturday, 19 January, 23:57

Sydsvenskan - 16 sep 18 kl. 07:07

Så blir du av med dina äpplenDen varma sommaren har varit gynnsam för äppelskörden i Sverige och många har inte tid att ta hand om frukten. Men det finns bättre alternativ än att låta äpplena ruttna bort. Frukten som faller till marken runt om i Sveriges trädgårdar kan användas på.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Sverige, Sveriges

Dela artikeln

2 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: blir du av med dina , äpplen
Ekonomistas - 11 nov 13 kl. 07:46

Dags att tala klarspråk om äpplen och bostäder!

En vanlig uppfattning är att det råder bostadsbrist i Stockholm och andra storstäder och att det under en lång tid har byggts för lite. Men vad innebär det att det råder ”brist” och att det byggs ”för lite”? Nedanstående figur är hämtad från Stockholms landsting och visar tillskottet av nya bostäder i förhållande till befolkningstillväxten i Stockholms län.

BT - 19 okt 14 kl. 22:25

Välj ekologiska äpplen

Just nu är det skördetid för äpplen i Sverige, inte bara i äppelodlingar utan även i trädgårdar. Men svensken vill ha äpplen hela året om – cirka 80 procent av alla äpplen som säljs i Sverige är importerade. I butikerna händer det också saker.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

5 saker du inte visste om äpplen

1. Det finns över 7000 sorters äpplen Ananaskanel, Citronäpple och Bolera är bara tre av de 7500 sorters äpplen som finns i världen. Men de kommer du nog inte hitta i din lokala matbutik.

Supermiljöbloggen - 02 okt 16 kl. 13:18

Svenska äpplen glöms bort i trädgårdarna

De svenska äppelträden är fulla av frukt, men ändå importeras nästan alla äpplen vi äter. Hundratusentals ton ruttnar varje år, frukt som mycket väl skulle kunna tas tillvara.  Såhär års dignar de svenska äppelträden av frukt, ton efter ton med smaskiga, smarriga äpplen.

YLE - 25 sep 12 kl. 11:12

Anne-Maj Smedman i Solf ger bort äpplen

I stället för att låta äpplen ruttna bort ställer Anne-Maj Smedman sina äpplen vid vägkanten. Därifrån kan grannar och andra intresserade komma och ta för sig. Spela upp klipp I Sverige finns en kampanj för att rädda äpplen som ruttnar bort på gårdar runtom i landet.

YLE - 13 sep 17 kl. 05:30

Ont om äpplen i träden – äppelskörden förväntas bli mycket dålig i år

Den kalla sommaren och rekordskörden i fjol har satt sina spår. I år är det brist på inhemska äpplen. Pollineringen lyckades inte Timo och Jani Jokinen, odlare vid Tammiluoto Vingård i Pargas, har 8000 äppelträd på sin gård.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Syrier tvingas äta bröd, salt – och ruttna äpplen"Hjälper 5 000 familjer"

Heam Mustafa och hennes fyra barn tvingades under strider mellan islamistiska grupper och Assad-styrkor att lämna lägenheten i Adra, 25 kilometer från Syriens huvudstad Damaskus.Hennes man dog där, men hon ville rädda sina barn så hon har flyttat till Damaskus och en välgörenhetsorganisation ger henne 8000 lira per månad (cirka 360 kronor) för att leva, men det säkerställer inte deras levnadsstandard. Hon vill inte tigga på gatan för att samla pengar så hon funderade kring hur hon skulle få pengarna att räcka.

Helsingborgs Dagblad - 22 sep 15 kl. 15:17

Biologis mångfald bland äpplen

Söndag 20 september hade Landskronatraktens Natur sin utställning med olika äppelsorter för att visa den stora mångfald vi har av äpplen. Bland de sorter vi hade fått tag på fanns bland annat Landskronaäpplet vars ursprung är höljt i dunkel. Vidare hade vi Hanaskog, ett läckert medeltidigt gult äpple från Östra Göinge.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Äpplen för allergiker

På lördagen öppnade Botaniska trädgården i Göteborg sin fruktutställning, där många allergikervänliga äpplen visades upp, uppger SR Göteborg.Det finns protein i äpplen som är mycket likt det i björk som framkallar allergi hos vissa. Många pollenallergiker är därför allergiska även mot äpplen.

Sydsvenskan - 20 okt 13 kl. 06:30

Sol och luft ger friska äpplen

Fråga: Stig har ett cirka femton år gammalt James Grieveträd. Det håller på att dö, inga vattenskott har bildats på två år, bladväxten och fruktsättning är dålig. Vid drivhusbygge kapades ett av trädets rötter av, kan det vara orsaken?

Kristianstadsbladet - 14 jan 14 kl. 07:13

Bruna äpplen ett minne blott?


När man delar ett äpple blir skivorna som bekant bruna efter ett tag. Men ett kanadensiskt företag har nu lyckats förändra äpplen genetiskt så detta inte sker, rapporterar SR Vetenskapsradion.Att äpplen blir bruna när de delas beror på att ett särskilt enzym i äpplet reagerar med syret i luften.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Sorbet spurtade bäst

Daniel Redén och Timo Nurmos spelade som vanligt huvudrollen när V75-spelet avgjordes på Solvalla. I Bulwarks lopp blev det en häftig match mellan Sorbet och Zenit Brick. Den förstnämnde spurtade vasst till knapp seger med Örjan Kihlström i sulkyn.

Sydsvenskan - 5 timmar sedan

Första tömningen av oljecontainer vid vrak

En första tömning av den specialbyggda container som sänkts ner till ett läckande vrak mellan Öland och Gotland gav 70 liter dieselolja, enligt Kustbevakningen. Fartyget Finnbirch sjönk 2006 sedan lasten hade förskjutits och två besättningsmän omkom. Vr.

Sydsvenskan - 8 timmar sedan

Dahlqvist efter tredjeplatsen: "Sjukt"

På pallen igen. Maja Dahlqvist jublade efter tredjeplatsen i Otepääs sprint. – Det är ändå sjukt, säger hon.

Sydsvenskan - 9 timmar sedan

Svenskar gripna i Spanien

Två personer från Sverige har gripits i Barcelona i Spanien, misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. De har gripits på begäran av svensk polis, eftersom de varit häktade i sin frånvaro och efterlysta sedan i höstas. "Vi har.

Sydsvenskan - 9 timmar sedan

Därför trycker vi alltid på knappen – även om det inte spelar roll

Så slår längtan efter kontroll ut verkligheten..

Sydsvenskan - 10 timmar sedan

Berglund får stöd: "Fantastisk kille"

I en uppmärksammad intervju med Hockeypuls avslöjade Patrik Berglund att psykisk ohälsa var skälet till att han lämnade NHL-laget Buffalo och bröt ett kontrakt värt 110 miljoner kronor. Nu får den svenske forwardsstjärnan stöd av sin förre tränare. – Pe.

Sydsvenskan - 10 timmar sedan

Spelskapare ber om ursäkt för heterotvång

Jonathan Dumont, kreativ chef för actionäventyret "Assassin's creed odyssey" ber nu om ursäkt för spelets senaste expansion "Legacy of the first blade", skriver sajten Polygon. Orsaken är att spelets huvudperson där "tvingas" in i ett heterosexuellt för.

Sydsvenskan - 10 timmar sedan

Svenska dominanten trea i La Diagonela

Britta Johansson Norgren blev förra helgen historisk som den åkare som tagit flest segrar i långloppscupen i skidor. Men i La Diagonela fick svenskan, som leder sammandraget, nöja sig med en tredjeplats. – Kroppen kändes som tuggummi.

Sydsvenskan - 10 timmar sedan

Banditsagor kan bättre än så här

Boel Gerell: Barnpubliken fick en animerad föreläsning..

Sydsvenskan - 11 timmar sedan

Medlarsamtal har startat i hamnkonflikten

Fyra dagar innan konfliktåtgärderna sätts in..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.