YLE > Svenskfinland

Saturday, 19 January, 23:24

YLE - 15 sep 18 kl. 15:16

Svårt förorenade Infjärden riskerar bli dyr för Vasa stad – arbetet med Pohjolagatan har fört upp förorenad mark till ytanUnder arbetet med förlängningen av Pohjolagatan i Vasa har av allt att döma en del av kemikalierna i Infjärden kommit upp till ytan. Nu ska staden inleda nya diskussioner med Kemira för att komma fram till hur man ska rensa upp vattendraget..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Infjärden, Vasa, Pohjolagatan, Kemira

Dela artikeln

10 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svårt, förorenade, Infjärden, riskerarbli , dyrför , Vasastad , arbetet med Pohjolagatan har fört upp förorenad mark till ytan
YLE - 24 sep 14 kl. 10:36

Undersökningen av infjärden färdig i april

Undersökningen av den förorenade Infjärden i Vasa har nu tagit ett steg framåt. Arbetsgruppen som leder arbetet kommer dock inte att ta ställning till vem som ska sanera fjärden. Nu har man valt vem som ska utföra provtagningen av fjärdens sediment och igår, tisdag, höll man ett startmöte för arbetet.

YLE - 12 dec 13 kl. 13:00

Kemira bör muddra Infjärden

Det är Kemira som har ansvar för att muddra de delar av Infjärden i Vasa som är mest förorenade. Det slår Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fast. Verket ger Kemira tilläggstid till november 2018 för att sköta muddringen.

YLE - 13 jan 14 kl. 15:14

Kemira överklagar muddringsbeslut i Infjärden

Kemira överklagar NTM-centralens beslut om muddring av Infjärden till Vasa förvaltningsdomstol. I december ansåg NTM-centralen att Kemira är skyldiga att muddra Infjärden, men företaget fick mer tid för muddringen till slutet av år 2018. Kemira motiverar sin överklagan med att de inte tryggt kan muddra Infjärden eftersom det finns vit fosfor på bottnen.

YLE - 25 apr 13 kl. 10:12

Infjärden i Vasa måste saneras, kräver staden och invånare

Kemira ska städa upp efter sig då produktionen läggs ner i Vasa. Vasa stad ger inte efter i sina krav på företaget, säger miljödirektör Christer Hangelin. Kemira har verkat på området invid insjön Infjärden i omkring 60 år och marken och insjöns botten är fulla av giftiga metaller.

YLE - 14 jun 13 kl. 11:27

Problematiskt att sanera Infjärden i Vasa

Det finns en hel del vit fosfor på bottnen av Infjärden i Vasa. Vid en eventuell sanering blir det här ämnet mycket problematiskt eftersom det är så lättantändligt om det kommer i kontakt med luft. Tom Lillhonga som doktorerar i Kemi berättar att fosfor egentligen aldrig förekommer i ren form i naturen.

YLE - 07 mar 17 kl. 04:25

Kemira förbereder muddring av Infjärden i Vasa

Kemira har börjat göra undersökningar inför muddringen av Infjärden. Före slutet av 2018 ska Infjärden vara muddrad, kräver Förvaltningsdomstolen. Sedan 2013 har Kemira-området vid Infjärden i Vasa stått så gott som tomt, förutom några kontorsarbetare som ännu är kvar.

YLE - 09 jan 14 kl. 11:53

Vasa stad hoppas på samarbete för att lösa muddringskonflikten i Infjärden

Vasa stad hoppas fortfarande att man kan lösa muddringsfrågan vid Infjärden utan tvångsåtgärder. Enligt NTM-centralen är ett alternativ att ansöka om förvaltningstvång. Då blir det NTM-centralen som avgör frågan.

YLE - 14 aug 13 kl. 04:56

Kampen om fosforn i Infjärden går vidare

Det pågår en giganternas kamp om vem som ska sanera fosfor ur Infjärdens botten i Vasa.
Kemira lägger fram nya bevis för att det är försvarsmakten som i tiden lagrade fosfor i Infjärden. Försvarsmakten å sin sida hittar inga dokument på att fosfor skulle ha lagrats i Infjärden.

YLE - 25 apr 13 kl. 06:34

Infjärden ska saneras, kräver Vasa stad

Kemira ska städa upp efter sig då produktionen läggs ner i Vasa. Vasa stad ger inte efter i sina krav på företaget, säger miljödirektör Christer Hangelin. Kemira har verkat på området invid insjön Infjärden i omkring 60 år och marken och insjöns botten är fulla av giftiga metaller.

YLE - 10 sep 13 kl. 12:28

Tvisten om Infjärden fortsätter

Tvisten om vem som ska avlägsna vita forsor i Infjärden fortsätter. Diskussionen om hur giftet ska hanteras har pågått i över 10 år. Kemira ska ta sig an uppgiften med att sanera sjön men kräver att försvarsmakten först ger en garanti på att muddringen kan göras på ett säkert sätt.

Fler nyheter från YLE

YLE - 3 timmar sedan

TPS bröt den blytunga förlustsviten – JVM-guldmedaljören lämnade en blodpöl efter sig på isen: "Ett stort tack till vårdpersonalen"

Fem matcher. Men fler matcher än så vägrade TPS förlora i svit. Mot Jukurit på lördagen kom äntligen den efterlängtade segern – Åbolaget slog gästerna med 4–1.

YLE - 6 timmar sedan

Blue Fox damer vände negativ trend i grevens tid: "Vi blev helt enkelt för självsäkra i starten och trodde att serien är lätt"

Den kan knappast beskrivas som en berg- och dalbana, Blue Fox damlags säsong, eftersom sex inledande segrar plötsligt följdes av fem raka förluster. Laget lyckades vända den negativa trenden på hemmaplan på lördagen med en 7–5 (1–2, 4–1, 2–2) seger över Steelers. Nu tar Nykarlebylaget sikte på en plats i topp fyra och direktavancemang till en nystöpt damliga för säsongen 2019-2020..

YLE - Igår: 16:28

Fjärde omkomna skidåkaren fortfarande inte hittad – sökoperationen återupptas på söndag

I Tamokdalen i norra Norge letar räddningsmanskapet fortfarande efter det fjärde saknade lavinoffret. Arbetet ska återupptas igen på söndag..

YLE - 8 timmar sedan

Karriärens bästa världscupplacering för Andrea Julin efter trippelvurpa strax före upploppet: ”Jäklar, där låg ju en massa åkare i backen”

Det blev bara en semifinalplats för de blåvita åkarna i sprinterna i Otepää på lördagen. Men nöjdast av alla var nog Andrea Julin, som slutade fyra i sitt heat trots att hon redan såg avsågad ut. Jag var redan säker på att jag skulle sluta sist, säger hon till Yle..

YLE - 11 timmar sedan

Pandorna i Etseri blev det dragplåster man hoppades

För ett drygt år sedan, den 18 januari, landade pandorna Lumi och Pyry från Kina till Helsingfors-Vanda flygplats för att därifrån transporteras vidare till djurparken i Etseri. Pandorna visade sig bli det dragplåster som djurparken hade hoppats. Besökarantalet i djurparken ökade med 100 000 i fjol..

YLE - Igår: 16:28

Fjärde omkomna skidåkaren fortfarande inte hittad – lördagens sökinsats påbörjad

I Tamokdalen i norra Norge letar räddningsmanskapet fortfarande efter det fjärde saknade lavinoffret. Arbetet återupptogs igen på lördag klockan tio..

YLE - 14 timmar sedan

Brexitföljderna kan bli katastrofala för Nordirland - konstprofessor visar det som inte syns på ytan

En sak är säker. Vilken brexit det än blir, med eller utan avtal mellan Storbritannien och den Europeiska Unionen, så hamnar Nordirland i kläm. Konstprofessor Ulrika Ferm visar det som inte syns på ytan i en intressant utställning i Helsingfors..

YLE - 14 timmar sedan

Jakobstad gör nytt försök att hitta en företagare till FantaSea

Jakobstad gör ett nytt försök att hitta en företagare till vattenparken FantaSea. Ifjol hade staden ett krav på att företagaren själv skulle delta i satsningarna på att utveckla området men den planen misslyckades..

YLE - 18 timmar sedan

WHO: Vaccinmotståndet en av de tio största hälsoriskerna 2019

För första gången sällar sig vaccinationsmotståndet till skaran av de tio största globala hälsoriskerna som kräver en åtgärdsplan 2019, enligt en färsk rapport från Världshälsoorganisationen WHO..

YLE - Igår: 20:16

JYP slog HIFK då Risto Dufva återvände – Sport förlorade efter urusel öppningsperiod

Risto Dufva fick en vinnande start på sin andra sejour som chefstränare för JYP. Vasa Sport förlorade i sin tur mot bottenlaget KooKoo efter att ha fått en ruskigt dålig start på matchen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.