YLE > Svenskfinland

Tuesday, 13 November, 16:42

YLE - 15 sep 18 kl. 15:16

Svårt förorenade Infjärden riskerar bli dyr för Vasa stad – arbetet med Pohjolagatan har fört upp förorenad mark till ytanUnder arbetet med förlängningen av Pohjolagatan i Vasa har av allt att döma en del av kemikalierna i Infjärden kommit upp till ytan. Nu ska staden inleda nya diskussioner med Kemira för att komma fram till hur man ska rensa upp vattendraget..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Infjärden, Vasa, Pohjolagatan, Kemira

Dela artikeln

10 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svårt, förorenade, Infjärden, riskerarbli , dyrför , Vasastad , arbetet med Pohjolagatan har fört upp förorenad mark till ytan
YLE - 24 sep 14 kl. 10:36

Undersökningen av infjärden färdig i april

Undersökningen av den förorenade Infjärden i Vasa har nu tagit ett steg framåt. Arbetsgruppen som leder arbetet kommer dock inte att ta ställning till vem som ska sanera fjärden. Nu har man valt vem som ska utföra provtagningen av fjärdens sediment och igår, tisdag, höll man ett startmöte för arbetet.

YLE - 12 dec 13 kl. 13:00

Kemira bör muddra Infjärden

Det är Kemira som har ansvar för att muddra de delar av Infjärden i Vasa som är mest förorenade. Det slår Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fast. Verket ger Kemira tilläggstid till november 2018 för att sköta muddringen.

YLE - 13 jan 14 kl. 15:14

Kemira överklagar muddringsbeslut i Infjärden

Kemira överklagar NTM-centralens beslut om muddring av Infjärden till Vasa förvaltningsdomstol. I december ansåg NTM-centralen att Kemira är skyldiga att muddra Infjärden, men företaget fick mer tid för muddringen till slutet av år 2018. Kemira motiverar sin överklagan med att de inte tryggt kan muddra Infjärden eftersom det finns vit fosfor på bottnen.

YLE - 25 apr 13 kl. 10:12

Infjärden i Vasa måste saneras, kräver staden och invånare

Kemira ska städa upp efter sig då produktionen läggs ner i Vasa. Vasa stad ger inte efter i sina krav på företaget, säger miljödirektör Christer Hangelin. Kemira har verkat på området invid insjön Infjärden i omkring 60 år och marken och insjöns botten är fulla av giftiga metaller.

YLE - 14 jun 13 kl. 11:27

Problematiskt att sanera Infjärden i Vasa

Det finns en hel del vit fosfor på bottnen av Infjärden i Vasa. Vid en eventuell sanering blir det här ämnet mycket problematiskt eftersom det är så lättantändligt om det kommer i kontakt med luft. Tom Lillhonga som doktorerar i Kemi berättar att fosfor egentligen aldrig förekommer i ren form i naturen.

YLE - 07 mar 17 kl. 04:25

Kemira förbereder muddring av Infjärden i Vasa

Kemira har börjat göra undersökningar inför muddringen av Infjärden. Före slutet av 2018 ska Infjärden vara muddrad, kräver Förvaltningsdomstolen. Sedan 2013 har Kemira-området vid Infjärden i Vasa stått så gott som tomt, förutom några kontorsarbetare som ännu är kvar.

YLE - 09 jan 14 kl. 11:53

Vasa stad hoppas på samarbete för att lösa muddringskonflikten i Infjärden

Vasa stad hoppas fortfarande att man kan lösa muddringsfrågan vid Infjärden utan tvångsåtgärder. Enligt NTM-centralen är ett alternativ att ansöka om förvaltningstvång. Då blir det NTM-centralen som avgör frågan.

YLE - 14 aug 13 kl. 04:56

Kampen om fosforn i Infjärden går vidare

Det pågår en giganternas kamp om vem som ska sanera fosfor ur Infjärdens botten i Vasa.
Kemira lägger fram nya bevis för att det är försvarsmakten som i tiden lagrade fosfor i Infjärden. Försvarsmakten å sin sida hittar inga dokument på att fosfor skulle ha lagrats i Infjärden.

YLE - 25 apr 13 kl. 06:34

Infjärden ska saneras, kräver Vasa stad

Kemira ska städa upp efter sig då produktionen läggs ner i Vasa. Vasa stad ger inte efter i sina krav på företaget, säger miljödirektör Christer Hangelin. Kemira har verkat på området invid insjön Infjärden i omkring 60 år och marken och insjöns botten är fulla av giftiga metaller.

YLE - 10 sep 13 kl. 12:28

Tvisten om Infjärden fortsätter

Tvisten om vem som ska avlägsna vita forsor i Infjärden fortsätter. Diskussionen om hur giftet ska hanteras har pågått i över 10 år. Kemira ska ta sig an uppgiften med att sanera sjön men kräver att försvarsmakten först ger en garanti på att muddringen kan göras på ett säkert sätt.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Stort rondellbygge stänger av ena sidan av motorvägen i Vasa – arbetsledare: Kör försiktigt

Det stora rondellbygget vid ändan av motorvägen i Sandviken inleddes förra veckan. Trots tydliga trafikarrangemang har farliga situationer redan uppstått då bilister kört alldeles för fort, berättar arbetsledaren..

YLE - 3 timmar sedan

Stopp för anskaffningar i Karleby – staden går mot 20 miljoner sämre resultat än väntat

Karleby stad inför anskaffningsstopp för resten av året och dessutom ska nya rekryteringar övervägas noga. Det plus på 15 miljoner som staden räknade med i somras ser ut att förvandlas till ett minus på 4 miljoner..

YLE - 4 timmar sedan

Österbottnisk snabbmat i Iran: "Målet är att bygga upp en franchisekedja i landet"

Det var meningen att far och son Vähäkangas, Martti och Daniel från Jakobstad, skulle starta en snabbmatskedja i Kina – istället blev det Iran. Trots att det förändrade politiska läget ställer till problem har företaget inga planer på att lämna landet..

YLE - 6 timmar sedan

Samarbetsförhandlingarna vid Ekorosk är avslutade – fem tjänster försvinner

Två personer sägs upp vid avfallshanteringsbolaget Ekorosk och tre tjänster försvinner genom pensionsarrangemang. Efter omorganiseringen kommer bolaget ha 32 anställda..

YLE - 7 timmar sedan

Efterlysningen 13.11

Snöslunga, LP-skivor och Harry Potter-bok, bland annat detta efterlystes den här veckan. Här hittar du alla kontaktuppgifter..

YLE - 12 timmar sedan

En oktobernatt slog tjuvarna till i Carl-Eriks sommarstuga – stal till och med bild på sonen

Stuginbrotten har minskat i antal i Österbotten, men det kan ändå vara skäl att skydda sin sommarstuga mot tjuvar. Carl-Erik Ellfolk har drabbats av två stuginbrott och idag har han kameraövervakning på området..

YLE - 20 timmar sedan

Alla skolor i Larsmo får hjärtstartare - har funnits lägen då de skulle ha behövts

Alla skolor i Larsmo får en hjärtstartare. Kommunen ska också ge utbildning i hur defibrillatorerna ska användas..

YLE - Igår: 16:06

Elbilsägare oroar sig inte över vintern – "Man klarar sig nog bra trots kylan"

En smällkall vinter kan ställa till med problem för bilens batteri. Men elbilsägaren Simon Sandvik oroar sig inte inför den kommande vintern. Han säger att man klarar sig bra med elbil, även i kyla..

YLE - Igår: 11:14

Rött ljus av Sparv inför matcherna mot Grekland och Ungern – förbundskapten Kanerva tänker inte komplettera truppen

Fotbollslandslagets kapten och innermittfältare Tim Sparv har inte återhämtat sig efter sin vadskada för snart två veckor sedan och tvingas tacka nej till landslagsspel då gruppsegraren ska vaskas fram i Nations League. Finland möter Grekland på onsdag då grekerna är piskade att vinna med minst två mål..

YLE - Igår: 10:31

Vasafullmäktige röstade för höjd kommunalskatt

Från och med nästa år betalar vasaborna 20,50 procent i kommunalskatt. Fullmäktige har röstat igenom förslaget om skattehöjning..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.