YLE > Svenskfinland

Friday, 21 September, 11:33

YLE - 15 sep 18 kl. 15:16

Svårt förorenade Infjärden riskerar bli dyr för Vasa stad – arbetet med Pohjolagatan har fört upp förorenad mark till ytanUnder arbetet med förlängningen av Pohjolagatan i Vasa har av allt att döma en del av kemikalierna i Infjärden kommit upp till ytan. Nu ska staden inleda nya diskussioner med Kemira för att komma fram till hur man ska rensa upp vattendraget..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Infjärden, Vasa, Pohjolagatan, Kemira

Dela artikeln

7 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svårt, förorenade, Infjärden, riskerarbli , dyrför , Vasastad , arbetet med Pohjolagatan har fört upp förorenad mark till ytan
YLE - 24 sep 14 kl. 10:36

Undersökningen av infjärden färdig i april

Undersökningen av den förorenade Infjärden i Vasa har nu tagit ett steg framåt. Arbetsgruppen som leder arbetet kommer dock inte att ta ställning till vem som ska sanera fjärden. Nu har man valt vem som ska utföra provtagningen av fjärdens sediment och igår, tisdag, höll man ett startmöte för arbetet.

YLE - 12 dec 13 kl. 13:00

Kemira bör muddra Infjärden

Det är Kemira som har ansvar för att muddra de delar av Infjärden i Vasa som är mest förorenade. Det slår Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fast. Verket ger Kemira tilläggstid till november 2018 för att sköta muddringen.

YLE - 13 jan 14 kl. 15:14

Kemira överklagar muddringsbeslut i Infjärden

Kemira överklagar NTM-centralens beslut om muddring av Infjärden till Vasa förvaltningsdomstol. I december ansåg NTM-centralen att Kemira är skyldiga att muddra Infjärden, men företaget fick mer tid för muddringen till slutet av år 2018. Kemira motiverar sin överklagan med att de inte tryggt kan muddra Infjärden eftersom det finns vit fosfor på bottnen.

YLE - 25 apr 13 kl. 10:12

Infjärden i Vasa måste saneras, kräver staden och invånare

Kemira ska städa upp efter sig då produktionen läggs ner i Vasa. Vasa stad ger inte efter i sina krav på företaget, säger miljödirektör Christer Hangelin. Kemira har verkat på området invid insjön Infjärden i omkring 60 år och marken och insjöns botten är fulla av giftiga metaller.

YLE - 14 jun 13 kl. 11:27

Problematiskt att sanera Infjärden i Vasa

Det finns en hel del vit fosfor på bottnen av Infjärden i Vasa. Vid en eventuell sanering blir det här ämnet mycket problematiskt eftersom det är så lättantändligt om det kommer i kontakt med luft. Tom Lillhonga som doktorerar i Kemi berättar att fosfor egentligen aldrig förekommer i ren form i naturen.

YLE - 07 mar 17 kl. 04:25

Kemira förbereder muddring av Infjärden i Vasa

Kemira har börjat göra undersökningar inför muddringen av Infjärden. Före slutet av 2018 ska Infjärden vara muddrad, kräver Förvaltningsdomstolen. Sedan 2013 har Kemira-området vid Infjärden i Vasa stått så gott som tomt, förutom några kontorsarbetare som ännu är kvar.

YLE - 09 jan 14 kl. 11:53

Vasa stad hoppas på samarbete för att lösa muddringskonflikten i Infjärden

Vasa stad hoppas fortfarande att man kan lösa muddringsfrågan vid Infjärden utan tvångsåtgärder. Enligt NTM-centralen är ett alternativ att ansöka om förvaltningstvång. Då blir det NTM-centralen som avgör frågan.

YLE - 14 aug 13 kl. 04:56

Kampen om fosforn i Infjärden går vidare

Det pågår en giganternas kamp om vem som ska sanera fosfor ur Infjärdens botten i Vasa.
Kemira lägger fram nya bevis för att det är försvarsmakten som i tiden lagrade fosfor i Infjärden. Försvarsmakten å sin sida hittar inga dokument på att fosfor skulle ha lagrats i Infjärden.

YLE - 25 apr 13 kl. 06:34

Infjärden ska saneras, kräver Vasa stad

Kemira ska städa upp efter sig då produktionen läggs ner i Vasa. Vasa stad ger inte efter i sina krav på företaget, säger miljödirektör Christer Hangelin. Kemira har verkat på området invid insjön Infjärden i omkring 60 år och marken och insjöns botten är fulla av giftiga metaller.

YLE - 10 sep 13 kl. 12:28

Tvisten om Infjärden fortsätter

Tvisten om vem som ska avlägsna vita forsor i Infjärden fortsätter. Diskussionen om hur giftet ska hanteras har pågått i över 10 år. Kemira ska ta sig an uppgiften med att sanera sjön men kräver att försvarsmakten först ger en garanti på att muddringen kan göras på ett säkert sätt.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Rovdjurskontaktperson: Kan röra sig om fyra vargar i Tölby-Vikby området

Rovdjurskontaktpersonen i Tölby, Kjell Friberg, tycker att diskussionerna om skolvägarnas trygghet är befogade. Tre dagar i rad har vargar observerats i Tölby-Vikby området den senaste veckan..

YLE - 1 timme sedan

Vbl: Vasa centralsjukhus först ut i Finland med nya cancertest

Vasa centralsjukhus är först i Finland med att prova ett nytt cancertest. Det rapporterar Vasabladet idag..

YLE - 6 timmar sedan

Eleverna ska inte behöva gå hungriga på grund av en insamling – skolor ersätter Hungerdagsgröten med vanlig mat

Karleby brukar servera vatten, mannagrynsvälling och knäckebröd utan smör när det är Hungerdag. Det man sparar in på det brukar gå till insamlingen och räcka till mat åt 100 familjer i en månad i något katastrofområde. Men så blir det inte i år..

YLE - 14 timmar sedan

Bybor och kommunledning överens om Österövägen – kräver bättre underhåll

Österöborna fasar inför den kommande vintern. Senast det rådde menförestider tvingades de åka traktor eller fyrhjuling för att ta sig fram längs byns väg. Tillsammans med Vörås kommunledning kräver man bättre underhåll framöver..

YLE - 15 timmar sedan

Skolor i Korsholm reagerar på varg – ber föräldrar och barn diskutera skolvägen

Två lågstadieskolor i Korsholm väljer att ta det säkra före det osäkra och har därför inlett en dialog med hemmen om de vargar som setts röra sig i området kring Tölby-Vikby..

YLE - 16 timmar sedan

KPV närmar sig ligaspel – Josimov och Multanen sänkte Haka

Serieledande KPV tog en planenlig seger över mittenlaget FC Haka på bortaplan i kväll. Milos Josimov och Kalle Multanen stod för fullträffarna som förde KPV ytterligare ett steg närmare det stora målet – spel i ligan..

YLE - 21 timmar sedan

De gröna oroade över fiskodling i Jakobstad – överväger besvär

De gröna i Jakobstad överväger att besvära sig mot NTM-centralens beslut att inte kräva en miljökonsekvensbedömning för den planerade fiskodlingen utanför Öuran i Jakobstad..

YLE - 21 timmar sedan

De gröna oroade över fiskodling i Jakobstad – funderar på besvär

De gröna i Jakobstad funderar på att besvära sig mot NTM-centralens beslut att inte kräva en miljökonsekvensbedömning för den planerade fiskodlingen utanför Öuran i Jakobstad..

YLE - 21 timmar sedan

Hundratals hushåll utan el i Österbotten – veckoslutet bjuder på storm

Höstens första storm har dragit in över Österbotten. Under torsdag eftermiddag var närmare 400 österbottniska hushåll utan el..

YLE - 21 timmar sedan

KAJ ny etta på Vegatoppen - rösta här!

Den här veckan tog sig KAJ från utmanarplats till toppen av den finlandssvenska hitlistan. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, LCMDF och Johnny Söderback?.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.