Nyan > Svenskfinland

Monday, 19 November, 18:40

Nyan - 15 sep 18 kl. 11:01

Sally Salminen lyftes fram som NobelpriskandidatSally Salminens Katrina var internationellt framgångsrik finländsk roman redan innan Mika Waltari. Helsingin Sanomat slog upp den finska nyöversättningen av romanen stort i söndags. Litteraturhistorikern och kulturjournalisten Pekka Tarkka skriver om både romanen och Sally Salminens liv. Han jämför även Salminens och Volter Kilpis skärgårdsskildringar. Salminens far Hindrik Salminen var uppvuxen Gustavs där även Kilpi var bosatt.
Läs mer på Nyan
Läs mer om:
Salminen, Nobelpriskandidat, Salminens Katrina, Mika Waltari, Sanomat, Pekka Tarkka, Sally Salminens, Salminens, Volter Kilpis, Hindrik Salminen, Gustavs, Kilpi, Tarkka, Gulliverin, Fantomimian, Fantomimia, Svenska Akademien, Nobelpristagare, Helenius, Nyan

Dela artikeln

16 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sally, Salminen, lyftesfram som , Nobelpriskandidat
Nyan - 26 mar 15 kl. 10:38

Minna Palmqvist får årets Sally Salminen-pris

Designern Minna Palmqvist belönas med årets Sally Salminen-pris om 4.000 euro. Det har Ålands kulturdelegation beslutat.

Nyan - 28 jan 14 kl. 12:10

Salminen – en av jubilerande Schildts bästsäljare

HELSINGFORS. Tove Jansson, Sally Salminen, Gustaf Mannerheim och Väinö Linna har alla varit bästsäljare hos Schildts förlag, som överlevt både krigstider och ekonomiska depressioner.
Fusionen mellan Schildts och Söderströms 2012 är ändå det bästa som hänt förlaget, säger förlagsprofilen Stig-Björn Nyberg..

Uppsalanyheter.se - 15 nov 14 kl. 04:41

Recension: Stjärnklart, Sally!

Opal förlag ger ut både annorlunda och roliga böcker. I slutet av september kunde man hitta "Stjärnklart, Sally!", en bok av Anna Ehn och Mia Öström med illustrationer av Jenny Karlsson ute i handeln.

YLE - 25 jan 16 kl. 09:44

Lovisa Tors Peik Salminen: "Hellre spela sämre än inte alls"

Innebandyspelaren Peik Salminen har gjort comeback i Lovisa Tor efter axeloperationen i höstas. - Jag känner mig som en liten pojke på väg till godisaffären när jag kommer till hallen. Jag har ju varit borta i över ett år, säger Salminen.

YLE - 20 apr 16 kl. 14:30

När Johannes Salminen stack sitt svärd i presidenten

Johannes Salminens attack mot Finland, "den lilla egoisten som ligger och trycker i sitt hörn av världen", var skriven med direkt adress till Mauno Koivisto. Beskedet gick fram till presidenten.
Men en dag för sent.

YLE - 13 jul 17 kl. 15:34

Jokerit och Sakari Salminen går skilda vägar – en säsong räckte

KHL-laget Jokerit har i samförstånd med anfallsspelaren sagt upp kontraktet parterna emellan. Salminen hann spela en säsong och sammanlagt 56 matcher för Jokerit. Salminen, som var tilltänkt som målspruta kom aldrig igång med målskyttet.

SmålandsPosten - 24 apr 14 kl. 08:34

Apan Sally Jones söker sanningen

”Jag har lärt mig hur ni människor tänker och att förstå det ni säger. Jag har lärt mig att läsa och skriva. Jag har lärt mig hur man stjäl och bedrar.

Helsingborgs Dagblad - 28 aug 15 kl. 07:51

Lundqvist vill återuppliva Sally

Minns ni Sally, skådespelaren Maria Lundqvists bibliotikariefigur som hade en egen tv-serie i slutet av 90-talet? Nu kan Sally få nytt liv.Enligt Maria Lundqvist är det nu upp till SVT att besluta om det en ny säsong av komediserien, skriver Aftonbladet.

Sydsvenskan - 28 aug 15 kl. 07:51

Lundqvist vill återuppliva Sally

Minns ni Sally, skådespelaren Maria Lundqvists bibliotikariefigur som hade en egen tv-serie i slutet av 90-talet? Nu kan Sally få nytt liv.Enligt Maria Lundqvist är det nu upp till SVT att besluta om det en ny säsong av komediserien, skriver Aftonbladet.

DN - 22 mar 13 kl. 14:30

Ständig Nobelpriskandidat har avlidit

Den nigerianske författaren Chinua Achebe har avlidit, 82 år gammal, uppger BBC. Achebe har de senaste åren varit ständig Nobelpriskandidat..

Fler nyheter från Nyan

Nyan - 45 minuter sedan

Ålänningar gifter sig sent

Ålänningar väntar längst i landet med att gifta sig. Det visar statistik från Statistikcentralen. Kvinnor på Åland ingår sitt första äktenskap då de är 36,8 år och männen då de är 38,3 år.

Nyan - 1 timme sedan

Röstning om Saltviksskatt

Det blev omröstning i Saltviksfullmäktige om inkomstskatten nästa år. Kommunstyrelsens förslag var en höjning med 0,5 procentenheter till 17,50. Henry Lindström föreslog en höjning med bara 0,25, och det antogs med tio röster mot fem.

Nyan - 3 timmar sedan

Obunden samling vill ha direktval av lantråd

Obunden samling beslöt vid sitt höstmöte att lämna in en motion till lagtinget om direktval av lantråd. Ordförande Bert Häggblom omvaldes under mötet.
Höstmötet gav lagtingsgruppen i uppgift att lämna in en den lagmotion om lantrådsvalet som tidigare utarbetats.

Nyan - 5 timmar sedan

Socialdemokraterna satsar på klimat och trygghet

Socialdemokraterna går in i valrörelsen med krav på klimatåtgärder, trygghet och rättvisa. Partikongressen på lördagen antog partiets valfrågor i de tre valen nästa år. Med på kongressen fanns även representanter för systerpartiet i Sverige och LO.

Nyan - 5 timmar sedan

Lagtinget godkände kommunreformen

I dag fattade lagtinget beslut om att gå vidare med kommunstrukturreformen. Harry Jansson (C) föreslog att ärendet skulle bordläggas till januari, när kommunutredningarna beräknas vara klara. Han fick oppositionen med sig, men majoriteten röstade för att debatten skulle fortsätta.

Nyan - 6 timmar sedan

RoPs-försvarare till IFK

Lassi Järvenpää har tecknat avtal med IFK Mariehamn. Den 22-åriga försvararen kommer närmast från Rovaniemiklubben RoPs och är IFK Mariehamns första nyförvarv för försvarslinjen. Lassi Järvenpää har spelat över 50 ligamatcher och representerat Finland i U21-landslaget och spelat i U21 EM.

Nyan - 7 timmar sedan

Ålands projektkör bjuder på Elvis

Ålands projektkör fyller tio år och firar med en uppsättning av Elvis mest kända hits och några mindre kända pärlor.
Projektkören har vuxit stadigt under åren och består i dag av nästan hundra medlemmar. De flesta är bosatta på Åland men det finns även de som pendlar från Sverige eller fastlandet för att delta i övningarna, berättar körens producent och dirigent Johanna Grüssner.

Nyan - 8 timmar sedan

Här är de invalda i kyrkovalet

Lemland-Lumparlands församling hade ett valdeltagande på hela 16 procent i helgens kyrkofullmäktigeval.
I många församlingar hölls sämjoval. Nyan publicerar listorna på de som blev invalda i de församlingar som höll val.

Nyan - 8 timmar sedan

Stadsbiblioteket stängt två dagar

Mariehamns stadsbibliotek är stängt tisdagen den 20 november för personalutbildning. Samtidigt görs en större uppdatering av bibliotekssystemet Book-It. Uppgraderingen av systemet berör samtliga åländska bibliotek.

Nyan - 9 timmar sedan

Vill halvera vattenkonsumtionen

Joel Lindholm, blivande ordförande för Ålands natur och miljö, vill involvera alla ålänningar för att få ner vattenförbrukningen.
– Vi kan inte hymla längre – vi måste rädda det som räddas kan, säger han. – Vi måste gå ihop gemensamt, för alla blir drabbade: privatpersoner och företag.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.