Nyteknik > Teknik

Sunday, 17 February, 12:32

Nyteknik - 14 sep 18 kl. 16:30

Nya bisfenoler är också hormonstörandeEfter larm om hormonstörande effekter har ämnet bisfenol A ersatts i mängder av produkter. Men ersättarna orsakar liknande problem, meddelar amerikanska forskare..
Läs mer på Nyteknik

Dela artikeln

86 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya bisfenolerär också , hormonstörande
Supermiljöbloggen - 09 dec 16 kl. 11:56

Agnes Wold: ”Det finns inga bevis för att ‘hormonstörande kemikalier’ påverkar vår hälsa”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har flera gånger kritiserat Naturskyddsföreningen och forskare för att ogrundat skrämma upp folk rörande hormonstörande ämnen. Hon förnekar inte att det finns ämnen som kan störa hormoner, men förklarar här utförligt varför hon har problem med uttrycket "hormonstörande ämnen".  Läs mer: Carl-Gustaf Bornehag: "Kemikalier i damm ett troligt hälsoproblem" DN: "Stoppa skrämselpropaganda på förskolorna" Mattias Öberg: "Okunskap i kamikaliedebatten kan ge farlig backlash" Debatt i Plånboken mellan Mattias Öberg och Agnes Wold Naturskyddsföreningen har, tillsammans med vissa forskare, framgångsrikt sålt in budskapet till det svenska folket och våra politiker att vardagen, till och med i vår trygga svenska förskola, ä

Regeringen - 04 mar 16 kl. 11:26

Åsa Romson kräver handling mot hormonstörande ämnen

EU-kommissionen måste ta fram vetenskapliga kriterier för vad ett hormonstörande ämne är. Det förväntas EU:s miljöministrar gemensamt kräva idag. Att få vetenskapligt grundade kriterier är avgörande för att kunna reglera användningen av hormonstörande ämnen, som idag används i mängder med produkter..

Expressen - 15 jul 14 kl. 04:53

Gör allt för att skydda mot hormonstörande

Åsa Westlund och Jytte Guteland skriver i Expressen att de vill att regeringen driver på för att stärka skyddet mot hormonstörande ämnen inom EU. Vi välkomnar alla som engagerar sig i arbetet mot hormonstörande kemikalier och det är roligt att Socialdemokraternas krav i stort hämtats ur regeringens proposition för en giftfri vardag från 2013..

SVT - 16 dec 15 kl. 12:04

Sverige vann strid om hormonstörande ämnen

EU-domstolen ger Sverige rätt i striden om hormonstörande ämnen. Enligt domslutet har EU-kommissionen varit för långsam med förbjuda hormonstörande ämnen i kläder, skor och bekämpningsmedel..

Supermiljöbloggen - 19 dec 13 kl. 10:04

Citrusfrukter ofta besprutade med hormonstörande bekämpningsmedel

80 procent av citrusfrukterna i affärerna innehåller rester av bekämpningsmedel, det slår Naturskyddsföreningen fast. I de flesta fall rör det sig om bekämpningsmedel som sprejats på efter att frukterna plockats, som ett sätt att öka hållbarheten. Siffrorna, som ursprungligen kommer från det europeiska livsmedelsverket, visar också att en majoritet av frukterna, 63 procent, har behandlats med flera olika bekämpningsmedel.

Nyhetskanalen - 13 aug 12 kl. 06:30

Användning av hormonstörande ämne ökar

Trots larmrapporter ökar antalet vardagsprodukter som innehåller konserveringsmedlet paraben som misstänks vara hormonstörande. Enligt statistik från Kemikalieinspektionen har det sedan mitten av 1990-talet skett en ökning med 180 procent, skriver Svenska Dagbladet. Naturskyddsföreningen vill nu se ett förbud med motiveringen att en stor del av befolkningen exponeras..

Nyteknik - 15 mar 13 kl. 07:50

Tuffare regler mot hormonstörande ämnen

Under torsdagen röstade Europaparlamentet igenom ett förslag för att öka människors skydd mot hormonstörande ämnen..

SVT - 27 jun 13 kl. 14:09

Hormonstörande ämnen ska bort

Nu ska de hormonstörande ämnena, ftalaterna, bort från den svenska marknaden. Regeringen ger nu Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda hur denna utfasning ska gå till..

Sydsvenskan - 08 sep 13 kl. 06:30

Hormonstörande ämne spårat i vattenledningar

Renoverade vattenledningar i bostadshus kan avge det giftiga och hormonstörande ämnet bisfenol A..

SR - 17 sep 13 kl. 06:00

Gott om hormonstörande ämnen i damm hemma

Hormonstörande ämnen som bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, ftalater och perflorerade ytaktiva substanser. Alla dessa ämnen hittades i dammet hemma hos en barnfamilj. Det visar ett test som P1-programmet "Kropp & själ" har gjort i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 30 minuter sedan

Minska stressen – så blir drömjobbet lättare ditt

Jakten på ett nytt jobb tar tid och kan leda till utmattning. Men det går att minska stressen..

Nyteknik - Igår: 06:00

”Nu är det dags för alternativ till forskningsinstituten”

När företag låter forskningsinstitut utvärdera en ny innovation blir resultaten hemliga. Kanske behövs en ny testinstans, skriver Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedt..

Nyteknik - Igår: 18:24

Samsung One UI – enkelhet och användaren i fokus

Idag ser vi på våra smartphones som mer än bara telefoner. Vi använder dem som kameror, underhållningshubbar, portabla datorer och mycket mer. När allt fler funktioner läggs till ställs också högre krav på användargränssnittet.

Nyteknik - Igår: 16:18

Telia välkomnar friande dom

Telias styrelseordförande Marie Ehrling välkomnar Stockholms tingsrätts friande dom i muträttegången mot tre före detta Teliachefer, däribland ex-vd:n Lars Nyberg..

Nyteknik - Igår: 15:18

Airbus: Allmänheten på väg att acceptera flygande taxis

I Mexico City kan 67 procent tänka sig att ta en flygande taxi. Stadens innevånare var de mest positiva i Airbus globala studie. Enligt bolaget visar deras enkäter att allmänheten börjar acceptera framtidens mobilitet..

Nyteknik - Igår: 14:11

Här är ingenjörerna som höjde lönerna mest – och minst 2018

Civilingenjörer inom statlig sektor tillhör förlorarna när det gäller löneutvecklingen under 2018. För övriga ingenjörer är förändringen liten jämfört med föregående år, visar ny statistik från Sveriges ingenjörer..

Nyteknik - I förrgår: 11:12

Teliachefer frias från mutbrott

Ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare Teliachefer frias från mutbrott, meddelar Stockholms tingsrätt..

Nyteknik - Igår: 12:37

Stormen Alfrida orsakade skador för 266 miljoner

Försäkringsbolagen har hittills betalat ut 266 miljoner kronor i ersättning för skador orsakade av stormen Alfrida, som drabbade Sverige i januari..

Nyteknik - I förrgår: 11:30

Elon Musk-bolagets AI skrämmer upphovsmakarna

Av rädsla för de potentiella konsekvenserna har Open AI valt att inte lansera sin nya textgenerator. Resultaten är helt enkelt för bra..

Nyteknik - I förrgår: 10:31

Din android kan hackas bara genom att du tittar på en bild

Att titta på en bild, det är allt som krävs för att en hackare ska kunna ta över din android-telefon..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.