Nyteknik > Teknik

Friday, 21 September, 05:47

Nyteknik - 14 sep 18 kl. 16:30

Nya bisfenoler är också hormonstörandeEfter larm om hormonstörande effekter har ämnet bisfenol A ersatts i mängder av produkter. Men ersättarna orsakar liknande problem, meddelar amerikanska forskare..
Läs mer på Nyteknik

Dela artikeln

69 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya bisfenolerär också , hormonstörande
Supermiljöbloggen - 09 dec 16 kl. 11:56

Agnes Wold: ”Det finns inga bevis för att ‘hormonstörande kemikalier’ påverkar vår hälsa”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har flera gånger kritiserat Naturskyddsföreningen och forskare för att ogrundat skrämma upp folk rörande hormonstörande ämnen. Hon förnekar inte att det finns ämnen som kan störa hormoner, men förklarar här utförligt varför hon har problem med uttrycket "hormonstörande ämnen".  Läs mer: Carl-Gustaf Bornehag: "Kemikalier i damm ett troligt hälsoproblem" DN: "Stoppa skrämselpropaganda på förskolorna" Mattias Öberg: "Okunskap i kamikaliedebatten kan ge farlig backlash" Debatt i Plånboken mellan Mattias Öberg och Agnes Wold Naturskyddsföreningen har, tillsammans med vissa forskare, framgångsrikt sålt in budskapet till det svenska folket och våra politiker att vardagen, till och med i vår trygga svenska förskola, ä

Regeringen - 04 mar 16 kl. 11:26

Åsa Romson kräver handling mot hormonstörande ämnen

EU-kommissionen måste ta fram vetenskapliga kriterier för vad ett hormonstörande ämne är. Det förväntas EU:s miljöministrar gemensamt kräva idag. Att få vetenskapligt grundade kriterier är avgörande för att kunna reglera användningen av hormonstörande ämnen, som idag används i mängder med produkter..

Expressen - 15 jul 14 kl. 04:53

Gör allt för att skydda mot hormonstörande

Åsa Westlund och Jytte Guteland skriver i Expressen att de vill att regeringen driver på för att stärka skyddet mot hormonstörande ämnen inom EU. Vi välkomnar alla som engagerar sig i arbetet mot hormonstörande kemikalier och det är roligt att Socialdemokraternas krav i stort hämtats ur regeringens proposition för en giftfri vardag från 2013..

SVT - 16 dec 15 kl. 12:04

Sverige vann strid om hormonstörande ämnen

EU-domstolen ger Sverige rätt i striden om hormonstörande ämnen. Enligt domslutet har EU-kommissionen varit för långsam med förbjuda hormonstörande ämnen i kläder, skor och bekämpningsmedel..

Supermiljöbloggen - 19 dec 13 kl. 10:04

Citrusfrukter ofta besprutade med hormonstörande bekämpningsmedel

80 procent av citrusfrukterna i affärerna innehåller rester av bekämpningsmedel, det slår Naturskyddsföreningen fast. I de flesta fall rör det sig om bekämpningsmedel som sprejats på efter att frukterna plockats, som ett sätt att öka hållbarheten. Siffrorna, som ursprungligen kommer från det europeiska livsmedelsverket, visar också att en majoritet av frukterna, 63 procent, har behandlats med flera olika bekämpningsmedel.

Nyhetskanalen - 13 aug 12 kl. 06:30

Användning av hormonstörande ämne ökar

Trots larmrapporter ökar antalet vardagsprodukter som innehåller konserveringsmedlet paraben som misstänks vara hormonstörande. Enligt statistik från Kemikalieinspektionen har det sedan mitten av 1990-talet skett en ökning med 180 procent, skriver Svenska Dagbladet. Naturskyddsföreningen vill nu se ett förbud med motiveringen att en stor del av befolkningen exponeras..

Nyteknik - 15 mar 13 kl. 07:50

Tuffare regler mot hormonstörande ämnen

Under torsdagen röstade Europaparlamentet igenom ett förslag för att öka människors skydd mot hormonstörande ämnen..

SVT - 27 jun 13 kl. 14:09

Hormonstörande ämnen ska bort

Nu ska de hormonstörande ämnena, ftalaterna, bort från den svenska marknaden. Regeringen ger nu Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda hur denna utfasning ska gå till..

Sydsvenskan - 08 sep 13 kl. 06:30

Hormonstörande ämne spårat i vattenledningar

Renoverade vattenledningar i bostadshus kan avge det giftiga och hormonstörande ämnet bisfenol A..

SR - 17 sep 13 kl. 06:00

Gott om hormonstörande ämnen i damm hemma

Hormonstörande ämnen som bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, ftalater och perflorerade ytaktiva substanser. Alla dessa ämnen hittades i dammet hemma hos en barnfamilj. Det visar ett test som P1-programmet "Kropp & själ" har gjort i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 12 timmar sedan

Verksamhetsnära it-utveckling på Migrationsverket

Spännande innovation och korsfunktionella team utmärker Migrationsverkets it-arbete. Genom att utvecklingsteamen arbetar nära verksamheten fångar man upp kraven bra och kan snabbt få ut nya funktioner..

Nyteknik - 13 timmar sedan

Ferraris nya lyxmodeller är de mest kraftfulla någonsin

Nya Monza SP1 och SP2 är inga instegsmodeller. Ferrari har kombinerat en klassisk retrodesign med den mest kraftfulla motor som företaget någonsin har satt i en gatbil..

Nyteknik - 14 timmar sedan

Gigantiska tankers ska rymma terminalernas olja

USA håller på att ta tillbaka rollen som en av världens största oljeexportörer. Det kräver en ny infrastruktur – bland annat terminaler ute till havs som kan hantera den nya generationens megatankers..

Nyteknik - 15 timmar sedan

SMHI varnar för kommande storm

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar som väntas dra in över västkusten..

Nyteknik - 15 timmar sedan

Cooks legendariska skepp Endeavour nära att hittas

För 250 år sedan bar hon de första européerna till Australien. Nu kan det legendariska segelfartyget Endeavour ha hittats – vid USA:s östkust..

Nyteknik - 18 timmar sedan

Det här var orsaken till kraschen med Jas 39 Gripen i somras

Jas Gripen-planet kraschade utanför Ronneby i slutet av augusti. Utredningsledare har nu fått svar på vad planet kolliderade med..

Nyteknik - 18 timmar sedan

Halv miljard i Bitcoin stals vid hackerattack

Hackerattack i Japan – kryptovalutahandlaren Tech Bureau drabbades av serverintrång..

Nyteknik - 18 timmar sedan

Twitter möblerar om i sin tidslinje

Mikrobloggen Twitter gör om sin tidslinje. Användarna kan på nytt läsa inlägg i omvänd kronologisk ordning, med det senaste först..

Nyteknik - 18 timmar sedan

Migrationsverkets gdpr-miss stoppar återvändandearbete

Migrationsverket kan i dagsläget inte skicka personuppgifter för dem som ska få insatser via Erinprogrammet på ett sätt som är förenligt med GDPR..

Nyteknik - 23 timmar sedan

Med gensaxen kan vi förändra livets kod

Med Crispr-tekniken kan vi förändra människans utveckling. Kommer vi att stanna vid att behandla och förebygga sjukdomar, eller är lockelsen att använda gensaxen till förbättringar för stor?.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.