Nyteknik > Teknik

Monday, 19 November, 18:26

Nyteknik - 14 sep 18 kl. 16:30

Nya bisfenoler är också hormonstörandeEfter larm om hormonstörande effekter har ämnet bisfenol A ersatts i mängder av produkter. Men ersättarna orsakar liknande problem, meddelar amerikanska forskare..
Läs mer på Nyteknik

Dela artikeln

86 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya bisfenolerär också , hormonstörande
Supermiljöbloggen - 09 dec 16 kl. 11:56

Agnes Wold: ”Det finns inga bevis för att ‘hormonstörande kemikalier’ påverkar vår hälsa”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har flera gånger kritiserat Naturskyddsföreningen och forskare för att ogrundat skrämma upp folk rörande hormonstörande ämnen. Hon förnekar inte att det finns ämnen som kan störa hormoner, men förklarar här utförligt varför hon har problem med uttrycket "hormonstörande ämnen".  Läs mer: Carl-Gustaf Bornehag: "Kemikalier i damm ett troligt hälsoproblem" DN: "Stoppa skrämselpropaganda på förskolorna" Mattias Öberg: "Okunskap i kamikaliedebatten kan ge farlig backlash" Debatt i Plånboken mellan Mattias Öberg och Agnes Wold Naturskyddsföreningen har, tillsammans med vissa forskare, framgångsrikt sålt in budskapet till det svenska folket och våra politiker att vardagen, till och med i vår trygga svenska förskola, ä

Regeringen - 04 mar 16 kl. 11:26

Åsa Romson kräver handling mot hormonstörande ämnen

EU-kommissionen måste ta fram vetenskapliga kriterier för vad ett hormonstörande ämne är. Det förväntas EU:s miljöministrar gemensamt kräva idag. Att få vetenskapligt grundade kriterier är avgörande för att kunna reglera användningen av hormonstörande ämnen, som idag används i mängder med produkter..

Expressen - 15 jul 14 kl. 04:53

Gör allt för att skydda mot hormonstörande

Åsa Westlund och Jytte Guteland skriver i Expressen att de vill att regeringen driver på för att stärka skyddet mot hormonstörande ämnen inom EU. Vi välkomnar alla som engagerar sig i arbetet mot hormonstörande kemikalier och det är roligt att Socialdemokraternas krav i stort hämtats ur regeringens proposition för en giftfri vardag från 2013..

SVT - 16 dec 15 kl. 12:04

Sverige vann strid om hormonstörande ämnen

EU-domstolen ger Sverige rätt i striden om hormonstörande ämnen. Enligt domslutet har EU-kommissionen varit för långsam med förbjuda hormonstörande ämnen i kläder, skor och bekämpningsmedel..

Supermiljöbloggen - 19 dec 13 kl. 10:04

Citrusfrukter ofta besprutade med hormonstörande bekämpningsmedel

80 procent av citrusfrukterna i affärerna innehåller rester av bekämpningsmedel, det slår Naturskyddsföreningen fast. I de flesta fall rör det sig om bekämpningsmedel som sprejats på efter att frukterna plockats, som ett sätt att öka hållbarheten. Siffrorna, som ursprungligen kommer från det europeiska livsmedelsverket, visar också att en majoritet av frukterna, 63 procent, har behandlats med flera olika bekämpningsmedel.

Nyhetskanalen - 13 aug 12 kl. 06:30

Användning av hormonstörande ämne ökar

Trots larmrapporter ökar antalet vardagsprodukter som innehåller konserveringsmedlet paraben som misstänks vara hormonstörande. Enligt statistik från Kemikalieinspektionen har det sedan mitten av 1990-talet skett en ökning med 180 procent, skriver Svenska Dagbladet. Naturskyddsföreningen vill nu se ett förbud med motiveringen att en stor del av befolkningen exponeras..

Nyteknik - 15 mar 13 kl. 07:50

Tuffare regler mot hormonstörande ämnen

Under torsdagen röstade Europaparlamentet igenom ett förslag för att öka människors skydd mot hormonstörande ämnen..

SVT - 27 jun 13 kl. 14:09

Hormonstörande ämnen ska bort

Nu ska de hormonstörande ämnena, ftalaterna, bort från den svenska marknaden. Regeringen ger nu Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda hur denna utfasning ska gå till..

Sydsvenskan - 08 sep 13 kl. 06:30

Hormonstörande ämne spårat i vattenledningar

Renoverade vattenledningar i bostadshus kan avge det giftiga och hormonstörande ämnet bisfenol A..

SR - 17 sep 13 kl. 06:00

Gott om hormonstörande ämnen i damm hemma

Hormonstörande ämnen som bisfenol A, bromerade flamskyddsmedel, ftalater och perflorerade ytaktiva substanser. Alla dessa ämnen hittades i dammet hemma hos en barnfamilj. Det visar ett test som P1-programmet "Kropp & själ" har gjort i samarbete med Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 2 timmar sedan

Simuleringsdag i Lund 28 november

COMSOL bjuder in till ett gratis seminarium i Lund den 28 november där talare från Tetra Pak, NKT Cables, European Spallation Source (ESS) och Catator berättar om hur simuleringar används i deras utvecklingsprojekt..

Nyteknik - 3 timmar sedan

Elon Musk, Jeff Bezos och Richard Branson – detta har de gemensamt

Rika som troll och alla med en ambition att ta sig ut i rymden. Dessa är tre av de största och rikaste personerna bakom rymdinitativen..

Nyteknik - 4 timmar sedan

Därför gasar så många mot månen

Kina visade nyligen upp en modell av sin nya rymdstation, "Det himmelska palatset 2", en symbol för landets storslagna ambitioner bortom jorden. Och i den nya rymdkapplöpningen står månen i centrum – ett viktigt steg på vägen i drömmen om Mars, enligt en expert..

Nyteknik - 5 timmar sedan

MIT-upptäckt kan ge framtid för aluminiumluftbatterier

Ett oljelager som förbättrar batteriers standbytid. MIT-forskarnas upptäckt kan ge aluminiumluftbatterier en ljus framtid – och för evigt bota räckviddsångesten för elbilster..

Nyteknik - 5 timmar sedan

Nu kan du utforska supermassivt svart hål i vr

Ett supermassivt svarta hål i mitten av Vintergatan har för första gången visualiserats i vr..

Nyteknik - 6 timmar sedan

Renaults vd Carlos Ghosn har gripits – aktien rasar

Aktien i Renault faller kraftigt efter uppgifterna om att vd:n Carlos Ghosn har gripits enligt japanska tidningen Yomiuri..

Nyteknik - 6 timmar sedan

Ubåt försvann för ett år sedan – funnen på havsbotten imploderad

Den argentinska ubåten Ara San Juan har hittats – nästan exakt ett år sedan den försvann. Farkosten som delvis har imploderat har lokaliserats på drygt 900 meters djup i Atlanten av amerikanska företaget Ocean Infinitys fartyg Seabed Constructor..

Nyteknik - 7 timmar sedan

Svensk premiär för B2368 – Huaweis alternativ till fiberuppkoppling

5g-hastigheter i 4g-nätet. Det utlovar Huawei när de nu lanserar routern B2368 med wireless to the x-teknik (wttx) i Sverige..

Nyteknik - 8 timmar sedan

Rutten fisk ska driva Hurtigrutens fartyg

Norge förknippas av många med fisk. Nu planerar det högprofilerade rederiet Hurtigruten att driva sina kryssningsfartyg på bränsle som delvis stammar från rutten fisk..

Nyteknik - 9 timmar sedan

Så balanserar du digitaliseringen med befintlig affär

Den digitala teknikutvecklingen står inför ett exponentiellt genomslag, och företag, organisationer och samhället är på väg att drabbas av en digital tsunami..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.