DN > Nyheter

Wednesday, 21 November, 00:29

DN - 14 sep 18 kl. 14:02

Städer i Kalifornien testar medborgarlönTvå städer i Kalifornien blir först i USA med att prova medborgarlön. I dessa pilotprojekt ska ett antal invånare få pengar varje månad, utan villkor. Om experimentet slår väl ut kan det implementeras i fler storstäder och delstater i USA. Stöd för medborgarlön kommer nu från såväl företagsledare som Mark Zuckerberg och Elon Musk som vänsterpolitiker som Bernie Sanders..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Kalifornien, USA, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bernie Sanders

Dela artikeln

1687 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Städeri , Kalifornien, testar, medborgarlön
Polisen - 05 nov 14 kl. 13:29

Polisen testar medborgarlöften i Angered

Lokala medborgarlöften blir en del av den pågående satsningen Trygg i Angered. Polis och stadsdelsförvaltning kommer att utforma medborgarlöften till Angeredsborna i form av konkreta åtaganden under 2015..

Polisen - 07 nov 14 kl. 07:58

Polisen testar medborgarlöften i Angered

Lokala medborgarlöften blir en del av den pågående satsningen Trygg i Angered. Polis och stadsdelsförvaltning kommer att utforma medborgarlöften till Angeredsborna i form av konkreta åtaganden under 2015..

YLE - 15 jun 17 kl. 04:45

Halvt år med medborgarlön: "Skönt att slippa FPA:s blanketthelvete"

Sedan årsskiftet har 2000 finländare fått 560 euro inbetalt på sina konton i ett experiment där konceptet medborgarlön testas. Försökspersoner som Yle Nyheter talat med känner lättnad över trygghetskänslan och över att slippa FPA:s "blanketthelvete", men basinkomsten betyder inte automatiskt mera jobb. Sini Marttinen hade varit arbetslös i ett år då hon vid årsskiftet fick veta att hon är en av de som under åren 2017 och 2018 kommer att få medborgarlön.

YLE - 10 jan 16 kl. 05:26

Medborgarlön får stöd av medborgarna

Medborgarna i Finland tycker att ett system med medborgarlön inte skulle vara en så dum idé, visar en utredning. Av de tillfrågade stöder 51 procent medborgarlön medan 23 procent motsätter sig den typen av basinkomst, visar en undersökning som kommunbranschens utvecklingsstiftelse Kaks har låtit göra. Den största delen (68 procent) delar åsikten om att företagsamheten skulle underlättas med hjälp av medborgarlön.

YLE - 02 jan 16 kl. 07:14

Kan medborgarlön förbättra samhället?

Det handlar om en idé som har fascinerat människor, allt från socialister till högerextremister, under flera århundraden. Thomas Paine gav år 1797 ut en pamflett (Agrarian Justice) där han föreslog att staten skulle föra över en basinkomst till alla människor. Ingenting skulle krävas i gengäld.

Dagensanalys.se - 04 jan 17 kl. 16:00

Nu börjar Finlands experiment med medborgarlön

Finland må våra lite kallare (?) än Sverige och ha själviskt paxat jultomtens hem, men nu testar de något som andra länder knappt diskuterar – medborgarlön. Är det ett tecken på vad som komma ska?

Skånskan - 18 dec 15 kl. 14:00

Finland testar basinkomst

Opinion I boken Tre män i en båt beskriver författaren Jerome K. Jerome hur de tre försöker öppna en konservburk med ananas trots att burköppnaren saknas. I brist på bättre verktyg lossar de på båtens mast och griper sig verket an med stor entusiasm.

DN - 30 okt 18 kl. 00:41

Erik Esbjörnsson: Kenya testar omfattande försök med medborgarlön

I Kenya pågår det största försöket någonsin med medborgarlön, eller basinkomst. Runt 5.000 människor kommer att få två hundra kronor extra i månaden under en tolvårsperiod.

Ekonomistas - 13 feb 14 kl. 05:55

Höger-stöd för medborgarlön

Medborgarlön, eller basinkomst, är en inkomst som staten betalar ut till alla medborgare i ett land utan krav på motprestation. Tanken är att medborgarlönen ska vara tillräckligt hög för att en person ska kunna leva på den utan att behöva andra inkomster. Konceptet är omdebatterat men enbart teoretiskt eftersom det inte finns något land som tillämpar basinkomst fullt ut.

Cornucopia - 09 dec 15 kl. 09:15

Hur inför man medborgarlön?

Angående det tänkta finska försöket med medborgarlön som ersättare åt socialförsäkringarna, så kan man fundera på hur medborgarlön kan införas i praktiken.
Baserat på kommentarerna i förra inlägget, så finns det fortsatt personer som har svårt att förstå medborgarlön, och t ex tror att det ger en massa tröskeleffekter mot att börja jobba. De förstår inte att alla får medborgarlön, även om de jobbar.

Fler nyheter från DN

DN - 10 minuter sedan

Kristoffer Olsson fick chansen - och tog den

Kristoffer Olsson fick chansen, och tog den. Han krönte ett framgångsrikt år med att vara en av nyckelspelarna i sin tävlingsdebut, när Sverige bärgade gruppsegern i Nations League via seger 2-0 mot Ryssland..

DN - 30 minuter sedan

Medelålders plus

DN - 30 minuter sedan

Rapport: Gripna saudiska aktivister torteras

Saudiska aktivister, både män och kvinnor, som frihetsberövats i regimens nedslag mot oppositionella har utsatts för sexuella trakasserier och tortyr under förhör, enligt Amnesty International..

DN - 1 timme sedan

Johan Esk: Jannes landslag är alltid bäst när det gäller

En underbar VM-sommar följdes upp av en lysande höst med gruppseger i Nations League. Janne Anderssons fotbollslandslag är som VM-låten – bäst när det gäller..

DN - 1 timme sedan

Misstänkt våldtäktsman hittad efter sju år – med hjälp av dna

Efter en utekväll i Stockholm 2011 våldtogs en kvinna i en taxi av chauffören.  Nu, sju år senare, ska en misstänkt gärningsman åtalas efter att polisen kopplat hans dna med ett annat ärende..

DN - 1 timme sedan

Svenska supportrar manifesterade för allas lika värde

Under Sveriges Nations League-match mot Ryssland manifesterade svenska supportrar för hbtq-personers rättigheter och alla människors lika värde. .

DN - 1 timme sedan

Laglig sophämtning – krångligt och stora prisskillnader

Du får anlita körhjälp för grovsopor om du väljer en firma som är godkänd av Stockholms stad. DN:s test visar att det skiljer hela 1.860 kronor mellan den dyraste och den billigaste transporten av två säckar med trädgårdsris..

DN - 1 timme sedan

”En tiptapp-hämtning ska skattas från första kronan”

Skatteverket granskar nu delningstjänsterna som skapar gråzoner på arbetsmarknaden och man slår fast att app-tjänster ska beskattas från första kronan, precis som allt annat arbete. – Vi vet att det inte fungerar optimalt, man kan behöva se över lagstiftningen, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket..

DN - 2 timmar sedan

Basketprofilen hedrades i Östersund

Jämtlands assisterande tränare Zeljko Brlek avled i söndags. Basketprofilen hedrades med en tyst minut, en hyllningsfilm och den kroatiska nationalsången i Östersund..

DN - 2 timmar sedan

Martin Gelin: Trumps uttalande sätter oroväckande exempel

Donald Trump väljer att tro på Saudiarabien snarare än CIA i det uppmärksammade fallet om mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Hans försvar av Saudiarabiens regim följer samma mönster som när det gäller relationerna med Ryssland..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.