DN > Nyheter

Thursday, 20 September, 06:26

DN - 14 sep 18 kl. 14:02

Städer i Kalifornien testar medborgarlönTvå städer i Kalifornien blir först i USA med att prova medborgarlön. I dessa pilotprojekt ska ett antal invånare få pengar varje månad, utan villkor. Om experimentet slår väl ut kan det implementeras i fler storstäder och delstater i USA. Stöd för medborgarlön kommer nu från såväl företagsledare som Mark Zuckerberg och Elon Musk som vänsterpolitiker som Bernie Sanders..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Kalifornien, USA, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bernie Sanders

Dela artikeln

1201 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Städeri , Kalifornien, testar, medborgarlön
Polisen - 05 nov 14 kl. 13:29

Polisen testar medborgarlöften i Angered

Lokala medborgarlöften blir en del av den pågående satsningen Trygg i Angered. Polis och stadsdelsförvaltning kommer att utforma medborgarlöften till Angeredsborna i form av konkreta åtaganden under 2015..

Polisen - 07 nov 14 kl. 07:58

Polisen testar medborgarlöften i Angered

Lokala medborgarlöften blir en del av den pågående satsningen Trygg i Angered. Polis och stadsdelsförvaltning kommer att utforma medborgarlöften till Angeredsborna i form av konkreta åtaganden under 2015..

YLE - 15 jun 17 kl. 04:45

Halvt år med medborgarlön: "Skönt att slippa FPA:s blanketthelvete"

Sedan årsskiftet har 2000 finländare fått 560 euro inbetalt på sina konton i ett experiment där konceptet medborgarlön testas. Försökspersoner som Yle Nyheter talat med känner lättnad över trygghetskänslan och över att slippa FPA:s "blanketthelvete", men basinkomsten betyder inte automatiskt mera jobb. Sini Marttinen hade varit arbetslös i ett år då hon vid årsskiftet fick veta att hon är en av de som under åren 2017 och 2018 kommer att få medborgarlön.

YLE - 10 jan 16 kl. 05:26

Medborgarlön får stöd av medborgarna

Medborgarna i Finland tycker att ett system med medborgarlön inte skulle vara en så dum idé, visar en utredning. Av de tillfrågade stöder 51 procent medborgarlön medan 23 procent motsätter sig den typen av basinkomst, visar en undersökning som kommunbranschens utvecklingsstiftelse Kaks har låtit göra. Den största delen (68 procent) delar åsikten om att företagsamheten skulle underlättas med hjälp av medborgarlön.

YLE - 02 jan 16 kl. 07:14

Kan medborgarlön förbättra samhället?

Det handlar om en idé som har fascinerat människor, allt från socialister till högerextremister, under flera århundraden. Thomas Paine gav år 1797 ut en pamflett (Agrarian Justice) där han föreslog att staten skulle föra över en basinkomst till alla människor. Ingenting skulle krävas i gengäld.

Dagensanalys.se - 04 jan 17 kl. 16:00

Nu börjar Finlands experiment med medborgarlön

Finland må våra lite kallare (?) än Sverige och ha själviskt paxat jultomtens hem, men nu testar de något som andra länder knappt diskuterar – medborgarlön. Är det ett tecken på vad som komma ska?

Skånskan - 18 dec 15 kl. 14:00

Finland testar basinkomst

Opinion I boken Tre män i en båt beskriver författaren Jerome K. Jerome hur de tre försöker öppna en konservburk med ananas trots att burköppnaren saknas. I brist på bättre verktyg lossar de på båtens mast och griper sig verket an med stor entusiasm.

Ekonomistas - 13 feb 14 kl. 05:55

Höger-stöd för medborgarlön

Medborgarlön, eller basinkomst, är en inkomst som staten betalar ut till alla medborgare i ett land utan krav på motprestation. Tanken är att medborgarlönen ska vara tillräckligt hög för att en person ska kunna leva på den utan att behöva andra inkomster. Konceptet är omdebatterat men enbart teoretiskt eftersom det inte finns något land som tillämpar basinkomst fullt ut.

YLE - 25 okt 16 kl. 13:32

Medborgarlönerna lottas ut - vill du ha en eller inte?

Är du arbetslös? Då kanske du är en av dem som snart får en medborgarlön. Här får du veta vad det innebär.

Cornucopia - 09 dec 15 kl. 09:15

Hur inför man medborgarlön?

Angående det tänkta finska försöket med medborgarlön som ersättare åt socialförsäkringarna, så kan man fundera på hur medborgarlön kan införas i praktiken.
Baserat på kommentarerna i förra inlägget, så finns det fortsatt personer som har svårt att förstå medborgarlön, och t ex tror att det ger en massa tröskeleffekter mot att börja jobba. De förstår inte att alla får medborgarlön, även om de jobbar.

Fler nyheter från DN

DN - 30 minuter sedan

DN gratulerar: Nina Wormbs, teknikhistoriker

All ny teknik är inte automatiskt god”, säger Nina Wormbs. Docenten i teknikhistoria efterlyser en mer resonerande hållning till den nya tekniken..

DN - 45 minuter sedan

Tandsköterskor fick för låg lön i tio år

Sköterskor på Folktandvården i Uppsala fick för låg lön utbetald – under hela tio års tid. Det skriver Upsala nya tidning. Felet upptäcktes när man gick igenom avtalet för Folktandvårdens tandsköterskor..

DN - 1 timme sedan

Promenader kan ge lindrigare stroke

Promenera mera. Det minskar risken att drabbas av stroke – men kan också innebära att en stroke blir mindre allvarlig om olyckan väl är framme. Ny forskning visar att så lite som en halvtimmes promenad om dagen kan göra stor nytta..

DN - 1 timme sedan

Misstänk miljonfusk utreds i Västsverige

En stor härva med misstänkt rotavdragsfusk utreds i Västsverige, rapporterar  Ekot i Sveriges Radio..

DN - 1 timme sedan

Skottlossning i södra Stockholm – tre skadade

Flera personer har skadats vid en skottlossning i Bagarmossen i södra Stockholm..

DN - 1 timme sedan

”Fler borgarbarn borde välja lågbetalda jobb”

Fler personer med borgerlig bakgrund borde välja samhällsnyttiga, lågbetalda yrken. De starkaste i samhället borde kliva åt sidan, skriver sjuksköterskestudenten Alva Sundström..

DN - 1 timme sedan

Forskare: Därför anser så många att de har ett meningslöst jobb

Är ditt arbete meningslöst? Försöker du få dagarna att gå, utan att någon upptäcker att du inte gör något? Du är inte ensam.

DN - 5 timmar sedan

Konsertrecension: Rapparen 6ix9ine lyckas stundtals gestalta energin från sina låtar

Varje tid får den kultur den förtjänar. Rapparen 6ix9ine från New York hade antagligen inte blivit en megastor artist om han hade kommit för tio eller tjugo år sedan – om han över huvud taget hade gjort musik hade han på sin höjd blivit ett undergroundfenomen..

DN - 6 timmar sedan

Torsdag 20 septemberOm oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.