DN > Nyheter

Saturday, 16 February, 06:02

DN - 14 sep 18 kl. 14:02

Städer i Kalifornien testar medborgarlönTvå städer i Kalifornien blir först i USA med att prova medborgarlön. I dessa pilotprojekt ska ett antal invånare få pengar varje månad, utan villkor. Om experimentet slår väl ut kan det implementeras i fler storstäder och delstater i USA. Stöd för medborgarlön kommer nu från såväl företagsledare som Mark Zuckerberg och Elon Musk som vänsterpolitiker som Bernie Sanders..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Kalifornien, USA, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bernie Sanders

Dela artikeln

1686 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Städeri , Kalifornien, testar, medborgarlön
Polisen - 05 nov 14 kl. 13:29

Polisen testar medborgarlöften i Angered

Lokala medborgarlöften blir en del av den pågående satsningen Trygg i Angered. Polis och stadsdelsförvaltning kommer att utforma medborgarlöften till Angeredsborna i form av konkreta åtaganden under 2015..

Polisen - 07 nov 14 kl. 07:58

Polisen testar medborgarlöften i Angered

Lokala medborgarlöften blir en del av den pågående satsningen Trygg i Angered. Polis och stadsdelsförvaltning kommer att utforma medborgarlöften till Angeredsborna i form av konkreta åtaganden under 2015..

YLE - 15 jun 17 kl. 04:45

Halvt år med medborgarlön: "Skönt att slippa FPA:s blanketthelvete"

Sedan årsskiftet har 2000 finländare fått 560 euro inbetalt på sina konton i ett experiment där konceptet medborgarlön testas. Försökspersoner som Yle Nyheter talat med känner lättnad över trygghetskänslan och över att slippa FPA:s "blanketthelvete", men basinkomsten betyder inte automatiskt mera jobb. Sini Marttinen hade varit arbetslös i ett år då hon vid årsskiftet fick veta att hon är en av de som under åren 2017 och 2018 kommer att få medborgarlön.

YLE - 10 jan 16 kl. 05:26

Medborgarlön får stöd av medborgarna

Medborgarna i Finland tycker att ett system med medborgarlön inte skulle vara en så dum idé, visar en utredning. Av de tillfrågade stöder 51 procent medborgarlön medan 23 procent motsätter sig den typen av basinkomst, visar en undersökning som kommunbranschens utvecklingsstiftelse Kaks har låtit göra. Den största delen (68 procent) delar åsikten om att företagsamheten skulle underlättas med hjälp av medborgarlön.

YLE - 02 jan 16 kl. 07:14

Kan medborgarlön förbättra samhället?

Det handlar om en idé som har fascinerat människor, allt från socialister till högerextremister, under flera århundraden. Thomas Paine gav år 1797 ut en pamflett (Agrarian Justice) där han föreslog att staten skulle föra över en basinkomst till alla människor. Ingenting skulle krävas i gengäld.

Dagensanalys.se - 04 jan 17 kl. 16:00

Nu börjar Finlands experiment med medborgarlön

Finland må våra lite kallare (?) än Sverige och ha själviskt paxat jultomtens hem, men nu testar de något som andra länder knappt diskuterar – medborgarlön. Är det ett tecken på vad som komma ska?

Skånskan - 18 dec 15 kl. 14:00

Finland testar basinkomst

Opinion I boken Tre män i en båt beskriver författaren Jerome K. Jerome hur de tre försöker öppna en konservburk med ananas trots att burköppnaren saknas. I brist på bättre verktyg lossar de på båtens mast och griper sig verket an med stor entusiasm.

DN - 30 okt 18 kl. 00:41

Erik Esbjörnsson: Kenya testar omfattande försök med medborgarlön

I Kenya pågår det största försöket någonsin med medborgarlön, eller basinkomst. Runt 5.000 människor kommer att få två hundra kronor extra i månaden under en tolvårsperiod.

Ekonomistas - 13 feb 14 kl. 05:55

Höger-stöd för medborgarlön

Medborgarlön, eller basinkomst, är en inkomst som staten betalar ut till alla medborgare i ett land utan krav på motprestation. Tanken är att medborgarlönen ska vara tillräckligt hög för att en person ska kunna leva på den utan att behöva andra inkomster. Konceptet är omdebatterat men enbart teoretiskt eftersom det inte finns något land som tillämpar basinkomst fullt ut.

YLE - 25 okt 16 kl. 13:32

Medborgarlönerna lottas ut - vill du ha en eller inte?

Är du arbetslös? Då kanske du är en av dem som snart får en medborgarlön. Här får du veta vad det innebär.

Fler nyheter från DN

DN - 10 jan 19 kl. 12:16

Bokrecension: Caroline Albertine Minor imponerar med små bortvändheter

Sju noveller. Sju kvinnoliv. Danska Caroline Albertine Minor har hyllats för sin novellsamling ”Välsignelser”, som nu kommer på svenska.

DN - 10 jan 19 kl. 11:51

Anna-Lena Laurén: Tintins Sovjetunionen stämde rätt väl med verkligheten

Hergé hade aldrig satt sin fot i Sovjetunionen när han lät sin i dag 90-årsjubilerande seriehjälte besöka landet. Ändå träffade ”Tintin i Sovjet” helt rätt i sin skildring av bolsjevismens väsen..

DN - 10 jan 19 kl. 10:51

Analytiker överraskade över nedskrivningen

– Det är definitivt en större reträtt än man hoppats på inom BSS-delen som man har haft problem med innan också, säger Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken..

DN - 10 jan 19 kl. 10:47

Larsson kan få möta mästarinnan i Australien

Svenskorna ska kunna ta sig förbi första omgången i Australian Open. Men redan i den andra blir det kanske övermäktigt motstånd. Johanna Larsson ställs mot regerande mästarinnan Caroline Wozniacki..

DN - 10 jan 19 kl. 10:25

”Gå i opposition till valet 2022”

Bättre än att kompromissa, skriver tidigare S-riksdagskandidat..

DN - 10 jan 19 kl. 07:26

Ytterligare skottlossning i Värnamo

Pågående konflikt mellan olika kriminella grupper kan ligga bakom..

DN - 10 jan 19 kl. 09:46

Ny dokumentär pekar ut Michael Jackson

Popstjärnan Michael Jackson anklagas för sexuella övergrepp i en ny dokumentär som har premiär på den amerikanska filmfestivalen Sundance, skriver Rolling Stone..

DN - 10 jan 19 kl. 09:46

Marianne, 89, skadades vid t-banan – nu läggs förundersökningen ner

Marianne Sundström, 89, knuffades omkull vid tunnelbanan i oktober. Hon föll illa, tvingades operera höften och har haft kraftiga smärtor efteråt.  Polisen omhändertog en person efter händelsen – men nu läggs ärendet ner.

DN - 10 jan 19 kl. 09:12

Klämskydd saknades vid dödsolycka på fabrik

Klämskydd saknades vid den maskin där en anställd hos golvtillverkaren Tarkett i Ronneby fick skador som ledde till döden..

DN - 10 jan 19 kl. 08:39

Storm på väg mot hela Norrland – klass 2-varning i fjällen

Från torsdagseftermiddagen väntas storm i fjällen, och under natten och fredagen väntas stormvindarna dra in även över inlandet och kusten i norr. Varningar och risker har utfärdats för i stort sett hela Norrland..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.