Skånskan > Opinion

Tuesday, 23 October, 03:46

Skånskan - 12 aug 18 kl. 16:42

Välj närproduceratKonkurrens är i de flesta sammanhang något positivt eftersom det leder till bättre produkter och lägre priser för konsumenterna. I det avseendet finns det tydliga paralleller till idrottens värld där resultat ständigt förbättras genom effektivare träningsmetoder och fler länder som satsar på idrott. Men det gäller under en viktig förutsättning, att tävling sker på lika villkor. Det är därför idrotten så obönhörligt straffar de som använder sig av otillåtna preparat, dopning.
När det gäller den mat vi kan handla så har konkurrensen blivit alltmer osund.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Sverige

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Välj, närproducerat
YLE - 20 aug 17 kl. 10:04

Ekologiskt, miljövänligt, närproducerat? Vi reder ut begreppen!

Som konsument kan det vara svårt att i dag förstå sig på alla begrepp inom odling och näring. Vad är till exempel skillnaden mellan ekologisk och konventionell odling? Vad betyder det om en produkt är miljövänlig och vem bestämmer om någonting är närproducerat?

Barometern - 28 jul 14 kl. 07:09

Närproducerat ? en bluff

Matens etiska konsekvenser är ofta på tapeten numera. Försäljningen av ekologisk mat ökar, och allt fler blir vegetarianer och veganer – i dag är siffran uppe i tio procent. Vi vill äta nyttigt, miljövänligt och inte bidra till djurens lidande.

Kristianstadsbladet - 09 nov 13 kl. 08:30

Närproducerat blev billigare

Foto: Peter Åklundh
När Kristianstad satsade mer på närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt blev maten billigare. Det visar kommunens egen summering.
– Det som är glädjande är att trots och på grund av ökade krav har vi ändå fått totalt sett mindre summa.

YLE - 20 sep 13 kl. 14:42

Fräscht att köpa närproducerat

Under fredagen har konsumenter kunnat köpa bland annat kött, grönsaker och kött direkt av producenterna på Bondens marknad i Vasa. Marknaden ordnades för andra gången eftersom intresset för att köpa närproducerat är stort bland konsumenterna. - Det känns fräschare och färskare att köpa härifrån än om man går till butiken.

BT - 12 feb 14 kl. 11:33

Lagen hindrar närproducerat

Kycklingen som Borås stad köper från Thailand produceras av ett svenskt företag som följer samma krav som företaget ställer i Sverige. De föds upp i samma sorts anläggningar, där dock med något större golvutrymme än kycklingar uppfödda i Sverige, skriver Tom Andersson (MP). Kycklingen från Thailand som används i skolköken i Borås har blivit en stor debattfråga i staden.

Barometern - 27 jun 13 kl. 09:24

Långväga argument mot närproducerat

?I 470 år har vi legat lågt, men nu reser vi våra högafflar, hackor och knutna nävar igen. För trots att det produceras mat av högsta kvalitet i vårt närområde väljer många importerad mat med okänt antal mellanhänder.

YLE - 12 feb 14 kl. 05:00

"Bara födelar med att köpa närproducerat bröd"

Vasa stads planer på att satsa på närproducerat bröd kan rädda den österbottniska bageriverksamheten. Det tror Susanne Ahlnäs, vd för bageriet Othello. I och med att stadens avtal för livsmedel går ut under våren och hösten beslöt Vasa stadsstyrelse att ge bagerier från närområdet möjligheten att få kontrakt.

YLE - 12 feb 14 kl. 09:40

"Bara fördelar med att köpa närproducerat bröd"

Vasa stads planer på att satsa på närproducerat bröd kan rädda den österbottniska bageriverksamheten. Det tror Susanne Ahlnäs, vd för bageriet Othello. I och med att stadens avtal för livsmedel går ut under våren och hösten beslöt Vasa stadsstyrelse att ge bagerier från närområdet möjligheten att få kontrakt.

Nya Wermlands Tidningen - 17 mar 14 kl. 06:00

Närproducerat är bäst

Ett nytt slakteri har startats i Kil där det gamla tvingades ge upp för sjutton år sedan. Det är exklusivt med inriktning på kött av mycket hög kvalitet och närproducerat. Hängmörat, ekologiskt och närproducerat är honnörsorden..

GT - 17 mar 14 kl. 12:57

Närproducerat kött är det hetaste på tallriken

FALKÖPING. Här är GT:s superguide till din lokala köttproducent för dig som bor i Västsverige. Köttskandaler och ett ökat intresse för djurens situation och för köttets kvalitet - det tror charkuteristen Mattias Lindgren är anledningen till att efterfrågan på närproducerat kött har ökat.

Hela Gotland - 17 nov 14 kl. 13:38

Närproducerat åker färja två gånger

Krögaren Henrik Westerlund har fått nog. Han vill köpa närproducerat kött, men inte om det först ska åka över halva landet. "Det är ju märkligt att vi på Gotland inte kan köpa närproducerat kött" säger han..

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 2 timmar sedan

At­ti­tyder kan på­verkas över tid

Un­der min upp­växt fick jag klart för mig att homosexualitet är nå­got ona­tur­ligt och att det där­för gäller att akta sig för homosexuella. Den romska fa­milj som bodde och levde i vår när­het var inte hel­ler så att säga na­tur­lig, i alla fall inte i min barn­doms Mo­ta­la, och där­för varnades jag även för den.
Jag vill tro att jag växte upp un­der täm­li­gen nor­mala för­hål­lan­den.

Skånskan - 2 timmar sedan

Al­li­ans­sty­ret i re­gi­onen bör söka sam­för­stånd

Valen på det första re­gi­on­full­mäk­ti­ge­mö­tet ef­ter valet bjöd inte på någ­ra överraskningar. Men det blev ändå tre vo­te­ringar, iscen­satta av Sverigedemokraterna.
Det in­ne­bär en var­nings­sig­nal till Alliansen som nu tar över sty­ret i Re­gi­on Skåne från de röd­gröna i kraft av att val­re­sul­tatet ger dem po­si­tionen som största block.

Skånskan - 6 timmar sedan

Guldgrepp för Rosengård

FC Rosengård kopplade ett litet grepp om SM-guldet genom att vinna med matchens enda mål, 1-0, i den viktiga seriefinalen mot Piteå.
Anja Mittag gjorde segermålet och nu leder FC Rosengård allsvenskan före just Piteå, men bara på målskillnad.– Jag är jätteglad att vi gav oss själva chansen.

Skånskan - 7 timmar sedan

Taggad publik stöttade Rosengård

Malmö FC Rosengård slog Piteå och har därmed chans på SM-guldet. Gamla IP var full av glada supportrar som inte nöjer sig med silver.Krispig kvällsluft och strålkastarljus.

Skånskan - 7 timmar sedan

SD missade toppost efter blankröstning

ESLÖV Sverigedemokraternas gruppledare i Eslöv Fredrik Ottesen fick inte uppdraget som andre vice ordförande i kommunenstyrelsen efter att två av hans partikamrater valt att rösta blankt under måndagens kommunfullmäktigemöte.Johan Andersson (S) fick förnyat förtroende att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande i fyra år till, medan Catharina Malmborg (M) valdes till förste vice ordförande.
Om detta var alla ledamöter eniga, men när det kom till posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen lanserade valkartellen fyra i samverkan – Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna – en motkandidat till Sverigedemokraternas kandidat Fredrik Ottesen, nämligen centerpartisten Madeleine Atlas.

Skånskan - 8 timmar sedan

Sommarteatern årets kulturpristagare

ystad Sommarteatern Ystad på Åbergs trädgård har tilldelats kommunens kulturpris 2018.
– Hur vi ska fira det har vi inte hunnit tänka på ännu. Nu fokuserar vi oss på manuset för nästa år och att spela på Ystads teater om en månad, säger regissör Hilda Ståhl.

Skånskan - 8 timmar sedan

Centern fortsätter att samverka med S

ystad. Nils-Evert Erlandsson, Centerpartiets ordf – Vi har många frågor tillsammans som vi vill jobba vidare med, säger Eva Bramsvik Håkansson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen.Det var i fredags som Socialdemokraterna gick ut med ett pressmeddelande om att partiet skulle gå i opposition, eftersom det hade uppfattat att Centerpartiet valde att gå över till Alliansen.

Skånskan - 9 timmar sedan

Buss ska inhandlas för bibliotekspengar

Sjöbo Pengarna räcker inte till att bygga om och göra meröppet på Sjöbo bibliotek 2019 – men en buss ska nu köpas in till Malenagymnasiet.
Det har politikerna i familjenämnden beslutat.Kommunen fick i torsdags veta att Halmstad kommun ska sälja en omkring två år gammal buss med dubbelkommando som de inte behöver längre.

Skånskan - 10 timmar sedan

Framtidssäkra barncancervården

Debatt Den medicinska behandlingen inom svensk barncancervård håller världsklass och tack vare framsteg inom forskningen överlever idag 80 procent av de barn som drabbas. För att rädda ett cancersjukt barn krävs långa och tuffa behandlingar. Personalen fattar ständigt livsviktiga beslut.

Skånskan - 10 timmar sedan

Tog sig in i bostad

Bokehall En boende i Bokehall har polisanmält att någon någon gång mellan onsdagen den 17 oktober och lördagen den 20 oktober ska ha tagit sig in i anmälarens bostad.
Det finns inga brytmärken på dörrar eller fönster, så anmälaren misstänker att någon gått in i bostaden med hjälp av nyckel. Vidare ska strömmen ha slagits av och larmet ska ha betett sig underligt, uppger anmälaren i anmälan.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.