Nyhetspressen > Nöje

Thursday, 21 March, 08:32

Nyhetspressen - 24 jul 18 kl. 00:02

Sportentusiaster och spelfantaster: två världar med många likheter

För många människor triggar ordet Allsvenskaneller Fotbolls-VM igång en entusiasm, nervositet och energi som är svår att undgå. Inte bara för att de väldigt gärna vill att favoritlaget ska vinna utan för att de själva även har chans att kamma hem en storvinst. Att spela på odds är idag mycket vanligt bland sportfantaster inom i stort sett alla kategorier och är ett mycket högaktuellt ämne i och med den nya spellagen som träder i kraft i januari 2019.I den här artikeln tittar vi närmare på vad det faktiskt är som gör att så pass många sportfans även gett sig in i spel om pengar på internet.

En lång historia kort

Att satsa pengar på olika utfall inom olika sporter och grenar är något som människor gjort sen lång tid tillbaka. Titta bara på antikens romare, de satsade sina riksdaler på sådant som gladiatordueller. I 1600-talets Europa var det brottning och tuppfäktningar som stod i fokus för att hundra år senare övergå till hästlöpning. Att satsa pengar på lagsporter blev populärt först i slutet av 1800-talet då rugby, fotboll och andra idag självklara lagsporter växte sig stora. Men vad är det som gjort att satsa pengar på sport blivit så populärt? Låt oss ta en närmare titt på likheterna mellan sport och spel om pengar på internet.

Sambandet – den där rusande adrenalinkicken

Har du själv någon gång spelat en fotbollsmatch, hockeymatch eller kanske en basketmatch? Kanske har du sprungit ett lopp någon gång eller tävlat mot storebrorsan ner för slalombacken? Oavsett vilken sport som du tycker om så kan du med säkerhet känna igen dig i den adrenalinkick som så många sportentusiaster, både utövare och beskådare, uttrycker känna när det går bra och en vinst träder fram. Den här adrenalinkicken är något som många av de som spelar om pengar på nätet, oavsett om det handlar om sportsbetting eller casinospel, beskriver ske i kroppen när de bets de lagt leder till vinst. Det blir därmed ganska självklart att de som gillar adrenalinet som finns att hämta i sport även tycker om den energi de får uppleva när de satsar pengar på sina favoritlag på nätet.

Vinnarskallar i sitt essä

Ett annat tydligt samband mellan sportentusiaster och spelfantaster är viljan att och kärleken till att vinna. Många av de som är insatta i en viss sport har själva samma suktan efter vinst som spelarna eller utövarna själva. Att spela på odds på de sporter de kan ger dessa personer möjligheten att själva påverka sina chanser att vinna, vare sig de tror att det lag eller den person de hejar på kommer att kamma hem tävlingen. Om de lägger ett bet på ett annat lag som har större chanser att kamma hem en vinst kan de mildra bedrövelsen av en förlust när deras favoritlag inte tar hem den där matchen genom att själva kamma hem en vinst i form av pengar. På så sätt kan de själva styra över sina vinstchanser, även om de inte kan styra över hur väl deras favoritlag lyckas placera sig.

Sport och betting – en självklar koppling

Att spela på odds på sporter som de själva tycker om ger alltså spelentusiaster möjligheten att själva känna sig delaktiga i den match, cup eller turnering som pågår. Trots att de själva inte står ute på planen eller banan kan de ändå påverka sina chanser att vinna från sin dator eller mobiltelefon. Sett till likheterna mellan vad sport och betting skapar för känsla hos den spelande så är det faktiskt inte alls förvånande att just sportbetting vuxit sig så stort.


Läs mer om:
;Allsvenskaneller Fotbolls-VM, Europa

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sportentusiasteroch , spelfantaster, två, världarmed många , likheter


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.