Skånskan > Opinion

Monday, 18 February, 20:15

Skånskan - 14 jul 18 kl. 10:00

Så minns vi Ingmar Bergmans filmer och verkI dag är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Vi firar med att låta kultur- och nöjesredaktionens medarbetare bjuda på sina Bergmanfavoriter och minnen. ANNA LINDBLOM
Egentligen är Den goda viljan den juvel jag håller högst i den Bergmanska skattkistan, men när jag såg om Fanny och Alexander i julas, mitt under brinnande #metoo, blev det faktiskt något av en ögonöppnare.
Bergmans produktion präglas generellt av starka kvinnoporträtt, men den ettriga feminism som sprutar ur de sammetstyngda salongerna i Fanny och Alexander hade jag aldrig tidigare tänkt på. Jarl Kulle är en patetisk nyp-i-rumpan-gubbe, Börje Ahlstedt en grinig bebis, Jan Malmsjö en galen maktmissbrukare, och stackars Alexander (vars namn inte ens fick komma först i titeln) en förvirrad
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Ingmar Bergmans, Ingmar Bergman, Bergmanfavoriter, ANNA LINDBLOM Egentligen, Den, Bergmanska, Fanny, Alexander, Kulle, Ahlstedt, Malmsjö, Allan Edwall, THOMAS ALMQVIST, Det, Sydow, Sverige, Ekerot, Döden, Hovs, Bjärehalvön, Bibi Andersson, Nils Poppe, BILLY BENGTSSON Den, Bergmans, Henrik, Fattig-Sverige, Anna, Uppsalas, Samuel Fröler, Pernilla August, Bille August, ROLAND KLINTEBERG, Cannes, Ingmar, Skandinavien, Viskningar, John Wayne, Ford, Howard Hawks, Roger Moore, Bondrulle From, EVELINA STENBECK För, Bergmans Persona, Alma, Andersson, Elisabet, Ullman, Elisabets, Gud, Bergman, MARTINA JARMINDER Jag, Sommarnattens, Eva Dahlbeck, Dahlbeck, desirée-armfeldt, Den Stora Kärleken, Desirée Armfeldt, PETER ELIASSON Det, Scener, Bergmanupplevelse, Erland Josephsons, Liv Ullmanns, LARS-ERIK LARSSON Ingmar Bergmans, Mozarts, Trollflöjten, Hagegårds, Papageno, Nordins, Nattens Drottning, Ulrik Colds, Sarasto, CLEMENS ALTGÅRD Det, Bergmanfilmer, Smultronstället, Persona, Ormens, Ingmar Bergman Ormens, Tyskland, Weimarrepublikens Tyskland, Berlin, Liv Ullmann, David Carradine, Fritz Lang, INGELA BROVIK Filmen Persona, Drama, Lunds

Dela artikeln

3 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: , minnsvi , Ingmar, Bergmans, filmeroch , verk
YA - 03 mar 18 kl. 00:10

Ystadsborna minns Ingmar Bergmans gycklare

Hela Ystad pratade om Ingmar Bergman när ”Gycklarnas afton” spelades in i stan i början av juni 1953. Jubileumsåret 2018, hundra år efter Bergmans födelse, går vi i regissörens fotspår. Många minns fortfarande filminspelningarna med stjärnor som Harriet Andersson och Åke Grönberg.

YLE - 27 okt 16 kl. 16:14

Teaterrecension: Historien om Ingmar Bergmans mamma som norskt gästspel

Enskilda samtal är Ingmar Bergmans berättelse om sin mammas utomäktenskapliga kärlek. Tjugo år efter att Liv Ullmann gjorde den som tv-serie, har hon regisserat en teaterversion som norska Riksteatret nu hämtar till Esbo stadsteater. Tomas Jansson såg uppsättningen på Bergmanfestivalen tidigare i år.

UNT - 21 aug 11 kl. 10:01

Ingmar Bergmans avgörande gener

KRÖNIKA. Är det någon som minns uppståndelsen kring Ingmar Bergmans härkomst i början av sommaren?.

DN - 25 sep 15 kl. 07:43

Bråk om rättigheterna till ­Ingmar Bergmans klassiker


Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap” kan få tre nya liv. DN kan i dag avslöja att det finns planer på att filma den prisade tv-serien i en svensk, en rysk och en amerikansk version. Samtidigt har frågan om vem som egentligen äger rätten att sälja Ingmar Bergmans manus för nyfilmatiseringar blivit brännande aktuell..

YLE - 07 sep 17 kl. 16:01

Ingmar Bergmans filmklassiker Höstsonaten blev finlandssvensk opera

På fredag är det dags för höstens mest emotsedda operahändelse, då Sebastian Fagerlunds nyskrivna opera Höstsonaten får sin urpremiär på Nationaloperan i Helsingfors.
Huvudrollen har han skrivit för den svenska världsstjärnan, mezzosopranen Anne Sofie von Otter. Då Nationaloperans konstnärliga chef Lilli Paasikivi vid jultid 2012 frågade Sebastian Fagerlund om han ville skriva en opera utgående från Ingmar Bergmans sjuttiotalsfilm Höstsonaten behövde han inte särskilt lång betänketid.

Hela Gotland - 03 aug 16 kl. 09:30

Sätter upp Ingmar Bergmans "Trämålning" i S:t Clemens ruin

Ingmar Bergmans teaterpjäs "Trämålning" är sällan spelad..

UNT - 29 okt 16 kl. 21:12

Får pris i Ingmar Bergmans minne

PhamNgoc Lan får ta emot Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne..

SR - 26 sep 17 kl. 10:43

Caroline Krook skriver om Ingmar Bergmans gudstro

Caroline Krook, tidigare biskop i Stockholms stift, skriver en bok om Ingmar Bergmans tro på Gud..

DN - 21 dec 17 kl. 15:44

Tre kvinnor som lyfter Ingmar Bergmans mästerverk

Julfavoriten ”Fanny och Alexander” sänds i deluxeversionen på juldagen och inleder SVT:s hundraårsfirande av Ingmar Bergmans födelse. Filmfredag har ringt upp stjärntrion Pernilla August, Harriet Andersson och Ewa Fröling och pratat kuddkrig, vaselin och kvinnokraft..

SR - 29 jan 18 kl. 07:30

"Infektionen" - en film i Ingmar Bergmans universum

Ett projekt som presenterades på Göteborg Filmfestival i helgen var Bergman Revisited som bygger på en serie kortfilmer inspirerade av Ingmar Bergmans universum. En av de som har deltagit i projektet är regissören Patrik Eklund som har gjort filmen Infektionen..

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 15 minuter sedan

Hade bildelar för 262 000 hemma i huset

Staffanstorp/Malmö En 47-åring får villkorlig dom och 25 000 i dagböter för häleri. Mannen hade reservdelar till BMW till ett värde av 262 000 kronor i sin bostad. Exakt samma delar var försvunna från ett lager i Staffanstorp.

Skånskan - 1 timme sedan

20 aktiviteter kunde testas på Superdag

Lund Många hängde på låset och redan efter en timme hade 300 besökare räknats in på Superdagen på Bollhuset.Här erbjöd kommunen och föreningslivet åldersgruppen 6-15 år möjlighet att helt gratis testa närmare 20 olika aktiviteter.
Det handlade bland annat om boll- och kampsporter av diverse slag, men också om serieteckning, teater och nycirkus.

Skånskan - 2 timmar sedan

Knarkpåverkad bar hammare

ESLÖV När polisen kontrollerade några ungdomar som vistades på Storgatan på fredagen visade det sig att en av dem bar omkring på en hammare. Den 18-årige ynglingen uppvisade dessutom tecken på att vara narkotikapåverkad. Han är nu misstänkt för brott mot knivlagen – som innefattar även andra föremål än knivar – och ringa narkotikabrott..

Skånskan - 2 timmar sedan

Klart för ny återvinningscentral

YSTAD En ny återvinningsstation ställs ut mellan fastigheterna på Herrestadsgatan 20 och 22 i närheten av Willys och korsningen Herrestadsgatan och Dragongatan.
Den nya återvinningsstationen ska vara på plats vecka 9.
Återvinningsstationen tar emot tidningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, och färgade och ofärgade glasförpackningar.

Skånskan - 2 timmar sedan

Första steget för bostäder längs kanalen

HÖLLVIKEN
70 nya bostäder och ett torg vid brofästet finns med i den första markanvisning för Falsterbokanalen som nu är avgjord.
JR Kvartersfastigheter och arkitektfirman Wingårdhs tog hem uppraget för den första etappen. – Det är i ett ovanligt tidigt skede som vi nu har en markanvisning.

Skånskan - 3 timmar sedan

Misshandel gav fyra månader

Södra Sandby En 29-årig man som vid tre tillfällen misshandlat sin tidigare flickvän i och i anslutning till hennes lägenhet i Södra Sandby har dömts till fyra månaders fängelse.Han ska även betala skadestånd på sammanlagt drygt 61 000 kronor.
Den första misshandeln skedde i bostaden den 4 april 2017 då 29-åringen bet kvinnan hårt i näsan, något han erkänt.

Skånskan - 3 timmar sedan

Tre konstnärer skissar på torgkonst

Eslöv Maria Miesenberger, Alicja Kwade och Liva Isakson Lundin – det är namnen på de tre konstnärer som fått i uppdrag att skissa på ett nytt konstverk till Stora torg.För ett år sedan blev det känt att Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn donerat fem miljoner kronor till Eslövs kommun. Pengarna ska gå till ett nytt konstverk på Stora torg, som ska byggas om med start i höst.

Skånskan - 3 timmar sedan

Spelsugna nattugglor

STAFFANSTORP/HJÄRUP De bänkade sig redan vid lunchdags på måndagen, redo att sitta vid sina datorer och spela spel med och mot varandra natten lång in på nästa förmiddag.
Lan är utan tvivel ett av de mest populära inslagen på sportlovet.Det fixas och ordnas med kablar och datorer i Hjärupslundsskolans matsal där Ung i Staffanstorp har bjudit in till årets sportlovs-lan.

Skånskan - 5 timmar sedan

Ljussignaler förstördes

Sövde Någon gjort sig besväret att flytta de tunga ljusen som reglerar trafiken förbi reparationen av kyrkomuren cirka 200 meter, till parkeringen vid kyrkogården.
Här har förövarna brutit upp det ena teknikskåpet och förstört inkråmet – kablar och säkringar..

Skånskan - 5 timmar sedan

Lööf vänder blad

Centerpartiet gjorde sitt bästa val på trettio år. I partiets eftervalsanalys konstateras att det sannolikt gått ännu bättre om inte regeringsfrågan skapat osäkerhet. Analyser gör gällande att väljarförlusten i valrörelsens slutskede, i jämförelse med hur man legat i opinionen tidigare i valrörelsen, berodde på regeringsbildningsfrågan.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.